22-05-2012

Rigatoni met gegrilde groenten!

Mmm, nu er weer wat zomers weer komt heb je echt zin lekkere zomerse gerechten die niet al te veel tijd kosten. Dit is erg makkelijk en lekker! In ongeveer 15 a 20 minuten heb ik met dit recept een hele gezonde maaltijd op tafel! Het recept van de rigatoni is van Jamie Oliver.

Rigatoni met gegrilde groenten en salade:

Ingredienten:
1 a 2 rode pepers, 100 gram amandelen, 4 ansjovisfiletjes*, 2 handen verse basilicum (daar gaat m'n hele oogst...), 500 gr. cherrytomaten, 40 gr. parmezaanse kaas, 2 tenen knoflook, olijfolie, rigatoni pasta (evt. volkoren of een andere soort pasta)

Maal in de keukenmachine de amandelen, kaas, ansjovisjes, knoflook, rode pepers (als je van pittig houdt laat je de zaadjes erin, wil je mild** dan verwijder je de zaadjes) fijn. Voeg al draaiende 1,5 hand van de basilicum en 2/3 van de cherrytomaten toe en maal het geheel tot een fijne massa. Voeg een scheutje olijfolie toe om het geheel wat smeuiger te maken.

Kook ondertussen de pasta gaar. Giet af en bewaar wat van het kookvocht. Snijd de rest van de cherrytomaten door de helft. Meng de pasta met de puree en giet er wat kookvocht of olijfolie bij om het wat smeuiger te maken, indien gewenst. Doe het geheel in een mooie schaal en strooi de rest van de tomaatjes erover en wat verse basilicum.

Serveer deze pasta met een lekkere salade, aangemaakt met bijv. wat olijfolie, een eetlepel (balsamico)azijn, zout en peper en een kneepje citroensap. Ook gegrilde groenten zijn hier erg lekker bij.
Gegrilde groenten eet ik bij veel gerechten gewoon omdat het lekker is, gezond en je krijgt op een makkelijke manier veel groenten binnen.

Hiervoor snijd ik 2 paprika's (bijv. geel en rood) in grove stukken. Champignons(kastanje) laat ik heel of snijd ze 1 keer door als ze echt groot zijn. Courgettes in plakken van 1 cm en dan nog een keer doormidden, en ui in grove stukken.
Ik laat een (grill)pan heet worden op het vuur, doe wat olijfolie in de pan en bak de groenten even heel kort (5 min) flink aan op hoog vuur. Serveren in een mooie schaal en je hebt de zomer op tafel!

* Veel mensen zijn een beetje huiverig voor ansjovis. In zo'n gerecht proef je absoluut geen vis-smaak maar het zorgt wel voor wat zoutigheid en extra pit. De rest van de ansjovisjes kun je heel goed invriezen voor een volgende keer. En ansjovis is heel gezond!
**Als je de zaadjes uit de rode peper haalt dan is het gerecht niet pittig en is het ook geschikt voor kinderen. Gebruik evt. 1 peper.

 

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 22 mei 2012 om 22:25
    Het lijkt me een heerlijk recept... Alleen ik ben ook een beetje huiverig voor ansjovis. (ik heb 1x een niet goed gaar/half koud stuk vis - die gebakken moest worden - gegeten, daar heb ik een beetje nare herinneringen aan) Maar volgens mij moet dit recept heerlijk zijn!

    Bedankt voor je vele recepten... Ik ben blij dat de vakantie weer voorbij is :)

    Je kunt inmiddels wel 1x een kookboek laten maken!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 mei 2012 om 22:31
      Dat kan ik me voorstellen. Maar je neemt ansjovis uit blik dus daar kan niets fout mee gaan. Je moet uitkijken dat het niet te overheersend wordt, maar met dit recept heb je daar geen last van. Je vindt ze ook niet meer terug... :-)

      Graag gedaan hoor, enne hier hebben ze deze hele week vakantie! Dus kan niet beter met dit weer!

      Groetjes, Williene
  • Diana
    Diana dinsdag 22 mei 2012 om 09:11
    Dit is gewoon Jamie's variant op de Pesto alla Trapanese :D Super lekker! Er zijn talloze varianten van in omloop, mijn tante kan het ook zo lekker maken. :) Haar variant is dan zonder anjovis, ze maakt de pesto van amandelen, knoflook, parmezaanse kaas en basilicum. Kookt de penne al dente, ondertussen snijdt ze de cherry tomaatjes. Als de pasta klaar is, mengt ze het in een grote schaal met de pesto en de tomaatjes :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 23 mei 2012 om 19:16
      Het klinkt inderdaad heerlijk! Vooral op deze dagen, dan heb ik ook weinig puf om te koken!
    • Diana
      Diana dinsdag 22 mei 2012 om 23:12
      Haha ja dat is de reactie van de meesten :) Persoonlijk vind ik het super lekker, maar je moet er ook maar mee zijn opgegroeid ;) Mijn man moest er eerst ook niks van hebben, totdat we in Italië uitgenodigd werden bij vrienden en toen kon hij echt niet meer weigeren toen hij tentakels op zijn bord kreeg. Toen moest hij wel proeven en is overstag gegaan haha. Maar je kunt in zo'n salade van alles in gooien. Het kan ook met tonijn gemaakt worden, mais, bonen, worstjes, kaas, mozzarella... noem maar op! Ik heb er zo veel variaties van gegeten. Allemaal lekker :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 mei 2012 om 22:23
      Ik vind Pesto Genovese door pasta inderdaad wat saai. Dan heeft deze veel meer pit en smaak!

      Jouw recept klinkt ook lekker, maar zeevruchten... Brr, dat is echt iets waar ik liever niet aan begin! Sorry! Als ik van die inktvisjes zie dan heb ik al genoeg gehad, haha!

      Groetjes, Williene
    • Diana
      Diana dinsdag 22 mei 2012 om 21:45
      Ja, ik idd gelezen dat je hem van Jamie had ;) Alleen toen ik de ingrediënten lijst las en hoe je het moet bereiden dan wist ik meteen dat dit de Pesto alla trapanese is, ook al werd dat niet bij naam genoemd ;) Het recept staat ook in Jamie's Italië, maar dan wel weer net een wat andere variatie erop. Persoonlijk vind ik deze Siciliaanse pesto variant lekkerder dan de traditionele Pesto alla Genovese (uit Genua). :) En idd, heerlijk met dit weer!

      Zelf had ik vandaag met het warme weer een rijstsalade gemaakt, ook een aanrader :) http://www.dianaemanuela.nl/creatief/20120522214415.htm
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 mei 2012 om 19:11
      Ha Diana,

      Ik heb 'm van Jamie's 30 minute meals (ik schreef ook dat ik 'm van Jamie had, niet dat je denkt dat ik 'm had gekopieerd, haha). Het is inderdaad een soort van pesto. Erg lekker hoor! Mmm!

      Groetjes, Williene
Laat een bericht achter!
261