Donderdag 20 dec 2012

Clementine cake!


Dit recept vond ik op een Amerikaanse site. Het leek me een heerlijke taart/cake voor de aankomende Kerstdagen. Het originele recept blijkt achteraf een recept te zijn van Nigella Lawson, maar was door de poster aangepast naar eigen smaak en door mij ook weer aangepast ;-) Maar ik vond het briljant gevonden om mandarijnen zolang te koken, te verwerken tot puree en dan ook nog eens te gebruiken in een cake!

De cake is luchtig en een tikje smeuig/vochtig! De gember maakt 'm een beetje pittig en kruidig, maar dit kun je gerust weglaten (in het recept van Nigella komt namelijk geen gember voor ;-)).

Suiker-, gluten-, en lactosevrije Clementine cake!

Ingredienten:
375 gram biologische mandarijnen (dit zijn 4 a 5 stuks), 250 gram amandelmeel (of gemalen amandelen), 150 gram honing, 1 tl wijnsteenzuurbakpoeder, 6 eieren, merg van 1 vanillestokje, snufje zout, 2 tl verse gember

Bereiding:
Was de mandarijnen en doe ze in een pan (met schil en al). Vul de pan met water en breng de mandarijnen aan de kook. Laat ze op zacht vuur 2 uur koken. Giet de mandarijnen af en laat ze uitlekken en helemaal afkoelen.

Verwarm de oven op 190 graden en vet een springvorm in van 20 cm doorsnede.

Snijd de mandarijnen doormidden en verwijder eventuele pitjes. Doe de mandarijnen in de keukenmachine samen met de verse gember en maal tot puree. (je gebruikt dus echt de hele mandarijn, met schil en al!).

Klop de eieren schuimig en voeg de honing toe en het vanillemerg. Voeg het amandelmeel, bakpoeder en het snufje zout toe en meng dit goed met elkaar. Als het goed gemengd is voeg dan de mandarijnenpuree toe en meng tot een mooi beslag. Schenk het beslag in de bakvorm en schuif in de oven.

De cake heeft ongeveer een uur nodig om te garen. Na een half uur heb ik de oventemperatuur verlaagd naar 170 graden. Let op dat de bovenkant niet te bruin wordt, anders kun je hem afdekken. Test na 3 kwartier baktijd regelmatig met een sateprikker of de cake al gaar is.

Laat de cake helemaal afkoelen in de springvorm.

Bestuif de cake voor serveren evt. met poedersuiker.

Succes!

Dit keer een recept van Teus. Hij houdt net zoveel van koken als ikzelf en hij is...
lees verder
Een heel eenvoudig te maken toetje of tussendoortje voor Koninginnedag! Maar ook op andere...
lees verder
In het weekend is er altijd net even iets meer tijd om iets lekkers klaar te maken op...
lees verder
Ik kreeg behoorlijk wat vragen over mayonaise. Welke ik gebruik en of ik ook een recept had....
lees verder
  Samen met Justnuts heb ik weer een leuke actie! Justnuts geeft 5 pakketten weg,...
lees verder
Doordeweek wil je vaak niet teveel tijd in de keuken staan, een makkelijke snelle maaltijd is dan...
lees verder

10 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 07 jan 2014 om 15:57
    Hoi Williene,
    Heb vanmiddag deze cake gemaakt en wij vinden hem lekker!
    Normaal gesproken gebruik ik maximaal de helft van de suiker die jij in je recept hebt staan en dan vinden we het nog zoet/smaakvol genoeg. Maar ivm de bitterheid van de manderijn toch maar de voorgeschreven hoeveelheid honing genomen. Heb iets minder gember gebruikt en iets meer vanille.
    Ik vind het een toprecept, mede omdat er geode voedzame dingen inzitten!
    Groetjes Josella
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 07 jan 2014 om 19:49
      Bedankt voor je reactie! Leuk dat je 'm hebt gemaakt en dat jullie 'm lekker vonden!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 27 dec 2012 om 09:18
    Ik ga het gewoon maar eens proberen denk ik! Deze variant viel bij niemand in de smaak helaas, toch een te duidelijke bittere smaak van de manderijnenschillen.
    Bedankt! Grtjes Willemijn
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 dec 2012 om 19:58
      Jammer, maar inderdaad, je gebruikt de hele mandarijn, dus wel wat bitter! Hopelijk de volgende keer meer succes!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 24 dec 2012 om 22:34
    We hebben de cake gemaakt en hij lijkt goed gelukt. We vinden 'em alleen niet zo lekker, de manderijnsmaak bevalt ons niet zo. Denkt u dat het misschien ook met bananenpuree gemaakt kan worden?
    Verder vinden we alle recepten altijd top hoor, we hebben al heel veel recepten geprobeerd!
    Grtjes Willemijn
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 26 dec 2012 om 13:41
      Pff, dat is lastig om te zeggen, maar daar wordt wel vaker cake gemaakt van banaan, dus wie weet!

      Bedankt en succes!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 21 dec 2012 om 17:34
    Hoeft er geen boter oid in de cake? Grtjes Willemijn
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 21 dec 2012 om 19:31
      Nee, deze cake is helemaal lactosevrij!

      Groetjes, Williene
  • sarina
    sarina donderdag 20 dec 2012 om 22:52
    dat lijkt me heerlijk! kheb alleen geen keukenmachine, misschien maar bij m'n moeder doen?
    ik wil je rolade ook proberen, die lijkt me ook heerlijk
    groetjes sarina
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 21 dec 2012 om 19:30
      Heb je misschien een blender of staafmixer? Daar zal het ook wel mee gaan denk ik. Succes ermee!

      Groetjes, Williene
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190