Dinsdag 01 mei 2012

Asperges!

Mmm! Ze zijn er weer. Asperges. Echt mijn lievelingsgroente. Helaas duurt het maar een maand of 2 maar dat maakt ze ook zo speciaal.

Asperges zijn traditioneel natuurlijk heerlijk, met krielaardappeltjes, een eitje, ham en wat boterjus. Maar je kunt nog veel meer met deze heerlijke groente.
Bijvoorbeeld met dit recept:

Aspergetaartjes!

Ingredienten:
500 gr. of meer asperges, bladerdeeg (Bijv. Tante Fanny), 150 gr. ham (biologisch, zonder E-nummers), handje verse peterselie, 125 gr. mascarpone, 1 ei, boter

Asperges schillen met een dunschiller of een kaasschaaf. Zorg dat je de asperge rondom goed schilt, want niets is zo akelig als een asperge-draad in je mond :-) Kook de asperges gaar in ong. 10 minuten en laat dan nog even 10 minuten staan met de deksel op de pan.

Verwarm de oven op 200 graden.

Hak de ham en de peterselie fijn.
Roer de mascarpone los met het ei, de fijngehakte ham en peterselie met wat zout, peper en nootmuskaat.

Leg de plakjes bladerdeeg in een vierkante of rechthoekige ingevette ovenschaal en laat de randen ong. 1 cm omhoog staan. Strijk het mascarpone mengsel over het bladerdeeg en leg hierop de gekookte, goed uitgelekte asperges. Bestrijk met wat boter en zet de schotel ongeveer 20 minuten in de oven tot het bladerdeeg gaar is.

Tip: Het is ook leuk om hier 1-persoonstaartjes van te maken. Gebruik dan 1 plakje bladerdeeg per persoon, vouw de randen iets om en smeer wat van het mascarpone mengsel op het bladerdeeg. Verdeel er wat gehalveerde asperges op en zet vervolgens in de oven.

Eet smakelijck!
De warmte blijft voorlopig nog wel even, dus vandaag een héél gemakkelijk maar ook verfrissend...
lees verder
Pompoensoep, wij zijn er dol op, maar het is lastig om 'm lekker op smaak te krijgen. Wees dus...
lees verder
Met het warme weer heb je niet veel zin om iets ingewikkelds te maken. Vooral een lekkere koude...
lees verder
Voor de Foe yong hai heb je nodig: 1 prei, in dunne ringen gesneden, ong. 200 gr....
lees verder
Noten zijn hier een favoriet tussendoortje. Door de week eten we ze altijd rauw en ongebrand,...
lees verder
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op...
lees verder

6 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 26 feb 2013 om 16:12
    Hoi,

    Ik heb nog van afgelopen zondag een restje mascarpone staan.
    wat kan ik daar nog van maken? en hoelang is dat houdbaar in de koelkast als het open is. zondag heb ik overigens tomatencremesoep gemaakt. jouw recept het was heerlijkkkkkk.

    groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 27 feb 2013 om 09:53
      Ik gebruik het inderdaad altijd in de soep. Je kunt het ook goed mengen met slagroom, daar maak je het wat frisser van. Het is geopend ongeveer 2 weken houdbaar.

      Groetjes, Williene
  • Diana
    Diana dinsdag 01 mei 2012 om 13:27
    Ik vind asperges zooooo lekker :) Alleen jammer dat mijn man er niet van houdt :( Had ze vanmorgen bijna gekocht op de bio markt. :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 01 mei 2012 om 15:18
      Ah, dat is inderdaad erg jammer! Wij zijn er ook echt dol op! (Stuur je man maar een keer naar de snackbar ;-) )

      Groetjes!
  • Martine
    Martine woensdag 11 mei 2016 om 09:16
    Hallo Williene, Ik wil vanavond asperges eten! Kan ik dan ook zalm doen ipv ham? Groetjes!
    • Smakelijck woensdag 11 mei 2016 om 09:40
      Jazeker! Dat doen wij ook altijd, want inmiddels eet ik al jaren geen varkensvlees meer ;-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190