Vrijdag 10 feb 2012

Appeltaart met amandelkrokant!

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 

Dit heerlijke appeltaart recept komt uit het boek: 'Appeltaart'. In dit boek vind je 70 verrassende recepten voor appeltaart. Het boek staat op m'n verlanglijstje, maar dit recept heb ik al te pakken :-) En het is zeker de moeite waard om uit te proberen! Lekker met een dot geklopte slagroom! Fijn weekend allemaal!


Ingredienten:
75 gr. roomboter, 175 gr. suiker, 100 gr. bloem, 50 gram gemalen blanke amandelen, 1 eidooier, 1-2 el melk, 500 gr. appels in schijfjes, 1 el honing, 1 el slagroom, 60 gr. amandelschaafsel

Ingevette vorm van 20 cm doorsnee, blindbakvulling

Bereiding:

Kneed 50 gr boter, 75 gr. suiker, de bloem, fijngemalen amandelen, eidooier, melk en snuf zout tot een deeg. Leg de deegbal 30 min. in de koelkast.
Verwarm de oven op 180 graden, rol het deeg uit en bekleed de vorm met het deeg. Leg er royaal bakpapier in met de blindbakvulling (bijv. gedroogde bonen of keramische knikkers) Bak de bodem 15 minuten voor in de oven. Verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en bak de bodem nu nog 10 minuten.
Schep de appelplakjes om met 50 gr. suiker en verdeel de appels over de deegbodem.
Smelt in een steelpan 25 gr. boter met 50 gr. suiker de honing en de slagroom. Neem de pan van het vuur en schep het amandelschaafsel erdoor heen. Verdeel dit mengsel over de appels.
Zet de vorm in de oven en bak het nog ong. 20-25 minuten tot de amandellaag goudbruin en krokant is. Laat de taart in de vorm afkoelen.

Eet smakelijk!

Tip: de taart is best zoet, een volgende keer zou ik de appels niet omscheppen met de 50 gr. suiker maar dit gewoon weglaten.

Wil je gezonder eten maar vind je het lastig om om te schakelen? Waarschijnlijk gaat deze blog je...
lees verder
  Ik wens alle lezers van Smakelijck hele fijne en goede feestdagen toe! ...
lees verder
Deze week hoop ik mijn lekkerste salades aan jullie door te geven. Het is zo makkelijk te...
lees verder
Een tijdje geleden kon er gekozen worden voor het meest misleidende product op de site van...
lees verder
Bij verschillende taartrecepten of recepten voor hartige taart of quiche staat er regelmatig...
lees verder
Het is een keer ter sprake gekomen bij de reacties, maar omdat ik er vanuit ga dat niet iedereen...
lees verder

8 opmerkingen
  • Marr
    Marr donderdag 27 sep 2012 om 22:09
    Hallo Willine,
    Heb jij ook het recept van een gewone appeltaart? Ik heb vandaag n appeltaart gemaakt met volkorenmeel, ( toch beetje gezond:) maar bijv. met rietsuiker krijg ik niet voor elkaar. En het deeg bovenop rijst nooit goed, zodat ik harde stukken deeg op mijn appeltaart heb.
    Ik ben benieuwd! Groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 sep 2012 om 12:10
      Hallo,

      Ja, die heb ik zeker! Maar dat is wel een gewoon recept met gewone suiker en meel. Ik maak niet zovaak appeltaart ;-) Maar nu is het seizoen daarvoor weer aangebroken, dus ik zal het eens op de gezonde manier gaan proberen. Mijn gewone appeltaart recept zal ik binnenkort eens plaatsen, foto's heb ik er namelijk al van...

      Groetjes, Williene
  • Arianne
    Arianne vrijdag 31 aug 2012 om 15:53
    Dag Williene,
    'k Doe elke keer weer veel inspiratie op van je site! Leuk dat je er zo actief mee door blijft gaan. Het is elke keer weer een verrassing welk recept er verschijnt!
    'k Heb gisteren deze appeltaart geprobeerd. De smaak was erg lekker, maar ik vond 'em er wel wat rommelig uitzien, klopt dat? Of heb ik iets verkeerd gedaan. verder vond ik het lastig om de honing en andere ingredienten als laatste goed over de taart te verdelen, op de ene plek zat veel en op een andere plek zat niks. Klopt dat ook?
    Is het een idee om standaard foto's bij je recepten te plaatsen? Volgens mij heb je zelf wel eens het idee geoperd om een soort stappenplan te plaatsen met foto's, maar dat is denk ik wel erg veel werk?!
    Goed, hopelijk kun je hier wat mee. In ieder geval blijf ik je volgen en blijf ik je recepten uitproberen!
    Bedankt voor al het werk wat je er aan hebt!
    Groetjes, Arianne
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 01 sep 2012 om 20:48
      Hoi Arianne,

      Bedankt voor je reactie! Leuk dat je de appeltaart gemaakt hebt! Zoals je 'm omschrijft klopt het niet echt. Heb je het over de taart verdeeld met een lepel? Dan kun je namelijk goed doseren en het netjes verdelen. Ik ben heel erg precies, dus ik wil altijd dat het er vooral mooi uitziet, dus daar doe ik dan heel erg m'n best op, dus ik herken het rommelige ook niet, maar het ziet er wel anders uit dan een gewone appeltaart natuurlijk. Ik wil 'm nog eens maken en dan zal ik een foto maken en erbij plaatsen.

      Het is zeker een idee, die foto's en ik probeer nu de laatste tijd ook bij alle nieuwe recepten foto's te plaatsen, maar meestal is het al op voordat ik aan het fototoestel denk;-) En een stappenplan is erg leuk, maar inderdaad veel werk.

      Ik zal kijken wat ik kan doen!

      Groetjes, Williene

  • reina kaper
    reina kaper zaterdag 24 mrt 2012 om 17:42
    hoi williene, ik heb het nog niet geprobeerd maar die 'krokant'is die echt lekker crunchy? ik ben namelijk benieuwd of je als je de appelkrokant op de appelbroodjes doet of je dan een beetje het idee krijgt van een appelkanjer zoals bij (bijvoorbeeld knevel)
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 24 mrt 2012 om 19:39
      Hoi Reina,

      Ja, die is echt lekker crunchy. Die zou je prima kunnen proberen op de appelbroodjes. Geweldig idee, ga ik gauw een keer proberen. Het resultaat zie je dan vanzelf verschijnen :-)

      Bedankt!

      Groetjes, Williene
  • Lydia
    Lydia vrijdag 17 feb 2012 om 15:56
    Een heerlijke taart!
    Hij komt net uit de oven en we hebben er een klein stukje van op, omdat ik toch wel nieuwsgierig was hoe die zou smaken. Nou, echt aan te raden! De taart ziet er ook echt heel luxe uit!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 17 feb 2012 om 18:40
      Bedankt voor je reactie Lydia! Fijn dat hij in de smaak valt! Wij vinden 'm ook erg lekker :-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190