Dinsdag 03 jul 2012

Aardbeien-rabarberjam!

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 

 

De zomer is het ideale seizoen om fruit in te maken voor de komende winter. Jam, siropen, etc.
Er is nu volop fruit te koop, te plukken in pluktuinen en uit eigen tuin. Om jam te maken heb je vers en gaaf fruit nodig. Gebruik schone jampotten die je hebt schoongewassen in heet water met soda, en spoel ze daarna goed om met heet water. Vul de potten tot de rand en draai de deksel er goed op. Zet de jampotten op z'n kop op een houten plank of schone doek om de jam lang houdbaar te maken.

Om jam te maken gebruik ik altijd Marmello, dit is een geleermiddel zonder conserveermiddelen en te koop bij de natuurwinkel. De inhoud is verpakt in zakjes, 1 zakje is 25 gram en is te gebruiken voor 1 kilo fruit. Met dit geleermiddel hoef je in verhouding maar weinig suiker te gebruiken.

Aardbeien-rabarberjam:

Ingredienten:
600 gram aardbeien, 400 gram rabarber in kleine stukjes, 300 gram rietsuiker, 1 zakje Marmello 2

Maak de aardbeien en de rabarber schoon en doe ze in een ruime pan. Breng het fruit langzaam aan de kook onder af en toe roeren. Meng de Marmello met de suiker en voeg dit al roerend toe aan het fruitmengsel. Breng het volop aan de kook en laat de jam nog 1 minuut doorkoken. Vul de potten met de jam tot aan de rand en draai de deksels erop. Laat de potten ongeveer 10 minuten op z'n kop staan.

Succes!

Afgelopen zondag was mijn zoontje jarig. Maandag mocht hij op school trakteren. Al ruim een...
lees verder
Een heerlijke, frisse saus bij gebakken, maar ook bij koude, gerookte vis is een...
lees verder
  Als je een courgette-plant in de tuin hebt staan, dan heb je meestal een overschot...
lees verder
Het is bijna Moederdag! En, omdat steeds meer moeders gezond willen koken voor hun gezin, een...
lees verder
Het is écht herfstweer en ik vind het altijd heerlijk om daar m'n voeding op aan te passen....
lees verder
Een aantal weken terug kreeg ik een heerlijk verwenpakketje met chocolade van...
lees verder

6 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 10 apr 2013 om 23:37
    Hi Williene,

    IPv rietsuiker, kun je hier ook een ander soort suiker/zoetstof voor gebruiken die beter is?

    GR Patricia
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 11 apr 2013 om 10:22
      Hoi,

      Dat kan zeker. Hier heb ik het ook gedaan: http://smakelijck.blogspot.nl/2012/08/bosbessenjam-met-natuurlijke-suikers.html Je kunt de bosbessen dan vervangen door aardbeien en rabarber.

      De jam is echter wel korter houdbaar en bederft sneller. Je moet hem goed bewaren in de koelkast en binnen één a twee weken opeten. Het is dus handig om de jam in kleine potten te scheppen.

      Succes!
  • Jolanda
    Jolanda vrijdag 06 jul 2012 om 13:25
    Hoe lang is de jam houdbaar, want ik moet de mijne wel een jaar kunnen bewaren.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 jul 2012 om 15:31
      Als je echt schoon werkt en brandschone potten gebruikt dan kun je jam zeker een jaar bewaren.

      Succes!
  • Rietje
    Rietje vrijdag 06 jul 2012 om 09:15
    Ha Williene,
    Gisteren de jam gemaakt! Was beetje dunnig, maar nu is het beter geworden, ik denk door het staan. En wat het belangrijkste is: de smaak is HEERLIJK!!
    Ga het gauw nog met andere fruitsoorten en Marmello proberen.
    Bedankt en ook fijne vakantie!!!
    Groetjes Rietje
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 jul 2012 om 15:31
      Klopt Rietje, de jam is redelijk vloeibaar als je 'm in de potten doet, maar wordt door het staan dikker. Fijn dat je 'm lekker vindt!

      Groetjes, Williene
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190