10801697_392199687602380_8454971709884344296_n
Maandag 08 dec 2014

Foto-verslag Heel Putten Bakt + winnend recept!

Afgelopen zaterdag vond Heel Putten Bakt voor de eerste keer plaatst in Restaurant Smakelijck. En het was een succes! 12 deelnemers hebben hun best gedaan en de resultaten waren fantastisch. We werden verrast met o.a. cheesecakes, pistachetaart, een mango-desserttaart en noem maar op. Om 4 uur werd de winnaar van deze dag bekend gemaakt en mocht ook het publiek van alle taarten proeven, wat natuurlijk gretig gedaan werd.
 
De prijs was een prachtige Magimix Patissier t.w.v 800 euro! Willeke Thierry was de gelukkige en ging blij naar huis. Zij had een hele mooie winterse vla-flip vlaai gemaakt met Italiaanse merengue. 
 
Hierbij een foto-verslag én het recept van Willeke! 
 
 
 
Winterse vla-flip vlaai van Willeke Thierry!
 
Ingrediënten:
Vlaaideeg: 50 ml melk, 1 el palmsuiker, 1 theelepel gedroogde gist, 50 g speltbloem, 50 g speltmeel, 15 g roomboter, 1 eidooier
 
Banketbakkersroom: merg van 1/2 vanillestokje, 250 ml melk, 35 g honing, 1 el bloem, 2 eidooiers
 
Bosbessenjam: 75 g bosbessen, evt. klein beetje honing voor de smaak.  
 
150 gram Creme Fraiche
 
Italiaanse merengue: 3 eiwitten, 200 ml verse vruchtensap, (maak ik van 2 appels en de rest blauwe bessen), 60 gram honing
 
Witte chocolade kristallen: 15 g cacaoboter, 20 g kokossanten, 1 theelepel honing
 
Garnering: Bosbessen, kokosrasp
 
Bereiding:
Vlaaibodem:
gist oplossen met suiker in lauw warme melk. Bloem, roomboter en eidooier met de gistoplossing doorkneden. 30 minuten laten rijzen.
Banketbakkersroom:
Melk met vanillemerg en de honing aan de kook brengen.
Eidooiers met een klein beetje melk en 1 eetlepel bloem goed doorroeren en mengen met de kokende melk.  
Vruchtensap:
Met de slowjuicer heb ik van twee appels en 50 gram bosbessen een sapje gemaakt.
Bosbessenjam:
bosbessen met een klein beetje vruchtensap even koken en daarna pureren met de staafmixer. Je merkt vanzelf wanneer het een beetje indikt.
Vlaaivorm bekleden met het deeg, en vullen met banketbakkersroom. 20 minuten bakken bij 190 graden.
Cacaoboter au bain marie smelten boven een pan kokend water. Kokossanten en honing toevoegen. Met een klein uitstekertje heb ik de kristallen ervan gemaakt. Op bakpapiertje in koelkast laten uitharden.
Vlaaibodem uit de oven halen en af laten koelen in de koelkast.
200 ml vers vruchtensap inkoken met 60 gram honing tot 120 graden.
Eiwitten kloppen, en daar de hete vruchtensapstroop doorkloppen tot een stevig schuim
Doorkloppen tot de schuim weer koud is.
Mascarpone uitsmeren over afgekoelde vlaaibodem. Daarna de bosbessenjam erover. 
Opspuiten met eiwitschuim en decoreren met bosbessen, geraspte kokos en de chocolade kristallen.
 
Meer zien van Heel Putten bakt? Kijk dan eens hier
 
Fijne dag! 
 
Liefs, Williene
Op workshops maar ook om mij heen hoor ik regelmatig de vraag wat nu gezond, e-nummervrij,...
lees verder
Ik had al een tijd in m'n hoofd om voor Pasen lekkere ei-potjes te bloggen. En elk kookblad...
lees verder
Zoals beloofd het lasage recept! Een heerlijke groente lasagne wat met de pompoen ook een...
lees verder
Als ik iets vervelend vind dan is het wel om eten weg te gooien wat nog goed en voedzaam is....
lees verder
Als je vaker wilt lunchen zonder brood, maar niet goed weet hoe, dan is dit weer een heel...
lees verder

3 opmerkingen
  • Carla
    Carla maandag 08 dec 2014 om 13:58
    Mijn felicitaties aan de winnares! Het lijkt mij een fantastische taart. Maar één vraag/opmerking: In de ingrediëntenlijst staat 150gr crème fraîche en in de beschrijving van de bereiding staat mascarpone?! Welke van de twee is er nu gebruikt? Er zit toch echt smaakverschil tussen die twee... Groetjes Carla
  • willeke
    willeke maandag 08 dec 2014 om 19:18
    Ik heb creme fraiche gebruikt, maar mascarpone is ook heel lekker.
  • Carina
    Carina zondag 18 okt 2015 om 21:20
    Wat een prachtige vlaai! Hoe lang en Hoe warm moet de vlaai in de oven?
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190