P1010660
Vrijdag 27 mrt 2015

Bananenbrood!

Overrijpe bananen in huis? Daar maak ik altijd een heerlijk bananenbrood van. Lekker voedend, gluten-, zuivel-, en vrij van geraffineerde suikers. Bovendien is ’t heel gemakkelijk om te maken. Voor diegene die al langer suikervrij eten en leven zal de 30 gram kokosbloesemsuiker niet nodig zijn. Krijg je visite die dol is op zoete lekkernijen, dan zou ik 'm wel toevoegen, maar je kunt het ook vervangen door wat extra dadels.

Glutenvrij Bananenbrood

Ingrediënten:

200 gram amandelmeel, 4 eieren, 30 gram kokosbloesemsuiker, 3 rijpe bananen, snufje zout, 80 gram dadels, 50 gram hazelnoten, 1 theelepel baksoda, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Mix de eieren met het snufje zout en de kokosbloesemsuiker luchtig. Dit duurt zeker 5 minuten. Hak de dadels fijn in de keukenmachine en laat de bananen even meedraaien tot ze zijn fijngemalen. Voeg deze bananenmoes toe aan het eimengsel samen met het amandelmeel. Hak de noten grof en voeg toe samen met het baksoda en bakpoeder. Meng kort door elkaar en giet het beslag in een cakeblik van 1 liter inhoud. Schuif in de oven en bak in 45-50 minuten gaar. Als een satéprikker er droog uitkomt is de cake gaar.

Eet Smakelijck en een fijn weekend!

Liefs, Williene

  Alle lezers van Smakelijck een heel gezond, liefdevol én Smakelijck 2016! ...
lees verder
Heel simpel, maar oh, zo lekker! Deze lekkere smoothie met kokos en ananas, je hebt er maar...
lees verder
Een gezond en stevig ontbijt is een goed begin van de dag. Je kent natuurlijk vast wel de...
lees verder
Ik kreeg behoorlijk wat vragen over mayonaise. Welke ik gebruik en of ik ook een recept had....
lees verder
Het weer slaat om, tijd voor een lekker bakrecept! Muffins zijn altijd zo gemaakt en lukken, over...
lees verder
Vandaag is echt de allerlaatste dag (maandag 22 februari) dat je mijn boek Smakelijck Zomer kunt...
lees verder

19 opmerkingen
  • Marleen
    Marleen vrijdag 27 mrt 2015 om 09:40
    Hoi Williene, Ik heb geen amandelmeel, maar kan ik het ook met speltmeel maken? groetjes, Marleen
    • Smakelijck vrijdag 27 mrt 2015 om 09:59
      Ja, dat verwacht ik wel. Hij is dan alleen niet glutenvrij. Meel is wel droger dan amandelmeel, mocht het te droog zijn dan kun je een volgende keer een extra ei toevoegen, maar ik denk dat het wel meevalt. Succes!
  • Marlies
    Marlies vrijdag 27 mrt 2015 om 09:53
    Hoi Williene, Wat een heerlijke recepten! Bij veel recepten gebruik jij een keukenmachine. Is daar ook een alternatief voor? Ik heb nl. geen keukenmachine. Voor een vorig recept heb ik de staafmixer gebruikt om dadels fijn te malen, maar die trok dat niet. En als jij bijvoorbeeld de eieren luchtig wil kloppen, gebruik je dan ook de keukenmachine? Groet, Marlies
    • Smakelijck vrijdag 27 mrt 2015 om 10:04
      Dankje! Inderdaad gebruik ik veel de keukenmachine. Ik zeg weleens, als je veel zelf maakt en bakt dan kun je eigenlijk niet zonder. Ook Aldi/Lidl e.d. winkels hebben vaak aanbiedingen met keukenmachines, wellicht een tip om in de gaten te houden. Zelf heb ik de Philips HR7775. Deze is niet meer verkrijgbaar, maar de HR7778 is de opvolger hiervan. In dit recept moet je de dadels weken waardoor ze wat zachter worden, dus ik denk wel dat je met dit recept de staafmixer kan gebruiken. Eieren luchtig kloppen doe ik met de KitchenAid, Die klopt het in mum van tijd tot een zeer luchtig geheel, ideaal. Succes!
  • Tamara
    Tamara vrijdag 27 mrt 2015 om 16:29
    Ha Williene, Bedankt weer voor je recept. Wij gebruiken het bananenbrood recept uit je boek ook echt heel erg veel! Bedankt voor je variatie van de dadels, want inderdaad, wij voegen zo goed als geen suiker toe. Maar even over de staafmixer: ik heb een staafmixer met van die bakjes erbij met hakselmessen. Bij de meeste recepten waar jij een keukenmachine gebruikt red ik het met die hakselmessen ook. Helaas niet alles, maar hier help ik misschien wat mensen mee verder.
    • Smakelijck zaterdag 28 mrt 2015 om 16:43
      Graag gedaan, Tamara en bedankt voor je tip!
  • Jenneke van Dalen-Bos
    Jenneke van Dalen-Bos zaterdag 28 mrt 2015 om 20:49
    Hoi, Ik heb een notenallergie. Maar wil wel graag bakken. Welke recepten van jou kan ik hiervoor gebruiken? Groetjes Jansje
    • Smakelijck maandag 30 mrt 2015 om 10:02
      Je kunt via de receptenindex en via de blogfilter zoeken naar bakrecepten. Hier heb ik een aantal recepten die ik laatst geplaatst heb zonder noten, maar er zijn er nog veel meer: De Appelcake: http://www.smakelijck.nl/blog/cake-met-appel-/?filter[groep-4-198][23]=zoet&filter;[groep-5-199][11]=bakken Monchoutaart: http://www.smakelijck.nl/blog/monchoutaart-met-frambozen-/?filter[groep-4-198][23]=zoet&filter;[groep-5-199][11]=bakken Chocoladecakerol met frambozen: http://www.smakelijck.nl/blog/chocolade-cakerol-met-frambozen-/?filter[groep-4-198][23]=zoet&filter;[groep-5-199][11]=bakken Succes!
  • Hennie
    Hennie maandag 13 jul 2015 om 10:49
    Ha Williene, Bedankt voor je recept. Ik wil geen kokosbloemsuiker gebruiken, kan ik dit vervangen met iets anders, misschien meer dadels of zoiets. Ik heb geen idee. Groetjes Hennie
    • Smakelijck maandag 13 jul 2015 om 16:50
      Zoals in de blog geschreven staat kun je de kokosbloesem ook gewoon weglaten. Succes!
  • Bernadette
    Bernadette zondag 02 aug 2015 om 10:00
    Hallo Wiliene, Ik heb alles in huis maar geen dadels, kan ik dit door iets vervangen? Of kan ik het dan beter weglaten? Bedankt gr. Bernadette
    • Smakelijck maandag 03 aug 2015 om 10:38
      Ik zou het dan vervangen door bijv. honing of kokosbloesemsuiker. De dadels dienen als natuurlijke zoetstof. Succes!
  • Fam Dogterom
    Fam Dogterom woensdag 12 aug 2015 om 11:34
    Ha Williene, kan ik aan dit recept ook stukjes chocolade toevoegen? Gr Arianne
    • Smakelijck woensdag 12 aug 2015 om 20:09
      Ja hoor!
  • Angel
    Angel zaterdag 02 jan 2016 om 20:30
    Even een vraagje, ik zie dat je in dit recept zowel wijnsteenzuur gebruikt als baksoda. Maar de laatste moet toch geactiveerd worden door iets zuurs? Hoe werkt het bij dit recept dan? Vandaag je appelcake gebakken. Goed gelukt trouwens. Wilde nu deze gaan proberen.
    • Smakelijck maandag 04 jan 2016 om 10:13
      In het wijnsteenbakpoeder zit wijnsteenzuur. Dat is het zure wat beide bakpoeders activeert. Het baksoda zorgt voor een extra rijskick.
      • Angel
        Angel maandag 04 jan 2016 om 19:11
        Nu snap ik het! Bedankt voor de uitleg. Ik ga het recept zsm een keer proberen :)
  • annemiek
    annemiek donderdag 15 jun 2017 om 10:04
    Super recept. Is de glycemische index hoger met amandelmeel dan met speltmeel, weet jij dat misschien? Al doe ik met speltmeel ook maar 30 g k.suiker maar wel een banaan extra. Met wat cacao is trouwens ook heerlijk. En ik wilde vragen: kan het zijn dat je die baksoda of wijnsteenbakpoeder best wel proeft? Zou je het ook weg kunnen laten? (Ik voeg ook lijnzaad toe) Hartelijk dank voor je recepten en ook alvast voor je antwoord;), Groetjes Annemiek
    • Smakelijck donderdag 15 jun 2017 om 17:33
      Dankje. Beide meelsoorten scoren laag in de GI. Hoeveel precies weet ik niet, amandelmeel dacht ik 30, en speltmeel kan ik nergens vinden, alleen dat het zeer laag is. Baksoda kun je terugproeven als er te weinig zure ingredienten in het baksel zitten. Dan proeft het een beetje vreemd. Een kneep citroensap is vaak al voldoende, dus dat zou je extra kunnen toevoegen. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190