21-01-2013

Knolselderijsoep!

Nu je volop knolselderij kunt kopen moet je daar zeker gebruik van maken! Veel weten niet wat ze hiermee moeten doen, maar je kunt er alle kanten mee op. Ik gebruik 'm altijd in de erwtensoep, in een heerlijke waldorfsalade, je kunt knolselderij ook in dunne repen snijden en roosteren bij aardappels of groenten uit de oven. Verder kun je er nog een lekkere puree van maken. Maar ook deze soep is een heerlijk winters soepje. De geur van deze knol is zo ontzettend lekker, je hele keuken ruikt ernaar!

In knolselderij zitten veel vitaminen, vezels, maar ook veel ijzer! Ook helpt knolselderij om je bloeddruk gezond te houden. Bovendien is knolselderij cholesterolverlagend en ontgiftend. Kortom, redenen genoeg om ze volop te eten nu ze verkrijgbaar zijn!

Knolselderijsoep!

Ingredienten:
1 knolselderij, 1 ui, 25 gr. roomboter, tijm, zout en peper, nootmuskaat, 1 liter groentenbouillon, 125 ml (of meer naar smaak) slagroom (bio AH) of soya-room, selderij

Schil de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes. Snipper de ui. Smelt de boter in de pan en fruit hierin de ui en voeg de blokjes knolselderij toe. Bestrooi met zout en peper, nootmuskaat en wat tijm en evt. wat fijngesneden selderij. Laat het met de deksel op de pan 10 minuutjes stoven.
Voeg de bouillon toe en laat nog 10 a 15 minuten pruttelen op laag vuur. Pureer de soep in een blender tot het een romige massa is. Doe de soep terug in de pan, voeg de slagroom toe en verwarm de soep nog even door maar laat hem niet meer koken.

Serveer de soep met wat croutons of evt. uitgebakken spekreepjes!


Deel via social media

 
Print recept

25 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 09 feb 2013 om 14:52
    Ik wil het recept graag halveren. Maar kan ik een halve knolselderij gewoon in de diepvries doen om em dan een andere keer te laten ontdooien en er dan weer soep van maken? Kan dat?

    Groetjes, Hanna
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 09 feb 2013 om 20:28
      Je kunt een halve knolselderij nog ong. een week in de koelkast bewaren. Je kunt er bijv. puree van maken met half aardappelen, of in de erwtensoep etc.

      Je kunt 'm ook prima in de vriezer doen, alleen zou ik hem dan wel alvast in kleine blokjes snijden. Dan kun je ze zo bevroren en al in de soep doen.

      Succes!
  • Annemarie
    Annemarie maandag 28 jan 2013 om 20:22
    Hmmm, de soep was heerlijk! Dank je wel voor het recept!
    Annemarie
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 28 jan 2013 om 21:15
      Fijn, Annemarie! Graag gedaan!
  • Ina
    Ina maandag 28 jan 2013 om 15:19
    Afgelopen zaterdag deze heerlijke soep gemaakt en na het schaatsen met smaak opgegeten!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 28 jan 2013 om 21:15
      Wat leuk Ina!
  • Jantine
    Jantine zaterdag 26 jan 2013 om 12:57
    E nummervrije spekjes heb ik bij de slager laten maken.
    Ze hebben heel veel soorten, maar allemaal met e nummers, of de witte blokjes (vet)..
    Nu hebben ze voor mij het spek alleen maar gepekeld en zonder alle andere kruiden erbij..
    Het smaakt heerlijk! Wie weet wil je slager dit ook doen?
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 26 jan 2013 om 16:13
      Super dat dat kan! Hier heeft de slager ze E-vrij, dus dat is fijn. Maar wellicht een goed idee voor anderen! Dankjewel!
  • Cindy
    Cindy donderdag 24 jan 2013 om 11:15
    De soep was heerlijk! Zelfs de buurvrouw een kopje gegeven omdat ze niet eens wist wat knolselderij was :) deze maken we vaker! En een goede tip van de bouillon van dr vogel..... Was ook al aan het zoeken naar bouillon zonder E nummers!
    Dank je wel!
    Groetjes Cindy
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 24 jan 2013 om 18:05
      Leuk om te horen, Cindy! Dankjewel voor je reactie.
  • Anonymous
    Anonymous maandag 21 jan 2013 om 21:30
    Hoi williene,

    Klinkt goed! Ga het van het weekend maken, helaas met een staafmixer, heb net met philips ingeruild omdat hij geen brooddeeg aan kan, dus ook de blender weg.
    Hmmm. niet hanig:)
    Waar haal je spekjes zonder e nummers?
    Biologische slager zeker. Die heb ik helaas nog niet gevonden (waarschijnlijk 1 op 30 minuten rijden).

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 jan 2013 om 10:14
      Ha Thamar, dat is jammer! Spekjes koop ik inderdaad bij de bio-slager. In vrijwel alle spekjes zitten E-nummers ook de Bio van de AH.

      Misschien weet Gerdien waar je ze zonder E kunt kopen?

      Groetjes, Williene
  • MariĆ«tte
    Mariƫtte maandag 21 jan 2013 om 20:41
    O, grappig: ook ik maakte vandaag deze soep en lees nu dat jij dat ook gedaan hebt! Heerlijke soep.
    Het enige verschil was dat ik i.p.v. nootmuskaat een laurierblad heb meegekookt.
    @ Miranda, ik gebruik wel eens de bouillonpoeder van vetara uit de natuurwinkel.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 jan 2013 om 10:13
      Wat toevallig! Lijkt me ook lekker met laurier!
  • Miranda
    Miranda maandag 21 jan 2013 om 19:33
    Hallo Williene,

    Maak je groentebouillon zelf, ef is er ook bouillonpoeder zonder e-nummers?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 jan 2013 om 10:12
      Je kunt het zelf maken, maar ik gebruik altijd de bouillonpoeder van Dr. Vogel. Dit zit in een soort blikje. Te koop bij natuurwinkel, Plus verkoopt ze hier ook, maar ook de DA drogist.
  • sjouke
    sjouke maandag 21 jan 2013 om 18:51
    Heerlijk. Ik had nog een knolselderij liggen en weinig inspiratie. En toen kwam dit recept als een schot in de roos. Manlief vond het ook heerlijk, dus dit is zeker een recept wat we "erin houden"
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 jan 2013 om 10:11
      Wat leuk dat je 'm al hebt gemaakt! Fijn dat het heeft gesmaakt!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 21 jan 2013 om 14:56
    Hoi Williene,

    Voor hoeveel personen is dit recept? (ik zag het niet staan). Ik ga van het weekend dit recept proberen.

    Groetjes,
    A.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 jan 2013 om 10:11
      Beetje afhankelijk van de porties, maar het is wel genoeg voor 6-8 personen. Succes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 21 jan 2013 om 14:19
    Leuk, Succes!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 21 jan 2013 om 13:55
    Williene,
    Het lijkt me heerlijke soep. Kan de slagroom ook vervangen of weggelaten worden?
    Mieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 21 jan 2013 om 14:23
      Slagroom zorgt ervoor dat de soep romig wordt. Je zou een beetje creme fraiche kunnen gebruiken (niet meer laten koken, anders gaat het schiften) of weglaten.

      Groetjes, Williene

  • Anonymous
    Anonymous maandag 21 jan 2013 om 11:08
    Dat is toevallig, ik heb net een knolselderijsoep gemaakt. Alleen helaas met wat klontjes. Eens zien of het lekker is. Straks bij de lunch eens een kopje proberen.

    Het snijden van de knol was wel ff flink hakken.

    Heb je nog een tip voor gehaktkruiden? Ik wil vanavond gehaktballen maken. Ze zijn vaak te nat.

    Gr.
    Evelien
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 21 jan 2013 om 14:22
      Wat grappig! Heb je de soep gepureerd met staafmixer of blender? Vind het resultaat uit een blender beter dan met staafmixer, dan hou ik ook vaak wat klontjes.

      Ik snij altijd boven en onderkant van de knol eraf met een groot mes en schil 'm dan zo rondom af.

      Gehakt kruid ik altijd met zout en peper, een ei, paneermeel, sjalotje en dan waar ik zin in heb. Kruiden zoals tijm of rozemarijn of oregano. Of een lepeltje sambal als ik pittige gehakt wil, of bijv. chilisaus, scheutje gembersiroop voor een zoetige smaak etc. zijn ze nog te vochtig dan doe ik gewoon wat meer paneermeel.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
Laat een bericht achter!
264