18-03-2015

Suikerzoet! #2

Om suikers te vermijden moet je eerst weten waar je allemaal op moet letten. En dat valt niet mee, maar het is zeker niet onmogelijk.

Welke namen verbergen suiker?

Eerst moet je weten welke namen suiker allemaal heeft. Net als E-nummers zijn dit er veel. Hieronder vind je een lijst met verschillende benamingen voor suikers en (chemische) zoetstoffen:

Acesulfaam-k

Advantaam

Agavenectar

Agavesiroop

Ahornsiroop

Aminosweet

Aspartaam

Basterdsuiker

Bietsuiker

Candarel

Caramel

Dadelstroop

Dextrose

Druivensuiker

Esdoornsiroop

Erythritol

Fructose

Fructosestroop of -siroop

Geconcentreerd vruchtensap

Geleisuiker

Gerstemoutstroop

Glucose

Glucose-Fructosesiroop

Glycerol

Groene stevia

Honing

Invertsuiker of -siroop of -stroop

Isomalt

Karamel

Kandijsuiker of -stroop

Kristalsuiker

Kokosbloesemsuiker

Lactose (melksuiker)

Maisstroop

Malt

Maltitol

Maltose

Maltodextrine

Maplesiroop

Mannitol

Melasse

Moutsuiker of extract

Natrena

Nutrasweet 

Oerzoet

Palmsuiker

Poedersuiker

Rietsuiker

Rijststroop

Ruwe rietsuiker

Sacharine

Sacharose

Sapconcentraat

Schenkstroop

Siroop

Sorbitol

Stevia 

Stroop

Sucrose

Tafelsuiker

Tagatose

Tarwestroop

Vanillesuiker

Vruchtenconcentraat

Yaconsiroop

Xylitol

Zo, dat is een héle lijst! Het is nu niet de bedoeling om je de moed in de schoenen te laten zakken, maar wel om je bewust te laten worden. Er zijn dus heel veel namen om suiker in onze voeding te verbergen. Regelmatig kom ik producten tegen waarin wel 3, 4 of 5 soorten suiker in verwerkt zitten. De voedingsindustrie heeft ons zo gewend gemaakt aan zoete smaken zodat we niet meer zonder kunnen of willen. Tegenwoordig zie je ook op veel verpakkingen staan: 100% suikervrij, 100% natuurlijk of Zonder suiker. Wees dan éxtra alert. Vrijwel altijd zit er wel suiker in het product, maar onder een andere naam.

Tijd voor verandering!

Wil je je ook weer gezond en fit voelen? Doe dan mee en laat de geraffineerde suikers staan. Degene die je voor zijn gegaan zijn allemaal razend enthousiast. Zelfs kinderen geven aan zich beter te kunnen te concentreren, meer rust in hun hoofd (ADHD), minder snel moe te zijn en ze voelen zich actiever en fitter.

Gelukkig kun je heel goed af kicken van zoet. Als je het een tijdje laat staan neemt je behoefte ook af. Houd er wel rekening mee dat je lichaam hier moeite mee heeft. Je zult 2 - 4 weken wat last krijgen van afkickverschijnselen zoals extreme moeheid, hoofdpijnen, emotionele schommelingen, etc. Blijf vooral veel water drinken en zet door. Na een maand neemt de trek naar zoet af en ga je je als maar beter voelen.

Mijn behoefte naar zoet is vrijwel verdwenen na bijna 3 jaar vrij te zijn van geraffineerde suikers. Natuurlijk eet ik nog wel eens een taartje mee op een feestje, of neem ik wel eens een bonbon. Maar ik doe het alleen als ik er zelf op dat moment écht van kan genieten. Als dat niet het geval is dan sla ik af.

Vrijdag het derde en laatste deel in deze serie, waarin ik je alles vertel over natuurlijke suikervervangers en hoe je hiermee om kunt gaan.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

  • Marieke Bosscha
    Marieke Bosscha woensdag 18 mrt 2015 om 10:14
    Wow, dat is een hele lijst! Bedankt voor deze blog. Zijn al die namen even slecht of zijn er bepaalde suikers die 'beter' zijn dan anderen? Welke zijn dat dan?
    • Smakelijck woensdag 18 mrt 2015 om 13:40
      A.s. vrijdag hoop ik te bloggen over de zgn. natuurlijke suikers, maar het blijft natuurlijk suiker. Vrijdag komt dat allemaal ter sprake en is de serie compleet!
  • Annemieke
    Annemieke dinsdag 24 mrt 2015 om 16:45
    Hoi Williene, ik zie dadelstroop ook op het lijstje staan. Ik dacht goed bezig te zijn, ik koop nl. een potje dadelstroop bij de natuurwinkel om af en toe om brood te eten. Is die dan ook verkeerd of geldt dat alleen als er dadelstroop in het product verwerkt is? Super bedankt trouwens voor alle informatie.
    • Smakelijck dinsdag 24 mrt 2015 om 19:08
      Dadelstroop is niet zozeer een geraffineerde suiker, maar zonder vezels laat dadelstroop je bloedsuikerspiegel wel enorm pieken.
  • Esther
    Esther woensdag 30 sep 2015 om 22:13
    Hoe zit het met honing welke direct van de imker komt? Of biologische honing?
    • Smakelijck donderdag 01 okt 2015 om 17:51
      Dat kun je in deze blog lezen ;-) http://www.smakelijck.nl/blog/suikerzoet-3/
    • Geertje
      Geertje donderdag 26 jan 2023 om 09:50
      Hoi Williene, Mijn kinderen zijn aardig gewend aan zoet, zoals stroop en poedersuiker op de pannenkoek. Ik wil nu proberen dat langzamerhand wat af te wennen. Wat zou ik dan voor stroop of poedersuiker kunnen gebruiken is er een gezondere versie? Hetzelfde geldt voor toetje (gewend aan pak vanille yohurt etc) wat zou je in de yoghurt voor "sausje" kunnen doen want de overgang naar pure yohurt.
      • Smakelijck maandag 30 jan 2023 om 15:07
        Ahornsiroop is heerlijk op pannenkoeken, maar het blijft uiteraard wel zoet. Plakjes banaan of vers fruit is ook lekker op de pannenkoek. In yoghurt kun je frambozen of ander zacht fruit vermalen met wat honing bijvoorbeeld. De honing kun je steeds verder afbouwen tot het zonder kan. Succes!
Laat een bericht achter!
252