Maandag 14 mei 2012

Cashewnotenpasta (en pindakaas)!

Mmm, als je op zoek bent naar een goed broodbeleg dan is dit een aanrader. Gezond en niet moeilijk te maken! Het wordt veel verkocht in natuurvoedingswinkels, maar je kunt het heel makkelijk zelf maken.

Voor ong. 1 pot:

Ingredienten:
300 gram cashewnoten, 1 a 2 el kokosolie*, evt. snuf zout

Draai de cashews fijn in de keukenmachine. Wil je stukjes noot dan laat je 'm wat grover. Voeg de kokosolie toe schepje voor schepje tot je een goede substantie hebt. Hij moet lekker smeuig en smeerbaar zijn. Voeg evt. zout toe als je ongezouten cashews hebt gebruikt.

*Je kunt ook een andere plantaardige olie gebruiken. Voor koud gebruik kun je namelijk wel bijv.  zonnebloemolie gebruiken. Voeg het dan in scheutjes toe.

Op dezelfde manier kun je zelf pindakaas maken. Je vervangt de cashews dan door pinda's en je hebt heerlijk zelfgemaakte pindakaas!

Succes!
 

Op het moment volop in het seizoen. De aubergine. Prachtige dieppaarse vruchten. Aubergines...
lees verder
De weken voor Sinterklaas staat alles vol met lekkernijen. Speculaas, pepernoten, taaitaai,...
lees verder
  Vooral in de winter vinden wij soep erg lekker. Een lekkere warme kom soep als het...
lees verder
Heksenkaas is een favoriet smeerseltje uit supermarkt of delicatessenwinkel. Maar zoals...
lees verder
Zoals ik in m'n budget blog al schreef, op verzorgingsproducten valt heel wat te besparen. Zowel...
lees verder
Vorige week was ik in Drenthe en kwam daar heerlijke verse asperges tegen, zo van 't land! Nu...
lees verder

28 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 06 mrt 2014 om 09:43
    Ook lekker: Een of twee theelepels rauwe cacaopoeder erdoor doen. Heb je een chocolade pasta!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 06 mrt 2014 om 21:43
      Mmm! Heerlijk!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 04 mrt 2014 om 14:24
    Kan dit recept ook in de blender gemaakt worden?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 04 mrt 2014 om 16:23
      Ik denk dat het wel moet kunnen, alleen is het veel moeilijker om het uit de blender te krijgen doordat er mesjes onderin zitten. Maar het valt te proberen. Succes!
  • Maria
    Maria maandag 17 feb 2014 om 09:24
    Ha Williene,
    Ik heb de cashewpasta ook gemaakt, maar iets te weinig olie gebruikt om het te kunnen bewaren in de koelkast.. dan is het heel moeilijk smeerbaar! Ik bewaar het nu buiten de koelkast en dat gaat heel goed! Weet je hoe lang het dan (geopend) houdbaar is?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 17 feb 2014 om 12:01
      Ik weet het niet zeker, maar verwacht wel een paar weken! Succes!
  • Maria
    Maria maandag 18 nov 2013 om 12:11
    Ik wil het met hazelnoten proberen, zou dat ook lukken?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 18 nov 2013 om 13:31
      Ja hoor, dat zou zeker kunnen! Amandelen is ook lekker!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 04 sep 2013 om 20:43
    Als je de OKÉ-cashewnoten gebruikt ben je helemaal goedkoop uit: die kosten nog geen 2 euro per zakje.

    groetjes Linda
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 05 sep 2013 om 20:02
      Bedankt voor de tip, waar koop je die?

      Groetjes, Williene
  • Corien
    Corien maandag 16 jul 2012 om 22:24
    hoi Williene,
    Wat een heerlijke chocopasta! Mijn complimenten.
    Zou je de chocola ook kunnen vervangen door cacao? Met wat rietsuiker erbij natuurlijk. Misschien heb je hier ervaring mee, anders probeer ik het zelf.

    groetjes, Corien
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 jul 2012 om 11:09
      Hoi Corien,

      Ik heb er geen ervaring mee, je smelt de chocola, dus dan wordt het smeuig, ben bang dat het met cacao alleen te droog wordt, dan zou je het moeten mengen met een scheutje melk of boter?

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Danielle
    Danielle woensdag 20 jun 2012 om 10:53
    Nu heb ik wel begrepen dat de notenpasta's die je koopt en ook degene in de natuurwinkel wel gemaakt zijn van gebrande noten dus als je het zelf maakt van natuurlijke ongebrande noten is het toch altijd gezonder... Ik ga eens even op zoek naar je recept voor zelf chocoladepasta te maken want daar ben ik dol op en heb ik al heel lang niet meer gegeten... Groetjes en wat een leuke site heb jij ook weer...
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 20 jun 2012 om 13:56
      Ja, dat is ook weer waar, inderdaad. Succes met je chocopasta, je zult 'm inmiddels wel gevonden hebben ;-) En bedankt voor je compliment!

      Groetjes, Williene
  • Diana
    Diana maandag 14 mei 2012 om 14:29
    Ik denk dat ik het een keer met amandelen ga doen :) Want amandelpasta is ook bijna 6 euro per potje. Ja, en zoals je zegt, het is ook gewoon leuk om het te doen. :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 14 mei 2012 om 18:33
      Ik ben benieuwd, laat je het me weten of het lekker was? Succes!
  • Diana
    Diana maandag 14 mei 2012 om 13:55
    Je kunt op deze manier volgens mij ook amandelpasta maken, is trowens ook ontzettend gezond en voedzaam :) Ik wou trouwens een keer pindakaas maken, dus ik was van plan een zak vol gepelde pinda's kopen in de natuurwinkel, bleken die zo ontzettend duur, dat ik gewoon goedkoper uit was om maar pindakaas van horizon te nemen. :) Dus om het geld hoef je het niet te doen, maar wel als je het leuk vindt om eigen gemaakte pindakaas te eten natuurlijk :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 14 mei 2012 om 14:10
      Klopt, je kunt zo allerlei notenpasta's maken. Biologische noten zijn (verschillend per soort) best duur. Pindakaas is inderdaad goedkoper om kant en klaar te kopen als je biologische noten wilt gebruiken. Een pot cashewnotenpasta kun je (volgens mij) alleen maar bij natuurwinkels krijgen en kost tussen de 6 en 7 euro. Biologische cashews zijn ook duur, maar ik ben wel goedkoper uit, en het is daarbij een leuk werkje om te doen. Makkelijk en snel klaar.

      Groetjes, Williene
  • JanetW
    JanetW maandag 14 mei 2012 om 09:26
    Ik heb onlangs je, overheerlijke, chocoladepasta gemaakt, maar hij is zo moeilijk smeerbaar. Is dat bij deze pasta's ook het geval?

    groetjes Janet
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 14 mei 2012 om 11:20
      Ha Janet,

      Als je kokosolie gebruikt: Kokosolie is hard en wordt vloeibaar bij zo'n 25 graden. Als je de pasta dan in de koelkast zet wordt hij best hard. Buiten de koelkast blijft hij zachter en beter smeerbaar maar daardoor wel beperkt houdbaar.

      Als je vloeibare plantaardige olie gebruikt zul je zien dat de pasta's al een stuk beter smeerbaar zijn. Deze keer had ik iets teveel kokosolie in de cashewnotenpasta gedaan en dus redelijk vloeibaar, maar door hem in de koelkast te zetten is hij nu goed smeerbaar.

      Gewoon wat meer olie toevoegen kan dus helpen om 'm lekker smeerbaar te krijgen! Succes!

      Groetjes, Williene
  • grietje
    grietje zaterdag 28 feb 2015 om 20:44
    Kun je het ook maken met olijfolie?
    • Smakelijck maandag 02 mrt 2015 om 09:43
      Ja, dat verwacht ik wel, alleen zou ik dan een milde olijfolie nemen. Of een mix van verschillende oliesoorten. Alleen olijf is vrij dominant van smaak. Succes!
  • grietje
    grietje dinsdag 03 mrt 2015 om 17:42
    Dank je ik heb ook kokos olie thuis die is zo hard of verwarm je.hem eerst
    • Smakelijck dinsdag 03 mrt 2015 om 18:23
      Kokosolie wordt vloeibaar bij 25 graden. Ik heb 'm dus buiten de koelkast staan. Als hij echt te hard is kun je 'm eerst even verwarmen. Succes!
      • grietje
        grietje woensdag 04 mrt 2015 om 10:40
        Ik heb hem gisteravond gemaakt mijn hij smaakt goed, hij is best hard als op brood wil zet ik heb paar uur van te voren uit de koelkast.
        • Smakelijck woensdag 04 mrt 2015 om 11:45
          Als de pasta niet goed smeerbaar is kun je meer olie toevoegen. Succes!
  • Patrick
    Patrick woensdag 30 dec 2015 om 10:44
    Onlangs op je site gekomen. Mijn complimenten, ziet er goed (en makkelijk leesbaar) uit. Nu langzamerhand alle recepten aan het doorkijken. Dit artikel over cashewnoten-pasta is al een oudje, maar het leek me toch leuk om nog even te reageren. Ik koop bij de Lidl altijd de ongebrande noten. Ze hebben veel soorten en zeer betaalbaar. Ik doe een zak gemengde noten en een zak (ongebrande/ongezouten) cashewnoten in de keukenmachine met een klein handje paranoten (die mag je niet te veel hebben). Daarnaast een snufje zeezout en een lepel kokosolie. Na flink mixen doe ik er ook nog 1 of 2 lepels kokosrasp doorheen. Heerlijk! Patrick Ik laat de mixer flink lang doorgaan om het lekker smeuïg te maken. Voor iets meer dan 5 euro heb ik nu een flinke pot (van 500 gram) notenpasta. Niet super goedkoop maar wel gezond en vooral erg lekker.
    • Smakelijck woensdag 30 dec 2015 om 11:28
      Ha, Bedankt voor je uitgebreide reactie! Leuk dat je Smakelijck hebt gevonden. Supergoed idee, de notenpasta! Klinkt superlekker én gezond! Bedankt voor je tip, ik ga 'm ook eens maken! Fijne dag!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190