19-11-2011

Rijsttafel #9: Kipsate met satesaus!

(Kip)sate kan niet ontbreken op een rijsttafel.

Voor dit recept gebruik je (biologische) kipfilet. Snijd het vlees in grove blokken en zet het in een marinade van een scheut olijfolie of kokosolie, ketjap manis (Yakso), uitgeperste tenen knoflook, scheutje chilisaus (Yakso), peper en zout. Evt. naar smaak toe te voegen: sambal (Yakso), palmsuiker, kruiden etc.

Bak de blokjes gaar in de pan met wat olie en laat ze afkoelen. Rijg de blokjes vervolgens aan een sate/tapas prikker. Op het moment van serveren kun je ze nog even opwarmen in de pan.

De satesaus:
Pak een steelpan en doe hierin een bodempje (kokos)melk. Gelijk hierbij een paar flinke (3/4) eetlepels pindakaas (Calvé) toevoegen. Dit breng je al roerend aan de kook tot de pindakaas oplost in de melk en het een lekkere saus wordt. Deze saus breng je op smaak met een theelepel sambal(Yakso, natuurwinkel), flinke scheuten ketjap manis(Yakso, natuurwinkel), een geperste knoflookteen en een lepel palmsuiker. Even laten pruttelen, evt. nog wat melk toevoegen als de saus te dik is of pindakaas als de saus te dun is.

Serveer de kipsate met de satesaus.

Dit is alweer het laatste deel van de Chinees/Indische rijsttafel! Ik hoop dat het jullie net zo lekker smaakt als het ons doet!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 27 jan 2012 om 19:24
    Hoi Lydia,

    Dankjewel. Je kunt de knoflook prima uit dit recept laten, dat is geen probleem. Evt. zou je een heel fijn gesnipperd sjalotje toe kunnen voegen. Deze dan wel eerst iets fruiten.

    Knoflook is echter wel heel erg gezond. Je zou evt. de kern uit knoflook kunnen halen, deze zorgt voor de reuk. En anders kun je wat vers citroensap nemen als je knoflook hebt gegeten of wat blaadjes peterselie. Dat zorgt ervoor dat je niet meer 'ruikt'. Knoflookpoeder is ook geschikt.

    Groetjes, Williene
  • Lydia
    Lydia vrijdag 27 jan 2012 om 18:33
    De satesaus is heerlijk. Ik had alleen melk + pindakaas en ketjap manis van Yakso bij elkaar gevoegd. Smaakte heerlijk! De knoflook heb ik er buiten gelaten. In veel recepten zit knoflook. Dit heeft natuurlijk een specifieke smaak. Is daar misschien toch een vervanger voor? Of zit er ook nog verschil in verse knoflook of knoflookpoeder? Je ruikt het altijd gelijk als iemand het op heeft en dat is nooit zo prettig.
  • Smakelijck!
    Smakelijck! dinsdag 20 dec 2011 om 19:39
    Bij de natuurwinkel kun je sambal kopen van Yakso. Deze is zonder E-nummers. En volgens mij is de sambal van AH eigen merk ook zonder E-nummers.

    Succes!
  • Andrea
    Andrea dinsdag 20 dec 2011 om 19:29
    Weet jij misschien of er sambal is zonder e-nummers? Die ben ik nog niet tegengekomen.
  • Smakelijck!
    Smakelijck! vrijdag 25 nov 2011 om 08:59
    Bedankt voor je reactie!
  • Andrea
    Andrea donderdag 24 nov 2011 om 20:29
    Bedankt voor de rijsttafelrecepten! Ik heb je blog bij m'n favorieten gezet.
  • Lianne
    Lianne dinsdag 02 aug 2016 om 18:36
    Ha Williene, Ik ben erg fan van je recepten heb er al een hoop gemaakt met veel plezier! Maar zit een beetje met het volgende. Bij bijvoorbeeld de saté saus gebruik je ketjap. Ketjap is voor zo ver ik weet gemaakt van soja bonen. Ik probeer eigenlijk zoveel mogelijk soja te vermijden omdat het je hormoon huishouding uit balans zou brengen maar ook kan lijden tot andere allergieën en in het ergste geval onvruchtbaarheid. Dit omdat er fyto-oestrogeen in zit wat lijkt op ons natuurlijke hormoon oestrogeen. Echt in veel producten zit soja. Zelf in al het brood wat je koopt bij zowel de supermarkt als de bakker. Zou je bijvoorbeeld bij je recepten ook aan kunnen geven of het wel of geen soja bevat? En wat zou je bijvoorbeeld bij het recept satésaus kunnen toevoegen ipv ketjap? Hoe kijk jij daar tegen aan, het hele soja verhaal? Soms weet ik ook niet meer wat nu goed voor je is.. Ik hoor graag van je. Groetjes Lianne.
    • Smakelijck woensdag 03 aug 2016 om 19:46
      Hoi, Soja is alleen in gefermenteerde vorm goed om te eten. Dan is het zelfs supergezond en kankerwerend. De rest van de sojaproducten zoals meel, melk, yoghurt e.d. vermijd ik ook. In sojasaus, ketjap, miso e.d. is de soja gefermenteerd. Ketjap gebruik ik niet meer, vanwege de suiker, ik gebruik hiervoor Tamari, een japanse soja-saus. Hopelijk heb ik je kunnen helpen met je vraag. Succes!
  • Lianne
    Lianne donderdag 04 aug 2016 om 21:14
    Ha, Bedankt voor je bericht je. Oké. Ja hier kan ik denk ik wel wat mee. Staat het er altijd bij als het in gefermenteerde vorm is? En wat houd dat precies in? Groetjes Lianne
    • Smakelijck zaterdag 06 aug 2016 om 11:22
      Fermentatie is een proces waarbij het voedsel wordt omgezet door bacteriën, gisten of bijvoorbeeld schimmels. Zo wordt het product beter opneembaar voor je lichaam. Melkproducten die gefermenteerd zijn, zijn zo bijv. beter opneembaar voor je lichaam (karnemelk, yoghurt, kwark, creme fraiche, etc. Maar zuurkool en wijn zijn bijvoorbeeld ook gefermenteerd. Soja wordt ook veel gefermenteerd, miso, sojasaus, tempeh en tamari zijn daar voorbeelden van. Op die manier is soja dus heel goed te verdragen én heeft het heel veel voordelen voor je lichaam vooral als probiotica (zoals de meeste gefermenteerde voedingsmiddelen). Hopelijk heb je hier wat aan! Groetjes!
  • Marion
    Marion zondag 04 dec 2016 om 14:11
    Zou je ipv pindakaas ook notenpasta kunnen gebruiken? Groetjes Marion
    • Smakelijck maandag 05 dec 2016 om 10:52
      Ja hoor, dat denk ik wel! Hij zal dan wel iets lichter van kleur zijn verwacht ik. Succes!
  • Tineke
    Tineke maandag 19 dec 2016 om 09:48
    Wat heb je toch een fijne site, duidelijk met mooie en heerlijke recepten! Hoe lang moet de kip in de Marinade staan?
    • Smakelijck maandag 19 dec 2016 om 10:01
      Wat een mooi compliment! Dankjewel! Zolang je wilt! Het mag een kwartier zijn maar ook een hele nacht (dan wel in de koelkast ;-) ) Net wat je goed uitkomt.
    • Eline
      Eline maandag 18 mei 2020 om 11:29
      Hoi! Welke kruiden gebruik je voor de marinade? Groetjes Eline
      • Smakelijck maandag 18 mei 2020 om 14:35
        Binnenkort komt er een lekkere marinade op de site. Ik doe meestal soja, knoflook, gember en zout en peper. Evt. wat koriander.
Laat een bericht achter!
280