19-03-2012

Limonadesiroop!

 

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 

Voor limonadesiroop kun je allerlei soorten fruit gebruiken. Bijv. aardbeien, appels, grapefruits, frambozen, citroen, sinaasappels, bessen etc. Of je maakt een combi van een aantal soorten fruit. Pers het sap uit het fruit of doe het fruit in de sapcentrifuge. Belangrijk is dat je het sap goed helder krijgt. Dit kun je bijv. doen door het door een schone doek te laten lopen. Ik gebruik hiervoor een hydrofiele doek (voor baby's :-) ) die ik speciaal voor de keuken gebruik. Hier laat ik mijn brood en degen ook onder rijzen bijv.
 
Meet de hoeveelheid sap die je over hebt gehouden. Voor elke liter sap gebruik je 1,5 kilo (riet)suiker. Dit breng je samen heel langzaam aan de kook zodat de suiker oplost en daarna giet je het in schone, steriele flessen. Met een liter sap en 1,5 kilo suiker heb je ongeveer 2 liter siroop.
 
Misschien schrik je van de enorme hoeveelheid suiker, dat doe ik ook, maar je hebt het nodig anders gaat je sap bederven. Je kunt minder suiker gebruiken, dan moet je citroenzuur toevoegen, maar dan nog heb je op een liter sap 1250 gram suiker nodig en 25 gram citroenzuur. Ik gebruik dan liever helemaal suiker ook omdat je de siroop verdunt met heel veel water. In verhouding valt de hoeveelheid suiker dan mee. Je doet echt een heel klein scheutje in een glas en vult de rest aan met water.
 
 

Deel via social media

 
Print recept

27 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous zondag 02 mrt 2014 om 11:14
    Ik maak graag zelf limonade siroop. Vooral in de zomer en het najaar als je overal fruit als vlierbessen, bramen, duindoorn en rozenbottels kunt plukken. Zelf gebruik ik altijd 1 kilo suiker op 1 liter sap met een beetje citroensap, anders wordt het me veel te dik en te zoet. Over de houdbaarheid maak ik me nooit zorgen. Ik giet de hete siroop in hete, schoon gekookte flessen, waar ik direct de dop op draai. Zo blijven ze tijden lang goed. Zo heb ik nu in maart nog flessen van september staan en die zijn nog helemaal goed. Let er wel op dat je glazen flessen gebruikt met een metalen dop of weckflessen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 03 mrt 2014 om 11:01
      Leuk om te lezen! Ik maak het zelf nooit meer omdat er zoveel suiker ingaat. Wel goed om te horen dat het zolang houdbaar blijft!

    • Erick Beurskens
      Erick Beurskens woensdag 01 sep 2021 om 19:02
      ik maak ook vaker limonadesiroop maar ik doe het fruit in mijn ontsapper en daar maak ik de limonade siroop van in de verhouding 1l sap 1kg suiker schutje citroensap en ik maak dezelfde van vruchten ook likeuren bv van aardbeien braambessen zwarte bessen rooie bes kruisbessen appels peren ananas kiwi's en niet te vergeten de druiven deze laatste gebruik ik alleen voor sap . heb je vragen stel
      • Marlena
        Marlena vrijdag 16 sep 2022 om 16:37
        Hoi doe je er dan ook nog water bij of de suiker oplossen in de sap met citroensap en dat heet in de flessen?
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 26 okt 2013 om 15:37
    Graag zou ik ook een vraag stellen! Ik heb zelf limonadesiroop gemaakt van aalbessen...nu alleen als ik er water bij doe dan zakt de siroop naar beneden? Kan het zijn dat er teveel suiker in zit? Ik heb 1,5 kilo suiker op 1 liter sap gebruikt, en het is ook aan de dikke kant ! (nog wel schenkbaar maar toch!) En bij de sinasappelsiroop zie je in de fles de sinaassappel naar boven stijgen en de suiker naar beneden is dit normaal of doe ik dan iets gigantisch fout?
    Alvast bedankt en de complimenten voor de super tips! E nummer vrij is zo makkelijk nog niet!! Maar met deze tips komen we wel een heel eind...bedankt daarvoor!
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 26 okt 2013 om 20:17
      Je zou het kunnen proberen met 1 kilo suiker en verder wat citroensap? En als je het doorroert met een lepeltje, blijft het dan ook zakken? Heb je de suiker wel goed laten oplossen met het koken? Anders zou ik het even goed schudden voordat je het gebruikt.

      Bedankt voor je complimenten, fijn dat je er wat aan hebt!

      Groetjes!
    • Hafergu
      Hafergu dinsdag 20 jul 2021 om 13:02
      Waarschijnlijk is je siroop gaan geleren, gelei geworden fus.. Lees bij 'dianas mooiemoestuin' hoe je dat vermijdt. Succes!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 13 aug 2013 om 22:56
    kun je het ook zoeten met stevia? Zo ja hoeveel heb je dan nodig en is dit beter dan suiker...wat erg belangrijk is
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 14 aug 2013 om 13:05
      Dat zou ik niet weten, eerlijk gezegd. Bovendien heb je dan erg veel stevia nodig en dat beïnvloed de smaak behoorlijk denk ik. Je moet ook erg oppassen dat je de juiste stevia gebruikt, zie de blog die ik daarover heb geschreven.
      http://smakelijck.blogspot.nl/2013/07/stevia.html

      Succes!
  • Kleinigheidje
    Kleinigheidje maandag 06 mei 2013 om 20:22
    Ik heb geen sapcentrifuge en wilde vandaag aardbeiensap maken. De sap moet helder zijn, geen vruchtvlees neem ik aan? Ik heb dus een hydrofile luier gebruikt, deze in de vergiet gelegd, de aarbeien erop en toen met de stamper erop gestampt. Er komt alleen zo weinig vocht uit een doos aardbeien, klopt dat?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 06 mei 2013 om 21:42
      De sap voor siroop moet inderdaad helemaal helder zijn. En je hebt heel veel fruit nodig voor de siroop. Ik gebruikte inderdaad ook vaak een hydrofiel die ik speciaal voor dit soort doeleinden gebruikte. Als je een doosje had van 250 gram dan komt daar inderdaad weinig sap uit. Beter kun je wachten tot de aardbeien volop in het seizoen zijn en je een tas vol op de markt kunt kopen voor een paar euro.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 22 jun 2012 om 17:39
    hoi allemaal, heb 2 weken geleden ruim 10 liter vlierbloesemsiroop gemaakt, en vlierbloesem met munt super lekker nu hoorde ik van onze buurvrouw dat je de siroop in kunt vriezen. Er zitten nog wat bloesems aan de boom dus het is nog te doen. Van fruit heb ik nog geen siroop gemaakt. maken jullie van de overgebleven aftreksel Jam? Groetjes Jolanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 22 jun 2012 om 18:23
      Leuk Jolanda! Vlierbloesem lijkt me alleen niet zo lekker, vlierbessen daarentegen wel. Dus ik laat de bloesem liever hangen zodat er bessen aan kunnen komen, haha!

      Ik maak geen jam van de overgebleven pulp. Dat is namelijk heel droog en dus vind ik het niet lekker om er jam van te maken.

      Invriezen is inderdaad een goede tip!

      Groetjes Williene
      • Romee Rutgers van der Loeff
        Romee Rutgers van der Loeff vrijdag 02 jul 2021 om 20:01
        Vlierbloesemsiroop is verrukkelijk!!!
        • Anna Kersten
          Anna Kersten woensdag 14 jun 2023 om 20:25
          Vlier bloesem geplukt, goed uitgezocht op beestjes. Maar nu? Was het niet 24 uur in water koel zetten ? Wat moet er in water? Citroenzuur? Daarna zeven en koken met suiker. Is dit juist
  • Diana
    Diana dinsdag 20 mrt 2012 om 10:59
    Wat grappig, wij gebruiken ook de hydrofiele luierdoeken om brood in te laten rijzen :)

    Ik gebruik trouwens wel minder suiker in de siroop, maar ik doe er ook altijd de sap van één citroen bij per 500 ml. en bij mij blijft het ruim 2 weken goed. De zoetigheid van de siroop is hier dus erg afhankelijk van het soort fruit dat ik gebruik. Aardbeien siroop is veel zoeter dan bijvoorbeeld de sinaasappel siroop. Maar mijn dochter drinkt het even goed :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 20 mrt 2012 om 17:13
      Ja precies! :-)

      Ik maak nu echt geen aardbeiensiroop. De aardbeien zijn niet alleen duur maar er zit ook weinig smaak aan. Dus ik maak het echt met fruit van het seizoen. Dus als de aardbeien goekoop zijn en dus volop in het seizoen dan maak ik veel siroop. Nu gebruik ik bijv. grapefruits, citroenen, sinaasappels etc.

      Succes ermee :)

      Groetjes, Williene
    • Diana
      Diana dinsdag 20 mrt 2012 om 16:04
      Aha dan neem ik aan dat je dus echt heel veel maakt per keer :) Tot nu toe maak ik gewoon weer nieuwe als het op is, maar aardbeien zijn wel een stuk duurder in de winter. Dus als ik ze van de zomer goedkoop kan krijgen dan ga ik ook meer maken, met meer suiker dus :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 20 mrt 2012 om 11:58
      Haha, handig he!

      Ik doe ook vrijwel altijd citroensap bij de siroop. Als tegenhanger tegen het zoet. Maar ik doe wel zoveel suiker omdat ik het wel maanden wil bewaren. Zodat ik in de winter nog aardbeiensap kan drinken bijv. :-) En dan is zoveel suiker echt nodig. Als je het voor een paar weken voldoende vindt kun je inderdaad met minder suiker af.

      Groetjes, Williene
  • Mariska van Eckeveld
    Mariska van Eckeveld maandag 19 mrt 2012 om 12:42
    Het ziet er weer lekker uit, het wordt vanmiddag sinaasappel/citroen/limoen...

    Ben erg benieuwd!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 20 mrt 2012 om 12:00
      Wat leuk dat het gelukt is! Mmm, dat is inderdaad lekker. En dan vooral in de zomer met wat ijsklontjes!

      Succes ermee!
    • Mariska van Eckeveld
      Mariska van Eckeveld dinsdag 20 mrt 2012 om 11:11
      Tis erg goed gelukt! Heerlijk!
      Nu heb ik alleen geen koolzuurhoudend water in huis, dat lijkt me helemaal lekker!
      Vooral in de zomer ga ik dit vaker doen, (met rood fruit, mmmhh) dan wordt er voornamelijk door de mannen ook veel meer gedronken, en aangezien die (hier) meestal niet van water drinken houden...
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 19 mrt 2012 om 13:19
      Lijkt me een heerlijke combi! Succes!
  • Niels
    Niels dinsdag 30 jul 2019 om 16:36
    Hoeveel siroop op een liter water ? Of andersom hoeveel% SIROOP VAN EEN LITER IS SIROOP GRAAG DE OFFICIËLE VERHOUDING VAN BV EEN PAK APPELSIEN THE
  • Niels
    Niels dinsdag 30 jul 2019 om 16:45
    Ik bedoel dus hoeveel%Siroop in een liter limonade Voor de juiste verhouding
    • Smakelijck dinsdag 30 jul 2019 om 19:06
      Dat is totaal afhankelijk van je eigen smaak. Een pak appelsientje is geen limonadesiroop, dus dat zul je niet met siroop bereiken.
    • Smakelijck donderdag 15 jun 2023 om 10:51
      @Anna Kersten, ik heb het nog nooit gemaakt. Wellicht een goed recept ergens opzoeken. Ik kan je helaas niet helpen.
Laat een bericht achter!
256