25-01-2016

Groentepastei!

Wil je wel eens iets anders met groente, dan is deze pastei een leuke afwisseling op tafel. Het is een soort van ingepakte hartige taart en erg lekker! Het recept komt van Teus, die het erg leuk vindt om dit soort gerechten te bedenken in het weekend. Als je de taart vegetarisch wilt maken, dan laat je de vis weg. Wil je juist vlees toevoegen dan zou ik kleine stukjes kipfilet meebakken met de groenten. 

Eet Smakelijck! 

Groentepastei

Ingrediënten:

1 ui, 2 pastinaken, 150 gram kastanje champignons, 1 winterwortel, Keltisch zout, peper, Italiaanse kruiden of rozemarijn, snufje knoflookpoeder of een verse teen knoflook, 1 plakje gerookte, biologische zalm, 2 eetlepels ricotta, 6 plakjes speltbladerdeeg (natuurwinkel of zelfgemaakt), 1 ei losgeklopt.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Laat de plakjes speltbladerdeeg ontdooien. Snijd de ui, pastinaak en winterwortel in een hele kleine blokjes en bak in een pan met wat roomboter. Snijd nu de champignons in stukjes en voeg toe aan de groente. Laat lekker doorbakken en maak op smaak met zout, peper en de kruiden.

Als het mengsel beetgaar is doe je het over in een kom. Voeg daar de ricotta aan doen en schep goed door elkaar tot een stevig mengsel.

Leg 3 plakjes bladerdeeg op elkaar, op een met bloem of meel bestoven ondergrond, en rol uit met een deegroller tot een lap van ruim 20x20 cm. Snijd hieruit een ronde vorm (ik heb dat met behulp van een schaal gedaan van 20cm doorsnee) en leg deze ronde lap in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat. Schep hier het pastinaakmengsel op en houd een rand van 1 centimeter vrij. Snipper het plakje zalm en verdeel over de vulling. Leg de andere 3 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol eveneens uit en maak dezelfde ronde vorm. Leg deze voorzichtig over het mengsel en duw de randen op elkaar, druk goed aan met behulp van een vork.

Bestrijk de pastei met het losgeklopte ei en schuif in de oven tot de pastei mooi bruin is en gerezen (zo’n 20-25 minuten).

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

  • Carina
    Carina dinsdag 02 feb 2016 om 09:43
    Hoi Williene, dit lijkt me lekker zeg! Ik zal het eens aan m'n man laten zien, die vind het vast leuk om zoiets te maken. Er staat trouwens nog een klein typefoutje, op smaak brengen met zout, peter en de kruiden.
    • Smakelijck dinsdag 02 feb 2016 om 13:11
      Dankjewel voor je oplettendheid, ik ga het direct aanpassen! En succes met de pastei!
  • Bertha
    Bertha vrijdag 28 okt 2016 om 09:59
    Vorig jaar deze pastei al eens gemaakt..Was heerlijk!Komt dit weekend weer op tafel! Groetjes Bertha
    • Smakelijck vrijdag 28 okt 2016 om 10:46
      Leuk! Eet Smakelijck!
  • Jannie
    Jannie dinsdag 23 okt 2018 om 09:08
    hoi Williene, kan ik de ricotta ergens door vervangen? Geraspte kaas en/of ei bijvoorbeeld? Geen ricotta in huis..... groetjes, Jannie
    • Smakelijck dinsdag 23 okt 2018 om 10:50
      Dan zou ik inderdaad iets van kaas doen. Succes!
      • Jannie
        Jannie woensdag 24 okt 2018 om 08:57
        Met kaas erdoor ging het prima inderdaad! Het is een vega variant geworden met veel groenten en wat kaas. Ik heb er nog prei doorgedaan. En de vorm wat groter dan 20 cm aangehouden omdat ik zoveel vulling had. Het was heerlijk, al zijn de kinderen niet enthousiast over champignons....tja..... Vanmiddag nog lekker een restje bij de lunch!
        • Smakelijck woensdag 24 okt 2018 om 09:12
          Fijn om te horen!
Laat een bericht achter!
261