28-11-2016

Sinterklaastaart!

Volgend weekend is het Sinterklaas en pakjesavond. Daar kan een lekkere Sinterklaastaart natuurlijk niet bij ontbreken. Deze taart lijkt wellicht veel werk, maar is eigenlijk best gemakkelijk. Zeker omdat je veel kunt voorbereiden, zoals het bakken van de biscuitlagen en het bakken van de kruidnootjes. Zo hoef je de dag zelf de taart alleen nog maar te vullen en op te bouwen. 

Alvast veel bakplezier! 

Sinterklaastaart!

Ingredienten voor een ronde bakvorm van 20 centimeter doorsnede*:

Voor één laag naturel biscuit: 2 eieren, 40 gram kokosbloesemsuiker, 35 gram speltbloem, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snuf vanillepoeder of merg van een kwart vanillestokje

Voor één laag chocolade biscuit: 2 eieren, 40 gram kokosbloesemsuiker, 35 gram speltbloem, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, 2 eetlepels cacaopoeder

Voor de kaneelroom: 125 gram mascarpone, 250 milliliter biologische slagroom, 2 eetlepels biologische of imkerhoning, 1 theelepel kaneelpoeder

Voor de topping: 75 gram mascarpone, 125 milliliter biologische slagroom, 1 eetlepel biologische of imkerhoning, snuf vanillepoeder, kruidnoten volgens één van de volgende recepten: kruidnoten of glutenvrije kruidnoten gezoet met dadels.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvorm van 20 centimeter met bakpapier en vet de rand licht in.

Klop de 2 eieren met de kokosbloesemsuiker tot een luchtige massa, dit neemt ongeveer 3 x toe in volume. Met een electrische mixer zoals bijvoorbeeld een KitchenAid duurt dit 10 minuten. Met een handmixer ruim 15 minuten. 

Weeg de droge ingrediënten af (bij de chocoladebiscuit voeg je hierbij ook de cacao en laat je de vanille weg) en spatel dit met een metalen lepel door het luchtige beslag.

Giet het beslag in de vorm, en tik even flink tegen de onderkant zodat luchtbelletjes verdwijnen en het beslag zich gelijkmatig verdeelt.

Bak de biscuit in ongeveer 10 minuten gaar, controleer met een satéprikker op gaarheid.

Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen op het bakpapier, verwijder daarna heel voorzichtig het bak papier.

Voor deze taart (zoals foto) moet je dus 2x een naturel biscuit bakken en 1x een chocoladebiscuit. Maar omdat het bakken maar 10 minuutjes duurt, is dat redelijk snel  gebeurd. Je kunt de biscuitlagen al een dag van tevoren bakken of invriezen.

Doe alle ingredienten voor de kaneelroom in een kom en mix tot een stevige room. Begin nu met het opbouwen van de taart.

Leg hiervoor 1 naturel biscuit op een bord. Bestrijk royaal met de helft van de kaneelroom. Leg de chocoladebiscuit op de room. Bestrijk met de overgebleven helft van de kaneelroom en dek af met een naturel biscuitlaag.

Klop de ingredienten voor de topping lobbig, maar niet stijf. Bestrijk hiermee de bovenkant van de taart en laat iets over de rand lopen. Bestrooi de taart met de gebakken kruidnootjes. Verkruimel een handje van de kruidnoten en strooi ook deze over de taart. Je kunt de taart eventueel nog wat bestrooien met kaneelpoeder.

*Voor een vorm van 24 centimeter doorsnede doe je alle ingredienten x 1.44. 

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

21 Reacties

  • rinus
    rinus maandag 28 nov 2016 om 11:30
    Ziet er lekker uit! Bedankt voor het delen. Deze gaan we zeker maken. Vraagje: Ik gebruik in veel van jouw recepten palmsuiker o.a. van de Jumbo en de Action. Helaas is het bij beide winkels uit het assortiment genomen. Weet jij misschien waar ik dit nog zou kunnen vinden? Fijne dag verder.
    • Smakelijck maandag 28 nov 2016 om 11:38
      Dankjewel! Alvast veel succes! Kunnen ze het bij de Jumbo ook niet meer bestellen? Anders zou je in de natuurwinkel kunnen kijken of via internet. Mattison en Arenga hebben goede palmsuiker. Succes!
      • rinus
        rinus maandag 28 nov 2016 om 11:43
        Hoi Williene, Ben nu al bij 2 Jumbo filealen lang geweest en het staat niet meer in de schappen. Het is zelfs niet meer te bestellen via internet bij de Jumbo. Ik gebruikte idd de palmsuiker van Arenga. Ga toch nog verder zoeken dan. Bedankt voor je antwoord.
        • Mendel
          Mendel maandag 28 nov 2016 om 12:22
          Op de website kan ik wel die van Bio Today bestellen?
    • Esther van Voorst
      Esther van Voorst vrijdag 02 dec 2016 om 16:43
      ik koop palmsuiker altijd bij een toko turks of surinaams
  • r
    r maandag 28 nov 2016 om 12:53
    Hoi Williene, Ik ga nu maar kokosbloesemsuiker aanschaffen. Van welk merk en/of winkel kan ik het beste gebruiken? Alvast bedankt voor het antwoord.
    • Smakelijck maandag 28 nov 2016 om 14:03
      AH heeft kokosbloesemsuiker in het assortiment. En ik bestel een emmer bij Pit-pit.com daar doe ik een heel jaar mee ;-) Succes!
      • Lisa
        Lisa donderdag 09 mrt 2017 om 19:21
        Hoi Williene, welke hoeveelheid heeft de emmer die jij besteld bij Pit-Pit.com en waar je een jaar mee doet?
        • Smakelijck vrijdag 10 mrt 2017 om 10:35
          2,5 kilo.
  • Esther mammasuikerloos ;-)
    Esther mammasuikerloos ;-) vrijdag 02 dec 2016 om 00:02
    Hoi Williene, als ik een vierkante taart 20x20 wil maken moet ik dan de hoeveelheid en de baktijd aanpassen?
  • Jannie
    Jannie vrijdag 02 dec 2016 om 09:17
    hoi Esther, ik was hetzelfde van plan ;-) . In het boek 'zoet' heb ik een omrekentabel gevonden. De ingredienten moet je dan x 1,27 doen volgens de tabel. Over baktijden staat er niks, ik denk dat dat gewoon hetzelfde blijft. Bak ze ! groetjes Jannie
    • Smakelijck vrijdag 02 dec 2016 om 10:41
      Inderdaad ;-) Daar staat een omrekentabel in. Ik denk zelf dat de baktijd hetzelfde blijft bij deze, maar door te prikken met een prikker kun je dat goed controleren. Als de prikker er droog uitkomt is hij gaar. Succes!
  • Esther mammasuikerloos ;-)
    Esther mammasuikerloos ;-) zaterdag 03 dec 2016 om 11:05
    Hallo, ik ga het vandaag proberen, bedankt voor de tip, ik had het 'zoet' boek nog niet zover uitgespit dat ik dat had gezien ;-) Ik ben heel benieuwd!
  • Simone
    Simone woensdag 31 jan 2018 om 22:24
    Kan je de taart in de koelkast bewaren ? Of wordt alles dan te sompig? Liefs x
    • Smakelijck donderdag 01 feb 2018 om 09:01
      Met deze vulling moet hij wel in de koelkast. Hij blijft dan heerlijk van smaak ;-) Succes!
  • Geerke
    Geerke vrijdag 28 sep 2018 om 10:43
    Hoi Williene, Kan ik de mascarpone ook vervangen door iets of weglaten? Als je het weglaat moet je denk ik op dezelfde dag opeten?
    • Smakelijck vrijdag 28 sep 2018 om 10:45
      Het is inderdaad om de room steviger te maken. Als je het weglaat is het dezelfde dag het lekkerst, maar volgende dag kan ook nog prima hoor!
  • Corine
    Corine vrijdag 07 dec 2018 om 13:13
    Hoi Williene Moet de taart nog opstijven in de koelkast? Groetjes Corine
    • Smakelijck zaterdag 08 dec 2018 om 12:55
      Nee, niet opstijven, maar je moet hem daar wel in bewaren.
  • Geerke
    Geerke dinsdag 22 okt 2019 om 15:35
    Hoi Williënne, als ik de taart maak mascarpone op Vrijdag kan ik dan de taart Zondags nog eten? Kun je de taart ook invriezen?
    • Smakelijck woensdag 23 okt 2019 om 08:59
      Ja hoor, dat kan wel. Je kunt ook de biscuits maken en zaterdags vullen en dan zondag eten. Succes!
Laat een bericht achter!
255