09-01-2012

Wraps!

In de supermarkt vind je (bij mijn weten) geen E-nummer vrije wraps/tortilla's. Als wij dus wraps eten dan koop ik ze in de natuurwinkel. Nu had ik een tijdje terug een recept opgeschreven hoe ik ze ook zelf kon maken. Ik was hier nog niet aan toegekomen totdat een lezer mij vroeg waar ik ze kocht of dat ik ze zelf maakte.
MamaMuis gaf ook haar recept, wat er erg makkelijk uitzag en met minder ingredienten als mijn recept. En waarom zou je meer ingredienten gebruiken als het ook met minder kan? Deze reacties kun je lezen onder mijn blog 'Tonijnsalade'.

Zaterdag ben ik aan de slag gegaan. Het deeg is erg makkelijk te maken, het uitrollen is wat lastiger, maar dan ben ik te perfectionistisch omdat ik ze net zo mooi rond wil als dat ik ze in de winkel koop, en dan maak je het jezelf te moeilijk. Het werden dus wraps in alle vormen die je maar kent, maar ze waren erg lekker. Zeker het proberen waard dus, en absoluut een flinke kostenbesparing!

Wraps (volgens het recept van besparingsdeskundige Marieke Henselmans)

Ingredienten:
500 gram bloem, 100 ml gesmolten kokosolie, 300 ml warm water, theelepel zout (ik gebruik wel iets minder zout)

Bereiding:
Doe de bloem met het zout in een kom, giet de olie in een kuiltje en meng beetje bij beetje het water erdoor tot je een glad en elastisch deeg hebt. Verdeel het deeg in 16 gelijke balletjes. Rol met een deegroller (op een met bloem bestrooid aanrecht) de balletjes uit tot een cirkel van 20 cm doorsnede.

Bak ze één minuut aan elke kant in een droge koekenpan. Deze wraps kosten 2,3 cent per stuk (de duurste kant-en-klaarwraps kosten 38 cent per stuk).

Deze hoeveelheid is dus voor 16 wraps. Ik had de helft van het recept gebruikt en had 8 wraps.

Tips:
*Wil je liever geen witte bloem gebruiken, dan kun je dat ook vervangen door volkorenmeel.
*De wraps zijn prima in te vriezen, verpak ze dan wel goed in plastic en warm ze op in de oven.

Vul ze met wat je lekker vind. Zoals mijn recept hier op mijn blog met chili con carne, of zoals zaterdag met zelfgemaakte bieslookroomkaas (ook hier te vinden), zalm, tomaatjes, avocado en alfalfa.

Bedankt voor het delen van je recept, MamaMuis!

Deel via social media

 
Print recept

23 Reacties

  • Corien
    Corien woensdag 16 apr 2014 om 20:35
    Zou je deze wars ook kunnen maken met speltbloem of boekweitmeel?
    En moet je andere dingen nog aanpassen?
    Wil dit maken voor zaterdag......mmmmm lijkt me lekker!
    Groetjes,
    Corien.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 apr 2014 om 21:20
      Op facebook had iemand ze geprobeerd met boekweit, dat ging wel oké, maar volgens mij wat droog. Je zou ook half/half kunnen proberen. Succes!
  • Lydia
    Lydia donderdag 15 aug 2013 om 12:41
    Vanmorgen op mijn gemakje de wraps gemaakt. Wat een leuk en makkelijk recept! Zometeen ga ik ze verorberen, het voorproefje was alvast lekker. Ik heb wel goed bloem op de bolletjes gedaan voor het uitrollen, anders is het geen doen en zit er meer aan je deegroller en je handen dan in de pan...
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 15 aug 2013 om 15:12
      Goed bezig ;-) En bedankt voor je tip!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 07 mei 2013 om 21:12
    Voor de tweede keer wraps gemaakt. Maar voor de tweede keer vond ik het geen succes. Het deeg is gemakkelijk te maken, maar wordt al snel heel plakkerig. Het uitrollen van het deeg tussen bakpapier of huishoudfolie lukt prima, maar dan... Het deeg plakt vast aan het bakpapier of aan de folie. Met bloem bestuiven werkt wel, maar dan worden m'n wraps zo knapperig dat ze breken... Wat doe ik verkeerd Williene?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 08 mei 2013 om 21:47
      Meel bevat meer vezels, dus heeft soms wat meer vocht nodig. Maar dat verklaard dus niet de plakkerigheid ;-) Warmte lijkt me ook niet de oorzaak. Vreemd zeg ;-) Ik weet het ook niet, wie weet lukt het de 3e keer, ik hoop het voor je!
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 08 mei 2013 om 19:58
      Dank-je-wel voor je reactie. Kan het zijn dat het water of het kokosvet te warm is waardoor het deeg zo plakkerig wordt?
      Ik had gisteren trouwens per ongeluk ook speltmeel i.p.v. speltbloem gepakt. Als bovenstaande geen oorzaak is van het plakkerige deeg ga ik het nog één keer wagen met dit recept, want tenslotte is 3 maal scheepsrecht.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 08 mei 2013 om 10:51
      Wat jammer! Het deeg moet vrij plakkerig en elastisch zijn. Ik rol het gewoon uit op m'n aanrecht en ik kan ze dan zo in de pan leggen. Terwijl de ene in de pan ligt rol ik de volgende uit. Doordat het deeg zo elastisch is, blijft het ook niet zo plakken. Als je de goede verhoudingen aanhoudt begrijp ik ook niet waarom het niet lukt.
      Hopelijk lukt het de volgende keer wel, als je nog moed kunt vinden om ze te maken natuurlijk ;-)

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 15 jan 2013 om 17:58
    Net een ENORM simpele E-nummer vrije pasta gemaakt die echt niet veel tijd kost!
    men neme:

    250gr mager biologisch rundergehakt
    1 ui
    1 teentje knoflook
    1 prei
    1 stengel bleekselderij
    1 blikje biologische tomatenblokjes
    klein beetje biologische tomatenketchup
    verse peterselie & bascilicum

    rul het gehakt
    ui + knoflook toevoegen en zacht laten fruiten
    prei en bleekselderij erbij, ook laten fruiten op zacht vuurtje
    tomatenblokjes bijvoegen
    even laten pruttelen
    (evt klein scheutje wijn als je die toevallig nog open hebt staan:)
    verse kruiden eroverheen snipperen
    afmaken met peter/zout naar smaak en evt. italtiaanse kruiden als oregano

    In de tussentijd de pasta gaar koken en klaar ben je!
    20 min....maximaal!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 15 jan 2013 om 22:30
      Klinkt inderdaad als een snelle, lekkere pasta! Dankjewel voor het delen!

  • Anonymous
    Anonymous woensdag 07 nov 2012 om 14:16
    Koken zonder E-nummer is echt veel meer werk, maar merk dat wij meer genieten van het eten nu! Bedankt voor dit recept!

    Groetjes, Mariëlle
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 nov 2012 om 15:32
      Hoi Marielle,

      Het ligt er aan wat je maakt, maar als je dit soort dingen zelf gaat maken dan kost het inderdaad wat meer tijd. En als je gewend bent om echt voor alles een potje of zakje te gebruiken dan zul je nu echt wel wat meer tijd kwijt zijn. Maar net wat je zegt, het eten smaakt puurder en het is inderdaad genieten! Succes ermee.

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad zondag 30 sep 2012 om 20:32
    Die wraps zijn erg lekker, ze smaken goed, en ze zijn niet zo kattonerig als de wraps die je kant en klaar koopt, een echte aanrader dus.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 01 okt 2012 om 19:52
      Leuk dat het gelukt is Gerdien! Bij mij werden ze ook niet mooi rond hoor, wat een gedoe ;-) Maar ze smaken inderdaad wel goed. Bedankt voor je reactie!

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad zondag 30 sep 2012 om 18:23
    Hallo Williene,

    O.k de wraps zijn klaar, het is echt spelen hoor, het deeg werd mooi, de vormen zijn een beetje ondefineerbaar geworden, maar het zal er vast niet minder om smaken:-)
    Een deegrol had ik niet, dus dat werd een lege bierfles, ging ook prima, maar zal toch eens een deegroller kopen, het kan wel eens gemakkelijk zijn zo'n ding.
    Al met al zijn wij enthousiast, en gaan zo de wraps vullen en de rest in de diepvries doen.

    Dus alweer bedankt, Groetjes Gerdien
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 10 feb 2012 om 13:45
    Hoi Mieke!

    Goed idee! Dat recept moet nog wel ergens bij de reacties staan, ik weet alleen niet meer goed waar, dan zou ik even moeten zoeken! Ideaal zo'n voorraad! Eet smakelijk :-)

    Groetjes, Williene
  • mieke
    mieke vrijdag 10 feb 2012 om 10:51
    Gisteren heb ik weer een voorraadje wraps gemaakt. Ik heb jou recept gebruikt en dat verdubbeld(het recept zie ik niet meer op je blog). Persoonlijk kon ik daar beter mee overweg dan het recept hierboven,(dat had ik zo plakkerig) Na het uitrollen heb ik een bord op het deeg gelegd en daarom heen gesneden. Je krijgt dan prachtige ronde wraps.Ik heb ze op een bord gelegd met stukjes bakpapier ertussen en toen ze klaar waren allemaal achter elkaar gebakken.(idee van internet:-))Je bent er wel een poos mee bezig,maar ze zijn heerlijk
    Groetjes, Mieke
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 jan 2012 om 20:24
    Hoi Mieke,

    Best een gepriegel he, dat uitrollen? Vond ik ook. Of het precies 20 cm heb ik niet nagemeten, ik was allang blij dat ze uitgerold waren :-)
    Ik heb ze heel dun uitgerold, in de pan bolden ze namelijk wat op.

    Hopelijk is de smaak wel goed!

    Groetjes Williene
  • mieke
    mieke maandag 16 jan 2012 om 19:39
    Ik heb zaterdag wraps gemaakt. (ze zitten in de diepvries ,dus nog niet geproefd) Ik vond het wel lastig om een wrap van ong. 20 cm. te maken. Ik had dan naar mijn idee te weinig deeg met 1 bolletje. Ik heb een paar wraps gemaakt van 2 bolletjes maar die zijn denk ik te dik. Moet het een heel dun "lapje"zijn?
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 10 jan 2012 om 20:58
    Hoi,
    Ik heb ook een gedeelte geprobeerd met maismeel, maar dat is zo zacht, het viel bij mij uit elkaar. De volgende keer zou ik ook een gedeelte bloem erbij doen. Half/half bijv.

    Spekblokjes verkopen ze bij de natuurwinkel. Bij mijn weten zijn die helemaal e-nummervrij.

    Succes!
  • Mama Muis
    Mama Muis dinsdag 10 jan 2012 om 20:51
    Wat leuk dat het recept goed bevallen is, ik ga het ook nog een keer maken met maïsmeel, eens zien of de smaak dan ook echt anders is. Nog een vraagje trouwens Williene, weet jij of er ergens e-nummervrije spekblokjes/zuurkoolspekjes o.i.d. verkocht worden? Of evt. ontbijtspek of zo? Ik zoek iets om onze spekjes in de boerenkool en sommige pastasauzen te vervangen, zelfs in de bio-spekjes van AH zit een rood e-nummer :(
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 jan 2012 om 20:47
    Dankjewel voor je reactie en je compliment!

    Ik schrok er destijds ook van dat in zoiets 'simpels' zoveel E-nummers zaten!

    Succes met het uitproberen!
  • Jolanda
    Jolanda maandag 09 jan 2012 om 19:45
    Daar ben ik blij mee. Had vorige week een pak wraps in de winkel gekocht en schrok van alle e nummers, terwijl de wraps er zo basic uitzien.
    Ik ga dit zeker binnenkort proberen!
    Overigens een mooie site.
Laat een bericht achter!
253