23-07-2010

Lasagne met wittewijnsaus!

Lasagnesaus maak ik iedere keer weer anders. Je kunt met dit recept eindeloos varieren en het lekker toepassen naar je eigen smaak! 

Verse Lasagne

Basisingredienten:
Ongeveer 300 gram biologisch rundergehakt, 2 uien, 2 knoflooktenen, 2 of meer pakjes tomaatblokjes of zelf tomaten ontvellen en in blokjes snijden, kruiden naar keuze (basilicum, oregano, rozemarijn, tijm, italiaanse kruidenmix etc.),evt. een half blokje (biologische) bouillon(poeder), flinke scheut rode wijn, heel klein beetje sambal of gedroogde chilipepers, evt. tomatenpuree voor een vollere tomatensmaak, verse groenten naar keuze: Dit kan een kant en klaar italiaans roerbakgroentemix zijn, je kunt ook zelf je groenten kiezen. Courgette, paprika, bleekselderij, prei, wortel, champignons allemaal geschikt voor in lasagne.
Verse lasagnebladen, of maak je eigen lasagnebladen of gebruik courgette als lasagebladen.

Bereiding:

Gehakt rullen in een grote pan, knoflook toevoegen, uien erbij, en dan de groenten die je lekker vindt. Tomaatblokjes of verse tomaten erbij, kruiden, evt. wat bouillon, wijn o.i.d. en iets pittigs, zoals chilipeper of sambal. Lekker laten pruttelen, des te langer, des te voller de smaak. Let op dat de saus niet te droog wordt, dan wijn of bouillon toevoegen. Laat de saus lekker inkoken met het deksel schuin op de pan. De saus moet redelijk dik zijn, anders wordt je lasagne te vochtig.

Schep in je ovenschaal een laag saus en bedek dit met een vers lasagnevel. Hierop weer een laag saus en vervolgens weer een lasagnevel, als laatste een laag saus.

Als topping op de lasagne maak ik vaak een witte wijnsaus:

Maak hiervoor een roux (http://www.letscookit.tv/video/blonde-roux) van gelijke delen roomboter en speltbloem. Smelt de roomboter (bijv. 50 gram) en doe de bloem (ook 50 gram) erbij. Laat de bloem even garen. Doe scheutje voor scheutje wat bouillon en witte wijn erbij en roer de saus na elk scheutje glad. Doe er op het laatst een scheutje slagroom (AH-biologisch) of bijvoorbeeld haverroom bij om de saus romig te maken. Blijf steeds proeven om te kijken of er nog wijn/bouillon of room bij moet.Op smaak brengen met zout en versgemalen peper.

Deze saus doe je over de lasagne en dek je af met een ruime hoeveelheid geraspte, biologische kaas.

De lasagne moet ongeveer een half uur in de oven op 180 graden. Lekker met een (rucola)salade, aangemaakt met balsamicoazijn en olijfolie, partjes cherrytomaat en pijnboompitjes.

Variatietips:
*Een tussenlaag met spinazie of mozzarella.
*Blaadjes verse basilicum over de schotel.
*Plakken tomaat of courgette (in de lengte schaven met een kaasschaaf) tussen de lagen saus leggen.

Zelf maak ik altijd een hele wok vol met saus en maak daar 3 of 4 ovenschalen mee. 1 schaal eten we direct op, de andere 2 of 3 schalen gaan in de vriezer (zonder de witte-wijnsaus en kaas). Zo heb je de volgende keer een hele gemakkelijke maaltijd. De lasagne gaat dan bevroren in de oven (niet voorverwarmen) met een vel bakpapier eroverheen. Na een half uur haal je deze eraf en doe je er de saus en de geraspte kaas op en gaat hij weer een half uur de oven in.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Dit recept is E-nummervrij en suikervrij.

Deel via social media

 
Print recept

4 Reacties

  • Flourish like a Palm Tree
    Flourish like a Palm Tree woensdag 16 jan 2013 om 21:44
    Ha Williene,
    Beetje laat, maar nog bedankt voor je reactie! Vandaag heb ik de lasagne weer gemaakt, maar eventjes een keer zonder saus, die hoop ik nog weleens te proberen.
    Ook heb ik zojuist op mijn blog een verwijzing naar jouw blog gedaan. Hopelijk vind je dat niet erg?
    Wees welkom op mijn blog :-)
    Groetjes, Annelies
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 18 jan 2013 om 11:01
      Hallo Annelies,

      Leuk om te horen! En nee hoor, dat vind ik niet erg! Ik zal gauw eens een kijkje nemen op je blog!

      Groetjes, Williene
  • Flourish like a Palm Tree
    Flourish like a Palm Tree donderdag 29 nov 2012 om 19:22
    Ha Williene,

    Met veel plezier maak ik sinds kort recepten van je blog. Vandaag probeerde ik de witte wijnsaus te maken, wat helaas niet lukte omdat ik denk ik verkeerde verhoudingen heb gebruikt. Welke verhoudingen van bouillon en wijn t.o.v. bloem en roomboter moet je gebruiken? Ik ben benieuwd!

    Groet, Annelies
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 29 nov 2012 om 20:56
      Ha Annelies,

      Jammer dat het niet gelukt is! Ik doe meestal ong. een lepel boter met een lepel bloem. Afblussen met flinke scheut witte wijn. Vervolgens scheutje voor scheutje bouillon erbij tot je de juiste dikte hebt. Ik schat ong. 150 ml bouillon? Als je scheutje voor scheutje toevoegd stop je zodra de dikte naar smaak is. Je voegt ook nog slagroom toe, dus dat is ook nog vocht.

      En heb je het te dun kun je altijd nog een papje maken van maizena om het in te dikken.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
Laat een bericht achter!
261