P1010397
Vrijdag 30 jan 2015

Bosbessen-Kruimeltaart!

In het weekend bak ik altijd iets lekkers. Dit kan een cake zijn, een taart of koekjes, soms zelfs allebei ;-) Natuurlijk zonder toevoegingen en geraffineerde suikers. Mijn stelregel is: Door-de-week gebruik ik geen suikervervangers, dus ook geen kokosbloesemsuiker en honing alleen bij rauw gebruik zoals een lepeltje over de kwark of door de notenrepen. Die regel bevalt me prima, en dat houdt de kosten ook in de hand. Op deze manier is het gebruik van natuurlijke suikers ook niet zo prijzig, omdat je er maar 1x per week mee bakt en je doet je lichaam er een plezier mee door gewoon puur en suikervrij te leven!

Voor dit weekend een heerlijke kruimeltaart om van te genieten! Suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij en eivrij!

Bosbessen-kruimeltaart

Ingrediënten:

Voor de vulling: 300 gram bosbessen (uit de diepvries), 1 eetlepel honing

Voor het deeg: 100 gram amandelmeel, 60 gram havermout, 75 gram biologische honing, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje zout, 60 gram kokosolie, handje pecannoten en wat amandelschaafsel, evt. citroenrasp

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng de bosbessen met de honing. Zet aan de kant.

Mix alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom, m.u.v. de pecans en het amandelschaafsel. Prak de kokosolie met behulp van een vork door het meel tot je een kruimelig beslag krijgt. Verdeel 2/3 van het kruimeldeeg in een bakvorm en duw stevig aan. Verdeel de bosbessen over de bodem en kruimel de rest van het deeg over de bessen. Verdeel de pecans en het amandelschaafsel over de taart en rasp er eventueel wat citroenrasp overheen. Schuif de taart voor 40-45 minuten in de oven.

Fijn weekend!

Liefs, Williene

  Paardenbloemen, wie kent ze niet? In de lente kleurt menig grasland geel van de...
lees verder
  Zaterdag is het Koningsdag! Heb je niet veel tijd maar wil je toch iets lekkers...
lees verder
Ik krijg regelmatig recepten, vragen en tips via mail, de bedoeling is dan natuurlijk dat ik...
lees verder
In deze tijd van het jaar zie je overal de amandelletters verschijnen. Erg lekker, maar je...
lees verder
Met het regenachtige weer van gisteren hadden m'n zoontje en ik echt zin om iets lekkers te gaan...
lees verder
  Vandaag een lekker, gemakkelijk recept voor het komende, lange weekend! Het is zó...
lees verder

34 opmerkingen
  • Marlena
    Marlena vrijdag 30 jan 2015 om 09:35
    Hoi williene Hoe groot was jouw bakblik? Wou hem voor weekend wel maken
    • Smakelijck vrijdag 30 jan 2015 om 10:03
      Ik had een langwerpig bakblik, maar het deeg past in een ronde vorm van max. 20cm. Succes!
  • H Van der Giessen
    H Van der Giessen vrijdag 30 jan 2015 om 19:57
    Waar koop ik wijnsteenpoeder of wat is de vervanger hiervoor? Ik zie jullie reactie graag tegemoet.
  • Corina Cozijnsen
    Corina Cozijnsen vrijdag 30 jan 2015 om 20:05
    Wijnsteenbakpoeder koop je bij de natuurwinkel bijv. Van het merk Tammi
  • Bianca gerritsen
    Bianca gerritsen zaterdag 31 jan 2015 om 00:32
    Hmmm lekker! Die gaat op mijn lijstje. Dank je wel :)
    • Smakelijck zaterdag 31 jan 2015 om 18:16
      Graag gedaan ;-) Succes met het recept!
  • rita
    rita zaterdag 31 jan 2015 om 14:26
    even wat anders, waar koop jij de kerrie djawa van Conimex, voor de Indische nasi? ik heb hem nog niet kunnen vinden, dus doe het nu zonder, maar wil het graag proberen met en is het een potje/ flesje. Ik zie hem niet staan bij de ketjap en zo van conimex. bedankt alvast.
    • Smakelijck zaterdag 31 jan 2015 om 18:17
      Deze is helaas uit de handel genomen. Ik gebruik er nu kerrie massala voor. Deze heb ik in de toko gekocht. Je kunt ook gewoon kerriepoeder gebruiken of een kerriekruidenmix van Jonnie Boer, deze zijn ook erg lekker.
    • rita
      rita maandag 02 feb 2015 om 10:51
      oke dank je, dan weet ik dat ik niet verder hoeft te zoeken, en bertha, bedankt voor je tip, als ik in de buurt komt kan ik daar eens langs gaan, en wie weet hebben ze hem bij de toko in veenendaal ook
  • Bertha
    Bertha zaterdag 31 jan 2015 om 19:50
    Ik heb de kerrie djawa bij de toko vandaan.in Harderwijk. Niet van Conimex trouwens..
    • Smakelijck zaterdag 31 jan 2015 om 20:00
      Oh, dat is goed om te weten! Bedankt voor je tip!
  • Anne
    Anne zondag 01 feb 2015 om 18:25
    De 75 gram honing had ik over de bessen gedaan. Verkeerd gelezen. Waarschijnlijk hierdoor is hij te nat geworden. Het is soort van appelcrumble geworden... maar wel lekker ;-)
  • Ria
    Ria maandag 02 feb 2015 om 21:09
    Ha Williene, Lijkt me heerlijk. Allen mag ik geen amandelen, en dus ook geen amandelmeel. Wat zou ik daar ipv kunnen gebruiken? Wel glutenvrij...
  • Smakelijck maandag 02 feb 2015 om 22:03
    Mag je wel andere noten, zoals bijv. hazelnootmeel?
  • Ria
    Ria woensdag 04 feb 2015 om 14:54
    nee helaas, alleen walnoten en maccadamias.....
    • Smakelijck donderdag 05 feb 2015 om 15:28
      Je zou dan van walnoten meel kunnen maken of gewoon speltmeel kunnen gebruiken. Succes!
  • Charlie
    Charlie donderdag 05 feb 2015 om 22:27
    Dit recept ziet er ook weer overheerlijk uit! Als ik bosbessen uit de diepvries gebruik, moeten ze dan eerst ontdooit zijn voor gebruik of maakt dat niet uit? Is speltmeel een waardige vervanger voor deze? Je hebt het hele bakblik inclusief de zijkanten bedekt met het deeg geloof ik hè? Morgen direct aan de slag. Vrijwel dagelijks plezier van je recepten! Erg fijn.
    • Smakelijck zaterdag 07 feb 2015 om 10:42
      Zelf heb ik ook bevroren bessen gebruikt en bevroren in de taart gedaan. Ik heb een bodem gemaakt, de bessen erin gedrukt en daarna het deeg erover gekruimeld. Geen zijkant dus, want het blijft een lage taart en de bessen houden het wel bij elkaar. Succes met je taart!
  • Petra C
    Petra C zaterdag 07 feb 2015 om 16:42
    Worden in dit recept blauwe bessen bedoeld? Die zag ik alleen maar bij de Jumbo, maar zit net te googlen en het blijkt wat anders te zijn. We zien wel hoe het smaakt. Het zit nu in de oven. 't Lijkt me erg lekker.
    • Smakelijck zondag 08 feb 2015 om 10:58
      Ja, Klopt ;-) Ik heb ze nog in de vriezer, maar je kunt ze ook bevroren kopen bij o.a. AH.
  • Charlie
    Charlie zaterdag 07 feb 2015 om 21:01
    Het was heerlijk! We hebben er weer van genoten! Had hem al op de manier gemaakt zoals je aangeeft alleen dus met speltmeel. Absoluut een top recept! Dankjewel!
    • Smakelijck zondag 08 feb 2015 om 10:57
      Leuk om te lezen dat met speltmeel het ook goed lukt! Fijn dat het een geslaagd recept was, Charlie!
  • Victoria
    Victoria zondag 08 feb 2015 om 18:14
    Vandaag voor visite gemaakt. Met de smaak dikke indruk gemaakt, maar de taartbodem bleef wat zompig (nat), waardoor het meer een vruchtencrumble leek. Erg lekker, maar zijn hier tips voor? Ik had overigens een velletje bakpapier op de bodem van de springvorm gelegd omdat ik niet wist hoe anders te voorkomen dat taart en vorm elkaar niet loslaten. Geijkte boter en bloem passen niet bij deze ingrediënten natuurlijk! Tips voor verbetering zijn welkom!
    • Smakelijck maandag 09 feb 2015 om 13:31
      Het klopt wel dat het een beetje kruimelig blijft hoor. Het is niet echt een vaste taart. Dat bakpapiertje is dan inderdaad wel handig ;-)
  • Carina
    Carina maandag 23 feb 2015 om 19:19
    Deze is echt heerlijk! Ik heb hem nu voor de tweede keer gemaakt. Zelf maak ik hem niet met bosbessen, maar met bosvruchten uit de diepvries. Ik lees net in je boek 'groenten' over zuurdesem afbakstokbrood bij de bruschetta's. Waar koop je dat? Groetjes Carina
    • Smakelijck maandag 23 feb 2015 om 19:42
      Leuk! Goed idee ook met bosvruchten. Afbakstokbrood koop ik bij AH van Excellent. Heerlijk!
  • Charlie
    Charlie zaterdag 14 mrt 2015 om 17:32
    Inmiddels al meerdere keren in verschillende variaties gemaakt. Erg lekker! Gebruik jij geurloze kokosolie? Het prakken door het meel heen vind ik best een klusje... Nog tips daarvoor toevallig? Ik vroeg me af of het met roomboter ook zou lukken, wat denk jij?
    • Smakelijck zaterdag 14 mrt 2015 om 20:22
      Goed om te lezen, Charlie! Ik gebruik altijd extra vierge kokosolie. Met roomboter lukt het ook hoor, succes!
  • Rita
    Rita vrijdag 04 sep 2015 om 19:13
    Ik heb geen klein bakblik, kan de taart ook in een ovenschaal?
    • Smakelijck maandag 07 sep 2015 om 09:27
      Ja hoor!
  • Desiree
    Desiree woensdag 20 jul 2016 om 11:02
    Een echte aanrader! Deze taart (6pers) gemaakt. Smaakte heerlijk, je proeft er bij wijze van spreke niets 'gezonds' aan. Wel is de taart niet in een punt te serveren, omdat deze afbrokkelt.
    • Smakelijck woensdag 20 jul 2016 om 11:05
      Fijn dat het in de smaak is gevallen!
  • Jenneke van Dalen-Bos
    Jenneke van Dalen-Bos zondag 28 aug 2016 om 19:35
    Ik heb een notenallergie. Kan ik in plaats van amandelmeel speltmeel gebruiken?
    • Smakelijck maandag 29 aug 2016 om 10:16
      Zie bovenstaande reacties, dat kan.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190