11-08-2014

Suikervrije koekjes!

Afgelopen weekend heb ik weer eens koekjes gebakken. Zoals jullie weten eet ik van maandag tot vrijdag geen suikervervangers zoals palm of kokosbloesemsuiker. Alleen maak ik af en toe gebruik van biologische honing, maar dan bijv. een lepeltje over de kwark, dus rauw. Enkel in het weekend bak ik iets lekkers met een natuurlijke suikervervanger zoals kokosbloesemsuiker. Dat is goed voor je lijf, én zo houdt je de kosten ook binnen de perken, want suikervervangers zijn duur.

Daarom vind ik het leuk om te experimenteren met baksels zónder suikerververvangers en enkel natuurlijke suikers zoals gedroogd fruit of banaan. De smaak is even wennen, omdat het écht suikervrij is. Je kunt hier natuurlijk wat kokosbloesemsuiker aan toevoegen als dat meer in de smaak valt, maar tot mijn grote verbazing vind m'n zoon de koekjes héérlijk en zitten Teus en ik nog een beetje te kniezen dat we toch dat schepje kokosbloesemsuiker missen ;-) Maar ik heb afgelopen jaren geleerd dat je smaak enorm kan veranderen, dus wie weet, we gaan stug door! 

Suikervrije, glutenvrije koekjes!

Ingredienten:

100 gram (glutenvrije) havermout, 120 gram boekweitmeel (je kunt ook speltmeel gebruiken, maar dan is het niet glutenvrij), 100 gram gedroogd fruit (in dit recept gebruik ik 50 gram rozijnen en 50 gram dadels), 50 gram roomboter, 1 theelepel koekkruiden, snufje keltisch zout,1 ei, geraspte schil van een halve citroen

Bereiding:

Week de havermout met het gedroogde fruit 15 minuten in wat warm water. Zelf heb ik de dadels niet voorgeweekt, maar in kleine stukjes gehakt en achtergehouden. 

Doe verder alle ingredienten in een keukenmachine. Laat de geweekte havermout en rozijnen goed uitlekken en doe ook deze ingredienten in de keukenmachine. Alleen de gehakte dadels niet toevoegen. Meng de ingredienten in de machine tot een deeg. Voeg nu de stukjes dadel toe en meng deze met het deeg, met behulp van een spatel. Maak van het deeg kleine balletjes, evt. met een lepel als het deeg te plakkerig is. Zelf heb ik er mini-koekjes van gemaakt. De koekjes moeten 20-25 gebakken worden in een voorverwarmde oven op 160-170 graden.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

14 Reacties

  • Annemieke V.
    Annemieke V. maandag 11 aug 2014 om 14:20
    Ik ga ze maken. Ik koop wel eens (naar mijn zin veel te dure) totaal suikervrije koekjes in de gezondheidssupermarkt. Onze zoon vindt ze lekker en knabbelt ze gewoon tevreden weg. Dus waarom niet? Zeker met dagjes uit, de komende vakantie enz. ideaal. Als ze dan wat lastiger zijn kan ik dat zonder enig schuldig gevoel geven! :-) Grtjs, Annemieke
    • Smakelijck maandag 11 aug 2014 om 17:43
      Leuk, Annemieke! En inderdaad soms is een kant en klaar alternatief erg handig, maar vaak wel prijzig, inderdaad! Fijne vakantie nog ;-)
  • Mathilde
    Mathilde dinsdag 12 aug 2014 om 09:31
    Leuk recept! Als ik het sap van een halve citroen wil vervangen met citroensap uit een potje, wat is de verhouding dan?
    • Smakelijck dinsdag 12 aug 2014 om 12:52
      Ha Mathilde, Bedankt voor je reactie. Je gebruikt het sap niet, maar de rasp ;-) Je kunt dit ook weglaten, hoor! Succes!
  • Maria
    Maria dinsdag 12 aug 2014 om 10:23
    Net gemaakt, samen met mijn dochtertje van drie. Met een paar aanpassingen: minneolaschil (geen citroen in huis), abrikoos ipv dadel en direct na het bakken een beetje agavesiroop eroverheen. We vinden ze heerlijk!
    • Smakelijck dinsdag 12 aug 2014 om 12:53
      Wat leuk om te lezen, Maria! En abrikoos is inderdaad ook heerlijk! Leuk dat ze in de smaak vallen! Fijne dag!
  • Joke
    Joke donderdag 11 sep 2014 om 14:07
    Wij willen suikervrij gaan eten en zodoende kwam ik bij dit recept, dank daarvoor! Ik heb het een beetje aangepast omdat ik niet zo van koekkruiden houdt, ik heb i.p.v. anijszaad en pure vanille poeder toegevoegd. Gedroogd fruit daarvoor heb ik ouderwetse tutti frutti in stukjes geknipt. Om bestrijdingsmiddelen te voorkomen heb ik de citroen gewassen in water met zuiveringszout.
    • Smakelijck vrijdag 12 sep 2014 om 09:44
      Klinkt goed, Joke!
  • Marieke
    Marieke maandag 10 nov 2014 om 16:33
    Vanmiddag de koekjes gemaakt met dadels rozijnen en abrikozen. Heerlijk zijn ze! Bedankt voor al je recepten!
    • Smakelijck maandag 10 nov 2014 om 16:50
      Graag gedaan, Marieke!
  • Marja V.
    Marja V. woensdag 18 mrt 2015 om 16:02
    Ik heb vandaag deze koekjes gemaakt. Ik vind de smaak wel lekker, ik heb er zelf nog een handje fijngehakte hazelnoten door gedaan voor de "bite". Alleen vind ik het jammer dat de koekjes zo "soft" blijven. Ze worden niet knapperig. Of heb ik dan iets niet goed gedaan? Een volgende keer wil ik een lepeltje Hazelnootpasta (van fijngemalen geroosterde hazelnoten van "Horizon") er doorheen te doen, voor wat extra smaak.
    • Smakelijck woensdag 18 mrt 2015 om 16:28
      Bij koekjes bakken geldt: des te dunner je ze maakt des te krokanter ze worden. Maar na een dag is de krokantheid van de meeste zelfgebakken koekjes wel verdwenen. Maar dunner uitrollen kan dus helpen.
    • Margje
      Margje vrijdag 06 nov 2020 om 15:53
      Hoeveel koekjes maak je ongeveer met dit recept?
      • Smakelijck vrijdag 06 nov 2020 om 20:05
        Stuk of 12-15.
Laat een bericht achter!
263