Woensdag 04 apr 2012

E-nummervrij Gourmetten!

Met de feestdagen komt er bij velen het gourmetstel weer uit de kast! Het is makkelijk en de kinderen genieten er vaak enorm van. Hier tenminste wel :-) Zoonlief heeft Opa & Oma weken geleden al uitgenodigd om te komen eten. 'Gaan we dan lekker vleesjes bakken, Mam?' *smelt* Dat kun je niet weigeren toch?



Gelukkig kun je je gourmet heel goed E-nummervrij maken. Hieronder wat tips en ideeen om neer te zetten voor het gourmetten:


*Vlees: Koop gewoon vlees en snijd deze zelf in kleine stukjes. Koop het liefst biologisch en bij een slager die geen E-nummers gebruikt. Dan kun je kiezen voor gemarineerd vlees. Anders kun je het vlees zelf marineren*.
Zelf kies ik voor 4 personen: 2 speklapjes, 1 varkenshaas, 1 runderslavink (deze snijd ik in plakken zodat je mooie vleesrolletjes krijgt), 1 snitzel, 2 rundersteaks of biefstuk, 2 hamburgers (snijd ik in 4-en), gehaktballetjes en evt. kipfilet.
*Vis: Stukjes zalm, gamba's, witvis, etc.
*Versgebakken (stok)brood met kruidenboter: http://smakelijck.blogspot.com/2011/12/salade-5-kruidenboter.html
*Op tafel zet ik in bakjes cherry-tomaatjes, plakjes komkommer, evt. een schaal rauwkost zoals wortels, courgette en komkommer in julienne gesneden.
*Salade, bijv. huzaren: http://smakelijck.blogspot.com/2011/12/huzarensalade.html of een gewone salade met sla, tomaatjes, noten, ei, etc.
*(Kwartel)eitjes om te bakken.
*Plakjes champignons, stukjes of reepjes paprika, plakjes courgette, uiringen, preiringetjes e.d. om te bakken.
*Voorgekookte krielaardappeltjes of schijfjes om te bakken, evt. met wat stukjes spek en ringetjes bosui.
*Gevulde champignons (met zelfgemaakte kruidenboter)
*Sausjes, bijvoorbeeld een warme sate-saus, champignonroomsaus, mayonaise, tomaten-ketchup (heinz), knoflooksaus etc. (recepten zijn te vinden op mijn blog).
*Beker met pannenkoekenbeslag voor degene die pannekoekjes wil bakken in z'n pannetje :-) http://smakelijck.blogspot.com/2012/01/pannenkoeken.html
*Schaal frietjes
*Evt. gekookte groenten zoals worteltjes/peultjes/tuinerwtjes of groene asperges die j ook nog even op de plaat kunt grillen.




*Zelf je vlees marineren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Leg je vlees een paar uur van tevoren in de koeling in de marinade. Voorbeelden voor marinades:

-2 el rode wijn, 1 el balsamicoazijn, 2 el olijfolie, wat tijm, zout en peper
-2 el soyasaus (yakso), 1 el chilisaus (yakso), 1 el gembersiroop, snuf kerriepoeder, snuf chilipoeder
-2 el soyasaus, 1 el honing, 1 el sherry, 1 el olijfolie
-2 el ketjapmanis(yakso), 1 el olijfolie, 1 el chilisaus, uitgeperste knoflook, zout en peper

  Wij hebben het geluk om niet zo ver bij een bosbessenkwekerij te wonen. Hier kun je...
lees verder
Ik heb altijd al een zwak gehad voor chocolade, en in mijn 'ongezonde' jaren was ik met name dol...
lees verder
        Leuk idee voor in je champagne of prosecco met...
lees verder
Heerlijke speculaasbrokken op een winterse avond! Je kunt ze heel gemakkelijk zelf maken met dit...
lees verder
Ook fan van de broodjes met roomkaas van de La Place? Hier het recept om deze zelf te maken!...
lees verder
Biologische voeding is helaas een stuk duurder dan niet biologische voeding. Gelukkig gaan...
lees verder

6 opmerkingen
  • Gerrinda
    Gerrinda woensdag 04 apr 2012 om 16:08
    Wat een super leuke blog!
    En die marinades lijken me echt heerlijk!
    Ik ga morgen de boodschappen ervoor in huis halen, ben heel benieuwd. Sinds ik enummervrij kook, smaakt het allemaal veel lekkerder, veel puurder!
    En ik heb nog een verzoeknummer:-)
    Heb je ook een idee voor Shoarmasaus? Wij eten in het weekend weleens broodjes shoarma of broodjes kip waar we dan de barbecue saus van Calve op doen. Maar dat doen we nu niet meer, alleen ik mis die rode saus wel.
    Ik hou je site wel in de gaten of je die hebt!

    Groetjes Gerrinda
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 04 apr 2012 om 16:32
      Hoi Gerrinda,

      Dankjewel!
      Wij eten bij de shoarma altijd knoflooksaus. Daarvan staat het recept ook hier op mijn blog. Ik heb ook een lekker recept voor Barbecue saus, deze zal ik binnenkort weer eens maken en dan zal ik 'm hier plaatsen, dan zie je 'm vanzelf verschijnen :-)

      Succes met de gourmet!

      Groetjes, Williene
  • Rinus
    Rinus donderdag 02 apr 2015 om 17:08
    Hoi Williene, Wat een heerlijke marinade's zijn dit. De knoflooksaus eten we ook met shoarma. Bij de Gourmet eten wij ook graag sambasaus van Calve. Heb je daar misschien ook een recept van? Groetjes, Rinus
    • Smakelijck donderdag 02 apr 2015 om 21:32
      Dankjewel! Kun je mij een beetje op weg helpen wat sambasaus precies voor een saus is, een soort cocktail of eerder een bbqsaus? Anders ga ik zelf even in de winkel snuffelen, als ik eraan denk ;-)
      • Smakelijck donderdag 02 apr 2015 om 21:36
        Ik heb even gegoogled en de ingrediƫnten bekeken. Ik denk dat je het goed benaderd als je cocktailsaus maakt: http://www.smakelijck.nl/blog/whiskey-cocktailsaus-/ en er dan vervolgens wat sambal doorroert. Succes!
  • Rinus
    Rinus vrijdag 03 apr 2015 om 12:24
    Sambasaus is idd een soort cocktailsaus. Ga idd het recept uitproberen en er sambal aan toevoegen. Ik laat het nog weten. Groeten, Rinus
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190