24-07-2014

Pruimenchutney!

Het is echt pruimentijd! In verschillende tuinen zie je prachtige, bomvolle bomen met veel pruimen! Wat een rijke oogst, dit jaar! 

Van verschillende kanten kreeg ik (veel) pruimen! Een grote hoeveelheid wordt zo weggesnoept, maar er bleef nog genoeg over om wat lekkers van te maken. Onder andere deze heerlijke chutney. Lekker bij een vleesgerecht, bij een blokje kaas of op een toastje brie! 

Pruimenchutney!

Ingredienten:

1,5 kilo ontpitte pruimen, 4 rode uien, 2 tenen knoflook, 350 milliliter rode wijn, 100 gram rozijnen, 150 gram palm- of kokosbloesemsuiker, sap van een halve citroen, 1/4 stukje rode peper (of meer naar smaak), snufje kruidnagelpoeder, 4 theelepels gemberpoeder, snufje zout en peper, flinke scheut balsamicoazijn

Bereiding: 

Snijd de pruimen in kwarten, de uien in halve ringen en snipper de knoflook en rode peper. Doe alle inredienten in een ruime pan, uitgezonderd de balsamicoazijn. Breng de chutney aan de kook en laat op laag vuur zo'n 30 tot 45 minuten inkoken. Als er teveel vocht verdampt kun je wat wijn toevoegen. 5 a 10 minuten voordat de chutney klaar is roer je er nog een scheut balsamico door. Schep de chutney heet in schone jampotten en sluit goed af. Zet de potten minimaal 15 minuten op hun kop op een schone doek. 

Eenmaal geopend bewaren in de koelkast! 

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

13 Reacties

  • Corry Roordink
    Corry Roordink vrijdag 25 jul 2014 om 20:10
    kan dit recept ook met gele pruimen? Zo ja, gebruik je dan witte of rode uien?
    • Smakelijck vrijdag 25 jul 2014 om 20:42
      Ik verwacht het wel, maar heb dat nog niet geprobeerd. Ik zou dan in ieder geval ook witte ui gebruiken! Succes!
      • Corry Roordink
        Corry Roordink zaterdag 26 jul 2014 om 21:39
        Heeeerlijk! Kleur uien maakt niet uit, want gerecht kleurt ook door de rode wijn. Vandaag 20 potjes gemaakt en de pruimen zijn nog niet op, maar de potjes wel. Als nog pruimen wil? Gratis plukken en meenemen: Nijkerkerstraat 27, Putten. Heb je ook nog een recept van pruimentaart?
        • Smakelijck maandag 28 jul 2014 om 08:23
          Wat leuk, Corry! Ik zou ze graag komen plukken, maar we gaan op vakantie ;-) Ik heb zelf inmidels al heel wat pruimentaarten gemaakt en ik gebruik daarvoor het appeltaartdeeg uit m'n eerste boek. Dan doe ik dat in een lage vorm en verdeel ik de pruimen over de bodem en zet 'm dan in de oven. Succes!
  • Inge
    Inge zondag 10 aug 2014 om 17:02
    Witte versie: Deze chutney gemaakt van mirabellen (kleine gele pruim), witte (zoete) wijn, blanke uien en verse gember. De volgende keer zou ik de blanke rozijnen erdoor doen, maar die had ik nu niet. Resultaat: verrukkelijk, fris, zoetzuur. Een geweldig leuk recept.
    • Smakelijck maandag 11 aug 2014 om 10:45
      Wat leuk zeg! Goed om te horen! Blanke rozijnen zou ik persoonlijk niet doen, deze zijn gezwaveld. FIjne dag!
  • Inge
    Inge maandag 11 aug 2014 om 17:08
    Oké, had ik nog niet aan gedacht. Mocht ik ze ooit ongezwaveld vinden, dan hoor je dat. En bovendien gaat het met bruine ook heel goed. Bedankt voor de tip. Zo leer ik weer eens wat.
    • cees de jonge
      cees de jonge maandag 25 aug 2014 om 15:35
      " ontzwavelen" doe je simpelweg door ze enige uren te weken in water, wat je zo nu en dan ververst!
  • Inge
    Inge vrijdag 05 sep 2014 om 08:10
    Vandaag de rode versie gemaakt van rode kerspruimen. Deze zaten vol sap en ik was al bang dat de hoeveelheid wijn teveel zou zijn. Het klopte. Daardoor moest ik lang inkoken, maar werd de chutney meer saus, die overigens wel heerlijk, fris en zoetzuur is en te vergelijken met een soort van tomatensaus. Als chutney vond ik het jammer dat het niet erg goed lukte, maar de ontdekking van het maken van een heerlijke rode zoetzure saus is een pluspunt. Hoelang zou dit goed kunnen blijven buiten de koelkast?
    • Smakelijck vrijdag 05 sep 2014 om 21:01
      Bij sappige pruimen is het inderdaad oppassen dat het niet té nat wordt. En heb je ze gekookt zonder deksel? Want dan verdampt het vocht goed. Als het heet in schone potten gaat dan is het wel een tijd houdbaar hoor, zeker een half jaar! Succes!
  • Inge
    Inge dinsdag 09 sep 2014 om 08:56
    Ik kwam daar ook achter dat het deksel eraf moest. Het voordeel is dat je het dan ook beter in de gaten kunt houden. Een half jaar, dat is langer dan ik gedacht had. Dank voor je reactie.
    • Marieke
      Marieke woensdag 10 nov 2021 om 22:15
      Hoi, Waar zou ik de rode wijn door kunnen vervangen? Of gewoon wachten tot onze ukkepuk geboren is? ;)
      • Smakelijck dinsdag 16 nov 2021 om 13:00
        Balsamicoazijn of druivensap :-)
Laat een bericht achter!
253