13-11-2013

Stoofvlees!


Het wordt steeds kouder en het heeft zelfs al heerlijk gevroren! Echt tijd dus voor lekkere winterkost! Wij zijn dol op gestoofde rode kool met stoofvlees, je moet er alleen wel de hele middag voor thuis zijn omdat het vlees staat te pruttelen, maar alleen van de geur word je al blij! En als ik niet oppas is de pan al leeg voordat we gaan eten ;-)

Stoofvlees!

Ingrediënten:
3 á 4 (biologische) runderlappen (bijv. klapstuk of ander stoofvlees), 5 uien, 3 winterwortels, 1 glas rode wijn, bouillon of heet water, 2 laurierblaadjes, 5 kruidnagels, zout en peper, roomboter,  evt. 1 eetlepel speltmeel

Smelt een flinke klont roomboter in een (gietijzeren) stoofpan. Bestrooi de runderlappen met zout en peper en evt. met wat meel. Braad de lappen aan in de boter. Snijd de ui in grove ringen en de winterwortel in stukjes van 1 cm dikte. Voeg de ui toe bij het vlees, blus af en met een glas rode wijn en voeg zoveel water of bouillon toe tot het vlees nét onderstaat. Voeg de kruidnagel en laurier toe en stoof het vlees, op heel zacht vuur, in ongeveer 3 uur gaar. Voeg na zo'n anderhalf/2 uur uur stoven de winterwortel toe en laat deze nog minimaal 1 uur meestoven.

Heerlijk met bijv. gestoofde rode kool!

Tips:
*Prik de kruidnagels in het laurierblaadje. Zo hoef je niet te 'vissen' naar kruidnagels ;-)
*Door het vlees te bestrooien met wat meel krijg je uiteindelijk een wat gebonden saus. Zelf vind ik het niet nodig, omdat de uien ook opgenomen worden in de saus waardoor de saus al wat dikker wordt.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Update Kerstpakketactie: Je kunt nog steeds jezelf of iemand anders opgeven (tot aanstaande vrijdag). Kijk voor meer info in de blog hieronder van maandag 11 november.
Alle ingezonden mails hoop ik na afloop van de actie persoonlijk terug te mailen.

Deel via social media

 
Print recept

22 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 29 nov 2013 om 13:30
    Omdat het buiten zóóó lekker ruikt vroeg de buurvrouw wat ik aan het bereiden was: stoofvlees en rode kool...... à la Williene!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 nov 2013 om 15:35
      Wat leuk! Hier staat het toevallig ook weer te pruttelen ;-) Eet smakelijck!
  • Sebo Hilberts
    Sebo Hilberts donderdag 14 nov 2013 om 04:29
    Had ik me hier maar nooit op geabonneerd...
    snik..ben op dieet gezet...en dan zó'n blog zien...hardvochtigheid ten voeten uit..
    whaaahaha..snik
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 16 nov 2013 om 19:52
      Wat leuk zeg! Heel fijn om te lezen dat het zo lekker was!

      Jij ook een fijn weekend!
    • Petra van den Hooven
      Petra van den Hooven zaterdag 16 nov 2013 om 10:25
      Even een reactie op hoe wij het vonden, met 1 woord: HEERLIJK!
      Ik kook al jaren vers (pakjes/zakjes-vrij zeg maar) maar kreeg de rodekool nooit goed op smaak. En ik kon er maar niet achter komen wat het gerecht miste... het smaakte altijd wat 'leeg'. Maar de rodekool van jou is echt heerlijk, vol van smaak. Ook het stoofvlees had was echt heerlijk vol van smaak! Wij zijn allemaal fan van je recepten geworden en raadplegen je boek regelmatig! Fijn weekend!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 14 nov 2013 om 20:30
      Ah, wat een lieve reactie! Dankjewel! Fijn dat je er zo blij mee bent en hopelijk viel het in de smaak!
    • Petra van den Hooven
      Petra van den Hooven donderdag 14 nov 2013 om 17:09
      Hier staat het stoofvlees (hachee) én de rodekool te stoven op het fornuis. In de oven staat een kruidcake te bakken... wat ruikt het hier weer heerlijk en wat ben ik blij met je recepten! :-D
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 14 nov 2013 om 16:23
      Sorry ;-) Maar zo af en toe mag je ook niet 'zondigen' in je dieet?

      Succes of is sterkte beter op z'n plaats? ;-)
  • Claudi Velthuis
    Claudi Velthuis woensdag 13 nov 2013 om 15:18
    Hier staat ook stoofvlees op het menu vandaag, heerlijk! Ik zet de pan meestal in de oven dan hoef ik niet de hele middag thuis te blijven. Ik vind jouw site trouwens geweldig, bedankt voor de heerlijke recepten.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 13 nov 2013 om 18:43
      Dat is ook handig ja! Goed idee!
  • Grace
    Grace woensdag 13 nov 2013 om 14:43
    Ik ben geen (bijna geen) vleeseter maar ik vind het wel een leuk blogje.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 13 nov 2013 om 18:41
      Dankjewel! Wij eten ook steeds minder vlees, maar dit vind ik toch wel erg lekker ;-)
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 13 nov 2013 om 14:21
    Heerlijk! Nog een tipje voor een meer gebonden stoofpot: voeg een plak ontbijtkoek toe voordat je het laat stoven...Of een lepel appelstroop.
    Groetjes!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 13 nov 2013 om 18:42
      Bedankt voor je tips! Ontbijtkoek is inderdaad een veelgehoorde tip, maar dan voeg je toch weer extra suikers toe en dat vind ik dan weer zonde van het stoofvlees.
  • Journaal Rozendaal
    Journaal Rozendaal woensdag 13 nov 2013 om 12:54
    Heerlijk! Toevallig heb ik gisteren al een pannetje gemaakt voor vandaag, dan smaakt het nog lekkerder! En de tip van de kruidnagels vind ik echt geniaal, die moet ik vandaag er dus nog uit gaan vissen.. :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 13 nov 2013 om 18:41
      Het werkt niet altijd hoor, soms laten ze los in de pan en kun je alsnog gaan vissen ;-) Maar meestal gaat het wel goed!
  • Crea Roosje
    Crea Roosje woensdag 13 nov 2013 om 12:14
    Hoi ,heb je een foutje gemaakt er staat in je voorwoord rode kool en je doet het jet wortles en uiten?!
    Ziet er wel lekker uit!
    groetjes Esther
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 13 nov 2013 om 12:29
      Bedankt voor je reactie! Maar dit recept eten wij met rode kool. Dus het stoofvlees maak ik met uien en wortels en daarnaast eten we nog de rode kool. Die combi is erg lekker. Ik heb even de link naar het recept van de rode kool toegevoegd!

      Groetjes!
  • Sarah
    Sarah donderdag 11 sep 2014 om 14:18
    Het stoofvlees staat hier vast op voor morgen! Morgen heb ik een lange dag op mijn werk en dan eet ik vaak makkelijk en ongezond, en dat probeer ik te veranderen. Morgen dus lekker stoofvlees en rode kool. Ik probeer ook geen slechte e-nummers meer te eten, maar dat vind ik wel moeilijk hoor! Ik zag net dat er ook een rood e-nummer in mijn kaas zit, bijvoorbeeld. Ik begin dus maar eens met sterk verminderen. Ik at vaak wel 4x in de week met behulp van pakjes, dat doe ik nu niet meer. Maar die stomme e-nummers zitten echt overal in zeg!
    • Smakelijck vrijdag 12 sep 2014 om 09:47
      Wat goed zeg! 't Is soms inderdaad vooruit denken, maar dan heb je ook wel wat lekkers ;-) E-nummers zijn soms inderdaad lastig te vermijden, maar als je de slag te pakken hebt wordt het steeds gemakkelijker. Fijne dag!
  • Linda
    Linda dinsdag 04 nov 2014 om 09:38
    Welke roomboter gebruik je? Gewonen roomboter stinkt toch als je het gaat bakken? Je site is trouwens geweldig. Ben blij dat deze site er is gezond koken en makkelijke recepten!!! Al heerlijke recepten gekookt van jou. Alvast bedankt!
    • Smakelijck dinsdag 04 nov 2014 om 14:34
      Dankjewel voor je complimenten! Roomboter stinkt niet hoor, gelukkig niet ;-) Misschien ben je in de war met ghee, dat is geklaarde boter en dat ruik je wel. Ik gebruik zelf 't liefst biologische grasboter. Succes!
Laat een bericht achter!
261