20-06-2014

Kies voor gezond!

Wil je gezonder eten maar vind je het lastig om om te schakelen? Waarschijnlijk gaat deze blog je dan helpen!

Eigenlijk is het heel makkelijk, een bestaand product vervangen door een alternatief, gezonder product. Zo kun je op een hele gemakkelijke manier toch een nét even gezondere keuze maken!
 
Zomaar een aantal producten die in me opkomen en die je ongetwijfeld regelmatig gebruikt: 
 
Cruesli of Muesli bevat vaak suiker -> zelfgemaakte muesli: Meng hiervoor allerlei lekkers door elkaar, bijvoorbeeld havermout, gepofte quinoa, lijnzaad, cranberry's, rozijntjes, gehakte noten, etc. Doe dit in een schone pot en je hebt je eigen muesli!
 
Margarine -> Roomboter 
 
Ketjap Manis bevat naast toevoegingen ook suiker -> Tamarisaus
 
Witbrood -> Speltbrood of bijvoorbeeld roggebrood 
 
Witte rijst -> Quinoa of zilvervliesrijst
 
Melkchocolade -> Pure chocolade met minimaal 72% cacao 
 
Frisdrank bevat veel suikers -> water met een schijfje citroen of een takje munt. 
 
Thee met suiker -> Kruidenthee of bijvoorbeeld rozenbottelthee of thee met hibiscus! 
 
Kant en klare woksaus -> zelfgemaakte woksaus
 
Liga of sultana -> handje noten, een stuk fruit of maak een lekkere energiereep!
 
Dressing uit een fles -> Zelf een dressing kloppen van wat olijfolie, balsamico, zout en peper, met evt. wat honing, mosterd of citroen.
 
Bouillonblokjes uit de supermarkt -> bouillon van de natuurwinkel (of zelfgemaakt)
 
Witte tarwebloem -> Speltmeel, boekweitmeel, kokosmeel, quinoameel
 
Snoeppot op tafel -> Schaaltje noten mengen met gedroogd fruit of wat rauwkost. Of maak een vrolijke fruitsalade!
 
Keukenzout -> Keltisch zout of himalayazout
 
Optimel of Vifit -> Drinkyoghurt
 
En misschien weet jij er nog wel meer! Deel ze hieronder!
 
Succes!
 
Liefs, Williene
 

Deel via social media

 
Print recept

9 Reacties

  • hannie
    hannie vrijdag 20 jun 2014 om 11:31
    Gek op chips? Gepofte mais met zout, met ahornsiroop of met spekjes of alle soorten kruiden die je maar lekker vind. Eerst mais poffen en dan een kwartierje met toevoeging op 150 graden in de oven. Superlekker!
  • karin
    karin vrijdag 20 jun 2014 om 15:15
    Ijs? Paar bananen invriezen in plakjes, samen met bv wat aardbeien en evt wat honing in de blender! Mmmmm.....
  • Smakelijck vrijdag 20 jun 2014 om 22:43
    Goede tips!! Bedankt!
  • Mathilde
    Mathilde maandag 23 jun 2014 om 10:10
    Heb je ook een recept voor slasaus?
    • Smakelijck maandag 23 jun 2014 om 16:22
      Slasaus maak ik meestal aan met een dressing: olie, balsamico, mosterd, honing en wat zout en peper. Maar ik denk dat je de slasaus bedoelt die in de fles worden verkocht. Daarvoor kun je yoghurt mengen met wat mayonaise, wat verse of gedroogde kruiden toevoegen zoals peterselie en/of bieslook, wat zout en peper en evt. wat azijn. Succes!
      • rita
        rita dinsdag 01 jul 2014 om 14:57
        hoi willien, wat is gepofte spelt? Ik had een pak bij ekoplaza gekocht, maar dit is gewone spelt, die mw zei dat ik het zelf kon poffen, maar hoe??? Ik wilde dat recept uit je kookboek maken, die crunchi chocola, uit mn hoofd. waar kan ik die speltzaadjes evt nog meer voor gebruiken groetjes Rita
        • Smakelijck dinsdag 01 jul 2014 om 18:14
          Gepofte quinoa heb je van het merk Smaakt. Je kunt ook gepofte quinoa of rijst gebruiken. De speltkorrels kun je malen tot meel in een koffiemachine of je poft het net als mais. Maar ik weet niet of dat lukt! Succes!
  • mij
    mij maandag 30 jun 2014 om 09:13
    Waar koop je tamarisaus?Dat is de vervanger van Ketjap manis?
    • Smakelijck maandag 30 jun 2014 om 09:32
      Qua smaak komt het in de buurt, maar ketjap is wat zoeter (door de suiker uiteraard ;-)) Je kunt dit kopen bij de natuurwinkel, maar een goed gesorteerde supermarkt heeft het ook vaak, let dan wel op de e-nummers. Succes!
Laat een bericht achter!
251