16-03-2015

Suikerzoet! #1

Het zit overal in. In je brood, je kant en klare soep tot in babyvoeding. Waar heb ik het over? Suiker. Tijd om alles eens op een rij te zetten. Daarom deze week een Suikerzoete week op Smakelijck. Een 3-delige blogserie waarin ik je alle ins en outs over suiker ga vertellen.

Ongeveer 6-7 jaar geleden startte ik met het eten zonder toevoegingen (schadelijke E-nummers). Het gevolg daarvan was voor mij al een enorme eye-opener. Eindelijk was ik van mijn buikpijnen af en voelde ik me veel beter.

Maar toen ik 2-3 jaar geleden zonder geraffineerde suikers ging eten was ik helemaal verbaasd van het resultaat. Ik had geen last meer van snaai momenten, ik had veel meer energie en was veel minder moe. Dat was zo'n heerlijk gevoel dat ik het liefst iedereen zou willen aanraden om het op z'n minst een maandje te proberen. Daarom wil ik komende week jullie alle ins en outs over suiker meegeven. Daarna kun je altijd zelf nog beslissen hoe je er mee omgaat!

Geraffineerde suikers, wat zijn dat? 

Geraffineerde suikers zijn bewerkte suikers. Veel suikers hebben een natuurlijke oorsprong. Denk maar aan de suikerbiet, aan suikerriet, de agaveplant, steviaplant (honingkruid), noem maar op. Om deze planten, bieten of wat dan ook om te zetten naar suikerkorrels of een suikersiroop daar gaat een heel proces aan vooraf. 

Geraffineerde suiker is dus bewerkte suiker. De suiker wordt op zo'n manier bewerkt en geraffineerd dat er geen voedingsvezels, geen vitaminen en geen mineralen meer overblijven. Bovendien wordt veel suiker gebleekt om een mooie witte kleur over te houden. Een natuurlijk product wordt dus omgezet in een bewerkt, fabrieksproduct. 

Alle goede stoffen uit het natuurlijke product worden verwijderd om er een lang houdbaar, voeding loos product van te maken. Suiker. 

Welk proces ondergaat suiker?

Kristalsuiker is wel de meest bekende suikersoort die wij kennen. De gewone witte tafelsuiker. Wat gebeurd er met deze suiker voordat deze in de supermarkt staat?

Kristalsuiker wordt gemaakt van de suikerbiet. Deze bieten worden geoogst, gewassen en gesneden. Vervolgens gaan ze in een ketel met water en worden verwarmd. Bij de temperatuur van verwarming gaan de vezels al stuk. Wat overblijft is een suikerzoete sap die nog veel onzuiverheden bevat. Deze wordt met behulp van kalk, koolzuur en filters schoongemaakt. 

Wat overblijft is een soort van stroop. Het water moet nog verwijderd worden en daarom wordt het een aantal keren verhit. Hier houdt men een dik sap aan over. Tijdens het verhitten komen er ook suikerkristallen vrij. Nu wordt de sap gecentrifugeerd en we houden 2 soorten suiker over. Melasse en kristalsuiker. 

De kristalsuiker wordt gedroogd, gebleekt en behandeld en zo verpakt en opgeslagen. 

Een suiker dus, die zo'n bewerkingsproces heeft ondergaan, zodat er geen voedingsstoffen meer in het product zitten. Ze zijn ontdaan van al hun voedingsvezels en voedingsstoffen. Loze vulling voor ons lichaam dus. 

Let op: iets wat verkocht wordt als natuurlijke suiker hoeft dit zeker niet te zijn. Bedenk altijd welk proces een product heeft ondergaan. Een goed voorbeeld is Stevia. Populair als ‘gezonde’ suikervervanger. Stevia komt van een groene plant (honingkruid). Een groen plantje wat verwerkt wordt tot een wit poeder heeft een behoorlijk proces doorlopen. Hierdoor zit er weinig tot geen voeding meer in deze suiker en dus net zo geraffineerd als gewone suiker, als het al niet is aangevuld met 97% synthetische zoetstoffen zoals maltodextrine.

Wat doen geraffineerde suikers in ons lichaam?

Het kost ons lichaam veel energie om geraffineerde suikers te verwerken, maar het krijgt er niets voor terug. Je lichaam spreekt je reservevoorraden aan om de suikers af te breken, maar je begrijpt als dit regelmatig, meerdere keren per dag gebeurd dat je reserves worden uitgeput en dat je een tekort aan voedingsstoffen oploopt.

Bovendien hebben geraffineerde suikers een hoge glycemische index (GI). Dit wil zeggen dat het onze bloedsuikerspiegel in een rap tempo laat stijgen, maar ook weer net zo snel laat dalen. Hierdoor krijg je zogenaamde suikerpieken. Door het in stand houden van deze pieken (dus veel suikers te nuttigen, maar ook andere producten die onze bloedsuiker snel laten stijgen zoals witmeel producten), heb je onder andere last van moeheid, blijvend hongergevoel, stemmingswisselingen, concentratieverlies en weinig energie. Door je bloedsuikerspiegel gelijkmatig te houden, belast je je lichaam niet en heb je constante energie.

Een derde, niet onbelangrijk punt: Een teveel aan suikers, wat onze lever niet kan verwerken, wordt omgezet in vet.

En dan te bedenken dat suiker óveral inzit. Ons lichaam wordt dus de hele dag geconfronteerd met deze zoetstof. Ook de WHO luidt de noodklok. Het is tijd om te veranderen, maar hoe?

Woensdag deel 2!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

29 Reacties

  • Patrick
    Patrick maandag 16 mrt 2015 om 09:44
    Maak ik hieruit op dat ongeraffineerde agavesiroop een fabeltje is? En dat deze verpakking daarmee op z'n zachts gezegd "misleidend" is? http://www.gezondheidswinkel.nl/productdetails-30.aspx?ProductID=PROD134854&GroupID=GROUP38985
    • Smakelijck maandag 16 mrt 2015 om 14:44
      Er zijn suikersoorten die minder geraffineerd zijn en daardoor beter worden opgenomen in ons lichaam. Toch ben ik erg voorzichtig met deze suikersoorten. Agave bevat bijvoorbeeld veel fructose en daarom gebruik ik deze ook niet. Komende 2 blogs ga ik hier aandacht aan besteden, dus hou het in de gaten ;-)
  • Mevrouw Wispeltuut
    Mevrouw Wispeltuut maandag 16 mrt 2015 om 12:44
    Rietsuiker? Daar ben ik erg benieuwd naar. En ik moet je eerlijk zeggen dat ik het soms zo'n zoektocht vindt naar iets goeds, verantwoords, dat ik ga voor het gemak...
    • Smakelijck maandag 16 mrt 2015 om 14:46
      Rietsuiker is een paar procent minder bewerkt dan gewone kristalsuiker, maar wordt ook nog weleens gekleurd met melassestroop om verkocht te worden als rietsuiker. Dubbel zo slecht dus. Rietsuiker heeft een gezond imago maar is dit absoluut niet. Wat dat betreft zou ik dan net zo lief gewoon kristalsuiker gebruiken. Het is inderdaad een lastige zoektocht naar wat wel/niet goed is, maar persoonlijk vind ik het de moeite waard, omdat ik me er zoveel beter door voel. Maar dit is natuurlijk voor ieder een persoonlijke afweging. Succes in ieder geval, en komende dagen ga ik op bovenstaand meer in!
  • Mariet
    Mariet maandag 16 mrt 2015 om 21:08
    Helemaal suikervrij voel ik mij ook het best! Maar voor mij blijft het een worsteling om dit vol te houden... Ik wil niet altijd nee zeggen bij anderen en daarna is het weer extra moeilijk. Ben ik dan ook nog moe of heb ik het druk, dan is het eind helemaal zoek... Hoe doen anderen dat??
    • Anoniem
      Anoniem maandag 16 mrt 2015 om 21:17
      Hier nog iemand die dat helemaal herkent... Vooral lastig dat kokosbloesemsuiker en honing veel en veel duurder zijn! En voor mijn kinderen vind ik het helemaal lastig. Ik geef ze 1x per dag een snoepje: e-nr vrij, maar niet suikervrij. Zelf doe de recepten altijd half rietsuiker, half honing. En ik verminder de hoeveelheid suiker tot de helft van een recept. (Bij de recepten van Williene niet, want zij doet er al zo min mogelijk suiker in ;-) ben benieuwd hoe anderen het doen!
      • Mariet
        Mariet dinsdag 17 mrt 2015 om 10:22
        Gelukkig ben ik niet alleen! Ik vind het vooral zo lastig dat het allemaal zoveel tijd kost om dingen zelf te maken. En vanwege mijn rug kan ik nog niet eens een uur in de keuken staan. Vind dan maar eens de tijd om altijd alles zelf klaar te maken. Ik moet ook nog twee dagen werken, moeder zijn en mijn huishouden bijhouden... Ik vind dat allemaal bij elkaar gewoon heel veel! En als het dan even niet lukt zegt mijn man: doe dan het eten makkelijk... Tja! Sinds ik E- en suikervrij eet, vind ik eten niet meer makkelijk maar eerder een blok aan mijn been, hoewel ik overtuigd ben van het belang. Lastig.
        • Smakelijck dinsdag 17 mrt 2015 om 19:04
          Ik ga hier morgen en vrijdag uitgebreider op in. Het kost mij zelf helemaal niet meer tijd, omdat ik genoegen neem met andere tussendoortjes. En dus mijn kinderen ook. Een stuk fruit, een hand noten, een cracker of een gekookt eitje is een super-tussendoortje en kost vrijwel geen tijd. Maar nogmaals, vooral in de blog van vrijdag komt dit aan bod!
        • Mariet
          Mariet woensdag 18 mrt 2015 om 21:14
          De tussendoortjes zijn het niet, want dat heb ik al wel geaccepteerd van mezelf dat ik dat niet allemaal zelf kan maken. Dat past gewoon niet in mijn leven. Maar de warme maaltijd als je om zes uur thuis komt uit je werk. Of de lunch als je dag gewoon vol zit met veel prioriteiten. Het is niet altijd het vele werk, even een salade maken, maar wel de energie om iets te bedenken dat gezond en gevarieerd en verantwoord is. Een boterham met kaas is heel erg standaard, maar daar hoef je niet bij na te denken. Dat nadenken, steeds bedenken wat je gaat eten omdat het niet meer vanzelf spreekt, dat kost mij denk ik de meeste energie. Ik ben niet zo'n vooruit denker. En als ik een keer een soepje kook voor de volgende dag, gebeurt het me ook wel eens dat ik mis grijp - blijkt mijn man het 's avonds nog opgegeten te hebben. 'O, ik dacht dat het op moest...' Klinkt allemaal heel gefrustreerd, zo voelt het ook eigenlijk wel. Maar ik zoek gewoon weer even naar de drive waarmee ik dit hele verhaal begon...! Ik hoop dat ik hem terugvind!
        • rita
          rita zaterdag 21 mrt 2015 om 15:44
          Ha Mariet, Tja het klinkt heel herkenbaar, ik worstel ook met de tijd, niet zo zeer voor de maaltijden, ik vind dat niet meer tijd kosten, vlees, groenten, rijst/ aardappeltjes. Toen ik de eerste keer de babipangang maakte, was ik daar echt heel lang mee bezig, maar je wordt er echt handiger in, omdat je het recept wat uit je hoofd gaat kennen. Net als satésaus maken,ik draai daar ik mn hand niet meer voor om, zo gedaan. Tja de lunch is lastiger, een boterham met kaas net wat je zegt, is zo klaar, nu moet je een soepje koken, kost wat meer tijd, maar doe het dan ook voor 2 dagen, jammer dat je man jou soepje op eet, maar wel een compliment voor je, het smaakte hem ws goed@ Omeletje bakken, met groente erin, tja het kost tijd, maar het gekke is: je wilt niet meer terug. Ik heb soms ook wel eens, waar haal ik de tijd vandaan, moet ik dan makkelijker worden met het eten? maar dat wil ik juist niet. Tja ik weet het ook niet. Het blijft voor mij ook een punt. Op zondag een bak ijs uit de vriezer halen, zo klaar, maar wil je verantwoord ijs, moetje toch even aan het werk. Ik sta hier zaterdags ook zo n beetje de halve dag in de keuken. Misschien heeft Williene nog tips. of er een blogje aan wagen??????? Ik vind de tussendoortjes het lastigs, ik hoef zelf niet altijd een baksel, in het weekend doe ik dat wel, maar mijn kids wil ik graag wat lekkers mee geven naar school, je heb wel e vrije koeken maar daar zit weer suiker in, dus ik vind het bakken wel lastig, doe het graag, maar kost veel tijd. zelf een stukje chocola of nootjes tussen hoor, prima. maar wat bied je je (onverwachte) bezoek aan, je kan moeilijk een bakje noten geven, wil dan wel graag een koekje aan kunnen bieden, hoe doe jij dat Williene? Heb je altijd iets in huis?
        • Mariet
          Mariet maandag 23 mrt 2015 om 09:01
          Ik ben weer terug op de kant en klaar maaltijden voor mijn werkdagen. Ik trek het gewoon niet om voor twee dagen te koken, heb dit een tijd gedaan maar ik ben dan kapot (rugklachten). Een half uur keuken (of ander staand werk) is maximaal. Dus ja, nu werk ik aan mijn rugklachten en hoop ik dat er weer betere tijden aanbreken. Maar intussen voel ik me erg schuldig om die bak met lasagne van de Aldi (bijv.). En ik heb geen idee hoe ik het anders kan organiseren zodat ik toch E- en suikervrij eet. Vooruit, dit is geen standaard verhaal, maar ideeën zijn welkom!
      • Smakelijck maandag 23 mrt 2015 om 09:32
        Ik zeg altijd maar zo, als het je veel stress kost om deze manier van eten vol te houden, dan is het beter om even te stoppen of een stapje terug te doen, want dat is niet de bedoeling. Maar als je gewoon heel basis kookt, aardappels, groenten, stukje vlees/vis, dan eet je ook puur, maar ik weet niet wat je wel of niet kunt. Een grote pan soep maken met bijv. een fles passata is ook snel gepiept en daar kun je meerdere keren van eten. Een salade, is vaak ook snel op tafel. Pas heb ik deze blog geschreven met snelle tussendoortjes: http://www.smakelijck.nl/blog/gezonde-tussendoortjes-/ Ik snap dat niet iedereen de tijd heeft om allerlei dingen zelf te maken, dat heb ik ook niet. Maar ik vind een banaan, appel of een wortel ook een tussendoortje en die hoef je alleen maar van de fruitschaal te pakken ;-) Heel veel succes, en kijk anders eens op de Facebookgroep, ook daar komen heel veel leuke tips voorbij! Je bent welkom! https://www.facebook.com/groups/574219029308794/
  • Anneke
    Anneke maandag 16 mrt 2015 om 21:35
    Hoi Williene, Wat vind je van het gebruik van oerzoet (ongeraffineerd, gedroogd suikerrietsap waarin alle voedingsstoffen en mineralen nog aanwezig zijn)? Dit gebruik ik eigenlijk heel veel in baksels, ook omdat het betaalbaarder is dan kokosbloesemsuiker. Is dit echt veel slechter dan kokosbloesemsuiker?
    • Smakelijck dinsdag 17 mrt 2015 om 19:02
      Blijf deze week de artikelen volgen, dit gaat namelijk nog terug komen. Toch blijft van oerzoet je bloedsuiker nog steeds schommelen, ik zou het dus zéér matig gebruiken. (Zelf vind ik het trouwens héél vies ;-) )
      • Anneke
        Anneke dinsdag 17 mrt 2015 om 22:57
        Ok, ik wacht de verdere artikelen af! Oerzoet is idd niet lekker in alles, bijv. niet in appeltaart, maar bij cake of koekjes proeven we er weinig van.
  • rita
    rita dinsdag 17 mrt 2015 om 22:31
    Hoi anoniem van 16-03, wat heb jij voor n e vrije snoepjes? ik ben erg benieuwd. hier ook zeer weinig snoep voor de kids, wel pure chocola, maar vooral met vriendjes wil je ze wel eens een snoepje geven. Andere reacties ook welkom. bedankt.
    • Anoniem
      Anoniem donderdag 19 mrt 2015 om 14:23
      Hoi, de Aldi heeft soms vrije snoepjes (fruitsnoepjes) en snoep van Goodies. Verder heb ik vaak snoep van Katja. Ik heb dat toen een keer helemaal nagekeken en er zit veel minder zooi in dan de meeste andere merken. Het kan zijn dat er 1 oranje in zit maar verder valt het mee! Inderdaad geef ik ze ook vaak iets anders, maar met vriendjes voelt het voor beide partijen niet fijn. Ze vinden vaak onze drink- en koekvoorraad ook wel apart geloof ik :-).
      • Anoniem
        Anoniem donderdag 19 mrt 2015 om 14:32
        Nog vergeten: kijk ook eens op www.evrijeproducten.nl en www.kook-zonder-e.nl daar staan ook voorbeelden van snoep op.
      • rita
        rita zaterdag 21 mrt 2015 om 15:30
        Hoi anoniem, bedankt ik zal eens bij de aldi kijken. Die biggetjes van katja heb ik wel soms, de apekoppen zit volgens mij weer meer zooi in. Verder geef ik ze maar lekker een stukje pure chocola, vinden ze heel prima, maar net wat je zegt, vriendjes vinden het soms wel vreemd heb je het idee. Hier krijgen ze 1 keer per dag appeldiksap,, heel erg verdund, water met een smaakje zeg maar, en dat vinden ze prima , alleen vriendjes zeggen dan: Lust ik niet....snap ik eigenlijk niet, smaakt net als appelsap.
  • Irma
    Irma dinsdag 17 mrt 2015 om 22:50
    Hoi Willine, Welke bio honing (bloemen, acacia, klaver enz...) gebruik jij in je baksels en ijs?
    • Smakelijck woensdag 18 mrt 2015 om 08:14
      Meestal bloemenhoning, maar andere soorten vind ik ook lekker. Alleen kastanjehoning vinden we hier niet lekker. Succes!
  • Irma
    Irma woensdag 18 mrt 2015 om 11:20
    Bedankt voor je reactie. Maar ik vraag me af; honing kan toch alleen maar biologisch zijn? Je hebt bijen en bloemen... In Nederland is er maar 1 honingfabriek... Zouden die alle soorten maken of aangevoerd krijgen of... Ik ga het nog even verder opzoeken.. Of weet jij hoe dat zit?
    • Smakelijck woensdag 18 mrt 2015 om 13:43
      Honing mag alleen biologisch genoemd worden als de gebieden biologisch gecertificeerd zijn. In dat gebied mogen dus geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Aangezien we deze gebieden in Nederland niet kennen komt alle bio honing uit het buitenland. Niet bio honing uit de supermarkt wordt ook vaak verhit en gemengd met suiker. De enige veilige niet bio honing is die rechtstreeks van de imker.
  • rita
    rita woensdag 18 mrt 2015 om 13:49
    Ik haal bij de jumbo honing van het merk bio+, dit tenminste nog een beetje betaalbaar. Hoop dat dit ook goed is, weet jij dat Willienne?
    • Smakelijck woensdag 18 mrt 2015 om 16:22
      Ja hoor, Rita, dat is prima honing!
  • Maria
    Maria vrijdag 20 mrt 2015 om 13:39
    Hoi Mariet, het is inderdaad lastig om altijd consequent vol te houden om e-nr-vrij en suikervrij te koken. Wij koken vaak voor twee dagen, zodat we met dagen dat we laat uit het werk komen alleen hoeven op te warmen. Ook maak ik soms op een vrije dag of in het weekend een grote pan met bijv rode kool, soep of draadjesvlees, wat ik na bereiding in afgepaste porties invries. Zo heb je gerechten op voorraad die je bij drukte of onverwachte situaties altijd wat bij de hand. Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt! En af en toe iets met e-nr's is niet zo'n ramp als je er verder meestal op let. Niet te rigide zijn ;-) Succes!
  • Arja
    Arja dinsdag 28 jun 2016 om 11:39
    Hoi Williene, Al enige tijd ben ik me aan het verdiepen in natuurlijke verzorgingsproducten. Ik wil het graag echt puur! Een vraag over kokosolie: maakt het uit welk merk ik koop? Bij de Albert Heijn hebben ze verschillende merken, of kan ik het beter bij een natuurwinkel halen? En shampoo: Zijn alle merken bij een natuurwinkel veilig, of moet ik daar ook opletten? Groetjes! Arja
    • Arja
      Arja dinsdag 28 jun 2016 om 11:55
      Ik vergeet nog wat te vragen...:-) - Ik las ook ergens dat je kokosolie als zonnebrand gebruikt. Is dit voldoende voor kinderen? - En welk merk babyverzorginsproducten raad je aan? Ik gebruik nu Zarqa, maar dat ik 'zo natuulijk mogelijk' en dus niet 100% natuurlijk. Bedankt voor het beantwoorden! Groetjes, Arja
      • Smakelijck woensdag 29 jun 2016 om 08:46
        Hoi, Van kokosolie is het belangrijk dat je de extra vierge neemt. AH heeft deze bijvoorbeeld ook in een glazen pot. Ook bij de natuurwinkel blijft het opletten, helaas. Weleda scoort het beste wat betreft natuurlijke verzorging. Dr. Hauschka is ook een hele goede en ook heel natuurlijk merk. Beide te koop in een natuurvoedingswinkel. Mijn kinderen laat ik altijd wennen aan de zon, in de zomer, als het echt heet is verbranden ze dan niet meer zo snel. Maar dan smeer ik ze inderdaad in met kokosolie. Voor een baby zou ik ook enkel kokosolie of een andere voedende olie gebruiken. En wellicht hebben bovenstaande merken ook een baby-lijn, maar dat weet ik eigenlijk niet. Succes met alles!
Laat een bericht achter!
252