Vrijdag 19 apr 2013

Chocoladecupcakes!


Deze cupcakes zijn glutenvrij en suikervrij! Een lekkere traktatie voor een feestje of gewoon lekker in het weekend! Aan de botercreme kun je natuurlijk elke smaak toevoegen die je maar wilt. Frambozen, bessen, abrikozen, vanille etc.
Gluten en suikervrije chocoladecupcakes!  

Ingrediënten voor de cakejes voor 10-12 stuks:
85 gram roomboter, 85 gram chocolade (72% cacao), 3 eieren gesplitst in dooier en eiwit, 75 gram palmsuiker, 85 gram amandelmeel*

Smelt de roomboter en de chocolade au bain marie. Laat dit iets afkoelen.
Mix de 3 eidooiers samen met de palmsuiker tot een romig geheel. Voeg het amandelmeel toe en giet er langzaam het chocolademengsel bij. Mix tot het goed gemengd is. Zet even apart.
Klop de eiwitten ongeveer in 5 minuten tot mooie schuimige pieken. Voeg het chocoladebeslag toe en meng dit goed door elkaar.

Doe cupcake papiertjes in een muffinpan en vul deze met het chocoladebeslag (3/4 vol). Zet in een voorverwarmde oven op 170 graden voor zo'n 18-20 minuten tot een sate-prikker er droog uitkomt.

*Amandelmeel is te koop in de natuurwinkel. Je kunt ook zelf blanke amandelen hel fijn malen in de keukenmachine.

Aardbeiencreme:
140 gram roomboter, 30 gram honing, 1 el aardbeienjam (zelfgemaakt of suikervrij), 2 el mascarpone

Meng de roomboter samen met de honing mooi romig (ong. 8 minuten). Voeg de jam toe en mix tot het gemengd is. Voeg de mascarpone toe en spatel (! dus niet met mixer) dit er kort door. Meng niet te lang, anders gaat het schiften. De roomboter kan evt. vervangen worden door slagroom.

Spuit de creme in toeven op de afgekoelde cupcakes en versier eventueel met een aardbei.
 


 

Op zoek naar een lekker ontbijt, een lunchgerecht of een tussendoortje? Met deze pannenkoekjes...
lees verder
  Het derde gerechtje in het Sushi-menu is een avocadocreme op nori met...
lees verder
Na de broodbaktips van vorige week vandaag een heerlijk recept voor rozijnenbrood om je tips in...
lees verder
Ondanks het herhaaldelijk checken op fouten zijn er in Smakelijck Zoet! toch een paar...
lees verder
Zoals sommigen misschien is opgevallen heb ik een en ander aan mijn blog toegevoegd. Bovenin...
lees verder
Dit recept vond ik op een Amerikaanse site. Het leek me een heerlijke taart/cake voor de...
lees verder

29 opmerkingen
  • Lydia
    Lydia vrijdag 23 aug 2013 om 20:31
    Net uit de oven gehaald, opgemaakt en natuurlijk gelijk geprobeerd! Heerlijk hoor!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 23 aug 2013 om 21:40
      Fijn dat het is gelukt! Eet smakelijck!
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke vrijdag 21 jun 2013 om 09:21
    Hoi hoi

    Vergeten, is 75gr palm niet een beetje veel naast de chocolade?
    Bij de appelmuffins suikervrij gaat alleen wat honing?
    Ze waren trouwens erg lekker!

    Alvast bedankt.

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 21 jun 2013 om 13:09
      Fijn dat de muffins lekker waren ;-) Pure 72% chocolade is wat bitter, daarom is wat palm wel lekker, maar als jij het teveel vindt dan probeer je het met 50 gram. Weet alleen niet wat voor effect dit heeft op het bakresultaat. Dat is altijd maar uitproberen.

      Succes ermee!

      Fijne dag!
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke vrijdag 21 jun 2013 om 09:05
    Hoi Williene,

    Staat onder je recept, dat je de roomboter van de crème kunt vervangen door slagroom?
    Was niet mijn eigen idee:) vandaar dat ik je vroeg naar de verhouding als je het vervangt:)


    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 21 jun 2013 om 13:08
      Ha, gewoon slagroom kloppen met honing en wat mascarpone. Verhouding komt niet zo heel precies. Ik zou een half bekertje gebruiken.

      Succes!
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke vrijdag 14 jun 2013 om 23:22
    Hoi Williene,

    Ook deze gaan we maken voor Jayden zijn verjaardag.
    Het recept lijkt zo weinig voor 12 vormpjes.
    Kan de palm vervangen worden door kokosbloesemsuiker, ja toch?
    En dat mixen, doe je dat met een keukenmachine of kan het ook met een staafmixer?
    Had een keukenmachine, maar die deed het niet goed, heb nog geen andere...
    En wat is een muffinpan? Bedoel je een bakblikvorm met 12 vormpjes erin?
    Sorry voor de stomme vraag:)
    Kan de roomboter van de crème vervangen worden door 140ml slagroom of speltroom of sojaroom?
    Of een andere verhouding?

    Dankje!

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 15 jun 2013 om 00:13
      Ha,

      Dit is echt voldoende voor deze cupcakes. Misschien één meer of minder ;-) Maar je klopt het ei luchtig dus dan heb je veel beslag. Daarom denk ik niet dat je dat resultaat bereikt met een staafmixer. En palmsuiker kun je altijd vervangen door kokosbloesem inderdaad.

      Een muffinpan is een bakblik voor cupcakes ;-)

      De roomboter zou je kunnen proberen. Ik heb geen idee ;-)

      Succes weer!

      Groetjes, Williene
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke woensdag 15 mei 2013 om 22:54
    Hoi Williene,

    Het is toch niet suikervrij door de chocolade 72%, daar zit toch suiker in?
    Heerlijk hoor inspiratie opdoen op smakelijck, kan uren lezen bij je, dankje!
    Of ben ik nu abuis:)

    Bedankt voor je reactie.

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 mei 2013 om 16:09
      Ha,

      Klopt, tenzij je suikervrije chocolade gebruikt. En die zijn er tegenwoordig van steeds meer merken, maar wel duur ;-)

      Dus je kunt kiezen of je dat kleine beetje suiker uit de pure chocola voor lief neemt, of dure suikervrije gebruikt!

      Groetjes!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 20 apr 2013 om 10:14
    Palmsuiker is toch ook suiker, dus is het geen suikervrije cupcake.
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 06 jul 2013 om 19:33
      Hoi Liesbeth,

      Dat durf ik zo niet te zeggen en ik kan het ook niet zo snel vinden. Ik zou het op zich wel aandurven, maar dan alleen bijv. in het weekend en zeer matig. Op zich is hij nog zo jong dat ik het liefst helemaal geen extra suikers zou geven, dus ook geen palmsuiker. Maar voor zo af en toe verwacht ik niet dat het kwaad kan, maar dan zou ik toch een (natuurkundig) arts raadplegen.

      Succes!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous zaterdag 06 jul 2013 om 13:59
      Hoi Williene,

      Weet je ook of palmsuiker schimmels voed? Onze zoon(1.5) heeft nl schimmels in darmen, mag daarom tijdelijk geen gluten en suikers.
      Voor hem blijft er idd heel weinig over!rozijntjes en veel fruit!

      hoor graag van je!
      groetjes Liesbeth
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 apr 2013 om 19:00
      Hoi Hanna,

      Bedankt voor je reactie. De GI is niet iets wat wetenschappelijk bewezen wordt, dat is gewoon de waarde die aan een ingrediënt wordt gekoppeld. Dit wordt bepaald aan de hand van metingen van de bloedspiegel na het eten van het product. Dus dat palmsuiker een lage GI dat is een feit.

      Palmsuiker bevat ook veel vitaminen en mineralen, itt gewone suiker. Het bevat onder andere: kalium, magnesium, ijzer, boor, zink, zwavel, koper en de vitamines B1, B2, B3 en B6.

      Er zullen zeker mensen zijn die nog steeds negatieve verschijnselen ervan krijgen. Het blijven suikers. Als je dat risico niet wilt lopen moet je geheel suikervrij gaan eten.

      Daarom kies ik er heel bewust voor om doordeweeks geheel suikervrij te eten, ook zonder palmsuikers en honing dus, en in het weekend wat meer toe te staan, zoals een zelfgebakken taart of koek met palmsuiker of honing. Op die manier merk ik geen enkel verschil met mijn dagelijks eetpatroon. En zo blijven de kosten ook beperkt.

      Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous maandag 22 apr 2013 om 11:52
      Hallo,

      Ook ik heb wat vragen over palmsuiker. Is het wetenschappelijk bewezen dat de GI lager is dan van geraffineerde suiker? Ik ben nl. bang dat het net zo'n verhaal is als bij rietsuiker. Koop je jarenlang (dure) rietsuiker, blijkt dat dit net zo slecht is als gewone suiker. Denk je dat je goed bezig bent...... Het schijnt dat de bron die zegt dat de GI lager is, afkomstig is uit het land waar de palmsuiker vandaan komt. Hoe objectief is dit dan? Mensen die gevoelig zijn voor suiker krijgen dezelfde verschijnselen na het eten van palmsuiker, als bij het eten van 'gewone suiker'. Eén en ander hierover heb ik gelezen op suikerwijzer.nl. Kan jij hier wat meer over vertellen, of er betrouwbare bronnen zijn bv.?

      Groet Hanna
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 20 apr 2013 om 12:16
      Hallo,

      Bedankt voor je reactie.
      Palmsuiker is geen geraffineerde suiker zoals witte suiker, rietsuiker e.d. Palmsuiker heeft een laag glycemische index, waardoor je bloedsuiker stabiel blijft. Ook bevat palmsuiker vitaminen en mineralen i.t.t. de eerder genoemde suikers. Een hele goede natuurlijke vervanger dus. Vandaar dat je in gezonde recepten je recept suikervrij mag noemen als je deze suikers gebruikt. Dus als je het zoals je reactie gaat stellen kun je niets meer eten, want dan bevat alles suiker. Groenten, aardappels, etc. Waarvan veel de GI hoger is dan deze palmsuiker. Suikervrij voedsel bestaat niet. Vrijwel alles bevat natuurlijke suikers.

      Hartelijke groet, Williene
  • Gerrinda
    Gerrinda vrijdag 19 apr 2013 om 16:58
    Hej wat leuk! Ik las het juist vanmiddag bij mijn moeder in de GG maar ik mocht het er helaas niet uitscheuren en had geen zin om het helemaal over te schrijven. Ik ga ze snel eens maken maar doe dan ipv jam wat verse aardbeitjes lijkt me ook heel lekker.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 19 apr 2013 om 17:33
      Ja, dat is inderdaad ook een goed idee! Succes!
  • Bakhuis 36
    Bakhuis 36 vrijdag 19 apr 2013 om 16:18
    Ik heb een vergelijkbaar recept met pistachenootjes dat is ook erg lekker!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 19 apr 2013 om 17:32
      Wat leuk, lijkt me ook lekker!
    • Bakhuis 36
      Bakhuis 36 vrijdag 19 apr 2013 om 16:19
      gemalen pistachenootjes dus..
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 19 apr 2013 om 15:26
    :-)
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 19 apr 2013 om 15:25
    Dankjewel!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 19 apr 2013 om 14:44
    Lijkt me heerlijk. Vraagje; bij amandelmeel staat een *, waar staat de bijbehorende voetnoot?

    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 19 apr 2013 om 15:26
      Dankjewel voor je oplettendheid. Ik zal het even toevoegen!
  • Corine Slingerland
    Corine Slingerland vrijdag 09 okt 2015 om 10:01
    Hallo Williene, Maandag hoopt mijn zoontje jarig te zijn en ik wil heel graag iets maken zonder 'zooi'. Dus dat wordt niet meer de fototaart van de Hema, maar misschien deze cupcakes en cupcakes van het 'biscuitdeeg'. Kan ik deze zaterdag al maken? Ik weet niet hoeveel tijd ik nodig heb en of ik die tijd wel kan vrijmaken, vandaar. Misschien de botercreme wel pas op maandag? In het biscuitdeeg wil ik dan jam doen, blijft dat goed denk je? Gisteren heb ik je cake gemaakt (met appel erdoor). De ene was te droog geworden; die vond mijn man dus niks, maar van de andere hadden de kids al heerlijk gesmuld! Je kunt merken dat hoe jonger ze zijn, hoe minder ze aan suiker e.d. gewend zijn. Bij de jongste van drie gaat het het gemakkelijkst om alternatieven voor E-nummers en suiker aan te bieden. Bedankt hoor!
    • Smakelijck vrijdag 09 okt 2015 om 11:33
      Hoi, Persoonlijk vind ik vers het lekkerst. Zeker vullen zou ik pas maandag doen. Botercreme kun je juist wel op tijd maken en op maandag nog even doorkloppen. Als cake te droog is dan heeft hij vaak te lang in de oven gezeten. Goed testen met een sateprikker kan dan helpen. Liever iets te nat dan te droog. Succes en een fijne verjaardag!
      • Corine Slingerland
        Corine Slingerland vrijdag 09 okt 2015 om 15:11
        O, dank je voor je snelle antwoord! Nou, dan neem ik de maandagochtend de tijd gewoon maar even. Inderdaad kun je je visite geen 'oude cake' voorzetten. Dat is altijd een beetje lastig met de maandag. Ik zoek wel een traktatie die ik zaterdag alvast kan maken en de cupcakes dan op maandagmorgen. (En als het niet lukt kan ik altijd nog uitwijken naar de Hema, maar ik ga ervan uit dat het lukt!)
        • Smakelijck zaterdag 10 okt 2015 om 12:22
          Succes! En een fijne verjaardag alvast ;-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190