Vrijdag 12 okt 2012

Chocolade-frambozen brownies (gluten- en suikervrij)!


Brownies (of chocoladetaart) zonder meel en met gezonde suikers. Inmiddels is dit mijn succesrecept. Ik bak ze erg vaak en ze vallen altijd goed in de smaak. Wij zijn dol op de combinatie met chocolade en framboos, maar je kunt er natuurlijk ook bijv. pecannoten over strooien. Als je het beslag in een lage 28 cm vorm giet dan heb je de hoogte zoals op de bovenstaande foto afgebeeld. Giet je het in een vorm van bijv. 20 cm. dan krijg je echt een taart idee zoals op de onderstaande foto. Oventijd scheelt niet veel van elkaar, als je er een prikker droog uithaalt is de taart gaar. Hij mag wel een beetje vochtig zijn vanbinnen, dat maakt 'm juist zo lekker!

Ingredienten:
175 gram roomboter, 175 gram pure chocolade, 75 gram palmsuiker, 50 gram agavesiroop*, 175 gram amandelmeel, 6 eieren (gescheiden in dooiers en eiwitten), frambozen

Verwarm de oven op 170 graden.
Smelt de roomboter met de chocolade au bain marie. Klop de eidooiers romig samen met de palmsuiker en de agavesiroop. Laat het gesmolten chocolade/botermengsel wat afkoelen. Voeg de amandelmeel toe aan de romige ei/suikermassa en voeg ook het chocolademengsel toe. Meng dit met elkaar en zet even aan de kant. Klop de eiwitten stijf in ongeveer 5 minuten tot je mooie zachte pieken hebt. Voeg het chocoladebeslag toe en mix tot het voldoende gemengd is. Schenk het beslag in een ingevette bakvorm, bestrooi met (bevroren) frambozen en bak de taart 55-60 minuten gaar in de oven.

Eet smakelijck!

*Je kunt deze brownies natuurlijk ook met gewone (riet)suiker bakken, gebruik dan 175 gram suiker.

 


 

Groenten zijn een zeer belangrijke bron van vitaminen, vezels en voedingsstoffen. We eten er...
lees verder
Na het posten van de vorige blog, de Rabarber-kruimeltaart, kreeg ik de vraag hoe ik de...
lees verder
Het brood dat wij eten bak ik zelf. Elke week bak ik 4 broden, 2 voor mijn ouders, en 2 voor...
lees verder
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck...
lees verder
Het is weer augustus! Vorig jaar begon ik in augustus met de eerste blog over de groenten en...
lees verder
Ook fan van de broodjes met roomkaas van de La Place? Hier het recept om deze zelf te maken!...
lees verder

34 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 21 mrt 2014 om 23:41
    Kan je de palmsuiker en agavesiroop ook door iets anders vervangen?
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 22 mrt 2014 om 19:22
      Ja hoor, dat kan zeker! Waar denk je aan?
  • Wendy van de Bunt
    Wendy van de Bunt zondag 09 mrt 2014 om 17:37
    Kan je ook speltmeel gebruiken ipv amandelmeel?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 mrt 2014 om 09:27
      Dat zou je kunnen uitproberen. Door amandelmeel worden ze lekker luchtig, met speltmeel zullen ze wat compacter zijn verwacht ik.

  • Happy Earl Grey
    Happy Earl Grey zaterdag 01 feb 2014 om 17:57
    Ik heb weer genoten van je recepten en heb je genoemd in mijn blog.
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 01 feb 2014 om 21:39
      Wat leuk! Dankjewel voor je reactie!
  • minimalista2b
    minimalista2b donderdag 30 jan 2014 om 09:46
    Wat een heerlijk recept! Ik had half frambozen, half walnoten gedaan. Groot succes. En omdat de visite al kwam, had ik de taart iets eerder uit de over gehaald (hete lucht, 160 graden, 55 min) en was de binnenkant net nog een beetje plakkerig. Veel complimenten! Volgende keer doe ik de walnoten (of pecans) er doorheen
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 30 jan 2014 om 16:45
      Mmm! Klinkt goed zeg! Leuk om te lezen!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 11 nov 2013 om 15:47
    Kan ik de roomboter ook ergens door vervangen, zodat 'ie lactosevrij wordt?
    • Anonymous
      Anonymous maandag 24 mrt 2014 om 10:06
      Vorige week heb ik het met kokosolie gedaan en het is goed gelukt.De kokosolie die ik gebruikt heb is van Witsenburg de geurloze variant.
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 14 nov 2013 om 14:43
      Hoe is het uitgepakt met kokosolie? Wil hem graag maken met kokosolie, maar is het resultaat dan net zo goed?
    • Anonymous
      Anonymous maandag 11 nov 2013 om 21:14
      Zal ik eens doen. Bedankt:)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 nov 2013 om 19:04
      Misschien dat je het kunt proberen met kokosolie?
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 12 okt 2013 om 15:49
    Hoi Williene,

    Wat is dit een super recept. Wauw.. :). Morgen verjaardag van mijn man. Zowel de eiersalade, kip kerriesalade (met zelfgemaakte mayo) en de appelkruimeltaart zijn goed gelukt. Heerlijk. Zou nooit meer iets uit een pakje willen. Nu nog afwachten wat de visite er van vindt.

    Groetjes,
    Gerjanne
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 12 okt 2013 om 20:55
      Wat leuk zeg! Dit is hier ook nog altijd een top recept :-)

      Fijne verjaardag morgen en hopelijk valt het goed in de smaack ;-)

  • Anonymous
    Anonymous woensdag 14 aug 2013 om 14:31
    Hoi Williene,
    ik heb hem net gemaakt, hij is al eventjes uit de oven en nog een beetje warm. Mijn man kon het niet laten om al te proeven, hij vind hem erg eierig...niet wat hij van een brownie is gewend. Hoe kan dit? Ik heb dezelfde ingrediënten gebruikt. Alleen mijn oven kon niet op 170 graden dus die heb ik op 160 gezet en 10 minute langer. Zou toch niet veel moeten uitmaken?

    Groetjes,
    Mariëth
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 14 aug 2013 om 20:05
      Heb je wel gescheiden dooier en eiwit gedaan? Jammer zeg, ze vallen hier altijd goed in de smaak! Misschien toch door de grootte van je eieren.

      Succes, en hopelijk vallen de andere brownies beter in de smaak!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 14 aug 2013 om 19:38
      Hoi, ik heb alles geklopt met mn keukenmachine, misschien had ik iets grotere eieren en minder pure chocolade... ik ga de volgende keer het andere recept voor brownies van je proberen, met iets minder van alles, misschien heb ik dan meer success!
      Ben in ieder geval nog wel heel enthousiast over je site!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 14 aug 2013 om 19:25
      Ha,

      Wat vreemd, ik maak deze regelmatig maar proef de ei nooit meer terug! Heb je de dooiers goed romig geklopt en het eiwit mooi schuimig? Oventijd kan er niet veel mee te maken hebben.
      Inmiddels zijn ze waarschijnlijk goed afgekoeld, is het dan nog steeds zo? Als ze warm zijn kunnen bepaalde smaken overheersen, namelijk.

      Groetjes, Williene
  • zeeuws knoopje
    zeeuws knoopje maandag 15 okt 2012 om 09:17
    Hoi ik heb het gemaakt. Lukte prima, zag er heel mooi uit, in plaats van frambozen gebruikte ik walnoten. Toch miste ik de plakkerigheid van brownie. Voor ons was het meer chocoladecake.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 15 okt 2012 om 15:36
      Ha, Leuk dat het gelukt is, en het is inderdaad wat droger dan een brownie. Misschien helpt het als je 'm 5 minuutjes eerder uit de oven haalt?

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 13 okt 2012 om 16:35
    Hoii,bekijk nog altijd je recepten met plezier,maar heb in de winkel gekeken naar amandelmeel, maar wat is dat duur zeg,dat vindt ik dan zo jammer.

    groetjes Stina
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 15 okt 2012 om 15:35
      Ha Stina,

      Ja, helaas is amandelmeel erg duur. Je kunt ook blanke amandelen kopen en deze zelf fijnmalen tot meel. Soms scheelt dit veel in prijs met amandelmeel zelf terwijl het resultaat hetzelfde is.

      Groetjes, Williene
  • Monique
    Monique zondag 15 jun 2014 om 09:30
    Ik wil zo meteen deze heerlijke brownies gaan maken, maar ik heb alleen kokosbloesemsuiker in huis. Moet ik me dan aan de 75 gram suiker houden of moet de verhouding anders? Alvast bedankt voor je reactie!
    • Smakelijck maandag 16 jun 2014 om 09:27
      Ja hoor, gewoon 75 gram is voldoende. Succes!
  • Annemieke
    Annemieke woensdag 29 okt 2014 om 14:43
    Dag Williene, Welke brownievorm (maat) heb je gebruikt? LxBxH? groetjes, Annemieke.
    • Smakelijck woensdag 29 okt 2014 om 15:47
      Hi, Ik gebruik altijd een vierkante vorm van 20x20 cm. Succes!
  • Maaike Garritsen
    Maaike Garritsen vrijdag 28 nov 2014 om 12:30
    Hallo Williene, Welke chocolade gebruik jij in dit recept? Ik kan namelijk geen chocolade zonder suiker vinden. Ook de pure chocolade bevat suiker. Ik kijk erg uit naar je nieuwste boek. Die wordt namelijk vandaag of morgen bezorgd :-) Groetjes Maaike
    • Smakelijck vrijdag 28 nov 2014 om 13:16
      HOi Maaike, Tegenwoordig heb je gelukkig steeds meer chocolade zonder suiker. Oa. van Vivani 92% maar meerdere merken hebben suikervrije chocola. Bij AH hebben ze ook een variant met kokosbloesemsuiker van Raw. Succes!
  • Nelleke
    Nelleke maandag 19 jan 2015 om 16:57
    Hoi, Ik wil dit recept graag maken voor iemand die een dieet volgt. Ik moet daarom wat ingredienten wijzigen. De palmsuiker en agavesiroop wil ik vervangen door stevia. Hoeveel moet ik dan gebruiken? En de pure chocola wil ik graag vervangen voor cacao. Hoeveel kan ik dan het beste gebruiken? Ik hoor het graag. Groetjes Nelleke
    • Smakelijck maandag 19 jan 2015 om 21:43
      Stevia: ik heb geen idee. Dit gebruik ik nooit. Ik weet wel dat het veel zoeter is, maar geen idee van de verhoudingen. Cacao kan wel, zo'n 3 eetlepels. Succes!
  • Henrike
    Henrike woensdag 15 jul 2015 om 22:53
    Heb ze net uit de oven gehaald. Ik heb ipv amandelmeel 130 gr. bio tarwebloem met 3 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder gebruikt. Verder 150 gr. gewone suiker en geen agavesiroop maar ze zijn echt zoet genoeg. Ik heb ze na 50 min. uit de oven gehaald. Ze zijn lekker en luchtig, maar hebben idd niet dat plakkerige van een echte brownie.
  • Lisanne
    Lisanne woensdag 20 jan 2016 om 08:01
    Ha Williene, Ik heb dit recept al een paar keer gebruikt en dan de versie uit je boek (met 115 gram van alles), ideaal voor een cakeblik. Wat noten eroverheen en klaar. Laatst wilde het eiwit niet goed schuimen en toen gebruikte ik het alsnog en kreeg ik een heerlijke plakkerige brownie-achtige cake. Hij was wel goed gerezen. Dus misschien is dat nog een goede tip. Ik maak best veel gebruik van je recepten en het bevalt ons heerlijk! Ook de cheesecake was super gelukt. Groetjes Lisanne
    • Smakelijck woensdag 20 jan 2016 om 08:59
      Wat leuk om te lezen, Lisanne! Fijn! Als ik je goed begrijp maak je er dan een cake van? Lijkt me een goed idee!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190