13-01-2012

Boterkoek!

Voor het weekend bak ik vaak iets lekkers. Zelf ben ik niet zo'n fan van boterkoek, maar m'n man vindt het ontzettend lekker. Dus zo af en toe bak ik een boterkoek voor hem en voor mezelf mijn eigen favoriet, chocoladebrownies :-)


Boterkoek:

Ingredienten:
2 eieren, 250 gram roomboter, 200 gram kokosbloesemsuiker, 250 gram speltbloem, amandelschaafsel, snuf zout.

Bereiden:
Zet de oven op 180 graden. Bakvorm bekleden met bakpapier.
Klop de kokosbloesemsuiker met de zachte roomboter romig, voeg een ei en een snuf zout toe. Mix dit goed door elkaar.
Voeg de s[peltbloem toe, nog even goed mengen en verdeel het deeg dan in de vorm. Je kunt hiervoor een ronde (24 tot 26 cm) of vierkante vorm (20x20) gebruiken. Laat de randen iets vrij, je boterkoek loopt iets uit. Een rand van ong. een cm is voldoende.

Bestrijk de koek nu met losgeklopt ei en maak er patroontjes in met een vork. Strooi er wat amandelschaafsel overheen en bak hem 25 min. in de oven.

Deel via social media

 
Print recept

57 Reacties

  • Geeske
    Geeske donderdag 07 nov 2013 om 16:03
    Ha,

    Ik vind het zelf heerlijk om er nog citroenrasp door het deeg heen te doen. Lekker ouderwets en lekker!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 07 nov 2013 om 21:43
      Mmm! Dat is een heerlijke aanvulling! Bedankt!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 15 mei 2013 om 09:44
    Oh ja, sorry, 1 ei in het beslag. Ik ben bang dat je inderdaad te lang hebt gemixt, want het beslag wat je ervan krijgt is echt stevig zeg maar. Succes, ik hoop dat het de volgende keer goed gaat!

    Groetjes, Williene
  • Mar
    Mar dinsdag 14 mei 2013 om 14:12
    Ja 1 ei in het beslag, en van het andere ei wat erover heen toch? Ik denk dat ik te lang gemixt heb, en dat de boter te dun is geworden! Ik ga het gewoon nog is proberen!
    Bedankt hoor,
    Groetjes
  • Mar
    Mar maandag 13 mei 2013 om 15:48
    Hoi,

    Nee, het beslag was ook best heel vloeibaar, leek ook wel op cakebeslag! Had hem in de kitchenaid gemaakt...Best lang laten mixen, en later de bloem erbij...
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 13 mei 2013 om 16:57
      Ha,

      En je had 2 eieren toegevoegd? Vreemd, want op cake beslag gaat op dezelfde hoeveelheid boter/bloem en suiker 5 eieren. Daarom is dit best een stevig beslag. Misschien heb je te lang gemixt? Of hele zachte boter gebruikt?

      Groetjes, Williene
  • Mar
    Mar zaterdag 11 mei 2013 om 19:42
    Hoi Willine,
    Vanmiddag de boterkoek gemaakt, maar het is net cake. In de winkel heb je echt van die harde stukken boterkoek, maar deze kruimelt helemaal.
    Wat heb ik dan verkeerd gedaan?
    Hart. groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 11 mei 2013 om 19:56
      Ha,

      Wat vervelend, maar dan is er echt iets niet goed gegaan, want bij mij werd het altijd goed hard, net als in de winkel zeg maar. Heb je 'm goed aangeduwd? Was het een stevig en stug beslag?

      Groetjes, Williene
  • Rozenvlinders
    Rozenvlinders maandag 06 mei 2013 om 09:45
    Vrijdagavond laat deze boterkoek gemaakt, ook hier was hij vrij zacht na 25 minuten en daarna nog 10 minuten langer in de oven gelaten, daarna was hij goed. Hij moet een beetje zacht blijven, want hij wordt toch iets harder wanneer hij afkoelt ;-)

    Voor herhaling vatbaar, aangezien hij heel snel weg was.....
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 06 mei 2013 om 20:12
      Leuk om te horen! Fijn dat het is gelukt!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 05 feb 2013 om 14:03
    Heb afgelopen weekend de boterkoek gemaakt. We hebben gesmuld!
    Ik had er ook nog ongeveer 100 gram gemalen kokos door gedaan; heerlijk!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 05 feb 2013 om 15:53
      Leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie.
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 18 jan 2013 om 12:40
    Ik vind 250 gram suiker best heftig. Ik kreeg van meerdere de reactie dat hij vrij zoet was. Overigens wel een goed en erg lekker recept!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 18 jan 2013 om 13:10
      Je kunt ook gerust 200 gram suiker gebruiken.
      • mar
        mar dinsdag 20 jun 2017 om 19:00
        mag het ook met nog minder kokosbloemsuiker ? 200 gr vind ik nog steeds fors. zou 100 gr willen.
        • Smakelijck woensdag 21 jun 2017 om 11:14
          Ja hoor, dat kan altijd!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 22 okt 2012 om 09:38
    Wat voor soort suiker kun je hiervoor gebruiken? Witte bastersuiker, rietsuiker, kristalsuiker?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 okt 2012 om 14:08
      Het kan en mag allemaal :-)
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 jan 2012 om 11:13
    Ik denk dat het inderdaad aan je combi-magnetron ligt. Ovens zijn vaak heel verschillend qua temperatuur etc. Ik denk dat hij dan inderdaad niet helemaal gaar was, want hij wordt gewoon stevig. Volgende keer zou ik hem 5 minuten langer in de oven laten, en als hij nog heel zacht was bijv. 10 minuten.

    Succes!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 17 jan 2012 om 10:49
    Ik heb de boterkoek gelijk gemaakt, ik vond hem alleen wat zacht (ik heb een combi magnetron) ligt het daaraan? Het leek net of hij niet helemaal gaar was?
  • sheilanda
    sheilanda zaterdag 06 sep 2014 om 12:37
    Hoi, kan ik ook melassesuiker gebruiken ipv kokosbloesem? Misschien moet ik dan wat minder gebruiken omdat het echt zoet is, ook is het ''gezonde'' suiker de mineralen zitten er nog in. gr sheilanda
    • Smakelijck zaterdag 06 sep 2014 om 19:07
      Ik heb geen ervaring met Melasse. Ik zou dus niet durven zeggen of dat goed gaat. Fijne avond!
  • sheilanda
    sheilanda vrijdag 26 sep 2014 om 08:09
    hoelang kan je boterkoek vers houden, ik ga eind volgende week op vakantie en wil graag een boterkoek bakken en meenemen. gr sheilanda
    • Smakelijck vrijdag 26 sep 2014 om 10:55
      Een boterkoek blijft een paar dagen lekker in een afgesloten trommel. Succes en een fijne vakantie!
  • Wilma de Bruin
    Wilma de Bruin vrijdag 26 sep 2014 om 18:18
    Ik vind je recepten er heel goed uit zien. Maar ik heb een koemelk intolerantie en dan zijn behoorlijk recepten niet bruikbaar. Misschien een leuke uitdaging om daar iets mee te doen. Vriendelijke groet, Wilma de Bruin
    • Smakelijck vrijdag 26 sep 2014 om 18:38
      Hi Wilma, Je kunt roomboter vrijwel altijd probleemloos vervangen door kokosolie. Je kunt de recepten dus heel goed aanpassen. Alleen in boterkoek 'hoort' gewoon echte roomboter, dus die zou ik niet met kokosolie maken. Succes!
      • J.
        J. vrijdag 09 sep 2016 om 13:11
        Ipv roomboter, is wajang margarine een goed alternatief.
        • Smakelijck vrijdag 09 sep 2016 om 14:04
          Vanwege de hoeveelheid E-nummers is dit voor de meesten geen goed alternatief. Dan gebruik ik liever bijvoorbeeld kokosolie.
  • Annet
    Annet woensdag 01 okt 2014 om 09:34
    Hoi Williene, Ik heb een boterkoek glutenvrij gemaakt: Met 125 gram gemalen havervlokken, 175 gram amandelmeel, 75 gram palmsuiker, een eetlepel honing, 1 ei (eiwit door het deeg en eigeel eroverheen), 250 roomboter, snuf zout, citroenschil. Alles even kneden en dan 35 minuten op 180 graden. Eigenlijk een heel ander recept dan hierboven, maar ik vond het wel leuk om het even te delen. Misschien zijn er meer mensen die glutenvrij eten en dan is haver en amandelen natuurlijk een goed alternatief voor spelt. Groetjes, Annet
    • Smakelijck woensdag 01 okt 2014 om 09:38
      Wat leuk, Annet! Fijn dat je 't deelt! Mijn zoon moet glutenvrij eten en ik ga dit zeker proberen! Nogmaals, bedankt voor 't delen!
  • Inge
    Inge maandag 09 feb 2015 om 10:41
    Ik vond 200 gr. suiker nog te zoet. Ja dat heb je als je suiker ontwent. Zou er nog minder in kunnen ivm. de structuur van het deeg? En zou je de suiker ook kunnen vervangen door honing? Of misschien half, half? Fijne dag.
    • Smakelijck maandag 09 feb 2015 om 13:29
      Dat kan heel goed. Je kunt dan inderdaad wat minder suiker gebruiken, en evt. wat honing. Het is een beetje uitproberen wat het beste resultaat geeft. Succes!
  • Corine
    Corine donderdag 13 aug 2015 om 15:29
    Vanmorgen de boterkoek gemaakt met mijn dochter van 7. Prima gelukt!! Ik ben begonnen met minder suiker eten en wil ook wel van de E-nummers af. Ik heb ook je boek gekregen voor mijn verjaardag en ik probeer gewoon steeds meer. Heb je ook een idee voor limonadesiroop? Ik gebruik nu de suikervrije variant, maar vrees dat daar wel aspartaam in zit.
    • Smakelijck vrijdag 14 aug 2015 om 10:39
      Leuk dat je boterkoek gelukt is! Mijn kinderen drinken water, en bij hoge uitzondering biologische diksap. Geen enkele limonadesiroop is vrij van geraffineerde suikers, helaas.
  • Corine
    Corine zaterdag 15 aug 2015 om 16:34
    Havermoutkoekjes zijn ook gelukt en nu staat de bouillon te trekken. Dus...... morgen geen pakjes en zakjes. Ben al aardig op weg zo, vind ik zelf. Ik heb trouwens ook de door AH te bezorgen boodschappen uitgezocht via de site van moween, zodat ik al heel wat producten E-nummervrij heb aangeschaft. Mayonaise, chocoladepasta, satésaus e.d. Dat scheelt toch allemal weer. En trouwens, je tips over meer groente aanbieden heb ik opgevolgd. Het is niet aan te slepen. Vanmorgen heb ik een bak snoeptomaatjes gewassen en op de aanrecht gezet, een zakje worteltjes ernaast en een paar stukjes appel van appels die nodig op moesten en alles is weggesnaaid....... Eigenlijk een kleine moeite en zo krijgen ze hun groente binnen en ik heb ook het idee dat er minder om snoep gezeurd werd, maar het is natuurlijk nog maar 1 dag hè :) Bedankt!!!
    • Smakelijck zaterdag 15 aug 2015 om 19:21
      Wat leuk om te lezen, Corine! Vaak als je het gewoon neerzet eten ze er ongemerkt zo heel wat van op. Succes verder!
  • Judy
    Judy vrijdag 02 okt 2015 om 15:11
    Ha Williene, Begrijp ik het goed dat je de kokosbloemsuiker ook mag vervangen door kristalsuiker? En mag je ook bloem gebruiken? De pastasaus is trouwens gelukt hoor, de volgende keer laat ik deze wat korter stomen want ik vond de saus vrij droog. Groeten Judy
    • Smakelijck vrijdag 02 okt 2015 om 15:35
      Alles mag en dat kan inderdaad! Leuk dat de saus goed was gelukt! Als het wat droog is kun je ook wat vocht toevoegen. Succes!
  • Marijke
    Marijke vrijdag 08 jan 2016 om 21:35
    Vanmiddag de boterkoek gemaakt. Speltmeel ipv speltbloem gebruikt omdat ik dat niet in huis had. Hij smaakt heerlijk, kan er niet vanaf blijven...
    • Smakelijck zaterdag 09 jan 2016 om 12:58
      Klinkt goed ;-)
  • Mirjam
    Mirjam woensdag 06 apr 2016 om 10:38
    Ik maak jouw boterkoek regelmatig met speltmeel. Doe er als ik het deeg aan gedrukt heb partjes appel in, kaneel er over strooien, muesli er over strooien, beetje aanduwen. Is een feest om van te genieten!
    • Smakelijck woensdag 06 apr 2016 om 13:19
      Leuk! Klinkt erg lekker!
  • Mirjam
    Mirjam woensdag 06 apr 2016 om 10:41
    Nog een vraagje, kokosbloesemsuiker is best duur en zoet. Weet je een alternatief als top?
    • Smakelijck woensdag 06 apr 2016 om 13:20
      Je kunt minder gebruiken als je gewend bent aan minder suiker. Zelf bak ik alleen iets met kokosbloesem in het weekend. Dat scheelt ook erg qua prijs. Verder kun je palmsuiker gebruiken als alternatief. Succes!
  • Mirjam
    Mirjam woensdag 06 apr 2016 om 10:42
    Moet tip zijn.
  • Marlies van der Stelt
    Marlies van der Stelt woensdag 30 nov 2016 om 16:40
    Dag Wielliene, Via de gezinsgids heb ik met interesse je verhaal en recepten gelezen en nu ook je website bezocht. Ziet er allemaal heel goed uit! Vanmiddag heb ik de boterkoek gebakken, waar ik als ' tie' is afgekoeld figuurtjes van de maan en ster uitdruk voor traktatie van m'n dochter. voordat ik het deeg in de vorm schep proef ik het eerst; persoonlijk vind ik 200 gr erg veel, ik denk dat ik het met de helft ook af kan, maar dat probeer ik de volgende x. Mijn gezin is gek op boterkoek :) Vanavond ga ik de zuurkoolschotel proberen, k ben erg benieuwd! Je hebt zoveel interessante dingen op je site staan dat ik voorlopig nog niet uitgekeken ben
    • Smakelijck donderdag 01 dec 2016 om 14:14
      Wat leuk! Welkom op Smakelijck! Dit is een oud recept van mij uit de tijd dat ik nog gewoon suiker gebruikte. Ik heb 'm al heel lang niet gemaakt, dus minder suiker kan dan vaak zeker! Succes met het uitproberen van de recepten!
  • Marlies
    Marlies maandag 26 dec 2016 om 23:55
    Omdat mijn niet van spelt houd, heb ik de boterkoek (met spijs) met boekweitmeel gebakken, de smaak is erg lekker, ook fijn dat tie glutenvrij is, maar de boterkoek is wel erg droog, nu heb ik een tweede gebakken waarbij ik minder meel gebruikte en meer boter, maar maakte qua droogte niet uit, nu zag ik hierboven ook een glutenvrij recept, deze ga ik zeker uitproberen, k ben benieuwd of deze boterkoek smeuïge is....
    • Smakelijck dinsdag 27 dec 2016 om 12:13
      Als het baksel te droog is dan zou ik het korter in de oven doen. Bovendien is het ook fijn om te weten dan als je een recept glutenvrij maakt je beter verschillende glutenvrije melen kunt gebruiken. Dit maakt het beste resultaat. Bijv. gedeeltelijk boekweit en amandel of boekweit/haver etc.
  • Lisanne
    Lisanne maandag 15 jul 2019 om 07:44
    Ik heb deze boterkoek in een paar weken tijd al een paar keer gebakken. Zo snel klaar en het resultaat is altijd weer heerlijk. Ik doe ook speltmeel ipv spelt bloem, is prima te doen. Heerlijk recept!
    • Smakelijck maandag 15 jul 2019 om 09:40
      Dat is fijn om te lezen! Dankjewel!
    • Marianne
      Marianne donderdag 02 jul 2020 om 13:22
      Sinds kort maak ik regelmatig een recept van deze website. Nu wilde ik i.p.v. basterdsuiker biologische kristalsuiker gebruiken. Is dit net zo slecht als gewone kristalsuiker?
      • Smakelijck donderdag 02 jul 2020 om 22:50
        Ja hoor, dat maakt qua gezondheidsvoordeel niets uit. Het is alleen gemaakt van bio suikerbieten, maar verder net zo slecht als gewone suiker. Wat overigens voor een keertje niet uitmaakt, maar niet te vaak :-)
        • Marianne
          Marianne vrijdag 03 jul 2020 om 16:19
          Bedankt voor je reactie. Kokosbloesemsuiker is toch ook suiker, waarom is dat dan wel goed?
    • Smakelijck vrijdag 03 jul 2020 om 16:24
      Dat is inderdaad ook suiker, alleen veel minder geraffineerd en bewerkt. Ook is het qua GI een stuk lager dan gewone witte suiker. Maar ook met kokosbloesem moet je zeer matig zijn en enkel gebruiken in het weekend of feestdag bijv.
    • Elselina
      Elselina maandag 05 jul 2021 om 18:14
      Kun je boterkoek invriezen? Heb iets teveel roomboter gekocht wat aan de datum is
      • Smakelijck maandag 05 jul 2021 om 19:05
        Ja hoor, dat kan!
Laat een bericht achter!
268