26-03-2014

Speltwraps!

Met wraps kun je alle kanten op. Maar het is ten eerste erg moeilijk om wraps te vinden die E-nummervrij zijn. In de supermarkt heb ik ze bijvoorbeeld nog nooit ontdekt. In de natuurwinkel heb je ze gelukkig wel, maar geen volkorenvariant en al helemaal geen speltwraps. Gelukkig kun je ze heel gemakkelijk zelf maken én ook nog eens invriezen.

Wraps kun je heel goed eten bij de lunch, als tussendoortje of bij de avondmaaltijd. Heerlijk met guacemole en hummus!

Speltwraps

Ingrediënten voor 10 stuks:
200 gram speltbloem of meel, 1/2 theelepeltje (keltisch) zout, 2 a 3 eetlepels olijfolie of gesmolten kokosolie, 125 milliliter water

Bereiding:

Meng alle ingrediënten met elkaar tot een deeg en laat het even 30 minuutjes staan.

Verhit een koekenpan. Verdeel het deeg in gelijke porties. Rol er balletjes van en rol deze met een deegroller uit tot een wrap. Bak de wraps 2 minuten per kant in een (droge) pan.

Je kunt de wraps ook invriezen!

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

48 Reacties

  • Maggie
    Maggie woensdag 26 mrt 2014 om 23:11
    Wat een heerlijk makkelijk recept!! Voor een high tea moet ik binnenkort zalmwraps maken, dan slinkt mijn heel-groot-ingeslagen-AH-wraps-voorraad gelukkig weer een beetje. Het leek zo leuk, twee halen één betalen. Maar toen ik niet veel later gezond wilde gaan eten, bleken mijn kasten helemaal vol te staan met alles wat ik niet meer wilde... oeps ;-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 mrt 2014 om 20:52
      Haha, lastig is dat hé! Maar gelukkig zijn ze bijna op ;-)
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 26 mrt 2014 om 17:52
    ik haal altijd uit Duitsland dinkelmeel,ook de volkoren variant.is daar erg goedkoop.
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 26 mrt 2014 om 13:03
    Ook bij ons niet leverbaar vanwege de grote vraag..... De vraag knaagt: Is ons spelt straks nog ok als er zoveel vraag naar komt, dus meer geproduceerd moet worden? Ik ben ook al op zoek naar een nieuw adresje. bak altijd zelf ons brood. nu dus even niet. Maar dit recept is van harte welkom!
    Groeten, Marianne
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 26 mrt 2014 om 14:58
      Ja, die kans is zeker aanwezig, dat spelt net zo gemanipuleerd gaat worden als tarwe. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar biologische spelt. Je zou ook wat kunnen mengen met boekweit of met rogge.

  • Ilse
    Ilse woensdag 26 mrt 2014 om 12:59
    Ik maak er altijd een hele grote stapel en die gaan de vriezer in.
    Maak ze zo al heel lang, ideaal.... En weer iets wat van m'n boodschappenlijstje afkon ;)
    Liefs
  • Marnix Bons
    Marnix Bons woensdag 26 mrt 2014 om 12:22
    Via de bakzolder.nl heb je het ook!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 26 mrt 2014 om 11:34
    Wij halen het altijd bij de molenaar. Die heeft zowel de speltmeel als speltbloem. Dan kun je het vaak in grootverpakking van bijv. 5 kilo kopen en dat is weer voordeliger.
  • Angel
    Angel woensdag 26 mrt 2014 om 10:53
    Wow, wat een supertip. Hartstikke handig!

    Er is bij ons alleen een speltmeel/bloem probleem. Het is erg moeilijk verkrijgbaar momenteel.
    Zowel in de natuurwinkels als in de supermarkt (bio-schap)
    Dit omdat het speltmeel/bloem gebruik het afgelopen jaar zo is toegenomen dat de productie het niet bij kan houden. Bij ons is alleen de volkoren variant verkrijgbaar.
    Daar kun je deze wraps toch ook wel mee maken?
    • Reinald Rodenburg
      Reinald Rodenburg donderdag 10 apr 2014 om 20:13
      Ik haal het bij de molenaar in Zuid-Beijerland, Die heeft behalve volkorenmeel ook de speltmeel en speltbloem.
    • Onderhuisje Elma
      Onderhuisje Elma donderdag 27 mrt 2014 om 12:12
      Bij de molen in Piershil
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 26 mrt 2014 om 14:57
      Ja hoor, je kunt het ook met volkorenmeel maken! Succes!
  • Janneke
    Janneke donderdag 10 jul 2014 om 10:06
    Ziet er erg makkelijk en lekker uit! Ga ik zeker proberen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen speltmeel en speltbloem? Ik bak al jaren zelf brood met volkorenmeel.Dit is toch ook prima? Of kan ik het voortaan beter met speltbloem of speltmeel doen?
  • Smakelijck donderdag 10 jul 2014 om 10:28
    Leuk, Janneke, Succes! Meel is gemaakt van de hele korrel. Alle voedingsstoffen zitten hierin. Bloem is gezeefde meel. Alle gezonde voedingsstoffen zijn er, als het ware, uitgezeefd. Daarom is meel altijd beter dan bloem. Zo af en toe kun je natuurlijk prima een keer bloem gebruiken, maar niet als het dagelijks terug komt. Volkorenmeel is ook meel. Gemaakt van tarwe. Veel mensen willen tarwe vermijden omdat het de laatste jaren erg gemanipuleerd is en het zwaar verteerbaar is voor je darmen. Daarom maken veel de overstap naar spelt. Zelf raad ik aan om vooral te variëren met je granen. Succes!
  • Danielle
    Danielle vrijdag 11 jul 2014 om 19:35
    Help! Ik heb de wraps geprobeerd te maken, maar het deeg blijft overal aan plakken. Ik heb werkblad en deegroller royaal met meel bestoven, ook nog met bakpapier geprobeerd, maar als ie mooi dun is, komt de wrap niet meer los van het werkblad. De smaak van mijn 'misbaksels' was prima, maar ik vond het wel een getob. Is er een gouden tip?
  • Smakelijck zaterdag 12 jul 2014 om 19:23
    Het is aardig plakdeeg inderdaad. Misschien iets meer meel toevoegen? En uitrollen op bakpapier en dan eraf halen was ook geen succes?
  • Margje
    Margje donderdag 07 aug 2014 om 16:01
    Niet te doen.. gemaakt met bloem en kokosolie; te plakkerig, herkenbaar zoals Danielle zegt. Wat kan ik nog wel met het deeg doen? Ik heb er 2 gebakken, misbaksels en ook niet op te rollen, ik stop er maar mee ;-) jammer, vanav geen e-nr.vrije wraps :-(
    • Margje
      Margje donderdag 07 aug 2014 om 16:05
      De smaak is overigens héérlijk ;-) Jammerjammer!
      • Margje
        Margje donderdag 07 aug 2014 om 16:37
        En hoe bewaar ik het? Heb inmiddels de tortilla van SantaMaria in huis :-)
    • RITA
      RITA dinsdag 02 sep 2014 om 22:10
      Hoi margje. Heel herkenbaar, ik heb ze ook 1x gemaakt en dacht nooit weer. Het bleef echt overal aan plakken, was er erg druk mee. maar nu wil ik het toch weer gaan proberen. Pas 2 keer wraps in supermakrt gekocht, met e nummer,s hier vinden de kids ze heerlijk, met zalm en roomkaas. maar ik wil die e nummers niet, dus ik ga het nog een keer proberen om ze zelf te bakken en in te vriezen. heb je tips williene? of hoe doen de andere dat dan???
  • Smakelijck woensdag 03 sep 2014 om 09:09
    Het is inderdaad een plakkerig werkje ;-) Bestuif je aanrecht en deegroller goed met meel, dan blijft het niet zo plakken! Succes!
  • Leonie
    Leonie maandag 03 nov 2014 om 19:47
    misschien dat de truc is om he deeg tussen 2 lagen bakpapier of folie te leggen en dan uit te rollen...
    • Smakelijck maandag 03 nov 2014 om 20:15
      Dat kan inderdaad, maar op zich niet nodig. Als je deeg te plakkerig is dan kun je 't met wat meel ook wel weer goed krijgen.
  • Liz
    Liz donderdag 01 jan 2015 om 13:32
    Ik heb je speltwrapjes gemaakt en ze zijn heerlijk. Om de plakkerigheid te temmen heb ik geen bloem toegevoegd maar ik heb mijn handen, deegschraper en rolstok vochtig genaakt. Dat helpt erg goed en verstoort de verhoudingen in het recept niet. Gewoon je handen onder de kraan, overtollig water afslaan en het deeg verwerken. Succes!
    • Smakelijck donderdag 01 jan 2015 om 21:11
      Goede tip! Zelf doe ik het vaak met olie, dat werkt ook heel fijn!
  • JvdB
    JvdB maandag 19 jan 2015 om 19:28
    Heb het ook geprobeerd (met volkorenmeel) Vond het best simpel, was bang dat het bleef plakken (gezien reacties;) Maar ze zijn wel vrij droog/hard geworden, is dit normaal? In de winkel zijn ze wat soepeler, gemakkelijker op te rollen...
    • Smakelijck maandag 19 jan 2015 om 21:42
      Ze zijn wel wat stugger inderdaad, maar dat komt ook doordat je meel gebruikt. Dit heeft wat meer vocht nodig. Wellicht dat je met een extra scheutje water een soepeler resultaat hebt!
  • Petra
    Petra vrijdag 06 feb 2015 om 11:51
    Heb ze ooit een keer geprobeerd te maken maar het was een ramp, niet dit recept trouwens, ga het morgen weer proberen want ze zijn gewoon niet te vinden van spelt. Ik zal het water en de olie in de buurt houden ;P
    • Smakelijck zaterdag 07 feb 2015 om 10:42
      Succes met het maken van de wraps ;-) En inderdaad goed bestuiven, dan kan er niet zo veel misgaan!
  • Eva
    Eva donderdag 12 mrt 2015 om 16:50
    Ik gebruik een siliconen bakmat en siliconen deegroller, dit werkt super en het blijft niet zo plakken!
    • Smakelijck vrijdag 13 mrt 2015 om 10:42
      Goede tip, Eva!
  • mirjam
    mirjam maandag 15 jun 2015 om 13:45
    tis echt niet te doen, wat een plakkerige bende... nu 3 x geprobeerd, met speltmeel en volkorenmeel, maar het plakt overal aan vast en is dus 3 keer door de gootsteen gegaan... is er niks wat er aan toegevoegd kan worden ofzo om het wat minder plakkerig te doen zijn?
    • Smakelijck maandag 15 jun 2015 om 18:30
      Hoi Mirjam, wellicht is dit nieuwe recept beter te doen? http://www.smakelijck.nl/blog/luchtige-speltwraps-/ En als het erg plakkerig is dan kun je altijd extra meel toevoegen om het wat beter werkbaar te maken. Succes!
  • rita
    rita maandag 15 jun 2015 om 15:43
    Ha Mirjam. heel herkenbaar, ik vind het ook een lastig werkje. Ik kwam pas dit recept tegen, misschien kun je er iets mee. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf nog niet geprobeerd heb, maar wil het binnen kort gaan maken. 400 ml water 200 gram speltmeel 2 losgeklopte eieren. 2 theelepels kerriekruiden 2 fijn gehakte bieslook meng alles door elkaar en bak ze in een koekenpan met wat kokosolie, net als pannenkoeken op een laag vuurtje. succes
  • jose
    jose woensdag 30 sep 2015 om 16:54
    Hoi wat een geweldig recept ik heb het vanmiddag gemaakt lekker met wat kipfilet en wat roomkaas . Nu wil ik voor vanavond een quiche maken zou ik dit ook als bodem kunne gebruken? En moet ik hem dan gewoon eerst even zonder vulling bakken Liefs jose Ps geweldige site!!
    • Smakelijck woensdag 30 sep 2015 om 16:58
      Goed om te lezen! Pfoe, voor een quiche is het wel een risico. Er staat ook een recept op de site voor hartig taartdeeg, misschien is dat beter :-) succes!
  • sandra
    sandra vrijdag 09 okt 2015 om 20:35
    Leuk om te maken, goed dun uitgerold. Smaak was lekker, maar de wraps waren niet soepel genoeg om op te rollen. Het bleven meer "plankjes" :-) En ik had ze niet te lang gebakken. Ik vind het wel lastig om spelt wraps te maken, ook weleens een ander recept geprobeerd, maar dan werden het toch meer pannenkoeken.
  • Marloes
    Marloes donderdag 05 nov 2015 om 18:38
    Net gemaakt en erg lekker. Alleen ik haal er maar 3 wraps uit. Klopt dat? Of heb ik het te kort laten staan. Had wat haast dus heb het maar 15 minuten laten staan.
    • Smakelijck vrijdag 06 nov 2015 om 08:50
      Rol je ze dan te dik uit? Want ik maak er kleine balletjes van en rol deze heel dun uit.
      • Marloes
        Marloes vrijdag 06 nov 2015 om 09:06
        Ze zijn vrij dik inderdaad. Met uitrollen leek het dun maar toen ik ze in de pan deed werden ze wat dikker. Dus ik denk dat ik ze dan nog dunner moet uitrollen. Hoeveel haal jij er uit?
  • Greet Foekema van Ee
    Greet Foekema van Ee vrijdag 04 dec 2015 om 20:14
    Prima gelukt, Ik krijg er alleen geen 10 uit, en ik vind ze erg klein als er 10 uit moeten. Maar dat weet ik dus nu voor de volgende keer.
  • Ina
    Ina vrijdag 02 sep 2016 om 15:06
    Hallo Spelt wraps op welke temperatuur moet je die bakken? Gr Ina
    • Smakelijck vrijdag 02 sep 2016 om 17:02
      Deze gaan in de koekenpan ;-)
    • Dukke
      Dukke dinsdag 23 mrt 2021 om 12:26
      Goede middag allemaal heb Jullie verhaaltjes gelezen ! Heb vanmorgen ook speltwraps gemaakt en dit van speltbloem omdat ik gee speltmeel in huis had , het deeg maken ging goed !, maar het uitrollen dat was plakkerig ,maar met steeds wat mail op werkblad en op de deegrollen ging het steeds beter !
    • Dukke
      Dukke dinsdag 23 mrt 2021 om 12:29
      Heb er tocht 10 stuks uit kunnen halen De wraps zijn lekker en krokan
      • Smakelijck dinsdag 23 mrt 2021 om 16:32
        Fijn!
    • Lisanne
      Lisanne dinsdag 11 jan 2022 om 18:47
      Top recept! Ik heb ze gebakken met Schär glutenvrije broodmix en ging super!
      • Smakelijck woensdag 12 jan 2022 om 10:00
        Fijn!
Laat een bericht achter!
257