P1010199
Vrijdag 10 apr 2015

Chocoladecake met bitterkoekjes!

Als we het hebben over arretjescake dan weet iedereen waar ik het over heb. Een heerlijke chocoladecake met biscuitjes en gehakte noten. Romig en vol van smaak en groot favoriet van mijn dochter. Een lekkere variant hierop is deze chocoladecake met bitterkoekjes. Natuurlijk maak ik de bitterkoekjes zelf, want dat is heel erg gemakkelijk. Ze zijn ook lekker om zo te eten, maar ook heerlijk in de cake. De hoeveelheid koekjes is voldoende voor de cake. Wil je extra koekjes om zo op te eten, verdubbel dan het recept.

Chocoladecake met bitterkoekjes

Ingrediënten voor de chocoladecake met bitterkoekjes:

100 gram bitterkoekjes (zie onderstaand recept), 100 gram roomboter, 50 gram extra pure chocolade, 2 eetlepels cacaopoeder, 3 eetlepels kokosroom of santen, 30 gram kokosbloesemsuiker, 1 ei, 30 gram cranberry’s + extra voor garnering, 40 gram noten (bijvoorbeeld amandelen of walnoten), geraspte kokos

Bereiding:

Smelt de roomboter samen met de pure chocolade au bain-marie. Klop het ei luchtig met de kokosbloesemsuiker. Hak ondertussen de koekjes en noten grof. Voeg de kokosroom of santen toe aan het gesmolten chocolademengsel samen met de cacaopoeder. Laat iets afkoelen en meng dan met het luchtige ei-mengsel. Spatel goed door elkaar en voeg de gehakte noten, bitterkoekjes en cranberry’s toe. Doe het mengsel in een met bakpapier beklede vorm of ovenschaal. Hak een handje cranberry’s fijn en bestrooi hiermee de bovenkant en strooi er dan nog wat geraspte kokos over. Zet koud weg en laat minimaal 4 uur opstijven. Snijd de chocoladecake in plakjes of blokjes en serveer. Bewaar de chocoladecake in de koeling.

Bitterkoekjes

Ingrediënten voor de bitterkoekjes:

75 gram amandelmeel of gemalen blanke amandelen, 50 gram biologische honing, ½ theelepel amandelextract, 1 eiwit

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop het eiwit stijf en voeg de rest van de ingrediënten toe. Doe het beslag in een spuitzak en spuit doppen op een, met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de koekjes in de oven en bak gaar in 10-15 minuten.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Pure chocolade is erg goed voor je gezondheid. In pure chocola zitten flavonoiden (antioxidant)....
lees verder
Hier in het midden van het land is het inmiddels heerlijk zomervakantie! Lekker uitslapen, geen...
lees verder
Deze week 2 bijzondere nieuwsitems. Omdat het de moeite van het delen waard is, vandaag in deze...
lees verder
En de rijsttafel recepten gaan nog even door na een flinke pauze ;-) Op aanvraag het...
lees verder
Afgelopen week heb ik rechts aan de site een kopje Sinterklaasrecepten toegevoegd. Of beter...
lees verder
Helemaal vergeten om de seizoengroenten en fruit te bloggen voor deze maand! Maar bij deze als...
lees verder

15 opmerkingen
  • Marjan
    Marjan vrijdag 10 apr 2015 om 21:37
    Wat ziet dat er heerlijk uit! En een stuk gezonder dan de gewone arretjescake. Zou je de kokosroom of santen weg kunnen laten? Dient dit als een soort bindmiddel/smaakmaker?
    • Smakelijck zaterdag 11 apr 2015 om 20:39
      Het is inderdaad om de smaak. Je kunt het wel vervangen door een extra lepel roomboter. Succes!
  • Bianca Gerritsen
    Bianca Gerritsen zaterdag 11 apr 2015 om 00:02
    Wat een heerlijke traktatie Williene! Heerlijk, dank je :)
    • Smakelijck zaterdag 11 apr 2015 om 20:37
      Graag gedaan, Bianca!
  • else
    else dinsdag 16 jun 2015 om 23:28
    Hoi Williene, Je gebruikt gedroogde crandberrys denk ik? En is dit in te vriezen? Ziet er heerlijk uit! Groet Else
    • Smakelijck woensdag 17 jun 2015 om 11:23
      Ja, inderdaad gedroogde cranberry's. En dit is goed in te vriezen hoor! Succes!
  • Bertine
    Bertine maandag 21 dec 2015 om 09:43
    Hoi Williene, zou ik voor de bitterkoekjes het amandelextract kunnen vervangen door amandelolie en wodka? In recepten online lees ik dat het extract daarvan wordt gemaakt met een wachttijd van twee maanden. Maar die tijd heb ik niet meer voor deze Kerst... ;-) Alvast bedankt voor het meedenken! Bertine
    • Smakelijck maandag 21 dec 2015 om 10:09
      Goed idee! Ik zou het wagen ;-) Succes!
  • Bertine
    Bertine maandag 21 dec 2015 om 13:06
    Bedankt, ik ga ermee aan de slag!
  • rinus
    rinus dinsdag 19 jan 2016 om 16:39
    Hoi Williene, Ik ben op zoek naar een recept voor amaretti koekjes. Deze lijken qua vorm op bitterkoekjes en qua smaak naar amaretto. Hoe zou ik die het beste kunnen maken? Dit recept gebruiken en nog 2 eetlepels amaretto toevoegen? Groeten, Rinus
    • Smakelijck woensdag 20 jan 2016 om 08:59
      Dat zou je inderdaad kunnen proberen. Dan zou ik het amandel extract weglaten. Succes!
  • Jolanda
    Jolanda maandag 16 jan 2017 om 20:09
    Hoi Williene, in 1 van je kookboeken heb je een arretjescake staan met speltbiscuitjes. Maak je deze zelf of gebruik je kant en klare? Welke gebruik je dan? Groetjes, Jolanda.
    • Smakelijck dinsdag 17 jan 2017 om 09:51
      Ik koop deze van 't Molenaartje in de natuurwinkel. Succes!
  • Marielle
    Marielle vrijdag 27 jan 2017 om 14:45
    Hoi Williene, in dit recept gebruik je pure chocolade en cacaopoeder. Kan je de pure chocolade vervangen door alleen cacaopoeder te gebruiken, of alleen pure chocolade in plaats van beide? Of is een combi van beide het beste voor de smaak? Groetjes Marielle
    • Smakelijck maandag 30 jan 2017 om 10:02
      Ik vind dit het lekkerste voor de smaak, dus vandaar. Maar je zou het ook enkel kunnen proberen. Ik zou dan wel voor enkel chocolade gaan. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190