25-01-2019

Waterkefir!

Let op: Dit is een oude blog uit 2014 die ik omhoog haal, maar omdat er weer zoveel vraag is naar kefir, heb ik hem even afgestoft en opnieuw geplaatst. O.a. door dit artikel. Ondertussen drink ik nog steeds heerlijke kefir, en kan het iedereen aanraden :-) 

Al een hele tijd wilde ik graag aan 'de kefir'. Ik stelde het steeds maar uit, omdat ik er toch een beetje huiverig voor was. Plaatjes kijken via google maakte me niet heel veel enthousiaster... ;-)

Tot iemand op de Facebookgroep van Smakelijck kefirkorrels aanbood, en ook nog eens in de buurt. Tja, toen werd ik toch wel heel erg benieuwd!

Inmiddels ben ik anderhalve week 'aan de kefir'. En nu heb ik spijt dat ik er niet veel eerder aan begonnen ben. Want, ik vind het lekker!

Wat is waterkefir?
Waterkefir is een probiotische drank. Je maakt dit zelf met behulp van zogenaamde kefirkorrels. Dit zijn witte vlokjes die gevoed worden door suikers. Na bereiding bevat de waterkefir veel vitaminen en probiotische melkzuurbacterien.

Waarom kefir?
Kefir helpt om je darmen en je darmflora gezond te houden of zelfs te herstellen. Waarschijnlijk weet je al wel dat je darmen bepalen hoe je je voelt (voor ongeveer 80%!). Veel ziekten, eczeem, klachten, komen voort vanuit een verstoring in je darmen of door aantasting van je darmslijmvlies. Daarom is het zo goed om aan een goede darmflora te werken. Antibiotica, pesticiden, e-nummers, suiker, paracetamol of aspirine, medicijnen, anticonceptie en slechte voeding tasten je darmslijmvliezen aan, of laten deze helemaal verdwijnen. Daarom is het goed om je darmen wat extra aandacht te geven en kefir te drinken of andere probiotische voeding te nemen (denk aan rauwe zuurkool, kimchi, gefermenteerde groenten, rauwmelkse yoghurt, miso, tamari etc.)

Hoe werkt het?
Als je de waterkefir korrels in je bezit hebt is het eigenlijk heel erg makkelijk. Je maakt de kefir klaar volgens een recept wat je lekker lijkt en je laat het 24 tot 72 uur fermenteren. Daarna zeef je de kefir, maak je het schoon en begin je weer opnieuw. De kefirdrank die je aan de oogst hebt overgehouden drink je op, en zodra je deze op hebt, heb je alweer een nieuwe oogst.

Wat heb je nodig aan materiaal?
* 1 of 2 weckpotten van ongeveer 1 liter inhoud. Te koop bij o.a. Hema, Xenos, Ikea e.d.
* Glazen flessen van ongeveer 1 liter inhoud.
* een plastic zeef (ik heb een trechtertje gekocht bij Hema voor 2,-. Hierin zit een zeefje, je kunt de trechter dus op je fles zetten en direct de kefir zeven)
* Plastic maatkan
* Houten of plastic lepel

Wat heb je nodig aan ingrediënten?
* Waterkefirkorrels
* (Gefilterd) Water
* Biologische citroenen
* Biologisch ongezwaveld gedroogd fruit
* 30-50 gram biologische (natuurlijke) suikers of bijv. diksap

Wat moet je doen?
-Spoel de kefirkorrels schoon onder de kraan in de zeef of de maatkan.
-Weeg de korrels af in de weckpot. Voor 1 liter kefir gebruik je ongeveer 100 gram kefirkorrels.
-Giet 1 liter (gefilterd) water in de weckpot.
-Halveer de citroen en voeg één helft toe.
-Voeg 30-50 gram suiker toe. Dit kan biologische (riet)suiker zijn, maar ook bijv. diksap.
-Voeg 2 á 3 stuks gedroogd fruit toe. Bijvoorbeeld vijgen, abrikozen, dadels, rozijntjes.
-Roer de kefir voorzichtig met een houten lepel door elkaar.
-Sluit de weckpot af en zet op een lichte plaats, bijvoorbeeld in het raamkozijn. ("Wat heb jíj daar nu voor heksendrank staan?" is een vraag die je regelmatig zult horen ;-))
-Roer elke dag een keer om.
-Na 24-48-72 uur kun je 'oogsten'. Des te langer je het laat staan, des te meer het gaat fermenteren. Laat je het 72 uur staan heb je wel wat meer suikers  nodig omdat anders de 'voeding' voor de kefir op is.

Oogsten:
-Spoel een literfles schoon met warm water.
-Open de weckpot
-Verwijder de citroenhelften en leg aan de kant.
-Verwijder de gedroogde vruchten en gooi weg, deze zijn niet meer bruikbaar.
-Knijp de citroenhelften uit boven de zeef. Giet het citroensap in de fles.
-Zeef de kefir. Giet het kefirwater in de fles, dit is nu klaar om te gebruiken en kun je bewaren in de koelkast.
-Was de kefirkorrels voorzichtig onder de kraan.
-Begin weer opnieuw met het klaarzetten en afwegen van je volgende kefir.

Eh... Suiker?
Inderdaad, kefir moet je voeden met suiker. Dit kan biologische suiker zijn, rietsuiker, diksap, oerzoet, maar het stond mij inderdaad ook een beetje tegen. Maar kefir heeft suiker nodit om te groeien. het voedt zichzelf met de suikers en uit testen die genomen zijn uit de kefir blijft er vrijwel geen suiker over in het eindproduct. Als je geen suiker toevoegt wordt je oogst steeds minder en de werking ook. 

Hoe kom ik aan kefir?
Kefir groeit aan. Als je er goed voor zorgt en de juiste producten gebruikt dan groeit je kefir elke keer iets aan. Op een gegeven moment kun je dus bijv. 2 weckpotten maken met kefir, of je bent zover dat je iemand anders blij kunt maken met 80-100 gram kefirkorrels zodat diegene ook kan starten met kefir. Heb je niemand die je blij kunt maken met de kefir, dan moet je het gewoon weg gaan gooien omdat het best snel kan groeien.

Ken je niemand die waterkefir heeft? Dan kun je het ook via internet bestellen. Of neem een kijkje op de Facebookgroep van waterkefir, waar mensen kefir aanbieden. 

Belangrijke weetjes:
* Gebruik i.p.v. suiker géén honing. Honing werkt antibacterieel en gaat dus de strijd aan met de bacteriën in de kefirkorrels. Dit geldt ook voor gember, kaneel, goji-bessen, ahornsiroop en cranberry's.
* Metaal tast de kefirkorrels aan. Ga daarom op zoek naar plastic materiaal om je kefir te zeven en te roeren.
* Gebruik biologische ingrediënten. Pesticiden tasten ook de kefir aan.
* Spoel weckpotten en flessen gewoon even af met heet water. Afwasmiddel kan ook de kefir aantasten.
* Wil je kefir even laten rusten in de koelkast? Laat het dekseltje er losjes opliggen, anders heb je het risico dat het potje 'ontploft'. Geef de kefir in de koelkast wél voeding (suiker) anders overleven ze het niet.
* Open elke dag even je geoogste drank. Het gisten werkt namelijk door en anders loop je het risico dat je hele keuken onder de kefir zit.

En dan... Hoe smaakt het?
En ja, toen moest ik proeven... Al twee dagen had ik (en Teus niet te vergeten) argwanend m'n brouwsel bekeken, al bruisend en bubbelend. Vroeger thuis hadden we ooit een kombucha-zwam en dat vond ik er destijds (puber hé) vreselijk vies uit zien en smaken. De reacties op internet waren echter veelbelovend, de smaak van citroenbreezers en bier, kwamen regelmatig voorbij. En inderdaad, kefir smaakt zurig, bruisend én lekker fris! Bovendien kun je met recepten variëren zodat je elke keer een ander drankje hebt! Ik drink het nu ruim een week en vind het héérlijk. Zelfs Teus moest toegeven dat het best lekker is ;-)

Alcohol
Let op, want door het gistingsproces gaat kefir echt bruisen en krijg je een soort van mousserend drankje wat ook een klein percentage alcohol bevat. Het alcoholpercentage wordt geschat op 0,2 tot max. 2 %.

Recepten:
Je kunt voor gewone kefir bovenstaand recept aanhouden. Als je dit onder de knie hebt kun je allerlei andere lekkere recepten gaan uitproberen. Zoals bijvoorbeeld de geoogste kefir laten nafermenteren met vers fruit. Ik hoop hier later nog eens over te schrijven. 

Fijne dag allemaal!

Liefs, Williene
 

Deel via social media

 
Print recept

78 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 29 apr 2014 om 20:43
    Ha Williene,

    Ik heb Kefir gekocht die in biologische rauwe melk is verwerkt.
    Lijkt soort Karnemelk,ken je dat?
    En is dat minder oké dan waterkefir?

    Hoor het wel weer

    groetjes,
    Ange
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 29 apr 2014 om 21:36
      Ha Ange,

      Jij hebt waarschijnlijk melkkefir. En melkkefir is net zo goed als waterkefir, alleen een andere bereiding. Het maakt niet zoveel uit dus, alleen is de smaak anders.

      • Nelleke Bloemhof
        Nelleke Bloemhof maandag 21 jun 2021 om 08:04
        Heb je toevallig ook de bereidingswijze van melkkefir?
        • Smakelijck maandag 21 jun 2021 om 12:43
          Nee, maar dat is heel eenvoudig, is wel een en ander op internet over te vinden. Daarvoor heb je alleen een liter melk nodig een een paar eetlepels melkkefir.
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 29 apr 2014 om 16:46
    Hallo, wist je dat er in een rijpe banana meer alcoholen zitten... En hoeveel kinderen eten dat niet? Maak je maar geen zorgen hoor.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 29 apr 2014 om 19:35
      Oh, dat wist ik ook niet ;-)
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 25 apr 2014 om 09:50
    Hoi ik volg sinds kort je blog, waterkefir leek me interessant totdat ik las dat het alcohol bevat. Jammer, vanwege mijn geloofsovertuiging nuttig ik geen alcohol. Ik heb eerder gelezen dat er van melk ook kefir gemaakt kan worden, bevat de melk kefir ook alcohol weet jij dat toevallig? Alvast bedankt voor je reactie
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 26 apr 2014 om 20:09
      Door de gisting komt er inderdaad alcohol vrij. Of melkkefir dit ook bevat zou ik eerlijk gezegd niet weten. Op de site van melkkefir.nl staat dat het wel een minieme hoeveelheid bevat.
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 24 apr 2014 om 13:41
    Dag Williene, Ik lees dat er een heel klein percentage alcohol in blijft. Hoe doen jullie dat met kinderen? Iedere druppel alcohol is er toch 1 teveel? Dit wil ik eigenlijk heel graag weten voordat ik er aan zou beginnen.

    Bedankt voor je reactie!

    Groet Marieta
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 24 apr 2014 om 20:17
      Heel veel geven hun kinderen dit toch te drinken. Het alcoholpercentage is lastig te meten. Ik zou m'n kinderen het gerust laten drinken, paar slokjes per dag of een paar keer per week, alleen willen ze het niet drinken, haha! Melkkefir bevat volgens mij geen alcohol, dus dat is misschien een beter idee?
    • Edwin
      Edwin woensdag 21 okt 2020 om 01:56
      Alcohol hoeft helemaal niet slecht te zijn, sommige producten bevatten ook alcohol, zoals rijp fruit, snoep en koek kan ook zorgen voor aanmaak van alcohol in je lichaam, brood zorgt voor gist, suikers zijn slechter voor je lichaam, droogt je uit en is zwaar verteerbaar, het sloopt je lichaam, kefir zet de suikers om in gezonde stoffen, vele zou je nooit anders binnen krijgen
      • Smakelijck donderdag 22 okt 2020 om 14:47
        Klopt helemaal, Edwin!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 23 apr 2014 om 22:04
    Hoi hoi,
    nou de aanbieder heeft inmiddels weer 2 porties weg te geven. Dus als iemand het wil proberen?
    Groetjes Jeannette
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 28 apr 2014 om 20:37
      Alice, kun je mij een mail sturen naar info@smakelijck.nl? Ik heb namelijk het adres gekregen van Jeannette, dan kunnen jullie het onderling regelen ;-)

      Alvast bedankt!
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 23 apr 2014 om 22:15
      Hallo, ik heb wel belangstelling!
      Hoe gaan we dit regelen?
      Groet, Alice.
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 22 apr 2014 om 23:37
    wat een leuk stuk! ik mail hem even door naar mijn aanbieder van de kefir!
    groetjes reina kaper
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 23 apr 2014 om 14:18
      Dankje! Leuk dat je 't doorgeeft! Gaat 't bij jou nog goed?

      Groetjes!
  • Carolien
    Carolien dinsdag 22 apr 2014 om 16:31
    Ik heb het ook een tijdje geprobeerd, maar ik kreeg er diarree van! Nu zijn mijn darmen wel erg gevoelig, en misschien moest het eerst erger worden voor het beter wordt?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 apr 2014 om 20:03
      Oh, dat is vreemd. Ik heb geen idee, staat daar ook niets over op de site van waterkefir? En als je het langzaam opbouwt? Dus steeds een slokje?
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 22 apr 2014 om 13:23
    Hoi Williene,
    Ik zet de kefir altijd in de melk, je krijgt dan een soort karnemelk of als je hem langer laat staan een soort kwark. Soms drinken we dit gewoon, maar ik maak er ook smoothies van, met banaan en mango bijvoorbeeld. Heel erg lekker! Vaak doe ik er dan ook nog zaadjes door. Lekker als tussendoortje als de school uit gaat, maar ook als ontbijt!

    groetjes Liza
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 apr 2014 om 14:56
      Hoi Liza,

      Dan heb je als het goed is melkkefir. Dat kan ook, en de effecten hiervan zijn vergelijkbaar. Dit moet echter met speciale melkkefir. Lijkt me ook erg lekker, dus wie weet begin ik daar ook nog eens aan, ;-)

  • Annemieke V.
    Annemieke V. dinsdag 22 apr 2014 om 12:41
    Soms kan je te negatief over suiker zijn... ;-). Ik maak al tijden waterkefir en suiker MOET juist!! Waarom??
    Hierom:
    "De suiker zorgt juist voor het fermentatie-proces en is in dezen dus onmisbaar. De suikers zorgen ervoor dat de bacteriën zich ontwikkelen. Die eten het allemaal op als het ware. Dus zonder die suiker ook weinig tot geen pro-biotische werking!!!"

    Zie ook:
    http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2011/09/waterkefir-natuurlijke-frisdrank.html
    http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2013/06/waterkefir-101.html

    en een berichtje van een verkoopster via de post:
    "Waterkefir
    Kefir is een probiotische drank die niet alleen erg lekker smaakt en erg gezond is, maar ook helemaal naar je eigen smaak te maken is. Eveline Brak maakt zelf water kefir en verkoopt de korrels ook. Zelf maak ik ook al geruime tijd waterkefir van de korrels van Eveline en nog altijd met veel plezier! Hieronder haar ervaring en meer informatie:

    'In ons gezin (5 personen) drinken wij iedere dag een glas waterkefir.
    Zelf onze jongste zoon van 11 vindt waterkefir heerlijk!

    U krijgt van mij een portie waterkefir van 35 gram, voldoende voor 1/2 liter waterkefir-drank, inclusief een duidelijke gebruiksaanwijzing.
    Zorg dat u, voordat u de waterkefir in huis krijgt, een flinke glazen weckpot (inhoud min. 1.1/2 liter) in huis hebt (bijv. Blokker), plus een plastic zeef of trechter (o.a. te koop bij de HEMA ) en een plastic of houten lepel.
    De waterkefir wordt verstuurd van dinsdag t/m donderdag.
    (i.v.m. lange levertijd van de post wordt niet vlak voor of tijdens het weekend verstuurd.)
    Stuur een mailtje met naam en adres naar: arie.evelien@kpnplanet.nl. Zodra het bedrag van €3,20 op mijn rekening staat, maak ik een brievenbuspakketje en doe dat aan het einde van de middag op de post."
    • Annemieke V.
      Annemieke V. woensdag 23 apr 2014 om 08:54
      Ja maar dat gedroogd fruit gebruikt die kefir juist voor ook andere processen.
      Ik gebruik altijd rietsuiker en geloof me... dat is ná het proces gewoon door de kefir 'opgegeten'!!
      Je zit dus geen happen suiker naar binnen te werken, die suikers zijn omgezet in bacteriën.
      Maar misschien moet je anders eens bij die vrouw van dat mailadres informeren. Zij heeft er veel verstand van..
      S6!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 apr 2014 om 13:15
      Hoi Annemieke,

      Inderdaad, zoals ik al schreef moet je kefir voeden met suiker, maar dat kunnen ook natuurlijke suikers zijn. En ja, dat wil ik graag eerst proberen, voordat ik met andere suikers aan de slag ga. Op de links die in m'n blog staan, staat ook dat het prima kan met enkel gedroogd fruit, want deze bevatten natuurlijk ook veel natuurlijke suikers. En dat heeft toch wel mijn voorkeur ipv andere suikers.

      Groetjes, Williene

  • Corien
    Corien dinsdag 22 apr 2014 om 12:13
    Ooooo.....daar is je kefir blogpost!
    Leuk, maar idd.....ook zooooooo spannend!
    Haha, ik ga me orienteren en alle links bekijken in je bericht.
    Klinkt leuk/lekker, maar nog even wat voorbereidingen treffen :-)
    Liefs,
    Corien.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 apr 2014 om 13:12
      Succes Corien! Het is de moeite waard, en vind je 't niks dan kun je natuurlijk ook zo weer stoppen ;-)
  • Vrouwgje
    Vrouwgje donderdag 25 sep 2014 om 00:12
    Dag Williene, Ik heb net wat op internet rondgekeken over kefir. Mijn man heeft namelijk al heel lang darmklachten en ziekenhuisonderzoeken wijzen niets uit... Misschien moet ik dit eens proberen? Ik vroeg me af of kefir niet hetzelfde is als Yakult? Dat heeft hij namelijk best een poos elke dag genomen maar hielp niets... Alvast bedankt voor je reactie! Groeten, Vrouwgje
    • Smakelijck donderdag 25 sep 2014 om 19:21
      Hi Vrouwgje, Wat vervelend dat je man daar zo'n last van heeft. Is hij al gestopt met geraffineerde suikers en bijv. tarwe? Daar hebben veel mensen buikklachten van en natuurlijk ook van E-nummers. Wellicht geeft dat al wat verlichting. Yakult bevat veel suikers en doet niet veel voor je darmen, helaas. Zit erg veel marketing achter. Kefir is dus vele malen beter. Je zou het eens kunnen proberen, je hebt melkkefir en waterkefir en op internet kun je er veel meer over lezen en daar kun je 't ook bestellen en er zijn sites waar mensen het gratis naar je willen opsturen. Succes! Groet, Williene
  • Joke
    Joke vrijdag 30 okt 2015 om 12:03
    Hallo, Ik kwam per toeval op deze site, zelf ben ik al een poos met water kefir bezig. Door het lezen van één van de reacties wilde ik even erop reageren. Ik las namelijk dat er mensen zijn die er diaree van krijgen, ook ik heb dat eerst gemerkt. Door meer op het net te zoeken kwam ik er achter dat, als je de waterkefir 24 uur laat fermenteren dat het dan laxerend kan werken, laat je het daarin tegen 48 uur staan blijft de werking normaliserend of stoppend. Ik laat het dus 40/48 uur fermenteren en dat werkt voor mij prima. Groetjes Joke
    • Smakelijck vrijdag 30 okt 2015 om 14:29
      Wat een fijne info, Joke! Dankjewel voor je toevoeging!
  • Willemijn
    Willemijn woensdag 17 feb 2016 om 16:20
    Hoi Williene, Ik zou graag eens waterkefir maken. Weet jij of ik ergens in de buurt van Putten/Ermelo aan kefirkorrels kan komen? Groetjes Willemijn
    • Smakelijck woensdag 17 feb 2016 om 19:28
      Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Zelf heb ik ze niet meer. Je zou eens op FB kunnen kijken in de groep Waterkefir NL/BE. HIer sturen mensen het gratis of tegen vergoeding van verzendkosten naar je toe. Succes!
  • Margje
    Margje vrijdag 09 sep 2016 om 21:46
    Je kan het zo gek niet verzinnen of het staat op smakelijck.. Leuk! Ja ik heb een nieuwe verslaving.. waterkefir dus.. Melkkefir maak ik inmiddels al heel lang. Sinds vandaag mn eerste waterkefir gemaakt. Echt erg lekker zeg.. Ik ga experimenteren! Maar ik vraag me af.. doe jij er nog wat mee ;-)?!
    • Smakelijck zaterdag 10 sep 2016 om 14:34
      Ja, Smakelijck staat vol ;-) Lekker hé, die waterkefir! Vind het ook heerlijk, zeker in de zomer. Ik maak het niet meer zelf, maar koop het af en toe, kant en klaar, bij de natuurwinkel! Wie weet begin ik er volgend jaar zomer weer eens mee! Het is wel leuk om te doen namelijk.
  • Nelly
    Nelly zaterdag 03 feb 2018 om 14:28
    Ha Williene, Mijn zus kwam vanmorgen met het verhaal over waterkefir. Leuk, dat ik het bij jou nu terugvind. Ik gebruik altijd probiotica. Kan dus misschien vervangen worden door waterkefir? Ik heb net als jij zo mijn bedenkingen tegen suiker. Denk je dat het wel kan blijven slagen zonder suiker (je schreef in het begin dat je oogst niet zo groot was). Heb jij het ook wel eens met kokosbloesemsuiker geprobeerd? En zou ik ook met halve liter potten kunnen beginnen? vriendelijke groeten van Nelly
    • Smakelijck zaterdag 03 feb 2018 om 17:00
      Dat zou je inderdaad kunnen vervangen. De suiker dient als voeding voor de korrels en dus wel noodzakelijk voor het in stand houden van je korrels. Ik gebruikte uiteindelijk biologische rietsuiker, hier deden ze het het beste op. En aangezien er maar heel weinig restsuikers overblijven vind ik het prima. Je kunt de kefir het beste 48 uur laten staan, dan zijn de meeste suikers afgebroken. Succes!
  • Evertje
    Evertje vrijdag 25 jan 2019 om 20:44
    Kan je waterkefir ook maken met melkkefir korrels?
    • Smakelijck zaterdag 26 jan 2019 om 13:07
      Nee, dat kan echt niet. De korrels van water en melkkefir zijn niet voor elkaar te gebruiken.
    • Herman
      Herman dinsdag 07 apr 2020 om 18:48
      Kan dus wel.Heb het zelf geprobeerd (na googelen) zie link. https://www.startpagina.nl/v/eten-drinken/vraag/429327/melk-kefir-korrels-omzetten-waterkefir/
  • Tilly
    Tilly vrijdag 01 feb 2019 om 16:22
    Hoe moet ik overgebleven Kefir bewaren om weer door te kunnen geven aan anderen?V
    • Smakelijck maandag 04 feb 2019 om 10:57
      Je doet de korrels in een potje met water met een flinke schep suiker en bewaart deze in de koelkast. Dit kun je bijv. ook doen als je op vakantie gaat, even een kefirpauze wilt etc.
  • Jorrianne Verduijn
    Jorrianne Verduijn dinsdag 12 feb 2019 om 13:28
    Even een vraagje, Mijn eerste pot met kefir is klaar. Nu heb je het over een lichte plek. Bijvoorbeeld het raamkozijn. Hoe zit dat met zon? Juist wel of niet in de zon? En hoeveel drink je hiervan elke dag? 1 glas? Of de hele dag Door?
    • Smakelijck dinsdag 12 feb 2019 om 13:38
      Het hoeft niet in de zon te staan, maar gewoon op een plek op je aanrecht, in de keuken of waar je maar plaats hebt. In het begin rustig aan beginnen met een half glas per dag, tot uiteindelijk 1 glas per dag. In principe is dat voldoende, maar je kunt ook gerust 2 glazen drinken als je er eenmaal aan gewend bent. In het begin kunnen je darmen wat protesteren namelijk. Succes!
  • Rianne
    Rianne zondag 24 mrt 2019 om 11:57
    Hi! Ik ben zo benieuwd hoe de kefir op de foto zo mooi roze is geworden. Die van mij is geel?
    • Smakelijck maandag 25 mrt 2019 om 09:43
      Ha, Deze had ik een tweede keer laten fermenteren met frambozen en bosbessen. Daar krijgt het dan zo'n mooie kleur van :-)
      • Rianne
        Rianne vrijdag 29 mrt 2019 om 17:13
        En gebruik je dan vers fruit?
      • Rianne
        Rianne vrijdag 29 mrt 2019 om 17:13
        En gebruik je dan vers fruit?
        • Smakelijck maandag 01 apr 2019 om 09:09
          Ja, of diepvriesfruit. Gewoon een handjevol, net wat je zelf wilt.
      • Ivonne
        Ivonne woensdag 17 jun 2020 om 17:23
        Hoi Kun je ook vers fruit gebruiken ipv abrikozen etc?
        • Smakelijck donderdag 18 jun 2020 om 17:25
          Ja hoor, dat kan.
  • Annemiek
    Annemiek dinsdag 21 mei 2019 om 17:30
    Hallo Williene, Weet jij wat ongeveer de voedingswaarde is van kefir? Het is online slecht te vinden en er zit veel verschil in de resultaten. Voor mijn voedingsplan vind ik het wel handig om te weten, maar de gewichtsconsulent bij de sportschool kon het niet vinden (en kende kefir ook niet). Groetjes, Annemiek
    • Smakelijck dinsdag 21 mei 2019 om 18:19
      Nee, daar kan ik je helaas niet aan helpen.
    • janneke
      janneke vrijdag 28 feb 2020 om 02:12
      Kijk op facebook er zijne sits over n]melk en water kefir
    • ank
      ank zaterdag 09 mei 2020 om 11:48
      dag , dank voor je mooie informatie wat ik alleen niet weet is hoe je het gebruikt. je lijkt elke dag iets te nemen, maar hoeveel? bvd ank
      • Smakelijck zaterdag 09 mei 2020 om 13:23
        Je kunt een glas per dag drinken, eerst voorzichtig opbouwen om je darmen te laten wennen. 1-2 glazen per dag is dan uiteindelijk geen probleem.
    • Nicolette
      Nicolette zaterdag 12 dec 2020 om 17:45
      Hallo, Ik heb net een potje Kefir ontvangen van lieve mensen om mijn darmflora weer op peil te krijgen na twee antbiotica kuren. (Kefir in een half potje water) Nu is het weekend, ik heb geen weckpot in huis en wat kan ik nu doen? Maandag gelijk een weckpot kopen en dan? Of moet ik dit kleine potje leegdrinken. Hoe bewaar ik dit tot volg.week? En vanaf wanneer ga je het ook tot je nemen? Mvg, Nic
      • Smakelijck maandag 14 dec 2020 om 11:14
        Met de korrels uit het potje ga je starten de drank te maken. het vocht uit het potje ga je dus niet drinken. Je kunt het voeren met wat suiker en dan nog een week in de koelkast zetten als je nog geen weckpot of fles hebt. En dan volg je de stappen uit de blog. Succes!
    • Leon
      Leon donderdag 25 feb 2021 om 23:39
      Ha Williene, hoe lang kun je het proces van fermenteren door laten gaan. Ik heb zelf nu 3 potjes met kefir, 1 potje drink ik op en vul het weer aan met suikerwater, dus na 3 * 24 uur. Kan ik er ook een 4de potje met kefir en suikerwater naast zetten, zodat ik dan op de duur kefir die 96 uur oud is, krijg? Alvast bedankt voor het antwoord, Leon
      • Smakelijck vrijdag 26 feb 2021 om 16:47
        Ja, in de praktijk zou dit moeten kunnen, maar kefir die je 4 dagen laat staan heeft wel meer voeding (dus suiker) nodig, om zolang te kunnen overleven. Succes!
    • Anne-Mieke
      Anne-Mieke zaterdag 13 mrt 2021 om 22:12
      Leuk dat je de waterkefir omhoog gehaald hebt! Ik heb 't sinds begin van deze week mijn bezit
    • Anne-Mieke
      Anne-Mieke zaterdag 13 mrt 2021 om 22:59
      Heeft iemand van de lezers misschien ook melkkefir (korrels) en zou hiervan willen delen? Omgeving Noordoostpolder of Barneveld?
    • avelieke
      avelieke zondag 16 mei 2021 om 09:09
      Goedemorgen, wat een mooi duidelijk artikel over kefir. Ik ben net gestart met kefir en vroeg mij af hoelang je het drankje kunt bewaren als je de kefir eruit gehaald hebt. En bewaar je het id koelkast of buiten de koelkast? Bedankt alvast!
      • Smakelijck maandag 17 mei 2021 om 09:38
        Kefir bewaar je in de koelkast en is zeker een week houdbaar.
    • Jowell
      Jowell vrijdag 11 jun 2021 om 17:46
      Tof zeg! 2 dagen geleden heb ik wat waterkefir korrels gekregen van iemand. Ze groeien wel als een tierelier.. Kan je ook meer dan 100gram gebruiken aangezien ik het anders zonde vind en verder niemand ken in mijn omgeving die waterkefir wilt maken..
      • Smakelijck maandag 14 jun 2021 om 13:35
        Zeker!
        • Smakelijck maandag 14 jun 2021 om 13:36
          Als je maar wel de verhouding aanpast, dus bij bijv. 120 gram gebruik je meer water en meer voeding voor de kefir. Uiteindelijk ontkom je niet aan weggooien overigens :-)
    • Annette
      Annette woensdag 18 aug 2021 om 13:45
      Hoi, Bedankt voor de leuke uitleg. Helaas heeft mijn weegschaal het begeven, dus nu gooi ik er op gevoel wat suiker bij. Maar hoe kan ik zeker weten dat het niet te veel is, en niet alle suiker is omgezet? Klopt het dat zodra de suiker op is, er geen koolzuur meer vrij komt?
      • Smakelijck zaterdag 21 aug 2021 om 20:45
        1 eetlepel is ongeveer 10 gram suiker. En dat laatste, dat weet ik niet zeker, maar denk het wel. Als er geen voeding meer is kan het ook niet meer worden omgezet.
    • Caira
      Caira woensdag 18 aug 2021 om 22:07
      Bedankt voor alle info! Wij zijn net begonnen met waterkefir en zijn gelijk al fan. Mijn man heeft op een forum gelezen dat ongebruikte waterkefir korrels gebruikt kunnen worden als compost. Dan hoef je ze in ieder geval niet weg te gooien :)
      • Smakelijck zaterdag 21 aug 2021 om 20:46
        Leuke tip, dankjewel voor het delen!
    • Jose
      Jose zaterdag 19 mrt 2022 om 11:23
      Hai, bedankt voor je artikel. Hoeveel meer suiker heb je nodig als je het 72 uur laat staan? En wordt de 50 gram suiker geconsumeerd door de kefir binnen 48 uur? Bedankt voor het delen van je kennis. Groetjes José
      • Smakelijck woensdag 23 mrt 2022 om 09:17
        Het suikergehalte blijft hetzelfde, ook bij 72 uur. Je kunt een schepje meer geven, dat komt niet heel precies. Het suikergehalte wordt gebruikt door de korrels, dus het uiteindelijke resultaat bevat nog maar zeer weinig suiker. Des te langer je het laat fermenteren des te minder het bevat. 72 uur is wel echt de max, overigens, anders gaat het bederven.
    • Marijke
      Marijke donderdag 07 apr 2022 om 13:17
      Vandaag mijn eerste waterkefir cultuur opgehaald, kreeg direct een 2 liter pot erbij mee en ze maakte het voor mij klaar, met vijg en rietsuiker. Thuis alleen nog 700 ml water bijgevoegd en nu staat het zich te ontwikkelen naast mijn melkkefir die ik ook veel drink en over de muesli doe. Ik zocht nog een gezond zomerdrankje en denk dit hiermee gevonden te hebben.
      • Smakelijck vrijdag 08 apr 2022 om 09:49
        Succes met je kefir!
    • Katrien
      Katrien woensdag 15 jun 2022 om 08:08
      Hallo! Ik ben net begonnen met waterkefir te maken, maar wat me niet helemaal duidelijk is, hoeveel suiker en hoe vaak of om de hoeveel dagen je de waterkefirkorrels moet voeden als die niet in een nieuw brouwsel zitten? Kan jij me daar antwoord op geven? Groeten!
      • Smakelijck woensdag 15 jun 2022 om 10:51
        Hi, Dat vind je in bovenstaand recept :-)
    • Ria
      Ria woensdag 22 jun 2022 om 09:50
      Ik vind het een mooi uitgebreid artikel, maar raak halverwege in de war met de citroenhelften? Je halveert de citroen, voegt 1 helft toe en na een paar dagen pers je béide helften uit?
      • Smakelijck woensdag 22 jun 2022 om 12:18
        Je gebruikt er één of twee, dat maakt niks uit. En dan pers je er één of twee uit :-) Het leuke van kefir is dat het echt niet zo precies komt. Succes!
Laat een bericht achter!
251