20-04-2015

We weten niet wat we eten

Een goed artikel wat afgelopen weekend verscheen. Ik wil het jullie niet onthouden. Vooral om op te letten wat je koopt, en hoe makkelijk de voedingsindustrie ons om de tuin leidt. Het artikel wat hieronder te lezen is heb ik rechtstreeks gekopieerd van de MMV site en is dus niet door mijzelf geschreven.

Fijne dag!

Liefs, Williene

We weten niet wat we eten...

Het aantal E-nummers op etiketten vermindert de laatste jaren gestaag. Consumenten willen ‘schoon’ voedsel, puur en onbewerkt. Zijn de toevoegingen daadwerkelijk uit ons eten verdwenen? Nee dus. Journaliste Joanna Blythman van de Britse krant The Guardian ging undercover in de voedselindustrie en ontdekte dat het tegendeel waar is: fabrikanten vervangen de E-nummers door andere kunstmatige toevoegingen en geven het een andere naam. Het product staat nu in het schap met ‘natuurlijke ingrediënten’, de consument is tevreden en er is niets veranderd. Het artikel verscheen eind februari met de kop ‘Je weet niet wat je eet’.

Blythman deed haar ontdekkingen tijdens een beurs voor voedselingrediënten in Duitsland. Die is alleen toegankelijk voor mensen uit de voedingsmiddelenindustrie, maar onder een valse identiteit struinde de journaliste langs stands met hoopjes wit poeder, kunstmatig gefabriceerde gebakjes en ‘natuurlijke’ tomatensaus die voor een kwart bestond uit laboratoriumzetmeel. Ze sprak met fabrikanten die verse fruitsalades wassen in chemicaliën om de houdbaarheid te verlengen en E-nummer 392 vervangen door een poeder dat ze op het etiket mogen vermelden als ‘rozemarijn extract’.

Blythmans concludeerde dat zelfs de meest bewuste consument het contact met zo’n zesduizend toevoegingen niet kan vermijden, simpelweg omdat ze óf niet op het etiket staan óf omdat ze in de ingrediëntenlijst staan vermeld als natuurlijke ingrediënten. Het artikel in het Engels, samen met een lijst van ‘verdachte ingrediënten’, is hier te lezen. 

Vorige week lieten cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek zien dat meer dan de helft van de Nederlanders van 12 jaar en ouder last heeft van overgewicht. Het onderzoek van de Britse journaliste maakt het antwoord op de vraag die ons al jaren bezighoudt nog urgenter: maakt de voedselindustrie ons bewust zwaar en ziek? Eén ding lijkt in ieder geval duidelijk: er gaat niets boven biologische, verse groeten en fruit, bij voorkeur uit eigen tuin!

Tekst: Matilde Newman

Beeld: Forbo.com

Deel via social media

 
Print recept

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst.

Laat een bericht achter!
251