30-11-2012

Erwtensoep!


Een recept voor echte ouderwetse erwtensoep. Heerlijk op een koude winterdag. Het is even wat werk, vooral het snijden van de groenten, maar ik vind het de moeite waard. Dit recept levert voldoende soep om van te eten, uit te delen of in te vriezen ;-)

Erwtensoep:

Ingredienten voor 5 a 6 liter soep:
500 gr. spliterwten, soepvlees naar wens (schenkel, spek, hamschijf o.i.d.), halve knolselderij, 3 preien, 3 aardappels, 2 of 3 winterwortels, 4 uien, bouillonpoeder, evt. worst (biologisch)

Bereiding:
Vul een grote pan met 3 liter water en voeg het vlees toe. Breng het aan de kook en schuim het af. Voeg de spliterwten toe en laat het 1,5 uur pruttelen. Roer af en toe door.
Snij ondertussen de prei in ringen, de winterwortel, knolselderij en aardappel in blokjes, de ui in stukjes. Als de erwten gaar zijn en uit elkaar vallen kun je de groenten toevoegen. Als de erwten nog wat hard zijn haal dan het vlees even uit de pan en pureer de soep even met een staafmixer. Voeg het vlees weer toe en de groenten. Er zit namelijk nogal wat verschil in spliterwten. Het ene merk is snel zacht gekookt maar er zijn er ook die na 4 uur koken nog wat hard zijn, en dat is niet zo lekker in je erwtensoep...*
Laat de soep met de groenten opnieuw 1,5 tot 2 uur pruttelen. Maak ondertussen de soep op smaak met bouillonpoeder (naar smaak ongeveer 1 a 2 theelepels), zout en peper. Voeg water toe als de soep te dik is. Haal een half uur van tevoren het vlees uit de pan en snij deze in kleine stukjes. Gooi de botten weg. Doe het vlees terug in de pan en voeg ook de rookworst toe. Deze heeft ongeveer 20-30 minuten nodig om gaar te worden.

Eet smakelijck!

*Je kunt de erwten ook een nacht in water zetten om te weken. Dit maakt ze sneller zacht bij het koken.

Deel via social media

 
Print recept

31 Reacties

  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad zaterdag 26 jan 2013 om 18:04
    Hallo Williene,

    Heb de soep gemaakt maar zonder het vlees erin, ik had wel 2 rookworsten erin, ik ben geen fan van erwtensoep, maar het was best wel lekker:-)
    Dit was de eerste keer dat ik een knolselderij sneed, ik ruik het nu nog aaan mijn handen, geurige groente is dat.
    Bovendien moet je wel sterk zijn om het ding te baas te kunnen, maar ik heb gewonnen:-)

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 26 jan 2013 om 20:31
      Ha,

      Wat leuk dat je 'm gemaakt hebt! En dat het nog smaakte ook, ondanks dat je er niet zo van houdt. Mmm, ik ben dol op die geur van knolselderij en inderdaad, die ruik je nog wel even!

      Was het net zo erg als de koolraap? Nee toch? ;-)

      Groetjes!
  • Jantine
    Jantine woensdag 12 dec 2012 om 10:01
    Hoi,

    IK heb het gemaakt.. het is best een werk.. En helaas mislukte het.. Ik kreeg de groente niet zacht genoeg.. ook leek het wat waterig.. heb precies gedaan hoe het er stond.. maar vooruit.. Een volgende keer beter! ;-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 dec 2012 om 18:59
      Hoi Jantine,

      Erwtensoep is inderdaad een flinke klus. Als je de soep te waterig vond vind je minder water misschien lekkerder. Ik hou niet van die enorme dikke soep, dus ik hou hem inderdaad wat aan de dunne kant. De groenten is een kwestie van doorkoken. Mijn erwtensoep staat net zo lang op tot alles lekker fijn is. En dat duurt soms wel 5 uur. Het is net wat je lekker vindt, sommigen willen nog stukjes, sommigen willen helemaal fijn. Als je steeds blijft proeven weet je precies wanneer je hem goed genoeg vindt.

      Succes ermee!
  • @Let
    @Let vrijdag 30 nov 2012 om 20:36
    Heerlijk, Williene! Het wordt zo zachtjesaan weertje voor dit soort van soepen :-)
    Ik ga 'em maken, dankjewel!

    Groeten, @Let...
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 01 dec 2012 om 19:38
      Graag gedaan en succes ermee!

      Groetjes Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 30 nov 2012 om 10:21
    Ha Williene,

    Hartelijk bedankt voor dit erwtensoeprecept! Ga ik zeker proberen!
    Zeket met dit weer!
    Even nog een vraag:cakemeel kan ik dat vervangen door tarwemeel en wijnsteenzuurbakpoeder of geldt dit alleen voor zelfrijzend bakmeel?

    Hartelijke groeten,

    An
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 30 nov 2012 om 13:57
      Ha An,

      Graag gedaan! Ik weet zo niet wat in cakemeel zit, volgens mij is dat inderdaad witmeel, rijsmiddelen en vaak een beetje zout zodat je alleen nog suiker boter en eieren hoeft toe te voegen.

      Meel, wijnsteenzuurbakpoeder en een snufje zout kun je dan inderdaad gebruiken om de cakemeel te vervangen. Mix eerst goed de boter met de suiker romig, dan 1 voor 1 de eieren toevoegen en gerust 5 tot 10 minuten stevig mixen, later het meel toevoegen. Dan rijst de cake goed.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Marian Hoogendoorn
    Marian Hoogendoorn woensdag 05 nov 2014 om 20:52
    Ik werk met bouillonblokjes. Moet ik er dan drie toevoegen, als je met 1, 5 liter water begint? Welke smaak bouillonblokjes raad je aan? heb super zin om een grote pan te maken! Pureer je het geheel aan het einde of wacht je tot het helemaal uit elkaar valt? Groetjes marian
    • Smakelijck woensdag 05 nov 2014 om 21:15
      Ik wacht tot het zelf helemaal fijn is gekookt. Zelf voeg ik ook weleens bouillonblokjes toe, 2 vind ik dan wel voldoende, maar je moet even proeven qua smaak. Ik heb altijd groentenbouillon van Naturcompagnie. Succes!
  • Margje
    Margje woensdag 30 sep 2015 om 18:15
    Hij stond weer op tafel,mmmmm..! Gisteren gemaakt zonder varkensvlees. En het is goed gelukt met een runderschenkel! Ze vonden het héérlijk en ik geniet dan dubbel uiteraard!
    • Smakelijck donderdag 01 okt 2015 om 08:36
      Leuk, Margje!
  • Leonie
    Leonie donderdag 07 jan 2016 om 14:23
    Als je een keukenmachine hebt kan je de groente ook grof raspen in plaats van alles in blokjes snijden. Scheelt veel werk!
    • Smakelijck donderdag 07 jan 2016 om 14:26
      Klopt ;-) Maar ik vind het ook wel fijn eigenlijk, dat snijden. Maar het kan inderdaad prima!
  • Marieke
    Marieke maandag 18 jan 2016 om 11:18
    Hi Williene, Als je het water opzet met de erwten kan ik dan gelijk mijn 2 bouillonblokjes toevoegen? Zelf doe ik er geen vlees in.. Groetjes, Marieke
    • Smakelijck maandag 18 jan 2016 om 12:02
      Ja hoor, dat kan!
  • Marieke
    Marieke maandag 18 jan 2016 om 13:08
    Super! Dank!
  • Karin
    Karin maandag 18 jan 2016 om 15:06
    Williene , ik gebruik altijd herbamare bouillon van Vogel . Maar ik zie nu iedere keer iets anders staan ,heb ik iets gemist ? Is de Vogel bouillon nu ook niet meer oké -;?)) Groetjes ,en oh ja ik heb het nieuwe recept ( gezinsgids(P vorige week maandag gemaakt , jeweetwel met de kip ,maar het was errruug nat en vochtig in m'n ovenschaal ,het 'dobberde" in de saus . Iets fout gedaan zeker .... Maar bedankt ! Het boek ga ik sowieso kopen de andere drie heb ik ook !
    • Smakelijck dinsdag 19 jan 2016 om 08:45
      Die had ik ook altijd, maar daar zit helaas maltodextrine in, een vorm van suiker. Verder is dat wel heerlijke bouillon, maar om die reden gebruik ik nu Rapunzel zonder suiker en zonder gist. Ik heb ook een hele tijd Naturcompagnie gebruikt, maar ook die heeft inmiddels bijna overal suiker aan toegevoegd. Vandaar. Jammer, van je kipschotel! Het is wel een lekkere saus zeg maar, maar niet te vochtig. Wellicht te weinig verdampt tijdens het maken van de saus. Dan zou ik 'm een volgende keer iets meer laten inkoken. Succes!
      • Karin
        Karin dinsdag 19 jan 2016 om 09:01
        Inmiddels is de erwtensoep gemaakt en bijna op ! Heerlijk ,ondanks de herbamare -;) Geweldig recept trouwens al veel doorgegeven aan mensen die denken dat het met zakjes en pakjes moet . Dat merk bouillon verkopen ze hier niet bij de gezondheidswinkel en kunnen het ook niet leveren .. Ga gewoon maar verder met m'n Vogel potje Bedankt weer voor je reactie hoor !
        • Smakelijck dinsdag 19 jan 2016 om 13:31
          Leuk om te lezen! Fijn dat het gelukt is!
  • rita
    rita dinsdag 19 jan 2016 om 15:54
    o, nat is jammer, ga ik ook op zoek naar wat anders. waar koop je die Rapunzel? Ik heb bouillon blokjes en bouillonpoeder, bij de ekoplaza vandaan, merk : your Organic nature hier zit in: zout, maiszetmeel, palmvet, kippenvleespoeder, natuurlijk aroma, specerijen en kruiden, rozemarijnextract, alles biologisch, Kun je zien of deze oke is? bedankt. groet Rita
    • Smakelijck woensdag 20 jan 2016 om 09:08
      Rapunzel koop ik in de natuurwinkel. In het lijst met ingrediënten zou ik kippenvleespoeder en natuurlijk aroma niet vertrouwen. Want het zijn te vage omschrijvingen, bovendien kan natuurlijk aroma ook maltodextrine zijn.
  • rita
    rita woensdag 20 jan 2016 om 09:32
    Oke dat is dan jammer, ik dacht dat ik juiste bouillonblokjes had. Ik dacht als het biologisch was, dat natuurlijk aroma wel goed zou zijn, dat klopt dus niet? Ga ik eens kijken bij natuurwinkel, bedankt. Hoe ga je nu om met de suikers in bijvoorbeeld ketjap van Yakso, je schreef eerder, dat je dat voor lief neem, omdat je anders niks meer kan maken, of zijn je inzichten daar op veranderd? groet Rita
  • Smakelijck woensdag 20 jan 2016 om 10:39
    Nee, dat klopt niet. Het kan van alles zijn, maar in de praktijk blijkt het vaak om maltodextrine of een zoetstof te gaan. De ketjap heb ik inmiddels vervangen door Tamari. Dit is ook erg lekker van smaak en suiker en e-vrij. En moet het iets zoeter zijn, dan kan ik het mengen met wat bio honing bijvoorbeeld, maar in de praktijk doe ik dat eigenlijk niet. Succes!
  • Maaike
    Maaike vrijdag 25 jan 2019 om 09:55
    Hoi Williene, Hoeveel vlees raad je aan ?
    • Smakelijck vrijdag 25 jan 2019 om 10:16
      Toen ik het nog met vlees maakte deed ik meestal een schenkel en een soepbot. Nu maak ik 'm al jaren helemaal vegetarisch, dus voeg helemaal geen vlees meer toe.
  • Lidi
    Lidi vrijdag 01 feb 2019 om 09:58
    wij houden van juist dikke erwtensoep, en een grote pan vol..hoe krijg ik m lekker dik?
    • Smakelijck vrijdag 01 feb 2019 om 11:19
      Minder water toevoegen :-)
    • Heidi
      Heidi zaterdag 17 okt 2020 om 13:38
      Hoi Williene, Kun je ipv gewoon kraanwater ook zelfgemaakte bouillon gebruiken, en dan geen bouillon poeder toevoegen? Of is de smaak dan toch heel anders?
      • Smakelijck maandag 19 okt 2020 om 14:01
        Ja hoor, dat kan ook heel goed!
Laat een bericht achter!
264