19-09-2012

Kokosolie, is dat nu echt zo gezond?


Er is helaas nog steeds veel onduidelijkheid over vetten. De tijd dat alle vetten uit den boze waren is inmiddels wel verstreken, maar welke vetten nu gezond zijn en welke je beter kunt mijden daar zijn ze het nog niet echt over eens. En zeg nu zelf, je raakt toch helemaal de kluts kwijt als ze het hebben over transvetten, verzadigde en onverzadigde vetten?

Een ding is wel zeker, verhitten doet voedsel meer kwaad dan goed. Hier kun je ook zeker niet alle soorten vetten voor gebruiken. Vooral zonnebloemolie is heel schadelijk om dit te verhitten (zorgt voor ontstekingen en is kankerverwekkend). Je kunt hier prima bijv. mayonaise mee maken, want dan gebruik je het koud. Ook Extra vierge olijfolie mag absoluut niet verhit worden, evenals arachideolie, saffloerolie, druivenpitolie, slaolie, sesamolie, maisolie e.d.

Zelf gebruik ik veel extra vierge olijfolie voor koud gebruik. Ik bak en braad in kokosolie en heel soms, (bijv. groot vlees aanbraden) in roomboter. Je kunt ook prima Ghee of roomboter gebruiken om in te braden. Ghee is geklaarde boter en onder andere te koop in de natuurwinkel.

Lees hier wat Foodwatch.nl schrijft over Kokosolie.

Vraag van de maand - september 2012

'Graag zou ik van u iets willen weten over kokosvet. Is dat echt zo gezond als wordt beweerd?

Antwoord:
Kokosvet is het vet uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Een natuurproduct dus, en dat is een pluspunt. Biologisch extra vierge kokosvet wordt geperst uit het vruchtvlees van verse kokosnoten en heeft een kokossmaak. Biologisch kokosvet met een neutrale smaak wordt geperst uit het vruchtvlees van gedroogde kokos en daarna met stoom behandeld waardoor de smaak en geur verdrijnen. Deze laatste is iets meer bewerkt dan de extra vierge, maar nog steeds een prima product om te gebruiken. Het bewerkingsproces van niet-biologische kokosolie is minder duidelijk dan dat van biologisch kokosvet en de kans bestaat dat je te maken krijgt met vervuilde olie. Biologisch vet heeft dus de voorkeur.

De vetzuren uit kokosvet zijn voor het grootste deel verzadigd. Zoals ik vorige maand al schreef wordt steeds duidelijker dat verzadigd vet lang niet zo slecht is voor de gezondheid als altijd werd aangenomen.

De verzadigde vetten in kokosvet zijn voornamelijk middellange keten vetzuren. Deze vetzuren worden door het lichaam makkelijk opgenomen en komen makkelijker beschikbaar voor directe energie dan andere vetzuren. Het grootste gedeelte van de middellange keten vetzuren in kokosolie bestaat uit laurinezuur. Laurinezuur kan in het lichaam worden omgezet in monolaurine, deze stof werkt anti-bacterieel en kan sommige schimmels en virussen doden. Daarnaast heeft laurinezuur een gunstige invloed op het cholesterolgehalte.

Doordat kokosvet voornamelijk uit verzadigd vet bestaat is het goed bestand tegen hoge temperaturen en dus bij uitstek geschikt om in te bakken. Het vet blijft op hoge temperaturen stabiel en oxideert niet. Bij kwetsbare olieën rijk aan onverzadigde vetzuren oxideren die onverzadigde vetten tijdens verhitting en ontstaan schadelijke stoffen zoals vrije radicalen. Ook roomboter, eventueel geklaard, is uitermate geschikt om mee te bakken. Deze laatste is ook geschikt om op brood te smeren. Olie die rijk is aan onverzadigde vetten, zoals bijvoorbeeld olijfolie, is vooral geschikt om koud te gebruiken, bijvoorbeeld in salades of om brood in te dopen.

De conclusie is dus dat kokosvet absoluut een belangrijke bijdrage kan leveren aan de gezondheid. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat iedereen vanaf nu alleen nog maar kokosvet zou moeten gebruiken, de variatie in vetten blijft van belang.

Zie ook: www.foodwatch.nl


Deel via social media

 
Print recept

31 Reacties

  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 09 mei 2014 om 18:26
    Ha Marijke,

    Ik zag inderdaad dat AH inmiddels ook kokosolie verkoopt. Als kokosolie biologisch is, extra vierge en ook nog in een glazen pot zit dan heb je hele goede olie! Geniet ervan :-)

    Groetjes! Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 09 mei 2014 om 13:51
    Opnieuw


    Hoi

    Ik heb nu van de AH gekocht, is die ook goed? of ken je die niet?

    550 ML 6,95 e

    Er staat op Kokosnoot olie ( onverhit) stevig onder de 18C en vloeibaar boven de 24C. Kokos olie, Bio, extra vierge, Organische extra vergin, extra vierge Bio, Raw Super Food.

    Na opening koel bewaren tussen de 2-5c dus koelkast.

    Of raad je deze niet aan, dan breng ik de pot gewoon terug en schaf 1 van de andere aan die je hierboven heb beschreven.


    Hoor het graag van je.

    Mvrgr Marijke

  • Anonymous
    Anonymous woensdag 26 mrt 2014 om 13:57
    Als je goede kokosolie wilt hebben, wees dan op zoek naar biologische kokosolie, koudgeperst, ongeraffineerd en het liefst ook niet ontgeurd.

    http://www.kokos-olie.nl/extra-vierge-kokosolie


    Ik weet nu even niet meer welke ik zou moeten nemen.

    Ik hoor het graag !.


    Gr Marijke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 mrt 2014 om 20:51
      Inderdaad is biologische, extra vierge kokosolie het beste. Bijvoorbeeld van Aman Prana of Royal Green.

      Succes!
  • Henrieke Eenkhoorn
    Henrieke Eenkhoorn woensdag 25 dec 2013 om 16:00
    De blokker heeft iets die je in het mandje kunt leggen waardoor deze kruimels e.d opvangt en je zo je vet langer schoonhoudt. Heb het vorige week in het blokkerfoldertje zien staan en koste niet meer dan € 5
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 26 dec 2013 om 21:03
      Dat is handig! Bedankt voor je tip!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 jan 2013 om 17:15
    Hier kun je meer lezen over waarom kokosolie de beste olie is om in te frituren: http://foodwatch.nl/laatste_nieuws/vraag_van_de_maand/index_nl.html
  • Annemarie
    Annemarie woensdag 16 jan 2013 om 08:09
    Bedankt voor je reaktie! Ik ga het eens proberen..
    Gr Annemarie
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 15 jan 2013 om 22:29
    Hoi Annemarie,

    Je kunt het vet er een keer uithalen en goed zeven, bijv. door een neteldoek/theedoek laten lopen en je pan een keer goed schoonmaken. Tussendoor met een theezeefje de korreltjes eruit zeven.
    Het ligt ook aan je verbruik natuurlijk, frituur je wekelijks of 1x per maand etc.

    Succes!

    Succes!
  • Annemarie
    Annemarie dinsdag 15 jan 2013 om 20:25
    Hoi, ik weet niet of ik hier nog kan reageren, maar ik probeer het gewoon-.
    Hoe hou je het vet schoon als het er 2 jaar in zit? Bijv na kroketen heb je altijd wel wat rommel in je frietpan.
    gr Annemarie
  • Anonymous
    Anonymous zondag 18 nov 2012 om 12:08
    Wat een fijne site is dit. Heb al een aantal recepten geprobeerd en die waren erg lekker.

    Ik zag op de site van Foodwatch dat de tekst over kokosolie wordt herschreven. Ben benieuwd wat er aangepast is.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 19 nov 2012 om 11:49
      Fijn om te horen! Ik ziet het op de site inderdaad! De nieuwe versie is nog niet geplaatst, ben ook erg benieuwd!
  • Mieke
    Mieke maandag 22 okt 2012 om 13:55
    Hallo Williene,
    Ik gebruik heel veel ontgeurde kokosolie. Nu lees ik dat extra vierge beter is.Maar als je dat op brood doet met b.v. kaas smaakt dat wel?
    En als je daar vlees in bakt smaakt het dan niet naar kokos?
    Groeten
    Mieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 okt 2012 om 14:09
      Ik vind het erg meevallen. Vooral om in te bakken en bij warme maaltijden ruik je eerst wel wat kokos, maar ik proef het helemaal niet terug.

      Groetjes, Williene
  • Marianne Sinke
    Marianne Sinke woensdag 17 okt 2012 om 14:02
    hallo, wat een reactie's allemaal. wel verhelderend! wij gebruiken nog steeds olijfolie van de aldi in de frituurpan en ook om (vlees ed.)in te bakken. ik begrijp dat dit weeral achterhaald is? wat kan ik nu het beste kiezen om in te bakken? rijstolie of kokosolie?
    En waar kan ik dit het beste bestellen? mn man kwam eergisteren voor het eerst thuis met kokosolie uit de natuurwinkel in Goes. Deze was 6 euro voor 200 ml! lijkt me vrij duur..

    Groetjes Marianne
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 17 okt 2012 om 21:33
      Hallo Marianne,

      Olijfolie kun je op zich wel gebruiken, maar geen extra vierge.
      Ik vind kokosolie de beste optie om in te frituren, maar dat is wel vrij prijzig. https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/6882/Kokosolie-Witsenburg-2000-gram Hier is hij het voordeligst, 2 kilo voor 17,95. Wel ontgeurd, en ik gebruik in het dagelijks gebruik het liefst pure extra vierge kokosolie, maar in de frietpan vind ik dit prima ;-)

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 04 okt 2012 om 11:55
    heeft het wel zin om in kokosolie te frituren als je diepvriespatat gebruikt die in zonnebloemolie is gefrituurd?
    • Anonymous
      Anonymous vrijdag 05 okt 2012 om 10:58
      Bedankt voor je antwoord! Ik heb inmiddels kokosolie aangeschaft en ben benieuwd hoe het zal smaken en hoe lang de olie meegaat. Ik wil niet perse anoniem zijn, maar het reageren gaat wel makkelijker. Groeten, Annemieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 04 okt 2012 om 22:20
      Het is altijd beter, maar het is nog beter om zelf je patat te snijden en het dan 2x af te bakken in kokosolie.

      Groetjes, Williene
  • rianne nogwat
    rianne nogwat woensdag 03 okt 2012 om 20:57
    Hoi Williene,

    Bedankt voor je reactie! Ik heb me aangemeld als volger, kijken of het nu beter gaat idd!

    Even dit berichtje bewerkt, maar gaat helaas niet beter, moet herhaaldelijk de code intoetsen. Vreemd he!
    Groetjes Rianne
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 04 okt 2012 om 09:47
      Hoi Rianne,

      Leuk dat je je hebt aangemeld! Je berichtje werd tegengehouden als spam, misschien dat het nu beter gaat. Ik hoop het voor je! Heel vervelend anders.

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 28 sep 2012 om 11:26
    Hoi Williene,

    Heb zin om het boek van Julia Kang te bestellen, heb jij het toevallig gelezen en wat vond je ervan?
    Volgens Julia moet je de kokosolie niet ontgeurd en in een glazen pot kopen. Heb jij voor mij misschien een adres/webwinkel waarvan jij weet dat ze die verkopen? Het liefst de beste en de goedkoopste, haha!
    Alvast bedankt voor je reactie!
    En o ja, ik las dat jij het ook voor je lichaam gebruikt en in je haar? Je gebruikt het dus als shampoo?
    Groetjes Rianne
    Ps Zijn er hier nog meer mensen die moeite hebben een reactie op de site te plaatsen doordat je de letters die je intoetst steeds overnieuw moet doen, en geloof me ik ben echt geen robot! Dit weerhoud me eerlijk gezegd wel regelmatig te reageren. Moet het soms wel 10 keer overnieuw doen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 sep 2012 om 12:26
      Hoi Rianne,

      Ik heb het boek zelf en ik vind het een goed boek en makkelijk leesbaar. Kokosolie die zij gebruikt is van Aman Prana. Deze gebruik ik zelf ook altijd, maar is echt wel het duurste soort, maar bij mijn weten 1 van de weinigen die niet ontgeurd is en in een glazen pot te koop is. Voor 1600 ml betaal je 40 euro. Voor in de frituurpan koop ik wel ontgeurde en in plastic emmers. Deze heb ik op internet gevonden voor 17,95 voor 2000 gram. Dat scheelt me teveel in prijs.

      Als je nog twijfelt over het boekje van Julia, je kunt nu op haar nieuwe site de eerste 2 hoofdstukken downloaden. Kun je kijken of je het wat vindt en evt. bestellen. http://www.natuurlijkgezondslank.nl/mijn-boek/

      Ik gebruik kokosolie niet als shampoo, maar wel als het droog is bijv. Om er gewoon even iets in te smeren. Verder gebruik ik het als dagcreme, huidcreme etc.

      Wat vervelend van dat reageren! Ik heb het nog niet eerder gehoord. Misschien wordt het reageren makkelijker als je een Google-account aanmaakt? Rechts op mijn site heb je een blokje met 'volgers' daar kun je je aanmelden.

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous vrijdag 28 sep 2012 om 12:16
      Ja daar heb ik ook last van en ben ook zeker geen robot. Ik vroeg me al af hoe dat kwam.
      groeten, Henriëtte
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 22 sep 2012 om 09:46
    Dankjewel! Ik heb me toch even verdiept in Rijstolie. Wat bijv. zonnebloemolie zo schadelijk maakt bij verhitten is de hoge hoeveelheid linolzuur in de olie. In rijstolie zit ook veel linolzuur. Weliswaar minder dan in zonnebloemolie (63 %) maar nog wel 39%. Het zou mijn keuze dus niet zijn om deze te gebruiken bij verhitting.
  • Rianne
    Rianne woensdag 21 jan 2015 om 15:49
    Hoi Williene, Onlangs zag ik bij de biologische kokosolie. Is dat wat? Groeten Rianne
    • Smakelijck woensdag 21 jan 2015 om 16:25
      Hoi, Bij de? Ik denk dat je de winkel of site bent vergeten te melden ;-)
      • Rianne
        Rianne donderdag 22 jan 2015 om 17:08
        Haha, dom! Bij de Aldi bedoelde ik!
        • Smakelijck donderdag 22 jan 2015 om 22:08
          Voor mij is het belangrijk dat kokosolie Biologisch is en Extra vierge. Als de Aldi olie dit is dan is dat zeker oké!
  • Arno van Kampen
    Arno van Kampen maandag 09 jan 2017 om 11:40
    Is het waar dat oil pulling( 20 minuten kokosolie door de mond bewegen) met kokosolie, het gebit, wittere tanden en gezonder tandvlees, er beter van wordt en het giftige stoffen uit het lichaam trekt.
    • Smakelijck maandag 09 jan 2017 om 20:26
      Ja, dat klopt inderdaad. Kokosolie werkt antibacterieel dus is bewezen dat het heel goed voor je gebit is. Het helpt ook gaatjes te voorkomen. Of je tanden er ook witter van worden weet ik niet.
Laat een bericht achter!
257