24-09-2015

Vijgenbrood!

Het zal jullie ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat ik na de zomervakantie iets minder trouw blog dan voorheen. De hele zomer heb ik heel hard gewerkt aan nieuwe recepten voor een nieuw kookboek. Ook komende winter hoop ik daar nog heel druk mee te zijn zodat ik volgend jaar, dat klinkt nog heel ver weg ;-), weer een prachtig nieuw boek aan jullie kan presenteren. Vandaar dat het soms even zoeken is om iets leuks te bloggen, terwijl ik soms tot over m'n oren in de nieuwe recepten zit. Inspiratie genoeg dus, maar het is even m'n aandacht verdelen ;-)

Voor vandaag een overheerlijk vijgenbrood. Ik hoop dat jullie er net zo van genieten zoals wij hebben gedaan!

Vijgenbrood

Ingrediënten: 250 gram speltmeel, 250 gram (Griekse) volle yoghurt, 1 ei, 1 theelepel baksoda, 125 gram verse vijgen (3 stuks), 2 theelepels koekkruiden, hand vol pecan noten, 25 gram biologische, suikervrije appelstroop.

Bereiding:

Mix het meel, de yoghurt, het ei, de baksoda, appelstroop en de koekkruiden tot een soepel beslag. Snijdt de vijgen in kleine stukjes, en hak de pecan noten grof. Spatel de stukjes vijgen en pecan noten door het beslag, maar bewaar een deel voor de garnering.

Bekleed een cakeblik van 23 cm met bakpapier. Verdeel het beslag gelijkmatig in het cakeblik en garneer royaal met de resterende stukjes vijg en pecan noten.

Schuif in een voorverwarmde oven van 200 graden en bak gaar in zo’n 45 minuten (prik met satéprikker in het brood, komt deze er droog uit, dan is het vijgenbrood gaar).

Heerlijk met roomboter en wat suikervrije jam!

FIjne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

26 Reacties

  • Margreet
    Margreet donderdag 24 sep 2015 om 09:59
    Hoi Williene, Hoe kan het dat je bij sommige recepten wel baksoda gebruikt zonder er iets zuurs bij te doen? (Zoals je bij het gevulde speltbrood wel deed?) En mag je baksoda gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft? Groetjes Margreet
    • Smakelijck donderdag 24 sep 2015 om 10:18
      Hier zit yoghurt in, dat is ook een zuur ingrediënt ;-) En baksoda mag gewoon als je zwanger bent of bv geeft. Succes!
  • Margreet
    Margreet donderdag 24 sep 2015 om 11:12
    Inderdaad, ik keek even niet goed. Maar hoe zit dat dan bij je recept van de appelmuffins?
    • Smakelijck donderdag 24 sep 2015 om 12:29
      Daarin gaat honing en dit is ook een zuur ingrediënt. Net als bijv. pure chocolade. Allemaal ingrediënten die baksoda activeren.
  • Saron
    Saron donderdag 24 sep 2015 om 12:18
    Hij staat bijna in de oven.... ben erg benieuwd! Bedankt voor het delen van het recept!
    • Smakelijck donderdag 24 sep 2015 om 12:30
      Leuk, Saron! Ben benieuwd!
  • Gea Bovenlander
    Gea Bovenlander donderdag 24 sep 2015 om 12:59
    Hoi Williene, Spannend een nieuw boek......nu samen met de recepten van Teus ??? Wel grappig het recept van het vijgenbrood, ze liggen hier nu op de fruitschaal. Kan je ze ook zo eten en heb je daar nog een tip voor ?? Ik kijk uit naar je boek en sterkte met de drukke voorbereidingen. Gea
    • Smakelijck donderdag 24 sep 2015 om 17:51
      Er zitten wel wat recepten bij inderdaad van Teus ;-) Vijgen kun je ook zo eten, erg lekker. Ik doe ze weleens in de havermoutpap of uit de oven met wat geitenkaas en balsamico. Ook kun je ze op een salade doen met een dressing van balsamico. Ook superlekker! Succes ermee, zo komen ze vast wel op ;-)
  • Gera
    Gera donderdag 24 sep 2015 om 14:02
    kan je in plaats van yoghurt ook melk gebruiken? Heb namelijk nog veel melk in huis en yoghurt juist niet!
    • Smakelijck donderdag 24 sep 2015 om 17:52
      Dat zou kunnen maar dan haal je wel het zure ingrediënt weg. Dan zou ik het sap van een halve citroen toevoegen. Succes!
  • JGJ
    JGJ donderdag 24 sep 2015 om 21:53
    'k Zat net allerlei andere recepten te bekijken met vijgen; nog nooit gegeten, maar ik wil het graag proberen. Alleen: is dit recept ook met gedroogde vijgen te maken? Verse heb ik niet voorhanden.
    • Smakelijck vrijdag 25 sep 2015 om 11:51
      Ja hoor, vast wel! Succes!
  • Janet
    Janet vrijdag 25 sep 2015 om 12:11
    Ik kijk alvast uit naar je nieuwe kookboek, weer net als de anderen met een bepaald thema? Succes met alle voorbereidingen. groeten van Janet
    • Smakelijck vrijdag 25 sep 2015 om 15:58
      Ha Janet, dankjewel voor je reactie! Dit boek is inderdaad weer met een thema en wordt een 2-delige serie. Wat het thema is dat blijft nog even een verrassing ;-)
  • Gerralda
    Gerralda zaterdag 26 sep 2015 om 08:46
    Hoi Williene, Ik ben nu een aantal weken bezig met een gezondere lifestyle. En in het weekend bak ik iets (verantwoordelijk) lekkers. Maar nu is mijn vraag is het ook mogelijk om de baksels (jouw zoet recepten) in te vriezen? Zodat ik mijn tijd wat beter kan verdelen? Succes met je nieuwe boek hoor, ik heb enorm veel handvatten aan je recepten! Groeten, Gerralda
    • Smakelijck zaterdag 26 sep 2015 om 13:10
      Leuk om te lezen, Gerralda! Bij de meeste is het goed mogelijk om in te vriezen. Dus ja dat kan! Succes!
  • ellen
    ellen maandag 28 sep 2015 om 12:40
    Ha Williene, ik heb zaterdag voor m'n verjaardag m'n 2e boek van jou gekregen: zoet! Superleuk en bruikbaar, m'n complimenten! Nu zag ik dat je biologische slagroom adviseert maar gewone (Griekse) yoghurt etc. Waarom de slagroom biologisch en de andere zuivel niet? Groetjes, ellen
    • Smakelijck maandag 28 sep 2015 om 12:53
      Hoi Ellen, wat leuk om te lezen, dankjewel! Alleen biologische slagroom is er zonder E-nummers, vandaar dat ik dat er daar bijschrijf. Griekse yoghurt heb ik zelf ook altijd bio, maar ook niet bio is deze goed verkrijgbaar zonder E, vandaar dat ik het er daar niet bijzet. Hopelijk is het zo wat duidelijker!
  • Megan
    Megan maandag 05 okt 2015 om 16:41
    Ik heb het vijgenbrood inmiddels twee keer gebakken; het is zo gemaakt en overheerlijk met roomboter en zelfgemaakte blauwebessenjam! Ik vroeg me alleen af hoe jij het brood bewaart Williene, in of buiten de koelkast? Ik vind dat altijd lastig om te bepalen voor zelfgemaakte baksels, er zitten immers geen conserveringsmiddelen in maar daarentegen vaak wel fruit en soms ook groenten zoals pompoen of rode biet. Groetjes Megan
    • Smakelijck maandag 05 okt 2015 om 21:07
      He, wat leuk om te lezen! Ik vind 'm ook heerlijk met zelfgemaakte jam... Ik bewaar het in een trommel in de kast, maar je zou ook plakjes kunnen invriezen. Het gaat namelijk wel snel schimmelen, helaas!
  • Judith van de Merbel
    Judith van de Merbel dinsdag 06 okt 2015 om 10:31
    Goedemorgen Williene ! Afgelopen vrijdag dit vijgenbrood gemaakt ! Echt goed gelukt...het zag er net zo uit als op de foto...enne dat is sowieso al gaaf als het zo uit de oven komt...;) Als je het puur eet is het iets flauwig (misschien is datff wennen), maar met roomboter en aardbeienjam van FiordiFrutta is het geweldig lekker. Zeker voor herhaling vatbaar... Leuk zo 'n recept met verse vijgen.. Vorige week je chocoladebiscuit uit je boek 'Zoet' gemaakt, ook dat was echt een succes! Vanavond staat je aspergetaart op het menu...daar verheugen onze kids zich al op ! Echt een favoriet voor ons... En..wat super dat je weer met een boek bezig bent...geweldig ! Succes met alles en bedankt voor al het delen ! Leerzaam en...heerlijk ! Hartelijke groetjes en fijne dag! Judith P.s. Als je in een recept fijne havermout zet, is dat een andere soort dan degene die ik vaak gebruik, zoals bijv. In havermoutkoek of overnight oats ?
    • Smakelijck dinsdag 06 okt 2015 om 13:39
      Leuk dat er zo Smakelijck wordt gegeten zeg, fantastisch! Het brood ziet er welicht wat cake achtig uit, maar het is gewoon een brood, dus zonder iets is het inderdaad niet echt aan te raden, minimaal met een laagje boter ;-) Met fijne havermout bedoel ik havermout, niet de grove vlokken, wat ook nog weleens gezien of verkocht wordt als havermout. Succes met alles, maar zo te lezen gaat dat helemaal lukken ;-)
  • Cien
    Cien vrijdag 08 jan 2016 om 09:43
    Wat een heerlijk vijgenbrood is dit zeg! Ik heb hem gisteren gebakken met gedroogde vijgen. Beetje roomboter erop. Man en zoon vonden het top!
    • Smakelijck vrijdag 08 jan 2016 om 09:55
      Leuk!
  • Marjolijn
    Marjolijn donderdag 23 feb 2017 om 13:07
    Heerlijk brood! Al een aantal keren gemaakt met gedroogde vijgen en elke keer weer heerlijk. Met alleen een beetje roomboter, jammiejammie.
    • Smakelijck vrijdag 24 feb 2017 om 10:12
      Fijn!
Laat een bericht achter!
258