06-07-2015

Ik ga op reis en ik neem mee…..

Héérlijk, (bijna) vakantie! Wie heeft er geen zin in? Of je nou thuis blijft of ver weg gaat, we zijn er allemaal aan toe om even niet aan werk en school te hoeven denken. De laatste weken voor de zomervakantie zijn juist voor de kinderen op school vaak zwaar.

Uitjes, schoolreisjes, kamp, toetsen, proefwerken en warm weer. Bij de kids merk je dat ze echt aan vakantie toe zijn.

Als er plannen zijn om weg te gaan, ben je druk met de voorbereidingen daarvoor.

Wij kamperen al jaren met veel plezier. Ons zie je niet snel in een bungalow op een park, maar het liefst in de bush of op een minicamping aan de bosrand. We hebben een keer een meerdaagse kano tocht gemaakt met de kinderen in de Biesbosch. Zonder sanitaire voorzieningen, zonder stroom, alleen je tentje, eten en drinken bij je. Geweldig!

Maar elk jaar dringt de vraag zich op: hoe moet het met het eten daar? In het buitenland is het eten vaak duurder, en is het moeilijker om de ingrediënten goed te kunnen lezen. Daarentegen is er soms wel meer biologische voeding te krijgen.

Als het qua ruimte mogelijk is, neem ik het liefst zo veel mogelijk mee wat buiten de koelkast houdbaar is. Groente en fruit neem ik niet te veel mee, alleen om de eerste twee dagen te overbruggen. Ter plekke is vrijwel altijd vers spul te koop, en dan kies je natuurlijk van de oogst uit dat land, dat is het goedkoopst.

Wat gaat er sowieso mee?

Ik denk aan superontbijt (havermout met pitten, zaden, zuidvruchten, noten en kaneel) Ideaal om mee te nemen en ter plekke aan te lengen met rijstemelk of amandelmelk. Voor backpackers is water ook een goed alternatief. Superontbijt is houdbaar, weegt niet veel, neemt weinig ruimte in en het geeft een makkelijk, voedzaam ontbijt. ’s Ochtends snij je wat vers fruit erdoor, van wat je voorhanden hebt en iedereen smult er van. We hebben ook wel eens bosbessen, wilde aardbeitjes en wilde frambozen geplukt en hierdoor gedaan, echt lekker!

Notenrepen neem ik ook altijd mee op vakantie, makkelijk voor onderweg en een voedzaam, verantwoord tussendoortje.

Als je genoeg tijd hebt van te voren, bak de repen dan eens zelf, of amandelmeelkoekjes, hartige muffins o.i.d. en vries ze in. Op het moment dat je weggaat haal je het uit de vriezer en je hebt wat lekkers voor onderweg.

Knäckebröd is ook altijd makkelijk om bij je te hebben. Je hoeft dan niet meteen de eerste de beste bakker te zoeken, maar kunt makkelijk wat dagen overbruggen door krekkers te smeren. In outdoorzaken zijn ook hardkeks te koop, vinden de kinderen ook erg lekker, alleen zijn ze niet tarwevrij/suikervrij helaas. De krekkers die ik koop zijn van het merk Fjord, een blauwe verpakking, verkrijgbaar bij de Jumbo. Hier zit alleen volkoren rogge en zout in. En ze zijn goedkoop!

Appelstroop en honing en notenpasta gaan ook standaard mee. In combinatie met fruit/ kaneel of groente is het overal lekker op.

En natuurlijk rauwe noten. Ik vul een grote trommel met allerlei noten en zuidvruchten door elkaar, als er honger is, kan een handje al voldoende zijn om tot de maaltijd te overbruggen.

Water neem ik ook altijd zoveel mogelijk mee. In ieder geval twee jerrycans vol. We hebben ze op het dak van onze Landrover staan en met een slangetje kun je makkelijk tappen terwijl hij niet van het dak af hoeft.

Thuis hebben wij een waterzuiveringsinstallatie, en die mis ik altijd als ik weg ben. Vandaar de voorraad die ik meeneem en ter plekke kopen we het liefst flessen/pakken water. Water is altijd lekker en goedkoop. Je maakt er makkelijk thee en koffie van. ( hiervan doe ik verschillende zakjes in een trommeltje, voor ieder wat wils)

Omdat wij kamperen zonder koelkast zijn er beperkingen. Ik neem geen roomboter mee, wel kokosolie en olijfolie. Daar kun je je ook prima mee redden. Verder gebruiken wij bijna geen zuivel. Soms mogen ze in de buitenlandse supermarkt een toetje uitzoeken, wat dan echt een traktatie is en dezelfde dag opgegeten wordt.

Nog een tip bij warm weer: graaf een gat aan de rand van het bos bv. en doe daar het eten in wat niet te warm mag worden, dek af met aluminiumfolie en wat stenen. Werkt prima! Ook een snelstromend watertje kan goed dienen als koelkast voor flessen.

De kruidenvoorraad gaat zeker mee, keltisch zeezout, peper, curry, gember, knoflook, kaneel, groene kruiden zoals basilicum, peterselie, oregano en biologische bouillonblokjes.

Zo, dat was zo’n beetje de keukenvoorraad die jaarlijks meegaat.

Nu nog wat EHBO-dingetjes:

Vitamine C gaat altijd mee: heb je een virus onder de leden, opkomende keelpijn, blaaspijn, buikpijn? Meteen beginnen met een vitamine C.

Daarnaast ook propolis! Dé natuurlijke anti-biotica. In combinatie met vitamine C een prima hulp bij ontstekingen en griep.

Aloë Vera Jelly gaat ook altijd mee, ideaal bij steken, schaafwondjes, en verbrande huid.

Trouwens als zonnebrandmiddel smeren wij kokosolie, maar we blijven niet te lang in de zon. Zoek de schaduw op als het te heet is.

Natuurlijk snoepen wij ook wel eens wat, en kopen wat lekkers in de vakantie. Bijvoorbeeld een ijsje als het warm is. Ik weet gewoon als ik genoeg gezonde voeding beschikbaar heb, ben ik minder geneigd ongezonde dingen te kopen.

Als advies zou ik zeker de kinderen bij een lange autorit géén snoep geven: ze krijgen er dorst van, ze worden er moe van of juist hyper en gaan alleen maar meer jengelen. Pffff, ga er maar aan staan! Er zijn genoeg lekkere dingen die je kunt geven: fruit, dadels, rozijnen, noten, komkommer, een notenreep, sesambar, snacktomaatjes, snackpaprikaatjes, rijstwafels, chocola 80%.

We hebben nog iets ervaren: door te stoppen met koffie en af te kicken van de cafeïne, heb je bij een lange reis, eventueel ’s nachts wèl baat bij een kop koffie. Daar reageer je dan heel goed op. Het neemt de slaap weg en je bent alerter.

Iedereen maakt natuurlijk zijn eigen keuzes en blijf daarbij, maar ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om op vakantie de basis van gezonde voeding die je thuis hebt, vast te blijven houden. Ik hoop dat je hiermee ideeën hebt opgedaan voor je eigen vakantie!

Veel plezier, geniet ervan, en vooral: rust goed uit!

Een pure groet van Christine van Doemaarpuur.nl

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

  • Mieke
    Mieke maandag 06 jul 2015 om 12:50
    Super al deze tips! Bedankt. Wij gaan ook kamperen, zonder stroom en koelkast en ik vroeg mij al af hoe ik dat moest doen. Vooral omdat ik sinds kort weet dat ik geen gluten verdraag. Fijne vakantie!
  • Jolanka
    Jolanka maandag 06 jul 2015 om 21:51
    Dank voor alle tips! Fijn om te horen dat ik niet de enige ben...
  • Jessica
    Jessica dinsdag 07 jul 2015 om 16:38
    Leuke en handige tips. Vind het op vakantie altijd lastiger om vast te houden aan natuurlijk en gezond. Valt zowieso niet mee met 3 tienerjongens; hoe slechter hoe liever ;o) De Fjord crackers koop ik ook altijd. Die verkopen ze ook bij MCD.
  • rita
    rita woensdag 08 jul 2015 om 11:58
    Hoi Willliene, Ik lees in dit stukje van christine over propolis, maar ik zie dat hier zoetstoffen en maltodextrine in zit. voor mij niet echt aantrekkelijk om dit te gebruiken. Wat gebruik jij bij ziekte/ griep. ook als je kleintje oorpijn heeft, kuurtjes geven ze niet zo snel meer, beter natuurlijk, maar wat dan wel???? bedankt alvast.
  • rita
    rita woensdag 08 jul 2015 om 11:58
    Hoi Willliene, Ik lees in dit stukje van christine over propolis, maar ik zie dat hier zoetstoffen en maltodextrine in zit. voor mij niet echt aantrekkelijk om dit te gebruiken. Wat gebruik jij bij ziekte/ griep. ook als je kleintje oorpijn heeft, kuurtjes geven ze niet zo snel meer, beter natuurlijk, maar wat dan wel???? bedankt alvast.
    • Smakelijck woensdag 08 jul 2015 om 12:44
      Hoi Rita, Er zijn heel veel merken die propolis in hun assortiment hebben. Zo heeft Pure LIfe een propolis zonder zoetstoffen. Ik gebruik zelf preventief stuifmeelkorrels van de imker. Bij kwalen zoals oorpijn is het vaak goed uitzieken, veel vitamine C en evt. een natuurlijke druppels halen bij een G&W winkel of natuurarts. Vitamine D kun je ook preventief gebruiken en verhoogt de weerstand. Succes!
  • Cuin
    Cuin zondag 12 jul 2015 om 21:05
    Even een aanvulling op het gezonde tussendoortje :) Laatst sprak ik een moeder die een dochter heeft met spasmes,die als zij rozijnen at , meer spasmes kreeg,nu heeft de moeder ontdekt dat dat kwam door de zwavel die op de rozijnen zat.
  • Christine
    Christine maandag 13 jul 2015 om 11:39
    Ha Cuin, Tjonge, dat is ook wat! Daarom is het altijd goed om erop te letten of rozijnen ongezwaveld zijn. Lichte rozijnen zijn meestal gezwaveld om ze een mooie gele kleur te geven. Donkere rozijnen zijn niet altijd ongezwaveld, dat moet je op de verpakking kunnen lezen. groetjes Christine
  • Ina
    Ina vrijdag 17 jul 2015 om 21:36
    Vraagje: Welke Vitamine C gebruiken jullie? Er zijn zoveel soorten. Je weet gewoon niet wat het beste is.
  • Marrie
    Marrie zaterdag 25 jul 2015 om 17:12
    Vraagje: welke aloe vera jelly gebruiken jullie? Ik heb er hier 1 staan met oa Carbomer 940 er in en propylene glycol :-(
    • Smakelijck maandag 27 jul 2015 om 10:12
      Ik gebruik geen Aloe, dus kan je hierbij niet helpen!
  • katharine
    katharine maandag 08 feb 2016 om 15:17
    Via mijn schoonzus ben ik op je site terechtgekomen. Sinds kort zijn we ons voedingspatroon aan het omgooien. Geen dieeten meer maar gezond leven, heb er gelijk al profijt van en wil niet meer terug. Jouw site is een heerlijke inspiratiebron! Je zal me zeker vaker zien! gr. Katharine
    • Smakelijck maandag 08 feb 2016 om 21:43
      Leuk, Katharine! Welkom op Smakelijck en veel kook en bakplezier!
      • Je naam...
        Je naam... woensdag 10 feb 2016 om 17:44
        ik heb gelijk een vraagje aan je... ik ben op zoek naar goede propolis wat ik ook voor de kinderen kan gebruiken, heb jij een tip? gr. Katharine
        • Smakelijck woensdag 10 feb 2016 om 19:15
          Je kunt eens kijken op propolis.nl. Ik weet alleen niet of deze ook geschikt is voor kinderen. Wellicht even navragen, of misschien staat het wel op de site? Succces!
  • katharie
    katharie woensdag 10 feb 2016 om 20:08
    Bedankt! ik heb gelijk een bestelling gedaan;-) Groetjes!!
Laat een bericht achter!
251