14-12-2012

Rollade met fruitige vulling!


Rollades zijn vaak met de feestdagen favoriet. Ze zijn echter vaak gekruid en bevatten dus meestal E-nummers. Tenzij je zeker weet dat je slager geen E-nummers gebruikt.

Maar wat veel mensen niet weten is dat je een rollade heel makkelijk zelf kunt maken. Je snijdt een lap vlees open, bestrooid deze royaal met allerlei lekkere kruiden, je rolt 'm op en bind 'm vast met slagerstouw. Dit touw is tegenwoordig op veel plaatsten te koop (bijv. Dille en Kamille of een andere kookwinkel). Kun je het helemaal niet vinden, dan kun je altijd nog een stuk aan je slager vragen. In deze rollade zit een lekker fruitige vulling die heel goed combineert met het varkensvlees.

Rollade

Ingredienten voor 4 personen:
500 gram (biologisch) varkensfilet, 100 gram gedroogde ongezwavelde abrikozen (natuurwinkel), 2 uien, 1,5 el ketjap manis (Yakso), 1,5 el palmsuiker, 3 el tomatenketchup, zout en peper, roomboter, olie
Bereiding:
Week de abrikozen in kokend water tot ze net onder staan en laat een uurtje staan.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de uien in kwart ringen en de gewelde abrikozen in kleine stukjes (gooi het weekwater niet weg!). Fruit de uien aan in wat olie. Laat de uien ongeveer voor 5 minuten zachtjes stoven. Bestrooi de uiringen met de palmsuiker en laat wat karameliseren. Voeg de abrikozenstukjes toe, samen met de ketjap en de tomatenketchup en laat de smaken even lekker intrekken. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de varkensfricandeau in zodat u een grote lap vlees krijgt, maar snijd hem niet helemaal door. Bestrooi met zout en peper en bestrijk met een klein beetje van het ui/abrikozenmengsel. Rol nu voorzichtig het vlees op en knoop op 3 of 4 plaatsen vast met rolladetouw. Braad de rollade aan in flink wat roomboter en bak hem rondom bruin. Doe de rollade over in een ovenschaal en schenk het braadvocht over de rollade. Schuif de rollade in de oven en braad in 3 kwartier gaar.
Voeg het weekvocht van de abrikozen toe aan het overgebleven ui/abrikozenmengsel en breng dit aan de kook. Serveer deze saus bij de rollade.
Eet smakelijck!

 


 

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous woensdag 19 dec 2012 om 21:59
    Hoi Williene,
    kan ik deze rollade ook maken zonder oven? of wordt dat niet wat?
    groetjes, Arine
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 20 dec 2012 om 16:22
      Ha Arine,

      Jazeker zou dat kunnen. Je kunt een rollade ook in een braadpan bereiden. Regelmatig draaien en ik denk dat de tijd een beetje hetzelfde blijft!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 15 dec 2012 om 12:56
    Zal deze vulling ook lekker smaken bij een kiprollade, of kan ik dan beter op zoek gaan naar iets anders?

    Groetjes Elise
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 15 dec 2012 om 21:00
      Hoi Elise,

      Met kip is het denk ik wel lekker. Met rundvlees zou ik het niet adviseren.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad zaterdag 15 dec 2012 om 01:06
    Hallo Williene,

    Deze herken ik, en wij hebben het met karbonades gedaan, jij had dit recept toen op mijn verzoek gemaakt, dit is een mooie variatie erop, dat zal vast lekker smaken.

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 15 dec 2012 om 21:00
      Ha Gerdien,

      Ja klopt, ik had jou het recept al een tijd terug gemaild!

      Groetjes, Williene
  • Maria
    Maria vrijdag 03 feb 2017 om 20:03
    Ha Williene, Vandaag heb ik een kalkoenrollade gemaakt, alleen had ik geen keukentouw/ rolladetouw. Dus ik heb sisaltouw gebruikt... Nou zei iemand dat het weleens giftig kan zijn. Ik heb de rollade al gegeten... Wat denk jij? Ik hoop dat het goed komt... ;-) Groetjes en alvast bedankt!
    • Smakelijck maandag 06 feb 2017 om 11:23
      Hopelijk is het meegevallen ;-) Keukentouw kun je trouwens tegenwoordig ook bij de supermarkt kopen.
Laat een bericht achter!
261