Havermoutcake
Maandag 15 jan 2018

8 tips voor een gezonde start!

8 tips voor een gezonde start!

Het nieuwe jaar is al twee weken 'oud'. Maar tips voor een gezonde start zijn altijd welkom, toch? Zeker na een drukke decembermaand waar het flink wat zelfbeheersing kost om niet mee te doen met al het lekkers wat voorbij komt, is het goed om weer even te resetten. Daarom 8 tips om het jaar goed te beginnen! En onthoud: je kunt op elk moment weer opnieuw beginnen ;-)

1. Vervang een broodmaaltijd

Of brood nu wel of niet gezond is, feit is dat we in Nederland erg eenzijdig eten. Veel granen, veel snelle koolhydraten zoals (wit)brood, pasta, rijst, aardappelen etc. Dat kan allemaal best iets minder. Let met nadruk op dat minder. Niet schrappen. Want het voegt wel degelijk iets toe aan ons voedingspatroon, als je er maar op let dat je kiest voor volkoren varianten zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta en volkoren (spelt)brood. Een broodmaaltijd vervangen kan bijvoorbeeld door havermoutpap, volle kwark met granola, een uitgebreide fruit- of groentensalade, een lekker gevulde soep of een kauwbare smoothie. Vind hier meer tips voor een ontbijt of lunch zonder brood.

2. Begin iedere ochtend met een glas lauw water

Lees hier maar eens hoe belangrijk water voor je is. Door iedere ochtend te starten met een glas water help je je lichaam ontgiften en vul je direct de tekorten van de nacht aan.

3. Eet wat vaker vegetarisch

Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je lichaam! En in de index of via de zoekfunctie vind je op Smakelijck veel vegetarische recepten. Ook het boek Smakelijck Groente is helemaal vegetarisch.

4. Eet meer groenten

Groenten zitten boordevol voedingsvezels, vitaminen en voedingsstoffen. Door zoveel mogelijk te variëren in kleuren en soorten profiteer je van diverse soorten vitaminen, mineralen en voedingsstoffen. Verdubbel de aangeraden hoeveelheid van 200 gram en eet de hele dag door groenten, in rauwkost, in een smoothie en bij de lunch! Een leuk boek wat je hierbij helpt is mijn kookboek Smakelijck, Groenten voor elk moment van de dag.

5. Vervang frisdrank door water of kruidenthee

Alleen al met dit punt kun je je suikerinname heel erg beperken. In frisdranken zitten grote hoeveelheden suiker die je gemakkelijk wegdrinkt. Piramide heeft o.a. heerlijke soorten kruidenthee, ook voor kinderen. o.a. sprookjesthee, kabouterthee en prinsessenthee. Hier zijn ze enorm favoriet en hebben we heuse theeleuten ;-)

6. Laat suiker staan

Als je ingrediënten lijstjes gaat lezen zal het opvallen dat er in vrijwel alle bewerkte voeding suiker wordt toegevoegd, onder verschillende benamingen. Niet alleen koek, snoep en frisdrank bevatten suiker, ook aan kant en klaar maaltijden, brood, augurken, tomatenketchup, pakjes soep, sauzen, chips, etc. wordt volop suiker toegevoegd. Onze suikerconsumptie is dan ook de laatste jaren énorm gestegen. Suiker veroorzaakt niet alleen tandbederf, maar ook diabetes (type 2), is de grootste voedingsbron voor kankercellen en het onderdrukt ons immuunsysteem. Ook wordt suiker steeds vaker in verband gebracht met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en dergelijke welvaartziekten. Zoveel mogelijk vermijden dus.

7. Eet zo onbewerkt mogelijk

De zoektocht naar producten zonder toegevoegde schadelijke E-nummers en geraffineerde suikers kan best lastig zijn. Daarom raad ik iedereen aan om zo puur en onbewerkt mogelijk te eten. Groenten, fruit, eieren, noten, zaden, pitten, etc. hebben geen ingrediëntenlijst maar zijn puur en onbewerkt zoals het hoort. Hier weet je lichaam raad mee, in tegenstelling tot fabrieksproducten die weinig tot geen natuurlijke ingrediënten meer bevatten. 

8. Verzorg jezelf met natuurlijke producten

Je bent wat je eet, wordt er vaak gezegd, maar ook verzorgingsproducten komen via de huid ons lichaam binnen. Van groot belang dus om jezelf natuurlijk te verzorgen. Hier kun je alles lezen over natuurlijke verzorging. In de webshop vind je veel natuurlijke verzorgingsproducten zoals shampoo, deodorant, lippenbalsems en handzepen.

Succes! En bij vragen: stel ze gerust. Hier op de site Smakelijck, via de facebookpagina of facebookgroep of via mail.

Fijne dag! 

Liefs, Williene

        Deze overheerlijke biscotti's zijn suikervrij en...
lees verder
Het is weer bijna weekend, tijd voor iets lekkers bij de koffie ;-)  Deze lekkere...
lees verder
Via mail kreeg ik een lekker recept voor een kruidkoek. Het recept was gemaakt met...
lees verder
Mmm, als je op zoek bent naar een goed broodbeleg dan is dit een aanrader. Gezond en niet...
lees verder
  Nu de zomer toch echt begonnen is, en de vakantie voor de deur staat, is het...
lees verder
In het weekend bak ik altijd iets lekkers. Dit kan een cake zijn, een taart of koekjes, soms...
lees verder

1 opmerkingen
  • irma
    irma maandag 04 jan 2016 om 11:10
    Dank voor de tips. kan ze goed gebruiken
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190