04-10-2012

Zongedroogde tomaatjes op olie!

Dit recept had ik van de winter al beloofd aan een van de lezers. Zelf zongedroogde tomaatjes maken die lang houdbaar zijn. Als je ze veel eet dan kun je ze beter kopen is mijn advies, want qua prijs (biologisch) maakt het vrij weinig uit  met de winkelprijs. Je hebt de oven een hele dag aanstaan, dus je gebruikt heel veel energie, daarnaast zijn biologische tomaten en biologische extra vierge olijfolie ook aan de prijs, dus wat dat betreft ;-) Maar het is wel heel gemakkelijk en leuk om eens te proberen, voor als je een hele dag thuis bent!
 


Gedroogde tomaatjes op olie!

Verwarm de oven voor op 80 graden.
Je neemt tomaten, was deze en snijd ze in kwarten. Van ongeveer 6 grote tomaten heb je een klein potje vol gedroogde tomaatjes. Meng de tomaatparten met wat olie, zout en peper en wat kruiden naar smaak. Bijv. rozemarijn en knoflook. Schik de tomaten op een bakplaat met de gesneden kanten naar boven. Zorg dat de tomaten in een enkele laag op de bakplaat liggen.
Schuif de bakplaat in de oven, zet de ovendeur op een kier, eventueel met een pollepel ertussen om het vocht te laten ontsnappen zodat de tomaatjes gaan drogen ipv koken.

Laat de tomaatjes zo 6 tot 8 uur drogen in de oven tot ze mooi droog zijn. Laat ze even iets afkoelen en doe ze vervolgens in brandschone potjes. Schenk hier een goede extra vierge olijfolie over tot ze onderstaan, evt. nog wat kruiden of knoflook erbij en dan de potjes stevig dichtdraaien en bewaren op een koele donkere plaats.

De olie uit de potjes kun je natuurlijk daarna ook weer hergebruiken, hier zit dan een heerlijke tomaat/kruidensmaakje aan. Lekker over een crostini of een salade. Extra vierge olijfolie wel koud gebruiken!


Deel via social media

 
Print recept

14 Reacties

  • Margriet
    Margriet zaterdag 15 mrt 2014 om 20:50
    Bedankt voor je snelle reactie! Onze oven schijnt het niet te doen als hij open staat. Soort beveiliging. Maar ik heb ze nog even met wat hogere temp erin gehad en nu zijn ze aardig droog. Leuk projectje!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 17 mrt 2014 om 09:55
      Oke, super! Succes ermee!
  • Margriet Groeneveld
    Margriet Groeneveld zaterdag 15 mrt 2014 om 19:36
    Hoi Williene,

    Moeten de tomaatjes echt helemaal droog zijn om ze te kunnen inmaken? Bij mij zijn ze na 8 uur in de oven nog nat van binnen. Van buitenkant wel uitgedroogd. Ik heb de oven niet de hele tijd open gehad, dat zal de reden wel zijn.
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 15 mrt 2014 om 20:22
      Doordat je de oven niet op een kier zet kan het vocht niet verdampen waardoor het inderdaad wat nat blijft. Dit geeft niet hoor, je kunt ze gewoon inmaken, als je 'm onder een goede laag olie zet blijven ze heel lang goed! Succes!
  • Ingrid
    Ingrid donderdag 06 jun 2013 om 11:16
    Oh lekker! ga ik zeker een keer maken. Maar ik ben benieuwd hoe lang je de potjes ongeveer kunt bewaren?
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 06 jun 2013 om 13:52
      Als je gedroogde tomaatjes goed onder de olie zet zijn ze heel lang houdbaar. Zeker een jaar.

      Succes!
  • Anouk
    Anouk vrijdag 01 mrt 2013 om 09:50
    Sorry voor de late reactie, maar ik krijg geen melding als jij reageert ;-)
    Het recept is van Nigella Lawson en kun je o.a. hier terugvinden: http://genietenvaneten.blogspot.nl/2011/05/maangedroogde-tomaten.html?m=1
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 02 mrt 2013 om 13:07
      Ah, super, dankjewel!
  • Anouk
    Anouk zondag 20 jan 2013 om 14:14
    Hi Williene,

    Ik was even door je recepten aan het neuzen, fijn zo'n hoeveelheid e-nummer vrije recepten!

    Bij een vriendin las ik laatst in een kookboek een recept voor zongedroogde tomaatjes, de auteur (weet even niet meer wie het was)legde de tomaatjes in de oven. Zette vervolgens de oven uit en liet de tomaatjes een dag/nacht in de oven liggen. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar dat scheelt wel een berg stroom waarschijnlijk!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 21 jan 2013 om 14:08
      Oh, dat lijkt me ideaal! Zou je kunnen achterhalen in welk kookboek dat staat? Ik kan het natuurlijk altijd een keer proberen. Dankjewel voor de tip! Scheelt inderdaad heel veel stroom!

      Groetjes, Williene
  • Diana
    Diana donderdag 04 okt 2012 om 09:10
    Jaaaaa hier zat ik op te wachten! :) En als je ze trouwens op een zonnige dag in de zomer, tijdens een hittegolf ofzo, een paar dagen in de zon laat drogen? Zo zag ik dat in Italiƫ. Ik ging een keer het dak op, van het gebouw van mijn grootouders, om er de was op te hangen. Zag ik lakens uitgespreid met allemaal tomaten aan het drogen :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 04 okt 2012 om 09:55
      Hahah, sorry dat het zo lang duurde ;-) Wat een briljant idee. Alleen hier in Nederland heb je niet zoveel geluk met het weer! Maar als het een keer heel heet zou zijn dan zou dat prima moeten kunnen. Maar dan zou ik ze 's nachts wel even binnenhalen... Best leuk om een keer te proberen, in de zomer!
      Bedankt voor je idee!

      Groetjes, Williene
  • MC
    MC woensdag 15 mrt 2017 om 10:06
    Kan dit recept ook met gewone tomaten gemaakt worden i.p.v. mini-tomaatjes?
    • Smakelijck woensdag 15 mrt 2017 om 19:19
      Ja hoor!
Laat een bericht achter!
257