Havermoutcake
Maandag 04 jan 2016

8 tips voor een gezonde start!

8 tips voor een gezonde start!

Goede voornemens? Voor veel mensen staat een nieuw jaar gelijk aan een nieuwe start. Zeker na een drukke decembermaand waar het flink wat zelfbeheersing kost om niet mee te doen met al het lekkers wat voorbij komt, is het goed om weer even te resetten. Daarom 8 tips om het jaar goed te beginnen! En onthoud: je kunt op elk moment weer opnieuw beginnen. Succes!

1. Vervang een broodmaaltijd

Of brood nu wel of niet gezond is, feit is dat we in Nederland erg eenzijdig eten. Veel granen, veel snelle koolhydraten zoals (wit)brood, pasta, rijst, aardappelen etc. Dat kan allemaal best iets minder. Let met nadruk op dat minder. Niet schrappen. Want het voegt wel degelijk iets toe aan ons voedingspatroon, als je er maar op let dat je kiest voor volkoren varianten zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta en volkoren (spelt)brood. Een broodmaaltijd vervangen kan bijvoorbeeld door havermoutpap, volle kwark met granola, een uitgebreide fruit- of groentensalade, een lekker gevulde soep of een kauwbare smoothie

2. Begin iedere ochtend met een glas lauw water

Lees hier maar eens hoe belangrijk water voor je is! Door iedere ochtend te starten met een glas water help je je lichaam ontgiften en vul je direct de tekorten van de nacht aan.

3. Eet wat vaker vegetarisch

Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je lichaam! En in de index of via de zoekfunctie vind je op Smakelijck veel vegetarische recepten. 

4. Eet meer groenten

Groenten zitten boordevol voedingsvezels, vitaminen en voedingsstoffen. Door zoveel mogelijk te variëren in kleuren en soorten profiteer je van diverse soorten vitaminen, mineralen en voedingsstoffen. Verdubbel de aangeraden hoeveelheid van 200 gram en eet de hele dag door groenten, in rauwkost, in een smoothie en bij de lunch! Een leuk boek wat je hierbij helpt is mijn kookboek Smakelijck, Groenten voor elk moment van de dag.

5. Vervang frisdrank door water of kruidenthee

Alleen al met dit punt kun je je suikerinname heel erg beperken. In frisdranken zitten grote hoeveelheden suiker die je gemakkelijk wegdrinkt. Piramide heeft o.a. heerlijke soorten kruidenthee, ook voor kinderen. o.a. sprookjesthee, kabouterthee en prinsessenthee. Hier zijn ze enorm favoriet en hebben we heuse theeleuten ;-)

6. Laat suiker staan

Als je ingrediënten lijstjes gaat lezen zal het opvallen dat er in vrijwel alle bewerkte voeding suiker wordt toegevoegd, onder verschillende benamingen. Niet alleen koek, snoep en frisdrank bevatten suiker, ook aan kant en klaar maaltijden, brood, augurken, tomatenketchup, pakjes soep, sauzen, chips, etc. wordt volop suiker toegevoegd. Onze suikerconsumptie is dan ook de laatste jaren énorm gestegen. Suiker veroorzaakt niet alleen tandbederf, maar ook diabetes (type 2), is de grootste voedingsbron voor kankercellen en het onderdrukt ons immuunsysteem. Ook wordt suiker steeds vaker in verband gebracht met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en dergelijke welvaartziekten. Zoveel mogelijk mijden dus!

7. Eet zo onbewerkt mogelijk

De zoektocht naar producten zonder toegevoegde schadelijke E-nummers en geraffineerde suikers kan best lastig zijn. Daarom raad ik iedereen aan om zo puur en onbewerkt mogelijk te eten. Groenten, fruit, eieren, noten, zaden, pitten, etc. hebben geen ingrediëntenlijst maar zijn puur en onbewerkt zoals het hoort. Hier weet je lichaam raad mee, in tegenstelling tot fabrieksproducten die weinig tot geen natuurlijke ingrediënten meer bevatten. 

8. Verzorg jezelf met natuurlijke producten

Je bent wat je eet, wordt er vaak gezegd, maar ook verzorgingsproducten komen via de huid ons lichaam binnen. Van groot belang dus om jezelf natuurlijk te verzorgen. Hier kun je alles lezen over natuurlijke verzorging. 

Succes! En bij vragen: stel ze gerust. Hier op de site Smakelijck, via de facebookpagina of facebookgroep of via mail.

Fijne dag! 

Liefs, Williene

Bijgerechten om je groente inname te verhogen. Dát viel in de smaak toen ik vorige week mijn...
lees verder
Tijd om weer eens met een lekker recept te komen! Van een vriendin kreeg ik dit heerlijke...
lees verder
Kikkererwten zijn bijzonder populair. Ze zitten boordevol mineralen maar ook met vezels en...
lees verder
  Sinds ik alles kook zonder pakjes en zonder zakjes en geen kant en klaar meer eet...
lees verder
Fase 1 van ontgiften is de voorbereidingsfase. In deze fase eet je gewoon 'normaal'....
lees verder
Deze groente-taartjes zijn een erg leuk bijgerecht. Door de 1-persoonsvorm zien ze er schattig...
lees verder

1 opmerkingen
  • irma
    irma maandag 04 jan 2016 om 11:10
    Dank voor de tips. kan ze goed gebruiken
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190