30-01-2012

Mayonaise!

Ik kreeg behoorlijk wat vragen over mayonaise. Welke ik gebruik en of ik ook een recept had.

Tot nu toe kocht ik mijn mayonaise in de winkel. Bij bijv. Plus supermarkt verkopen ze Belze Majoneis. Belgische mayonaise zonder toevoegingen. Ook heb ik ze weleens van de natuurwinkel.
Het is erg wennen aan de smaak, omdat deze mayonaises nogal zuur smaken. De sauzen van Calve en Remia worden flink gezoet met suiker, vandaar dat echte mayonaise wel even wennen is.


Al een hele tijd wilde ik het zelf proberen. Had al een aantal recepten verzameld, maar vanwege het 'rauwe' eieren verhaal schoof ik het altijd maar voor me uit. Toch heb ik me daar maar over heen gezet, en zie hier overheerlijke zelfgemaakte mayonaise. En in een mum van tijd heb je 'm klaar, met hulp van de Kitchen Aid :-)


Ingredienten:
2 eidooiers, 1 a 2 tl mosterd, paar druppels honing*, 2,5 dl olie (ik gebruik half zonnebloem, half olijfolie) witte peper, zout, scheutje water, kneepje citroensap.


Doe de eidooiers, mosterd, honing, peper en zout in een kom. Klop deze even door. Voeg in een heel dun straaltje de olie toe en blijf kloppen. Dit kan prima in een keukenmachine en het schijnt ook te werken met een staafmixer. Als alle olie is toegevoegd en je mayonaise mooi wit kleurt voeg je citroensap toe en een scheutje water. Mooi romig kloppen en klaar is je HomeMade Mayonaise!


*De honing is niet perse nodig. Maar het maakt je mayonaise minder zuur. Je kunt dit dus gerust weglaten.

De mayonaise kun je bewaren in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Zo blijft hij een paar dagen tot een week houdbaar.

Deel via social media

 
Print recept

26 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 25 apr 2014 om 08:49
    oei, ik zie dat ik het merk verkeerd getypt heb: het moet zijn Delouis. Verder dacht ik dat er van het merk Machandel ook Dijon mosterd was....
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 25 apr 2014 om 08:42
    Volgens mij verkoopt webwinkel Odin biologische Dijon mosterd van het merk Decious. Er zit geloof ik wel alcoholazijn in....
  • Claudia Waardeloo
    Claudia Waardeloo woensdag 23 apr 2014 om 12:59
    Hoi Williene, Ik lees in veel recepten voor mayonaise dat je het beste Dijonmosterd kan gebruiken, omdat deze ook gelijk als emulgator werkt.
    http://www.smulweb.nl/artikelen/38671/De-geschiedenis-van-de-mosterd
    Alleen is het mij nog niet gelukt om Dijonmosterd zonder rode e-nummers te vinden. Ik was even benieuwd of dit jou misschien wel gelukt is? Ik zie het trouwens ook niet terug in de e-vrije productlijsten van Gerdien. Alvast bedankt!
    groetjes,
    Claudia
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 23 apr 2014 om 14:19
      Ha, Ik denk inderdaad dat Dijon geen E-vrije mosterd heeft. Ik bewaar zelfgemaakte mayonaise vaak een dag of 3, dat gaat altijd goed. Ik gebruik dan vaak maar 1 eidooier, dan heb ik niet teveel.

      Succes!
  • Evert van Wijk
    Evert van Wijk zaterdag 15 mrt 2014 om 14:33
    Hoi Williene, ik heb pas je boek gekocht, heerlijke recepten! Mayonaise ging de 1e 2 keer goed, maar daarna gaat het iedere keer fout, net water. Wat doe ik fout? M.vr.gr. Gerda van Wijk.
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 15 mrt 2014 om 19:05
      Leuk, dankje!

      Mayonaise is een lastig proces, het moet echt de binding krijgen door het langzaam toevoegen van de olie. Bij mij gaat het ook de ene keer goed en de andere keer fout. Waar dat precies aan ligt weet ik ook niet, helaas.
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 23 feb 2013 om 20:35
    Inderdaad het is even een werkje, maar ik ben nog altijd schuw voor het salmonella verhaal (vooral omdat ik een darmziekte heb). Het is even lastig om de juiste temperatuur te vinden, dus even flink met de knoppen spelen. Gewoon in een pan en een elektrische thermometer :) Eieren in het water doen als het 57 graden heeft bereikt, als het dan opnieuw bij die temperatuur is 5 minuten. Trouwens ik ben je heel dankbaar voor deze site! Ben zowat verslaafd haha, je hebt zoveel eten erop staan wat ik net zo lekker vind.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 27 feb 2013 om 18:23
      Oei, dat is dan wel echt een precisie werkje! Bedankt voor je info, daar heb ik zeker wat aan!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 27 feb 2013 om 16:33
      Klopt! Het ei blijft gewoon vloeibaar. Omdat je het dus kookt net boven 55 graden, maar onder de 60. Bij 60 gaat het ei pas stollen :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 23 feb 2013 om 23:00
      Het is met salmonella inderdaad uitkijken! Dus na het koken scheid je de eieren van wit en dooier? Ik ben heel benieuwd, wil ik toch eens proberen! En bedankt voor je compliment! Leuk om te horen!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 23 feb 2013 om 10:48
    Je kan ook zelf eieren pasteuriseren om de salmonella eruit te halen :) Een ei stolt bij 60 graden, salmonella gaat dood bij 55 graden. Een precies werkje, maar een ei op 57 graden 5 minuten koken en hij is veilig :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 23 feb 2013 om 19:34
      Bedankt voor de tip! Wel een heel werk, elke keer voordat ik mayo moet gaan maken ;-) Ben wel benieuwd hoe je 'm dan kookt? Of verwarm je 'm au bain marie?

      Groetjes, Williene
  • Rietje
    Rietje vrijdag 03 feb 2012 om 18:29
    Hoi, leuke blog hoor, met al die lekkere recepten!

    Heb vanavond mayonaise uit geprobeerd! Heerlijk en zo klaar!
    Super, bedankt!

    Rietje
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 03 feb 2012 om 19:19
      Dankjewel voor je reactie! Fijn dat het zo lekker was!

      Groet, Williene
  • wilma
    wilma maandag 30 jan 2012 om 16:28
    Laat het je weten!
    Thanks!
    Wilma
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 30 jan 2012 om 16:19
    Ja hoor, dat kan prima. Je kunt ook poedersuiker nemen.

    Groetjes, Williene
  • wilma
    wilma maandag 30 jan 2012 om 15:52
    Was net bezig met het uitproberen van internet.Had een gedaan,maar vonden hnet niet lekker,beetje dun.
    Ga dit ook proberen en doe het met wat gewone suiker of bruine,want dat zal toch ook wel gaan?
    Groet, Wilma
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 30 jan 2012 om 13:03
    Ik zal het ook even bij het recept vermelden, dat is wel handig :-)
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 30 jan 2012 om 13:02
    Hoi, Bedankt voor je reactie! De mayonaise kun je in de koelkast in een goed afgesloten bakje een paar dagen bewaren, hooguit een week.

    Groetjes, Williene
  • Gerrinda
    Gerrinda maandag 30 jan 2012 om 12:55
    Hoi, wat leuk dit recept! Dat wil ik zeker uitproberen. Weet je ook hoe lang het houdbaar is en hoe kan ik het het beste bewaren? Groetjes Gerrinda
  • Tineke
    Tineke vrijdag 02 jan 2015 om 15:40
    Voor degenen bij wie de mayonaise niet stevig genoeg wordt heb ik een tip: zorg ervoor dat alle ingrediƫnten op kamertemperatuur zijn.dit is echt van essentieel belang om een goed resultaat te krijgen.
    • Smakelijck maandag 05 jan 2015 om 09:29
      Bedankt voor je tip! Dit wist ik ook niet!
  • Mariska
    Mariska vrijdag 19 feb 2016 om 17:48
    hoi, mijn mayonaise wordt niet wit, wat doe ik verkeerd? groetjes Mariska.
    • Smakelijck vrijdag 19 feb 2016 om 18:17
      Als je iets langer doorklopt wordt hij witter. En wellicht wat meer olie gebruiken? Succes!
  • Floor
    Floor vrijdag 08 apr 2016 om 20:14
    Ik heb ergens gelezen dat het zuur de salmonella dood..
  • Aria
    Aria donderdag 15 feb 2018 om 18:58
    Hallo Williene, Ik maak vaak recepten uit je boek echt een aanrader! Als ik een keer snel iets op tafel wil zetten, pak ik je boek.... Ook kijk ik vaak op je website... Kan je misschien wat vaker gezonde taarten op het web zetten? Aria
Laat een bericht achter!
272