12-01-2012

Rijst met prei-roomsaus!

Doordeweek wil je vaak niet teveel tijd in de keuken staan, een makkelijke snelle maaltijd is dan vaak erg handig. Deze maaltijd staat binnen 30 minuten op tafel en is erg smakelijck :-)
 
Rijst met prei-roomsaus voor 4 personen:
 
Ingredienten:
250 gram rundergehakt, 1 grote ui, gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, 500 gram prei in ringen, 250 gram kastanjechampignons in plakjes, 200 ml slagroom, 100 a 150 ml water, 1 el speltbloem, peper en zout, walnoten, olie en roomboter, 300 gram (zilvervlies)rijst
 
Bereiding:
Verhit wat olijfolie en roomboter in een pan. Bak hierin het gehakt rul, voeg de ui en de knoflook toe en fruit dit. Voeg de plakjes champignons toe en bak een paar minuten mee. Preiringen erbij en nog 2 a 3 minuten mee laten garen. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de verpakking.
Strooi de bloem over het prei mengsel en bak even mee. Voeg nu de slagroom en het water toe en laat dit zachtjes 5 a 8 minuten pruttelen. Breng het geheel op smaak met flink zout en peper.
 
Serveer met de rijst en de walnoten.

Deel via social media

 
Print recept

14 Reacties

  • Hanneke Bl.
    Hanneke Bl. woensdag 14 mei 2014 om 18:46
    Hij staat nu op het vuur, ziet er goed uit!! Even wachten tot me vent thuis dan kunnen we aanschuiven:)
  • Anne
    Anne donderdag 26 sep 2013 om 19:18
    Grappig, ik heb vandaag dit recept met creme fraiche gemaakt bij gebrek aan slagroom. Het was heerlijk!! :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 27 sep 2013 om 09:44
      Wat leuk! Creme Fraiche is ook een goed idee! Dankjewel!
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 21 jan 2012 om 13:02
    Hoi Lydia,

    Klopt, ik gebruik regelmatig slagroom, roomboter, volle producten. Dit omdat ik van mening ben dat dat het gezondst is. Door alle dieetgoeroes zijn we bang geworden voor vetten, terwijl we juist vet nodig hebben. Zo af en toe slagroom gebruiken is dus helemaal niet zo slecht, als je verder gezond eet.

    Wil je liever geen slagroom gebruiken dan kun je het vervangen door creme fraiche.

    Maar om romige smaken te krijgen in soepen, sauzen etc. zul je toch iets dergelijks toe moeten voegen voor de smaak.

    Groetjes, Williene
  • Lydia
    Lydia vrijdag 20 jan 2012 om 22:05
    Ik heb vandaag bovenstaand recept gemaakt. Smaakt heel goed!
    Wel zit er best veel slagroom in de recepten. Is dat altijd wel zo gezond? Daar zit natuurlijk wel veel vet in.
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 12 jan 2012 om 17:57
    @MamaMuis: :-)

    @Mieke: In veel slagroom zit E407. Deze staat te boek als oranje. Campina heeft E-nummervrije slagroom en kookroom, deze kun je ook gebruiken, als het goed is. Soms pak ik 'm gewoon mee uit de supermarkt, of ik haal 'm bij de natuurwinkel. Deze is sowieso zonder E-nummers.

    Slagroom zou je kunnen vervangen door kookroom, maar let dan goed op E-nummers, die van Campina schijnt dus e-nummervrij te zijn. Of creme fraiche. Soms kun je het ook vervangen door yoghurt, maar dat scheelt per recept. In dit recept moet het wel een roomsaus blijven. Je kunt ook half/half proberen.
  • mieke
    mieke donderdag 12 jan 2012 om 15:02
    Welke slagroom gebruik jij? In heel veel merken zit een e-nummer. Heb je ook een alternatief voor de slagroom? (ik wil een beetje lijnen, maar met al die lekkere recepten van jou is dat moeilijk :)
  • Mama Muis
    Mama Muis donderdag 12 jan 2012 om 14:17
    De salades staan in de nieuwste gezinsgids zie ik, leuk! En lekker makkelijk, hoef ik de computer niet op te starten voor de recepten :)
  • Margje
    Margje woensdag 10 apr 2019 om 13:41
    Deze is idd lekker makkelijk.. gebruikte creme fraiche ipv slagroom en dat is een ideale oplossing voor als ik geen evrije slagroom in huis heb
    • Smakelijck woensdag 10 apr 2019 om 16:10
      Is inderdaad een ideale oplossing. Fijn dat het gesmaakt heeft.
    • Marijke
      Marijke dinsdag 13 dec 2022 om 19:38
      Heerlijk gegeten! Zo simpel, en zo smaakvol!!
      • Smakelijck woensdag 14 dec 2022 om 11:37
        Fijn!
    • Henriëtte
      Henriëtte maandag 02 okt 2023 om 11:03
      Zou de slagroom vervangen kunnen worden door haverroom of kokosroom denk je? Of smaakt dat niet? (Ik kan niet tegen zuivel helaas)
      • Smakelijck maandag 02 okt 2023 om 11:06
        Zeker kan dat! Haverroom is het meest neutraal qua smaak, kokosroom kan ook, maar dan proef je wat meer kokos.
Laat een bericht achter!
261