29-02-2016

Knoflook!

Als je gestopt bent met pakjes en zakjes is het belangrijk dat je de kruiden en specerijen (her)ontdekt! Want alleen met peper en zout zijn alle keukenresultaten wel erg eentonig.

Al eerder hebben we aandacht besteed aan verschillende specerijen: kurkuma, kaneel en gember. Kruiden en specerijen zijn natuurlijke medicijnen. Ze bevatten veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Regelmatig gebruik is een weldaad voor je spijsverteringsorganen en stofwisseling.

Maar ook niet onbelangrijk: je geniet meer van je kooksels; de geur en de smaak doen ook veel!

En het grappige is dat je er nooit veel van hoeft te gebruiken, het makkelijk verkrijgbaar is, lang houdbaar en niet duur is!

Nou, wat let je? Haal ze in huis, die bronnen uit de natuur!

Nu wil ik jullie wat vertellen over knoflook. Ook zo’n ouwe gouwe!

Hopelijk hebben jullie het ook altijd in je keukenvoorraad, als knoflookbol of gemalen in een potje. Een knoflookbol heeft een witte gedroogde buitenkant, je ziet ze vaak met drie verpakt in een netje. Als je de bol openbreekt zie je de knoflookteentjes apart in kamertjes zodat je ze per stuk kunt gebruiken. Om een teentje zit ook een gedroogd velletje dat er eerst af moet voordat je het kunt gebruiken. Het teentje kan gesneden of uitgeperst worden. Het kan warm of koud gegeten worden. Rauw of licht geplet geeft het de meeste stof af. Laat ze niet verbranden met bakken maar fruit het lichtjes.

Wat zit er precies in knoflook?

In één portie van 28 gram zit:

  • mangaan: 23% van de ADH
  • vitamine B6: 17% van de ADH
  • vitamine C: 15% van de ADH
  • selenium: 6% van de ADH
  • vezels: 1 gram
  • Behoorlijk wat calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer en vitamine B1

Knoflook bevat ook kleine hoeveelheden van allerlei andere nutriënten. Het bevat eigenlijk een beetje van alles wat we nodig hebben.

Iedereen weet dat knoflook een sterke geur en smaak heeft. Het is daarom juist populair bij velen of wordt verafschuwd. Maar we lezen dat het juist de stof is die zorgt voor de gezonde eigenschappen, die de geur geeft van de knoflook! Het gaat om het stofje allicine, een zwavelverbinding. Knoflook is familie van de ui en de prei, die ook zwavelverbindingen bevatten. Knoflook is één van de oudste geneeskrachtige kruiden ter wereld, er zijn al recepten op Sumerische kleitabletten gevonden uit 3000 v.C. Ook blijkt uit de bijbel dat knoflook bekend was in Egypte ten tijde van het volk Israël in Egypte.

En Louis Pasteur beschreef al in 1858 dat knoflook antibacteriële eigenschappen bezit.  
Tijdens de eerste Wereldoorlog is knoflook op grote schaal gebruikt in wondverband om infecties te voorkomen en later ook door Russische soldaten tijdens de tweede Wereldoorlog. Men had toen een tekort aan anitibiotica en werd de knoflook wel de ‘Russische Penicilline’ genoemd.

Waarom zouden wij het dan niet gebruiken? Ik denk dat de grootste drempel de ruikende adem is na afloop wat mensen tegenhoudt om knoflook te gebruiken. Toch wen je hier wel aan, en als je het allemaal eet, dan is het niet zo erg. Maar ik kan me voorstellen dat je net voor een feestje of een sollicitatiegesprek geen knoflook wilt eten.

Ik heb ergens gelezen dat iemand knoflook onder zijn voet had gesmeerd en toen zelfs zijn adem ging ruiken! Dat geeft wel aan dat het door heel je lichaam trekt! Daar kan het dan ook zijn gunstige werking doen.

Wat ik daar zoal over vind:

- Middel tegen griep en verkoudheid
- Middel tegen hoge bloeddruk, 4 teentjes per dag kan bij sommigen hetzelfde effect te hebben als reguliere bloeddrukmedicijnen. Mensen die bloedverdunnende medicijnen slikken of anti-stollingsmedicijnen moeten er mee oppassen.
- Knoflook verbetert het cholesterolniveau, vooral het LDL cholesterol.
- Knoflook bevat antioxidanten die beschermen tegen celschade en veroudering. Het kan het risico op Alzheimer en dementie verlagen.
- Bij een hoge dosis blijken de zwavelverbindingen in knoflook te beschermen tegen orgaanschade door gif van zware metalen.

Dit zijn zomaar wat effecten, het is nog uit te breiden..
Er zijn knoflookcapsules te krijgen als voedingssupplement. Soms zelf ontgeurd. Zelf heb ik mijn vraagtekens bij de ontgeurde variant omdat juist die stof de werkzame stof is. En ik vind een te sterke concentratie altijd een beetje eng. Te veel is nooit goed. Dit geldt net zo goed voor super gezonde dingen. Daarom hoef je van kruiden en specerijen ook nooit veel te gebruiken. Een klein beetje werkt ook al.

In het boek van Davind Servan-Schreiber (Anti-kanker) lees ik over de stapeling van gezonde stoffen, die elkaar dan versterken. Daar bedoelt hij mee dat bv. de combinatie van broccoli en knoflook en kurkuma en zwarte peper met wat olijfolie alle krachtige werkingen van elke stof afzonderlijk elkaar versterken. Daarom pleit hij ook voor groentecocktails (de bekende groene smoothie). In het labaratorium werd bij muizen met een tumor een groentecocktail ingespoten: het was een mengsel van spruitjes, broccoli, knoflook, uitjes, kurkuma, zwarte peper, bosbessen, grapefruit en groene thee. Het resultaat was verbluffend. Bijzonder…. De volgende keer hoop ik hier uitgebreider op in te gaan

Gebruiken jullie ook graag knoflook?

Pure groetjes van Christine

Deel via social media

 
Print recept

6 Reacties

  • Margje
    Margje maandag 29 feb 2016 om 10:23
    Leuk interessant artikel.. hier bijna dagelijks knoflook. Heerlijk!Ik kijk uit naar de volgende blog
  • anoniem
    anoniem zaterdag 05 mrt 2016 om 20:46
    Ooit zag ik een you tube filmpje waarin een kok uitlegde hoe je een naar knoflook ruikende adem kunt voorkomen: namelijk door het knoflookteentje door de midden te snijden en het zogenaamde "worteltje'eruit te halen. Of dit echt de oplossing is??
    • Smakelijck maandag 07 mrt 2016 om 11:15
      Dat klopt inderdaad ;-)
  • Christelle
    Christelle dinsdag 06 sep 2016 om 15:30
    Ik eet nooit iets waar knoflook in zit omdat ik het verschrikkelijk vind als ik er zo naar ruik. Mijn man ruikt het de volgende dag nog steeds als ik iets met knoflook op heb. Ik laat altijd gewoon de knoflook weg uit het gerecht, of merk je dit erg aan de smaak?
    • Smakelijck woensdag 07 sep 2016 om 09:54
      Knoflook is erg gezond en een lekkere smaakmaker. Als je het hart uit de knoflook haalt dan heb je geen last van de geur achteraf.
      • Christelle
        Christelle woensdag 07 sep 2016 om 12:10
        Oké, dan ga ik het toch maar eens proberen denk ik ;-) Bedankt!
Laat een bericht achter!
251