03-01-2014

Goede voornemens?

Heb jij al goede voornemens voor 2014? Misschien wil je gezonder gaan eten, meer gebruik maken van pure ingrediënten of zelfs suikervrij gaan eten?

Als je je gaat verdiepen in gezond eten kom je veel verschillende ideeën tegen. De één beweert het één, de ander, heel stellig, het ander. Best lastig om daar een weg in te vinden.

Je bent al heel ver als je zo puur en onbewerkt mogelijk eet. Of je daarnaast nog zuivel gebruikt, of je vlees of gluten eet, is allemaal niet zo heel belangrijk. Over het algemeen zijn, in pure vorm, alle drie 'zuiver'. Of jij je er goed bij voelt is een tweede punt. Sommigen reageren sterk op zuivel of gluten. Een ander kan er weer prima tegen en heeft er geen last van. Waar je dan ook voor gaat, zorg dat je je er zelf goed bij voelt.

Ieder lichaam is anders. Luister naar je lichaam en ontdek waar jouw lichaam het best mee gevoed wordt. Zelf ben ik niet zo zeer tegen zuivel. Maar wel liefst in gefermenteerde vorm als kwark, karnemelk e.d. Dan heeft het juist positieve effecten op je gezondheid. Ik zal niemand aanraden dagelijks gepasteuriseerde melk te gebruiken, maar om zo af en toe een melkproduct te gebruiken heb ik zelf weinig moeite mee.

Hetzelfde geldt voor gluten. Ik kan ze prima verdragen, en probeer dus zo afwisselend mogelijk te eten. In de vorm van rogge, spelt, amaranth etc. En daarnaast nog glutenvrije varianten, zoals quinoa, boekweit en haver.

Nog even op een rij als je het voornemen hebt om gezonder te gaan eten:
*Kies wat bij je past. Volg niet klakkeloos op wat iemand je zegt maar kijk wat je zelf kunt en wilt aangaan. Is dat alleen E-nummervrij? Prima! Ga ervoor. Wil je meer dingen aanpakken? Als jij je daar goed bij voelt? Doen. Niet alles past bij iedereen, en vooral als je rekening moet houden met een gezin kan het soms lastig zijn. Het beste is dan om niet teveel tegelijk te willen.
*Zelf ga ik voor het 90-10 principe. 90% pure, onbewerkte voeding, 10% iets minder gezond zoals een keer melk in de koffie, mascarpone in de soep of slagroom (gezoet met honing) op een verjaardagstaart ;-) Ik wil niet alles schrappen, sommige dingen vind ik gewoon té lekker, en die maken een gerecht nét even af.
*Vermijd stress. Als gezond eten je stress oplevert en je kunt álle gezondheidsclaims, weetjes en onderzoeken niet meer bijbenen en je raakt ervan in paniek, stop ermee! Stress is altijd nog ongezonder dan ongezonde voeding. Focus je op de dingen die belangrijk zijn en l a a t  h e t  l o s...

Als het goed is zie je dit ook terug in de recepten op mijn blog. De recepten van het afgelopen ja(a)r(en)zijn allemaal vrij van geraffineerde suikers en e-nummers. Een aantal zijn ook glutenvrij en zuivelvrij. Ik ben erg benieuwd wat voor soort recepten jij komend jaar graag op Smakelijck zou willen zien? Laat het me weten via de reactiemogelijkheid!

En wil je graag meer weten over Smakelijck E-nummervrij en Suikervrij eten? Er zijn nog een paar plaatjes over op de workshop van 8 en 28 januari! Schrijf je in door te mailen naar info@ smakelijck.nl

Liefs, Williene
 

Deel via social media

 
Print recept

23 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous donderdag 16 jan 2014 om 20:27
    Ha Williene,

    Ergens op je blog schrijf je over het eten van kelp noodles. Mocht je nog een recept hebben voor deze noodles dan houd ik me aanbevolen!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 17 jan 2014 om 13:12
      Ik zal het meenemen, bedankt! Je kunt de noodles ook door de soep doen! Bijv. ipv vermicelli. Succes!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 08 jan 2014 om 13:19
    Heb gisteren net je blog ontdekt! En ben helemaal enthousiast ook al ben ik geen kookfanaat. Mijn man en ik willen ook proberen om de E-nummers zoveel mogelijk te mijden, lijkt ons een mooi begin van 2014. Helaas hebben wij een inductiekookplaat in onze keuken... Nooit geweten dat, dat niet goed is voor je gezondheid ook hebben wij een combi-magnetron. De magnetron gebruiken we nooit maar de ovenstand. Is een combimagnetron ook slecht voor de gezondheid? Ook als je alleen de ovenstand gebruikt? Er zit helaas geen natuurwinkel in de buurt. Wel heb ik de site www.gekruid.nl gevonden, is deze site een goed alternatief om producten te kopen? Heel veel succes met je blog en veel kookplezier gewenst!! Ik kom vanaf nu regelmatig langs. Groet Jannet
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 09 jan 2014 om 10:31
      Ha Jannet,

      Bedankt voor je reactie! Leuk dat jullie ook zo willen gaan koken. Inductieplaat werkt met magnetische velden. Een soort van straling dus. Sommigen zijn daar erg gevoelig voor, anderen weer niet. Magnetron zou ik zelf ook niet gebruiken, maar als je alleen de ovenstand gebruikt lijkt het me geen probleem. Gekruid.nl is geweldig. Bestel ik ook wel eens wat. Ideaal! Verder heb je nog de vitatheek of de weegschaal, ook online natuurvoedingszaken.

      Succes!
  • Nat halie
    Nat halie zondag 05 jan 2014 om 21:41
    Ik vind je blog super en heb de laatste tijd meerdere malen een aantal recepten geprobeerd! Ik ben echt fan! Ik heb nog nooit echt recepten uit een boek/website gemaakt. Ik had nog nooit een ei gesplitst of eiwit opgeklopt. Ik ben dus echt een leek hahaha. Ik vind je boek super en kan niet wachten op je 2de boek! Heb je al enig idee wanneer deze uitkomt? Ik ben wel benieuwd wat jij zoals op een dag eet, dus ontbijt, tussendoortjes etc. Ik ben nog zoekende naar mijn dagelijkse voeding. En kindvriendelijke recepten vind ik ook een goed idee! Mijn dochter houdt niet zo van de sterke smaken zoals jouw Chicken Tonight kerrie variant bijvoorbeeld. En ook de tomatensoep lust ze niet, maar goed ze is ook nog maar 2 dus ze moet het misschien nog leren eten :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 06 jan 2014 om 09:24
      Wat leuk, Nathalie, dat je zo aan de slag bent gegaan! Mijn tweede boek hoopt in maart uit te komen! Dus dan heb je iets om naar uit te kijken ;-)
      Mijn dagelijkse voeding kun je vinden in de FAQ! Bovenaan m'n blog, rechts!

      Kinderen moeten echt leren om aan smaken te wennen. Vaak helpt het om te beginnen met milde smaken. Hier vinden ze dat soort eten ook echt niet lekker en die zijn al wat ouder. Ik houd meestal wat groenten apart, en dat eten zij dan. Gewoon gekookt en niets mee gedaan vinden ze hier 't lekkerst ;-) Komt vanzelf goed, hoop ik dan maar!

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous zondag 05 jan 2014 om 16:40
    Als je nog ideeën hebt voor in de lunchtrommel hou ik mij zeer aanbevolen. De trommel kan niet in de koelkast.
    Groetjes,
    Manon
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 06 jan 2014 om 09:20
      Bedankt voor je tip!
  • debora
    debora zaterdag 04 jan 2014 om 15:02
    goede voornemens vanaf 1 januari lopen vaak op niets uit ;-) Als je het gevoel heb er voor te gaan, dan lukt het meestal ook,.. tenmiste, bij mij wel.. want dan komt het uit mezelf.
    ben ook zo'n voorstander van je site en levenswijze. zag hierboven het verzoek voor snelle, kindvriendelijke recepten! daar sluit ik me helemaal bij aan.. en even over je workshop.. kom eens richting het zuiden... misschien kun je hier ergens eens een lezing oid houden ;-) er moet hier ook een kern gezonde eters die graag zoiets eens van je zouden volgen.. ik zou de eerste zijn die me aanmeld ;-)... maar als je vlakbij de belgische grens woont.... altijd en overal moeten we kilometers voor rijden... succes weer dit jaar hè, met je site.. en ik zag overigens dat er weer een receptenboek aan zit te komen! geweldig
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 06 jan 2014 om 09:32
      Klopt wat je zegt ;-) Als je het roer om wilt gooien kun je beter direct beginnen, ook al is het juli! Maar toch zijn er veel mensen die een nieuwe frisse start willen maken.

      Wat betreft de workshops, voorlopig houd ik ze nog even hier in de buurt. Er komt voor mij een hele drukke periode aan, dus heb ik er echt geen tijd voor, maar wie weet in de toekomst!

      JIj ook succes met alles!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 03 jan 2014 om 20:53
    Wat een ontspanning geeft dit 'blogje' mij. Heb net deze week de 'Voedselzandloper' uitgelezen. Maar vervolgens struin ik het internet af op zoek naar ervaringen hiermee en dan blijkt hier weer heel veel kritiek op te zijn... Soms overzie ik het allemaal niet meer!
    Je recepten lees ik graag. Ik ben altijd op zoek naar lekkere maar verantwoorde tussendoortjes, dus zie graag recepten daarvan! Succes met je bezigheden!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 06 jan 2014 om 09:20
      Bedankt voor je reactie! Voedselzandloper is inderdaad erg interessant en ik denk zeker dat hij op veel punten gelijk heeft, maar je moet het stapje voor stapje invoeren of kiezen waar je wat mee kunt. Succes!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 03 jan 2014 om 16:52
    Je hebt geweldige recepten! :D Zou misschien wel wat meer zuivelvrije recepten zien ivm een koemelkallergie. Vooral in cakes en taarten gebruik je best veel roomboter en ik vind het wat duur om het allemaal te vervangen door bv kokosolie.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 03 jan 2014 om 18:54
      Dankjewel! Ik zal je suggestie meenemen. Zelf vind ik met bakken de smaak van roomboter het lekkerst. Kokosolie is inderdaad veel duurder en de smaak is ook heel anders en niet altijd even lekker. Je zou de boter kunnen klaren van de melkeiwitten, dan krijg je ghee. Dit kun je dan wel gebruiken. Want anders blijft er namelijk niet veel over qua vet om mee te bakken. Maar ik ga m'n best doen!
  • Miriam
    Miriam vrijdag 03 jan 2014 om 15:43
    Ik kan alleen maar zeggen: GA ZO DOOR! Ik ga voor de eenvoudig te bereiden en kindvriendelijke recepten!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 03 jan 2014 om 18:49
      Bedankt voor je reactie, Miriam! Gaan we doen ;-)
  • Maria
    Maria vrijdag 03 jan 2014 om 10:59
    Ook van harte een gezegend, gezond en smakelijck 2014!
    In december heb ik je blog ontdekt en het kookvirus heeft me helemaal te pakken. Wat heb je ontzettend veel waardevolle informatie en leuke recepten!
    Omdat ik midden in mijn zwangerschapsverlof zit, heb ik nu ook de tijd om meer te letten op voeding.
    Voor 2014 gaat mijn voorkeur uit naar snelle en simpele recepten die e-nummervrij en liefst ook suikervrij zijn. Tegen de tijd dat ik weer aan het werk moet hoop ik dan mijn goede voornemens vol te houden... :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 03 jan 2014 om 18:48
      Jij ook bedankt, Maria! Leuk om te lezen dat je lekker aan de kook bent ;-)
      Suiker en e-nummervrij blijven de recepten sowieso, dus dat gaat goedkomen!

      Succes met de laatste loodjes van je zwangerschap!
  • Ilse
    Ilse vrijdag 03 jan 2014 om 10:27
    Goed geschreven en helemaal mee eens!
    Wat kindvriendelijke recepten zou ik wel kunnen gebruiken, met makkelijke te verkrijgen producten!
    Beste wensen voor 2014
    Groetjes Ilse
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 03 jan 2014 om 18:47
      Dankjewel Ilse! Ik ga het meenemen!
  • Bertha
    Bertha dinsdag 14 nov 2017 om 13:51
    Hallo Williene,mijn goede voornemen voor 2018 is om eindelijk helemaal verlost te worden van een hardnekkige candida..Ik heb al zoveel geprobeerd..Omdat ik zelf ook in de buurt van Putten woon was ik benieuwd of jij nog tips hebt qua bioresonantie oid..Welke behandeling/arts raad jij aan? Groetjes Bertha
    • Smakelijck dinsdag 14 nov 2017 om 17:24
      Dat lijkt me een goed voornemen. Vervelend dat je er zo'n last van hebt! Je zou eens kunnen informeren bij Mecebi of Ellen van Kooten in Apeldoorn. Beterschap!
      • Bertha
        Bertha woensdag 15 nov 2017 om 15:20
        Bedankt voor de tips.Ellen ben ik al eens geweest.Mecebi ken ik nog niet maar het proberen waard denk ik.. Groetjes Bertha
Laat een bericht achter!
251