01-02-2016

Het spoor bijster...

Het is crisis in voedingsland. Suiker kan inmiddels écht niet meer en rijstwafels zijn gifbommetjes. Menigeen hoor ik klagen dat we tegenwoordig gedoemd zijn om enkel nog kraanwater te drinken en broccoli te eten. En zelfs het kraanwater is niet meer wat het geweest is. 

En ik snap het. Elke week lijkt er wel iets bij te komen wat niet 'mag'. Het is ronduit frustrerend. Daarom besloot ik om er nog eens over te schrijven. Niet omdat ik denk te weten hoe het in elkaar zit, maar om mijn kijk erop te delen. 

Want één ding, de waarheid over voeding komen we simpelweg nooit te weten. Het blijft continue in beweging en het blijft een zoektocht wat nu wel goed is voor ons lijf en wat niet. 

Waar ik absoluut van overtuigd ben is dat levend voedsel het beste is voor iedereen. We zijn veel te gemakzuchtig geworden en zijn daardoor gaan kiezen voor voedsel met een lange plankwaarde. Dat wil zeggen, voedsel wat lang houdbaar is. Makkelijk, snel én vaak ook nog goedkoop. Voedingsstoffen zijn helaas ver te zoeken, maar gemak heeft lange tijd voorop gestaan. Dat is nu echt voorbij, want wil je je lichaam voeden dan heb je levend voedsel nodig. Verse groenten, vers fruit, noten, zaden en pitten, noem maar op. Daar wordt je lichaam blij van.

Dat betekent automatisch een enorme beperking van overbodige toevoegingen (E-nummers en suikers). Want dat is waar ik voor de volle 100% achtersta. Doordat gemaksvoedsel de laatste 50 jaar zo in opkomst is gekomen is de kwaliteit enorm achteruit gegaan. Vetten zijn geschrapt en vervangen voor suikers en smaakversterkers. Dat dit niet ten goede is gekomen van de volksgezondheid hoef ik denk ik niet meer uit te leggen. Onze smaken zijn vlak geworden en een stuk minder kritisch en onze gezondheid is er sterk op achteruit gegaan.

Doordat alles vooral lang houdbaar moet zijn gaat het bewerkingsproces nog verder. Niet alleen de zgn pakjes en zakjes, ook melk moet lang verkocht en gebruikt kunnen worden. Gevolg: gepasteuriseerde melk, zuivel etc. Ben ik tegen zuivel? Nee, zeker niet. Wel tegen de gemakszuivel in de supermarkt. Echte rauwe (liefst gefermenteerde) zuivel is zoveel beter voor je, beter te verteren, vol voedingsstoffen en dus gewoon écht levend voedsel. En daar hebben we groot tekort aan. KMA verdwijnt vaak als sneeuw voor de zon als men overstapt op rauwe zuivel. 

Wat ik iedereen kan aanbevelen is om zo puur en écht mogelijk te eten. Wat ik hierboven al schreef, verse groenten, vers fruit, noten, zaden, pitten, af en toe wat biologisch vlees of vis, goede, gezonde vetten zoals avocado's, roomboter, kokosolie, een goede olijfolie, en vooral VARIEER. Dat is wel zo'n beetje het allerbelangrijkste. Door zoveel mogelijk soorten en kleuren voedsel te eten profiteer je van een breed scala aan voedingsstoffen, mineralen en vitaminen. Mocht er dan een keer iets tussen zitten waar m'n lijf niet zo blij van wordt, dan lost dat zich vanzelf op, doordat ik veel meer eet dan dat. 

En dat hoeft echt niet veel tijd (of geld) te kosten. Een handje noten of een stuk fruit volstaat prima als tussendoortje en kost je niet meer tijd dan het pakken van een koek of een graai in de snoeppot. Veel maaltijden kosten niet meer tijd dan het gebruik van pakjes of zakjes waarbij je zelf nog je groenten moet snijden. Het is even een omschakeling waar je weliswaar aan moet wennen, maar persoonlijk vind ik het méér dan waard, en inmiddels gelukkig velen met mij. 

De receptenindex staat vol met lekkere, gevarieerde en eenvoudige gerechten die je inspireren om gezond(er) te eten. 

Veel succes en een fijne dag!

Liefs, Williene 

Deel via social media

 
Print recept

34 Reacties

  • arianne
    arianne maandag 01 feb 2016 om 10:47
    KMA??? wat is dat !Voer je opmerking in
    • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 10:51
      Koemelkallergie ;-)
  • Christine
    Christine maandag 01 feb 2016 om 10:48
    Hoi Williene, Rauwe zuivel zeg je. Ik heb het ook een tijdje gedronken (heerlijk trouwens) maar ik kreeg zoveel negatieve reacties. Dat het gevaarlijk is omdat er ziektes in kunnen zitten?! Toen ben ik gestopt. Hoe zie jij dit? Groetjes Christine
    • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 14:18
      Tja, we zijn in Nederland nogal bang gemaakt voor alles, vind ik persoonlijk. Met de hygiëne van tegenwoordig laat ik me niet zo snel meer gek maken. Er zijn zoveel landen waar volop rauwe producten (melk, ei etc) wordt gebruikt en ze zich nergens zorgen om maken. Ook in Nederland wordt er weer volop gebruik gemaakt van rauwe melk, gelukkig. Het is ook in verschillende natuurvoedingswinkels en landwinkels verkrijgbaar, dus geniet ervan, zou ik zeggen ;-)
      • Greet Foekema van Ee
        Greet Foekema van Ee maandag 01 feb 2016 om 17:06
        Bedoel je met rauwe melk, zo bij de koe/ boer vandaan?
        • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 21:13
          Yep!
        • Hanneke
          Hanneke zaterdag 02 okt 2021 om 21:36
          Kook je deze melk dus niet? Ook niet als het niet biologisch is ?Deed m’n moeder nl wel als we het haalden bij opa&oma..
  • mirja de vries
    mirja de vries maandag 01 feb 2016 om 11:46
    Top geschreven Williene!
    • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 14:19
      Dankje, Mirja!
  • Gertje
    Gertje maandag 01 feb 2016 om 11:53
    Even over de opmerking; Rijstwafels zijn gifbommetjes... Is dit waar? Ik eet ze erg veel, en baal ervan als het zo is... Kan niet zoveel graansoorten verdragen, en een rijstwafel gaat altijd goed. (havermout ook... Zit daar qua merken nog verschil in?) Groetjes
    • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 14:22
      Er duikt de laatste weken een oud onderzoek (uit 2011) op over rijst en rijstwafels. Hier zou een grote hoeveelheid arsenicum inzitten en daarom zouden deze vermeden moeten worden. Ik zou er dus niet teveel van eten, maar een beetje nuance kan geen kwaad. Blijf voldoende variëren, eet zoveel mogelijk de rijst (producten) biologisch en er zijn bijv. ook quinoawafels of boekweitwafels te koop (zien er hetzelfde uit). Succes!
  • Rita van den Hoorn
    Rita van den Hoorn maandag 01 feb 2016 om 13:43
    Kijk, dit is nu een stuk naar mijn hart! Ik kan me hier zo in vinden vooral omdat wij gezondheid en échte voeding hoog in het vaandel hebben. Zelfs de kleindochters weten dat oma alleen fruit en noten geeft als tussendoortje, hoe simpel pakken ze dit op! Wij voelen ons beiden helemaal super, hebben geen 'vage' klachten meer nadat we gestart zijn met alles puur te eten. Enne..... niet onbelangrijk: ik ben 25 kg. afgevallen en zit nu in het ritme dat ik altijd stabiel ben. Een zeer gelukkig mens sprekt hier, ha ha!
    • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 14:23
      Wat knap, RIta! Geweldig om te lezen. Ga zo door!
  • rita
    rita maandag 01 feb 2016 om 14:17
    ja die rijstwafels... wat is daar nu mis mee? Ik neem ze soms s morgens bij een bak koffie met wat notenpasta er op. En ook de kids hier... ik dacht .. beter dan een koekje...
    • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 14:23
      Zeker beter dan een koekje hoor, Rita! Zie mijn reactie hierboven.
  • rita
    rita maandag 01 feb 2016 om 14:20
    Mooi stukje weet ik gelijk weer waarom ik zelf yoghurt maak, van rauwe melk van de koeien van de buurman. Heerlijk!!! En het is zoooo simpel. ja die rijstwafels... wat is daar nu mis mee? Ik neem ze soms s morgens bij een bak koffie met wat notenpasta er op. En ook de kids hier... ik dacht .. beter dan een koekje...
    • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 14:24
      Leuk, zelf yoghurt maken! Wil je delen hoe je dat doet? Heb zelf ook een recept hiervan, maar ik hoor graag hoe anderen het doen ;-) W.b. de rijstwafels, zie hierboven.
  • Rita
    Rita maandag 01 feb 2016 om 14:36
    Hier mijn yoghurt recept. Breng 5 liter rauwe melk aan de kook. Laat dit afkoelen tot 45 graden, ik zet de pan in een bak met koud water. Voeg dan 10 eetlepels biologische yoghurt toe, dit leng je eerst even aan met wat van de gekookte melk. even goed doorroeren. Dan zet je de pan een hele dag in je bed, goed tussen de dekens, een hooikist gebruiken kan ook, maar die heb ik (noch) niet. Dan laat je de yoghurt s nachts nog op het aanrecht staan en de volgende dag kun je ze overgieten in emmertjes ,even met een lepel de klontjes eruit roeren en in de koelkast zetten tot gebruik. Bewaar weer wat van deze yoghurt voor de volgende keer. je kan dit zo n 5 keer gebruiken, dan zou ik weer yoghurt uit een pak nemen. officieel is het 1 liter melk koken en 2 eetlepels yoghurt toevoegen, maar ik maak liever voor een paar dagen tegelijk. succes.
    • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 14:43
      Oh, super, dankjewel! Ga ik zeker proberen!
    • Margriet
      Margriet maandag 01 feb 2016 om 21:06
      Leuk, wij maken ook zelf yoghurt. nu in een yoghurtmachine, maar eerder deed ik het in een koelbox :). Bijna hetzelfde principe, alleen ik kook het niet eerst omdat ik het graag rauw wil houden. Ik verwarm dus melk naar 38-40 graden... doe in een weckpot een laagje bio yoghurt (wel een yoghurt met de bifido-bacterie erin) en schenk de warme melk erbij. In de koelbox naast een weckpot met kokend water. Dekentje erbij om goed op temperatuur te houden... en na 24 uur in de koelkast zetten. Na 6 uur koelkast kun je het opeten. Heerlijk!
      • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 21:15
        Leuk om te lezen hoe jij het doet, Margriet! Jij ook bedankt voor het delen!
      • rita
        rita dinsdag 02 feb 2016 om 09:12
        hoi Margriet, Wat leuk om te lezen. Zou ik dan ook gewoon mijn rauwe melk kunnen verwarmen tot 40 graden en dan gelijk de yoghurt toe kunnen voegen? En dan gewoon warm weg zetten? Dan blijven idd de meeste voedingstoffen behouden. Ik ga het gewoon proberen, dan je wel.
  • Margje
    Margje maandag 01 feb 2016 om 14:58
    Hier kan ik me ook helemaal in vinden Williene! Hier ook geen koeken en frisdrank meer in huis, alleen voor de oppas soms wat in huis halen. Maar die verwen ik graag met home-made producten :-). Ik hoor vaak de opmerking; een gezond lichaam kan het voedsel prima verwerken en ik eet genoeg verse groenten en fruit. Ja maar.. begin ik dan; wat is genoeg, rauwkost eet men niet veel en die 2ons groenten zijn niet genoeg.. Zucht! En ik ben er van overtuigd dat ons lichaam de voeding van tegenwoordig níet goed verwerkt. Met alle gevolgen van dien.. Nogmaals; bedankt voor je mooie stukje info! O ja en Rita voor het recept van de yoghurt. Hier ook rauwe bio melk van de boer :-D
    • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 21:16
      Graag gedaan, Margje!
  • Hanneke
    Hanneke maandag 01 feb 2016 om 22:10
    Hoi Williene, Ik vermijd, behalve gluten en suikers enz, ook zoveel mogelijk exorfinen in voeding. Ik ben wel benieuwd naar jou kijk hierop. Want zuivel bijv, is ook niet exorfinevrij. Voor het eerst heb ik eindelijk kokosyoghurt gemaakt, super lekker! Mijn volgende uitdaging is kokoskwark. Groetjes Hanneke
    • Smakelijck woensdag 03 feb 2016 om 10:39
      Hoi, Ik ben van mening dat we in Nederland veel te eenzijdig eten en dus ook veel te veel exorfinen via de voeding binnenkrijgen. Daarom beperk ik het gebruik wel sterk, maar vermijden doe ik het niet. Omdat wij er (nog) geen klachten van hebben. Heb je dit wel dan kan het inderdaad een goed idee zijn om het tijdelijk of definitief te mijden. Maar ik heb geen bezwaar tegen matig gebruik.
  • Tvanbrenkooms
    Tvanbrenkooms vrijdag 05 feb 2016 om 12:34
    Fijn dat je hierover schrijft. Dit zouden heel veel mensen moeten lezen , ik heb vegetarische kooklessen gegeven en besefte dat er nog heel veel mensen zijn die eten wat de supermarkt hen voorschrijft, zonder na te denken over e-stoffen en suikers en zouten. Ik lees heel graag je recepten en vergelijk ze weleens met de recepten van Hildegard van Bingen. Dat is een non uit de 12de eeuw, heel veel raakvlakken. Dank nogmaals voor de fijne recepten. Ga zo door en wie weet kunnen we op deze manier veel mensen bereiken. Lieve groet van Thea
    • Smakelijck vrijdag 05 feb 2016 om 16:41
      Dankjewel voor je reactie en je complimenten! Ik ga op zoek naar Hildegard ;-)
  • Karin
    Karin vrijdag 19 feb 2016 om 22:15
    Hoi Williene, waar koop jij rauwe melk?
    • Smakelijck maandag 22 feb 2016 om 10:29
      Gewoon rechtstreeks bij de boer, vaak in Landwinkels. Natuurwinkels verkopen het ook wel eens. Zelf kies ik het liefst voor biologische rauwe melk. Op internet zijn er wel adressen te vinden bij je in de buurt. Succes!
  • janine
    janine maandag 22 feb 2016 om 09:34
    gebruiken jullie vitamine pillen?
    • Smakelijck maandag 22 feb 2016 om 10:35
      Ik gebruik alleen vitaminen als ik daadwerkelijk tekorten heb. Dit laat ik checken bij een natuurarts. Vitamine D slik ik wel het hele jaar door bij en visolie gebruik ik ook het hele jaar.
  • Hendrina
    Hendrina maandag 22 feb 2016 om 16:33
    Welke vitamine D en visolie gebruik je? En dosering?
    • Smakelijck maandag 22 feb 2016 om 16:42
      Vitamine D druppels zonder schadelijke toevoegingen heb je van Bonusan, Menatura en Solgar. Dosering kan per merk verschillen, maar staat op het flesje. Visolie gebruik ik ook van Menatura, 2 capsules per dag. Deze bestel in bij Medica Natura.
Laat een bericht achter!
251