30-11-2011

Mosterd!

Het is inmiddels een sport geworden om zoveel mogelijk zelf te maken. Toegegeven, soms is het best ingewikkeld, maar een aantal dingen zijn zo gemakkelijk, echt het uit proberen waard. Zoals mosterd...

Voor 1 pot mosterd (300 ml) heb je nodig:

100 gr. mosterdzaad, 200 ml. wittewijnazijn, 1 theelepel kurkuma, 50 gr. palmsuiker of 30 gram honing, peper en zout.

Week het mosterdzaad een nacht in de azijn, zo krijg je een gladder effect. Doe het mosterdzaad met de azijn in de keukenmachine. Voeg de rest van de ingredienten toe.
Draai nu in een minuut of 6 een bijna gladde mosterd. Des te langer je draait, des te gladder wordt de mosterd. Doe de mosterd in een schone pot en zet in de koelkast tot gebruik. Des te langer hij staat, des te lekkerder hij wordt.

Dit is een basisrecept. Je kunt hiermee varieren naar smaak. Bijv. een andere azijnsoort, specerijen zoals karwijzaad of kruidnagel toevoegen, chilipepers of honing i.p.v. suiker.

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

9 Reacties

  • Inge
    Inge zaterdag 22 sep 2012 om 17:51
    Helaas heb ik geen keukenmachine, ik zie dat je die bij meerdere recepten gebruikt. Heb je alternatieven?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 24 sep 2012 om 15:37
      Als je veel zelf wilt gaan maken etc. is het overwegen om er 1 aan te schaffen wellicht een oplossing ;-) Je kunt het anders evt. met een blender/staafmixer/vijzel proberen, maar sommige pasta's e.d. krijg je nooit zo mooi als met een keukenmachine. Mijn review kun je lezen over de Philips. Deze blog kun je vinden onder de index. Voor 150 euro heb je een keukenmachine, sapcentrifuge, sinaasappelpers, blender etc. in 1.

      Succes ermee!
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad woensdag 27 jun 2012 om 01:47
    Met deze tip ben ik erg blij, want mijn wederhelft dacht dat je als je de mosterdzaadjes ging malen, je mosterd kreeg, nu weet ik dus hoe het moet, en wederom bedankt.

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 27 jun 2012 om 13:33
      Succes ermee Gerdien! Ook hierop zijn verschillende variaties te bedenken, en met lang malen krijg je vanzelf een mooie gladde mosterd!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 24 mei 2012 om 11:11
    Bedankt voor de tip, waar de mosterzaadjes verkrijgbaar zijn.
    Ik zal eens op zoek gaan op internet of ik iets kan vinden hoelang ik zeekraalmosterd kan bewaren, en hoe je dat het beste kan doen. Anders, eerst maar eens zonder zeekraal proberen.

    Groetjes, Lydia
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 23 mei 2012 om 10:12
    Hoi, ik zou graag eens je mosterd willen maken. Maar waar kan je mosterdzaadjes kopen? En ik wilde het met honing proberen, daar neem je ook 50 gram van? Ik wil er nog zeekraal in doen. Heb een poosje geleden zeekraalmosterd op en was zo lekker. Lijkt me leuk om een keer zelf te maken.

    Groetjes, Lydia
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 23 mei 2012 om 19:17
      Mosterdzaadjes heb ik bij de natuurwinkel gekocht omdat de meeste supermarkten ze niet verkopen. Ik denk dat ze het in de toko ook wel hebben. Honing zou ik inderdaad 50 gram gebruiken.

      Klinkt lekker, maar misschien blijft het dan niet zo lang houdbaar, geen idee!

      Succes met uitproberen!

      Groetjes, Williene
    • Fransje
      Fransje zaterdag 16 sep 2023 om 13:50
      Hoe lang blijft deze mosterd goed?
      • Smakelijck maandag 18 sep 2023 om 18:56
        In de koeling zeker een paar maanden.
Laat een bericht achter!
272