P1020566
Vrijdag 19 jun 2015

Aardbeien ijs!

Je zult het vast wel herkennen, de weken voor de zomervakantie wil je nog van alles doen en geregeld hebben en daardoor schiet het bloggen er soms weleens bij in. Sorry! De inspiratie is gelukkig nog lang niet 'op', maar soms heb je zoveel andere leuke (en minder leuke ;-)) dingen te doen... 

Dit recept is al tijden een groot succes bij ons, en in mijn boeken staan er ook een aantal variaties op, maar deze heb ik nog niet eerder 'officieel' geblogd, dus tijd voor dit heerlijke tussendoortje. Helaas is het weer dit weekend wat minder, maar het schijnt weer warmer te worden komende tijd. Vries je bananen dus maar gauw in ;-)

Wij eten veel bananen. Of tenminste, ik eet zelf veel bananen. Maar soms blijven er wel eens een paar liggen of is een tros snel bruin. Deze bananen vind ik niet meer lekker om zo te eten, dus doe ik ze door een smoothie, bak ik er bananenbrood van óf ik vries de bananen in plakjes in. Want je kunt hier namelijk erg lekker ijs van maken. 

Aarbeien - ijs!

Ingrediënten:

3 bananen (in plakjes ingevroren), handje vol bevroren frambozen, 250 gram aardbeien (niet bevroren ;-)), flinke scheut amandelmelk (maar water of kokosmelk kan ook, en natuurlijk ook gewone (rauwe) melk), flinke kneep sap van een citroen of limoen, 2 eetlepels (biologische) honing naar smaak.

Bereiding: 

Doe de bevroren bananen in een keukenmachine met de frambozen, aardbeien, amandelmelk en een kneepje sap van de limoen of citroen. Draai fijn. Voeg eventueel wat meer amandelmelk toe als het ijs nog brokkelt. Het moet een mooie gladde sorbetijs substantie worden. Je kunt het eventueel zoeter maken met wat honing, maar dat hoeft niet. Op zich zijn de bananen zoet genoeg. 

Echt superlekker én gezond ijs. Hier zijn ze er dól op (en ik ook)!

Een hele fijne dag!

Liefs, Williene

Ik kreeg behoorlijk wat vragen over mayonaise. Welke ik gebruik en of ik ook een recept had....
lees verder
Vandaag is echt de allerlaatste dag (maandag 22 februari) dat je mijn boek Smakelijck Zomer kunt...
lees verder
Nadat de Chicken Tonight Hawai op mijn blog kwam kreeg ik de vraag of ik ook de Kerrie variant...
lees verder
Ik kan de hele zomer doorgaan met bloggen over verschillende soorten ijs. Al eerder heb ik...
lees verder
Pure chocolade is erg goed voor je gezondheid. In pure chocola zitten flavonoiden (antioxidant)....
lees verder
Ik zet hier maar eens een klassieker neer :-) Doordat je het kookt in bouillon en de groenten...
lees verder

42 opmerkingen
  • hanneke
    hanneke vrijdag 19 jun 2015 om 13:05
    klinkt heel lekker! maar kan dat met een gewone mixer of een moet jet er echt een keukenmachine voor gebruiken?? heb je hier geen ijsmachine voor nodig??ik heb wel eens meer ijs geprobeerd te maken, maar dat was niet zo'n succes, het was en bleef keihard, dat deed ik ook met een gewone mixer. ik hoor graag meer! Groetjes
    • Smakelijck vrijdag 19 jun 2015 om 17:42
      Om het fruit fijn te malen heb je echt een keukenmachine of blender nodig. Met een mixer ga je dit niet redden ben ik bang. Zelfgemaakt ijs zonder ijsmachine (of zonder suiker/ei) wordt inderdaad hard in de vriezer. Daarom kun je dit ook beter niet in de vriezer zetten maar gelijk opeten. Heb je teveel, vries het dan in en laat het bij de tweede keer een uur ontdooien en draai het dan opnieuw fijn in een keukenmachine, dan is het weer goed te scheppen. Succes!
  • Petra
    Petra vrijdag 19 jun 2015 om 13:55
    Ja Williene, hier een beetje dezelfde vraag, ik heb geen ijsmachine, wordt dit dan wel ijs als alleen de bananen bevroren zijn, door de melk zou je denken dat het meer een smoothie wordt?
    • Smakelijck vrijdag 19 jun 2015 om 17:43
      Het hoeft ook niet in de ijsmachine, maar fijnmalen in de keukenmachine. En ja, het wordt echt 'ijs'. Wellicht iets zachter, maar dat is net hoeveel amandelmelk je toevoegt. Als je een smoothie hebt dan heb je teveel melk toegevoegd ;-)
      • Petra
        Petra vrijdag 19 jun 2015 om 19:22
        Dankjewel ik ga het gelijk van het weekend proberen, ik heb heerlijke biologische regio aardbeien gekocht en de bananen liggen al in de vriezer :P
        • Smakelijck zaterdag 20 jun 2015 om 11:13
          Succes, Petra!
  • Corine
    Corine vrijdag 19 jun 2015 om 15:03
    Zou het ook lukken met een blender?
    • Smakelijck vrijdag 19 jun 2015 om 17:44
      Je zou het kunnen proberen, maar ben bang dat je dan teveel vocht moet toevoegen om 'm te laten draaien. En dan krijg je eerder smoothie dan ijs. Ook lekker, maar anders ;-)
  • Anja van der Elst
    Anja van der Elst maandag 22 jun 2015 om 11:08
    Hallo Williene, Gisteravond dit nagerecht gemaakt. Het was heerlijk en snel klaar. Ik denk dat ik het ook nog met ander zacht fruit ga proberen. Sinds kort het ik je site gevonden. Ik was een beetje uitgekookt ;) maar nu heb ik weer inspiratie genoeg. Dank je wel. Anja.
    • Smakelijck maandag 22 jun 2015 om 15:39
      Fijn om te lezen. Je kunt dit inderdaad met meerdere soorten fruit doen. En natuurlijk welkom op Smakelijck! Leuk dat je hier weer nieuwe inspiratie opdoet. Succes!
  • rita
    rita woensdag 24 jun 2015 om 08:50
    mmmh, dat is een lekker tussendoortje. Echt super snel klaar, geen ijsmachine nodig die zo n herrie maakt super bedankt!
    • Smakelijck woensdag 24 jun 2015 om 10:03
      Goed om te lezen, Rita!
  • hennie van dis
    hennie van dis vrijdag 26 jun 2015 om 10:42
    Misschien een domme vraag, Williene, maar.....mijn ijs is nu in wording en staat te draaien in de keukenmachine. Vanavond wil ik het serveren. Het is toch wel de bedoeling dat ik het weer 'invries'? Heb altijd geleerd dat je iets wat ontdooid is niet opnieuw mag invriezen(die bananen dus) maar ik kan niet ontdekken in je recept wat de bedoeling is als het ijs is gemaakt. Misschien een domme vraag, Willliene, maar..... wat te doen als het ijs tot een mooie substantie is gedraaid? daarna weer invriezen toch? Mijn ijs staat nu te draaien in de keukenmachine, maar ik lees niet in het recept wat je daarna moet doen. Opeten ja, ha ha . Maar dat willen we vanavond pas doen! Nu heb ik altijd geleerd dat je iets wat ontdooid is niet opnieuw mag invriezen(bananen), maar mag het in dit geval wel? Alvast dank voor je antwoord!
    • Smakelijck vrijdag 26 jun 2015 om 17:06
      In principe hoeft dit ijs niet in de ijsmachine. Omdat de bananen bevroren zijn wordt het al een soort van ijs. Zelf eet ik het dus direct op, want dat is het lekkerst. Zelfgemaakt ijs is, doordat je het suikervrij maakt, niet goed in te vriezen. Dan wordt het namelijk keihard. Je kunt het een uurtje van tevoren uit de vriezer halen en daarna even door de keukenmachine draaien. Succes!
  • hennie van dis
    hennie van dis vrijdag 26 jun 2015 om 10:44
    Deze vraag is erg 'dubbel'. Dat komt omdat een eerder opgestelde mail ineens verdwenen was. Toen ben ik opnieuw begonnen, dus vandaar..Let er verder niet op.
  • Bertine
    Bertine vrijdag 26 jun 2015 om 16:34
    Als je de plakjes banaan goed los van elkaar haalt, is het ijs ook prima te maken met een staafmixer!
    • Smakelijck vrijdag 26 jun 2015 om 17:07
      Fijn, Bertine! Goed om te weten voor degene die geen keukenmachine hebben!
  • Petra
    Petra zaterdag 04 jul 2015 om 15:28
    Net het ijs gemaakt, de smaak was heerlijk maar het was geen ijs haha, het was meer een dikke smoothie, dus de volgende keer doe ik er maar helemaal geen melk in, had nu een heel klein scheutje gedaan maar het was te dun.
    • Smakelijck maandag 06 jul 2015 om 09:18
      Je kunt inderdaad spelen met het vocht wat je toevoegt, hoe dik of dun je het ijs maakt. Leuk dat je 't gemaakt hebt!
      • Petra
        Petra maandag 13 jul 2015 om 20:35
        Williene, ik heb het nogmaals gemaakt, nu helemaal zonder vocht maar het blijft papachtig, zeg maar zo dun als yoghurt. Heb jij enig idee wat ik fout doe? Ik gebruik nu alleen bananen (diepbevroren), aardbeien, frambozen en wat citroen en draaien in de keukenmachine.
        • Smakelijck dinsdag 14 jul 2015 om 15:25
          Wat vreemd, je gebruikt ook 3 bananen? Draai je het niet te ver door? Het ziet er bij jou niet uit zoals op de foto?
  • Petra
    Petra donderdag 16 jul 2015 om 21:08
    Ja ik gebruik 3 bananen, 250 gram aardbeien en een handje frambozen, ik draai het misschien een minuutje in de keukenmachine en het is zo dun als yoghurt. Het is wel lekker hoor maar geen ijs. Nee niet zoals op de foto, ik kan het schenken.
    • Smakelijck vrijdag 17 jul 2015 om 13:25
      Heel apart. Ook als je het niet zou bevriezen zou het nog een puree worden, Dan heb je waarschijnlijk een hele krachtige keukenmachine?
      • Petra
        Petra zaterdag 18 jul 2015 om 13:41
        Haha ik weet het niet Williene, het is een oudje die ik eigenlijk nooit meer gebruik. Ik ga het vanmiddag weer proberen, nu probeer ik wat minder aardbeien te doen, misschien is het dan minder vochtig, wordt een heel verhaal zo dat ijs :P
  • Jolanda
    Jolanda woensdag 22 jul 2015 om 19:14
    De smaak was lekker, laten we daar mee beginnen :) Het was alleen niet echt ijs. Nogal zacht, maar misschien heb ik de banaan niet lang genoeg in de vriezer gehad. Gebruik je bij de keukenmachine die ijskom die er speciaal voor is? Of gewoon in de mengkom en met welke klopper dan? Ik heb het met de menghaak gedaan, maar er bleven stukjes in zitten. Misschien ben ik te voorzichtig geweest en ben ik te snel gestopt... Wil het in ieder geval nog eens proberen! Groetjes, Jolanda
    • Smakelijck donderdag 23 jul 2015 om 10:57
      Ik gebruik de gewone kom met het snijmes. Hetzelfde wat ik gebruik voor pesto's en tapenades, want je wilt het zo fijn mogelijk maken. Des te meer vocht je toevoegt, des te dunner het wordt. Bij mij wordt het eerst heel kruimelig ijs, en door het toevoegen van vocht krijg je echt een ijssubstantie, die je snel moet opeten, want het smelt heel snel.
      • Jolanda
        Jolanda donderdag 23 jul 2015 om 16:40
        Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb er geen snijmesjes bij zitten. Binnenkort maar eens met de staafmixer proberen! Daar maak ik altijd pesto's mee. Hoop dat het lukt!
  • Christina
    Christina woensdag 19 aug 2015 om 14:59
    Ik heb het ook met de staafmixer gemaakt en je krijgt heerlijk ijs! Misschien alleen niet zo goed voor de staafmixer;-) Er zitten lekkere en eenvoudige recepten bij, fijn!
    • Smakelijck donderdag 20 aug 2015 om 11:07
      Dankjewel, Cristina! Leuk om je ervaring te lezen.
  • Jolanda
    Jolanda maandag 14 sep 2015 om 15:19
    Toch nog een vraagje over de snijmessen die je gebruikt. Ik ben bijna jarig en naast je kookboeken dacht ik eraan om wat accessoires voor de KitchenAid op mijn lijstje te zetten. Maar ik kan geen messen vinden op internet? Of zoek ik helemaal verkeerd? En heb je nog andere tips van accessoires die heel handig zijn? Ga trouwens een deel van je rijsttafel gerechten maken voor de gasten! Ben heel benieuwd, maar alle recepten die ik tot nu toe heb gemaakt vielen goed in de smaak en dat zijn er al heel veel :) Groetjes, Jolanda.
    • Smakelijck maandag 14 sep 2015 om 15:34
      Bedoel je messen om mee te snijden of voor de Kitchenaid? Zelf heb ik geen accessoires bij de KitchenAid. En mijn messenset heb ik ooit bij elkaar gespaard, maar heb er ook een paar van: knivesandtools.com. Succes met je rijsttafel! Hopelijk valt het goed in de smaak.
      • Jolanda
        Jolanda maandag 14 sep 2015 om 15:46
        Nee, ik bedoel messen voor de Kitchenaid. Waar jij ijs mee maakt, zie de berichtjes hierboven van 22 en 23 juli. Of heb je dat met een ander apparaat gedaan? Ik ging uit van de gewone keukenmachine... De Artisan.
        • Smakelijck maandag 14 sep 2015 om 16:34
          Het ijs maak ik met de Philips HR7778. Dit is een multifunctioneel apparaat met keukenmachine, blender etc. KitchenAid is echt voor het maken van beslag/deeg e.d.
        • Smakelijck maandag 14 sep 2015 om 16:34
          Het ijs maak ik met de Philips HR7778. Dit is een multifunctioneel apparaat met keukenmachine, blender etc. KitchenAid is echt voor het maken van beslag/deeg e.d.
      • Jolanda
        Jolanda dinsdag 20 okt 2015 om 11:03
        Wilde nog even laten weten dat de rijsttafel een succes was! Het was echt heerlijk allemaal! Dank je wel voor alle fantastische recepten! Jolanda.
  • Jolanda
    Jolanda dinsdag 15 sep 2015 om 11:18
    Ow, dan had ik het helemaal verkeerd begrepen :( Maar nu is het helemaal duidelijk, dankjewel! Misschien schaf ik dan de ijskom wel aan die bij de Kitchenaid hoort. Nog maar even goed over nadenken :)
  • Geerke
    Geerke woensdag 22 jun 2016 om 15:51
    Kan het ook zondere rauwe melk?
    • Smakelijck woensdag 22 jun 2016 om 17:44
      In het recept staat amandel, water of melk. Ipv melk kan dus ook gewoon een scheutje water.
  • Geerke
    Geerke woensdag 22 jun 2016 om 21:38
    Hoi Williene, Ik heb het recept nog keer doorgelezen. Je kunt dus kiezen wat je wilt als ik het goed begrijp. Ik ga het gauw keer maken en ik laat je weten hoe het smaakte. Lijkt mij heerlijk!! Groetjes, Geerke
    • Smakelijck donderdag 23 jun 2016 om 14:13
      Je kunt inderdaad kiezen wat je wilt gebruiken.
  • Irma
    Irma zondag 26 jun 2016 om 14:37
    Ik lees wel meer dat er banaan gebruikt wordt voor dit soort structuren, maar is daar ook een alternatief voor? mijn man vindt bananen (en komkommers en nog een aantal dingen) heel vies..
    • Smakelijck maandag 27 jun 2016 om 09:12
      In dit soort ijs proef je de banaan nauwelijks terug. Maar je kunt het ook vervangen door bijv. avocado of ander zacht fruit, Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190