05-12-2012

Spruitjessoep!


Vorige week was ik met mijn moeder in het ziekenhuis in Amsterdam. Naast haar lag een man die ons enthousiast vertelde over zijn passie voor eten. Hij was dol op spruitjes en vertelde dat er in de krant die hij bij zich had een heerlijk recept stond voor spruitjessoep. Nu ben ik altijd te porren voor iets nieuws, maar aangezien ik spruitjes niet zo lekker vind, kon ik er niet echt heel veel trek in krijgen. Toch wilde ik het graag eens proberen, want ik weet inmiddels dat je smaak enorm kan veranderen door hetgeen je eet. Ik heb het recept overgeschreven en ben thuis aan de slag gegaan. Toen ik al een spruitje uit de pan viste om te checken op gaarheid verbaasde ik me er al over dat ik 'm eigenlijk best heel lekker vond. De soep was nog veel lekkerder. Nederland is weer een spruitjesfan rijker ;-)]

Spruitjessoep!

Ingredienten voor ong. 1,5 liter soep:
500 gram spruitjes, 1 aardappel, 2 uien, 1 teen knoflook, biologische spekjes, klontje boter, 1laurierblaadje, verse takjes tijm en peterselie, 1 liter kippenbouillon, zout en peper, nootmuskaat

Bak de spekjes in wat roomboter. Haal de spekjes uit de pan zodra ze mooi gebakken zijn en voeg gesnipperde ui en geperste teen knoflook toe. Fruit aan in het braadvet. Voeg de schoongemaakte, gehalveerde spruiten toe en de aardappel, geschild en in blokjes gesneden. Bak even aan en voeg de tijm, peterselie en laurier toe. Laat dit 10 minuten stoven. Schep regelmatig even om.
Voeg de kippenbouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat zo'n 20 minuten tot een half uurtje pruttelen. Controleer of de spruiten en de aardappel gaar zijn. Verwijder de laurier, tijm en peterselie. Pureer de soep met een staafmixer of blender en maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Serveer de soep met de uitgebakken spekjes en evt. wat croutons.

Eet smakelijck!

Deel via social media

 
Print recept

17 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous donderdag 16 jan 2014 om 13:15
    Wat een lekker recept is dit! Ik had nog een netje spruitjes over en probeerde dit recept met als toevoeging een eetlepel creme fraiche op het laatst erbij. De kinderen vonden het ook heerlijk. Bedankt!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 jan 2014 om 16:28
      Wat leuk zeg! Fijn dat het in de smaak is gevallen. Leuk dat je kinderen het ook lekker vonden! Hoor je niet vaak, kinderen en spruitjes is meestal niet zo'n goede combi ;-)
  • Anonymous
    Anonymous zondag 15 sep 2013 om 21:35
    Hij was heerlijk ik heb hem zaterdag gemaakt! Ga hem zeker vaker maken!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 sep 2013 om 10:22
      Wat leuk zeg! Ik ga 'm ook snel weer maken! Het is weer spruitjes tijd ;-)
  • Marianne Sinke
    Marianne Sinke donderdag 06 dec 2012 om 12:59
    Leuk recept ga ik ook eens proberen lijkt me lekker, zelf heb ik pas bruine bonensoep gemaakt en die was ook zeer geslaagd! beetje hetzelfde idee, maar dan als basis met runderbouillon een zakje soepgroente kilo bruine bonen 3 kwart pureren de rest heel laten, spekjes en ook nog stukjes rookworst erdoor.
    en een beetje kruiden o.a. chili. mijn man vond het nog lekkerder dan snert ;)
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 07 dec 2012 om 13:23
      Oh, mmm! Bruine bonensoep! Gelijk op m'n lijstje gezet om volgende week weer eens te maken. Echte winterkost! Kunnen we nu wel gebruiken ;-)
  • Jeannet
    Jeannet woensdag 05 dec 2012 om 09:24
    Voor het eerst neem ik een kijkje op je site, maar ik kom er zeker vaker terug! Wij zijn ook bewuste eters en koken en bakken is mijn grote hobby. Ik probeer ook veel zelf uit. En zoals je schreef: Je smaak verandert echt! Daarom vind ik het belangrijk om, zeker bij de kids, een gezonde smaak te bevorderen.
    Leuk recept! Bij ons is spruitjes eten ook altijd een worsteling. Ik probeer ze altijd een beetje onherkenbaar te maken:-) dus deze soep kan ook op het to-do-lijstje. In ovenschotels met bijv. vis zijn ze ook erg lekker. Ik ga nog even rondneuzen op je blog:-))
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 07 dec 2012 om 13:23
      Wat leuk dat je mijn site hebt gevonden, Welkom!

      Succes met het recept, en als je vragen hebt, stel ze gerust, hier of op de mail!

      Groetjes, Williene
  • Esmar
    Esmar woensdag 07 jan 2015 om 12:23
    Ik hou niet van kippenboullion, zou ik zelf ook boullion kunnen trekken van rundvlees en dat gebruiken??
    • Smakelijck woensdag 07 jan 2015 om 15:19
      Ja hoor, dat kan zeker! Groentebouillon kan ook.
  • Marjolein
    Marjolein dinsdag 24 nov 2015 om 14:10
    Kan je ook paarse spruiten gebruiken voor deze soep? Heb hier nog een pondje van liggen.
    • Smakelijck woensdag 25 nov 2015 om 08:41
      Vast wel ;-) Succes!
  • Maaike
    Maaike woensdag 24 okt 2018 om 18:32
    Wat een heerlijke soep! Zelf nog een prei en een paprika toegevoegd. Volgende week is de bruine bonensoep aan de beurt :)
    • Smakelijck vrijdag 26 okt 2018 om 17:19
      Wat fijn om te horen :-)
    • Bertine Mouw
      Bertine Mouw maandag 11 okt 2021 om 15:36
      Ik ben allergisch voor aardappel. Waar is dat door te vervangen in deze soep? Zoete aardappel misschien?
      • Smakelijck maandag 11 okt 2021 om 16:30
        Ja, dat kan. Heeft wel invloed op de kleur.
        • Smakelijck maandag 11 okt 2021 om 16:31
          Knolselderij of pastinaak kan ook goed.
Laat een bericht achter!
264