P1040647
Vrijdag 02 sep 2016

Blauwe bessentaart!

Smakelijck Winter is de deur uit en al bij velen op de mat gevallen, tijd om weer over te gaan tot het bloggen en publiceren op de site!

Deze bosbessentaart had ik afgelopen zomer gemaakt nadat we veel bessen hadden geplukt. Het lijkt een beetje op monchoutaart, maar dan met een chocoladebodem. Erg lekker en verrassend! Laat de bodem uit de oven even goed afkoelen, daar wordt hij knapperig van.

Fijn weekend! 

Blauwe bessentaart!

Deze taart is glutenvrij, ei-vrij, E-nummervrij en vrij van geraffineerde suikers.

Ingredienten:

Voor de bodem: 110 gram kokosmeel, 60 gram amandelmeel, 50 gram kokosbloesemsuiker, 120 gram roomboter, 2 eetlepels ongezoete cacaopoeder, snufje zout

Voor de vulling: 250 milliter biologische slagroom, 300 gram monchou, flinke snuf vanillepoeder, 5-6 eetlepels biologische of imker-honing (naar eigen smaak)

Voor de topping: 300 gram blauwe bessen, 1,5 eetlepel chiazaad

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Smelt de roomboter. Meng de gesmolten boter door het kokosmeel, amandelmeel, de kokosbloesem, het cacaopoeder en het snufje zout. Kneed tot een deeg en druk het deeg in een ingevette vorm van ongeveer 22 centimeter. Duw het deeg stevig aan en maak een mooie, gladde opstaande rand. Schuif de bodem in de oven en bak deze in 15-20 minuten gaar. Laat afkoelen.

Klop de monchou los en voeg daarna de vanillepoeder en honing toe. Klop tot een gladde massa. Klop in een andere kom de slagroom stijf en meng met de monchou. Vul de chocoladebodem met de monchouvulling. Zet in de koelkast en laat minimaal 4 uur opstijven.

Was de blauwe bessen en doe deze in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat de bessen in ongeveer 5 minuten stuk koken. Voeg het chiazaad toe en laat dit even meepruttelen. Zet het vuur uit en laat de bessengelei 15 minuten indikken.

Haal de taart uit de koeling en bestrijk de bovenkant voorzichtig met de bessengelei. Zet de taart terug in de koeling tot het serveren.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Vandaag is echt de allerlaatste dag (maandag 22 februari) dat je mijn boek Smakelijck Zomer kunt...
lees verder
          Een echte klassieker, dit recept. Hij komt...
lees verder
In een zoektocht naar lekkere maaltijden zonder pakjes en zakjes is het wel eens puzzelen om de...
lees verder
Afgelopen vrijdag werd mijn nieuwe kookboek afgeleverd! Een prachtig nieuw boek, mooi fris...
lees verder
Ik had afgelopen weekend nogal wat rucola in de koelkast, vers uit eigen tuin....
lees verder
Ik wens alle lezers van Smakelijck hele fijne en goede feestdagen toe!  Liefs, Williene
lees verder

11 opmerkingen
  • Margje
    Margje zaterdag 03 sep 2016 om 14:30
    Mmm.. het beint al heerlijk te ruiken hier in de keuken. Ben benieuwd naar t eindresultaat! Dat weten we na t weekend :-)
    • Smakelijck zaterdag 03 sep 2016 om 18:21
      Ik ben benieuwd!
      • Margje
        Margje zaterdag 03 sep 2016 om 21:04
        Voortreffelijk.. knapperige bodem en de vulling maakt het samen compleet. Goed weekend!
  • rita
    rita zaterdag 03 sep 2016 om 20:49
    Ook hier staat het in de koelkast, Ik ben benieuwd morgen! Net je kaneelcakejes en ijs gemaakt uit het nieuwe boek., de kids hebben er net van gesmuld...en wij ook@@@
  • Marlies
    Marlies zaterdag 03 sep 2016 om 21:10
    Bodem nu twee keer gemaakt. Helaas beide keren niet heel uit de vorm gekregen. Misschien ligt het aan de vorm. Heb een vlaaivorm gebruikt zonder losse bodem. Volgende keer maar een andere bodem gebruiken of één met losse bodem aanschaffen.
    • Smakelijck maandag 05 sep 2016 om 10:02
      Deze bodem kun je inderdaad het beste maken in een vorm met een losse bodem. Of bakpapier ertussen doen, zodat je hem er gemakkelijk uit kunt tillen.
  • Petra
    Petra maandag 05 sep 2016 om 12:03
    De taart was heerlijk, zelfs de kids die kritisch zijn over e-nummervrije baksels vonden het lekker! Ik heb een springvorm van 26 cm gebruikt en geen opstaande rand gemaakt. Bodem was lekker knapperig. I.p.v. bosbessen heb ik bramen gebruikt, die had ik nog uit de moestuin. Met wat honing door de gelei smaakte dat ook prima...
    • Smakelijck maandag 05 sep 2016 om 18:53
      Fijn! Leuk om te lezen!
  • miepmiep
    miepmiep maandag 06 nov 2017 om 22:17
    was een lekkere taart alleen 2 vraagjes... heb me gehouden aan hoeveelheid , alleen ik kreeg er lastig deeg van, hoe lang moet je kneden voor het deeg wordt? Het heeft minimaal 4 uur in de koelkast gestaan en daarna bosbessengelei er bij gedaan en daarna een nacht in de koelkast gestaan? maar toch zakte het in? hoe kan dit? Kan het zijn dat bosbessengelei toch nog iets te warm was ?
    • Smakelijck dinsdag 07 nov 2017 om 13:31
      Ik maak het deeg in de mixer en kneed net zolang tot ik een mooi deeg heb. Je kunt het evt. een handje helpen door een scheutje vocht toe te voegen, als het te korrelig blijft. De bosbessen moeten goed zijn afgekoeld, anders smelt het weg in de monchou-laag.
      • miepmiep
        miepmiep dinsdag 07 nov 2017 om 15:58
        oke dankje dan was dat denk ik het probleem dat het nog niet helemaal afgekoeld was.. maar het was niet vermengd met de monchou laag maar de monchou laag was niet stevig?
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190