26-09-2016

Winnende taart van HPB: Matcha-Taart!

Wat een prachtige dag was het afgelopen zaterdag! De derde editie van Heel Putten Bakt! 10 enthousiaste baksters gingen aan de slag. Wat een prachtige taarten werden er gebakken! Ook de bakbeurs was erg geslaagd met allerlei stands op het gebied van gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

De winnares van de bakwedstrijd is dit jaar geworden: Ninette van der Meij! Ze had zich op het laatste nippertje aangemeld en ging naar huis met een prachtige keukenmachine van KitchenAid die ze heeft gewonnen met haar mooie, verrassende Matcha-Taart! 

Deze lekkere taart thuis ook eens maken? Hier, speciaal voor jullie, het recept van Ninette. Een heerlijk, luchtig zachte taart, de moeite waard om eens te maken!

Matcha-Taart!

Ingredienten:

Voor de matcha-cake: 5 M eieren of 4 L eieren, 240 ml honing, 200 gram zachte boter, 260 gram speltbloem, 4 theelepels Matcha (groene thee-poeder te vinden in o.a. natuurwinkels), halve theelepel zout, 2 ruime theelepels wijnsteenbakpoeder

Voor de chocoladecake: 85 gram roomboter, 85 gram chocolade (Vivani 92%), 3 eieren gesplitst, 75 gram kokosbloesemsuiker, 85 gram speltbloem

Voor de frambozencoulis: 500 gram (diepvries)frambozen, 1 eetlepel maïzena, 1 eetlepel koud water

Voor de Matcha botercreme: 300 gram roomboter, 60 gram honing, 4 ruime eetlepels mascarpone, 1 a 2 eetlepels matcha (proeven)

Bereiding:

Verwarm de oven op 170 graden.

Begin met de Matcha-cake. Meng de boter, honing en eieren luchtig. Voeg de speltbloem, zout, bakpoeder en matcha toe. Meng alles goed door elkaar. In de matcha kunnen wat klontjes zitten. Ik heb de matcha in een zeefje gedaan, zo krijg je geen klontjes in je beslag.

Verdeel over 2 taartvormen van 24 centimeter. Bak in ongeveer 30-40 minuten gaar. Als een saté prikker er droog uit komt is de cake gaar.

Ga verder met de Chocoladecake. Smelt de boter en chocolade au bain-marie. Mix 3 eidooiers met de suiker tot een romig geheel. Voeg het meel toe. Giet langzaam de chocolade erbij, meng en zet even apart. Klop de eiwitten in 5 minuten tot mooie schuimige pieken. Voeg het chocoladebeslag toe en meng dit met een spatel om het luchtig te houden. Verdeel in de taartvorm. Bak in ongeveer 20 minuten gaar. Als een saté prikker er droog uit komt is de cake gaar.

Maak de Frambozencoulis. Verwarm de frambozen op laag vuur. Maak de maïzena aan met water. Als de frambozen koken, pureer ze dan met je staafmixer. Voeg de maïzena toe en kook samen even 1 a 2 minuten. Laat de coulis goed afkoelen.

We gaan verder met de Matcha boter crème

Mix de roomboter en honing zo’n 8 minuten. Voeg ondertussen met hulp van het zeefje de matcha toe, zo krijg je ook hier geen matcha klontjes. Spatel de mascarpone er door heen, niet mee mixen anders gaat het schiften.

Nu ga je de taart vullen en opbouwen:

Laag 1 is de matcha cake, breng hier de frambozencoulis op aan. Houd ruim 1 á 2 cm vrij aan de zijkant en breng dan wat meer aan in het midden.

Leg vervolgens de chocoladecake erop, door een beetje te schuiven verdeel je de frambozen mooi.

Op laag 2 ook weer frambozen en vervolgens leg je de laatste laag matchacake erop. 

Breng de boter crème aan, zowel bovenop de cake als de zijkanten.

Als garnering heb ik met een zeefje wat matcha en chocoladekrullen over de taart verdeeld. 

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

4 Reacties

  • Marlies
    Marlies vrijdag 09 dec 2016 om 14:40
    Ha Williene, morgen hopen m'n dochtertje en ik onze verjaardagen te vieren en dat leek mij een goede gelegenheid om deze taart te bakken. Erg leuk om te doen, wel heb ik sommige dingen anders gedaan om tijd te besparen zoals de matcha cake in een keer te bakken en de cake daarna horizontaal te halveren. Daarnaast heb ik de bovenop en de randen versierd met gemalen kokos en bovenop chocolaatjes. Jammer dat ik geen foto kan posten, k had hem graag aan je willen laten zien
    • Smakelijck vrijdag 09 dec 2016 om 19:00
      Wat leuk! Ben ook benieuwd naar je creatie! Je mag me altijd een foto mailen hoor, info@smakelijck.nl. Fijne verjaardag morgen!
  • Gerrie Vreeken
    Gerrie Vreeken zaterdag 17 mrt 2018 om 21:30
    hallo Williene, ik heb zin om de taart te gaan maken en vraag me af of het ook met gewoon tarwebloem kan? of moet het echt speltbloem zijn? groetjes, Gerrie
    • Smakelijck maandag 19 mrt 2018 om 09:15
      Ja hoor, dat kun je altijd voor elkaar vervangen. Succes!
Laat een bericht achter!
255