28-07-2012

Cheesecake met bosbessen!

 

Wij hebben het geluk om niet zo ver bij een bosbessenkwekerij te wonen. Hier kun je zelf vanaf ongeveer juni tot september zelf bosbessen plukken. Het plukken is een uitje op zich en is heerlijk ontspannen. In ongeveer een kwartiertje pluk je een kilo bij elkaar. De prijs is niet vergelijkbaar met de bizarre prijzen die je in de winkel betaald. 4 euro voor een kilo bessen. Ben je in de buurt of ben je hier op vakantie, het is de moeite waard om eens een kijkje te nemen: http://www.pollekamp.nl/

Gisteren kreeg ik een nieuwe Foodies op de mat vol heerlijke recepten. Vaak gebruik ik de tijdschriften voor inspiratie, niet vaak kook ik een recept na zoals het er staat. Deze heerlijke cheesecake leek me ideaal om van m'n bessen af te komen, dus die moest gemaakt worden!
Ook dit recept heb ik hier en daar aangepast.
 


Cheesecake met bosbessen

Ingredienten:
125 gram suikervrije koekjes, 50 gram roomboter, 300 gram monchou (vierkante pakjes), 50 gram biologische honing, 2 tl citroensap, zaadjes van een half vanillestokje, 100 gram creme fraiche, 50 gram griekse yoghurt, 2 kleine eieren, 300 gram blauwe bessen, 2 tl maizena, 5 el water

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Maal de koekjes helemaal fijn met een keukenmachine of doe ze in een zak en sla ze kapot met een deegroller. Smelt de roomboter en voeg de kruimels toe. Bekleed een springvorm van 20 cm. met bakpapier en druk het mengsel op de bodem van de springvorm. Zet even een kwartier in de koelkast om op te stijven.

Mix de roomkaas, citroensap, honing en vanillemerg romig. Meng de creme fraiche en griekse yoghurt erdoor en voeg daarna de eieren toe. Mix tot een gladde massa en giet in de springvorm. Zet voor 45 minuten in de oven tot de vulling stevig is.

Laat de cheesecake volledig afkoelen. Ga met een mesje langs de rand zodat de taart makkelijk uit de vorm komt.

Doe de bosbessen samen met de maizena en het water in een pannetje en verwarm tot het begint te borrelen en de bessen uit elkaar vallen. Laat het afkoelen en verdeel over de taart.

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

30 Reacties

  • Francien van den Dool
    Francien van den Dool dinsdag 24 dec 2013 om 05:10
    Wat is deze cheesecake lekker zeg. Heb nog heel veel bessen in de diepvries liggen. Dus wie houd me tegen. ..
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 dec 2013 om 11:17
      Haha, inderdaad ;-) Morgen lust je wel weer taart! Succes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 19 aug 2013 om 21:43
    Ik gebruik inderdaad altijd kleine springvormen. Dit omdat we met 4 personen zijn en ik niet het hele weekend of dagenlang van een taart wil eten.

    Je kunt natuurlijk genoegen nemen met een lagere taart, maar je hebt kans dat je dan te weinig bodem hebt.

    Om de juiste verhouding te krijgen zul je alle ingrediƫnten x 1.4 moeten doen. Dan verhoog je de hoeveelheid aan ingrediƫnten met 40%. Dan zit je aan de juiste hoeveelheid. Let wel op dat je oventijd ook waarschijnlijk ook wat langer duurt.

    Succes!
  • debora
    debora maandag 19 aug 2013 om 21:08
    heb al vaker in je recepten een springvorm van 20 cm zien staan, zelf gebruik ik altijd 24! kan ik de verhoudingen x iets doen, of kan ik je recepten gewoon aanhouden, en er genoegen mee nemen dat alles wat lager uitval?
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 07 aug 2013 om 21:59
    kan ik bramen ipv bessen gebruiken?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 aug 2013 om 22:23
      Ja hoor, dat kan zeker! Of frambozen, aardbeien, net wat je lekker vindt! Succes!
  • Jeanine
    Jeanine maandag 27 aug 2012 om 20:28
    Heb de cheesecake vorige week gemaakt. Ik moest wel even wennen aan de smaak (had nog nooit cheesecake gegeten), maar het is wel lekker niet zo'n mierzoete taart. Zelfs mijn jongste at de taart met de bosbessen!
    En als ik nadenk hoeveel dingen ik met suiker eet, kan ik alleen bedenken dat ik 's ochtends een boterham met iets zoetigs eet en af en toe een glaasje biologische sap drink. Dus eigenlijk valt het wel mee hoeveel suiker ik tot mij neem :-)

    Groetjes,
    Jeanine
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 28 aug 2012 om 20:39
      Wat leuk Jeanine dat hij in de smaak is gevallen!

      Dat valt inderdaad mee, maar vergis je niet de hoeveelheid verborgen suikers. In bijv. tomatenketchup, brood, beschuit, crackers, ontbijtkoek etc. En vergeet niet te kijken naar glucose en fructose stroop. Dat is ook allemaal suiker.

      Groetjes, Williene
  • Jeanine
    Jeanine donderdag 16 aug 2012 om 22:58
    Hoi Williene,

    Ja, ik heb ze volgens mij wel eens gezien bij de supermarkt, maar is dat e vrij? Ik zal het eens bekijken, thanx. En nu jij minder suiker eet, vervang je die suiker door iets anders? Of helemaal geen zoetigheid meer voor jou? Ik wil me daar ook wat meer in verdiepen.

    Groetjes Jeanine
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 aug 2012 om 23:07
      Hoi Jeanine,

      Ja een vanillestokje is E-vrij ;-) Puur natuur namelijk... Het zijn de zaden/peulen van een vanilleplant (soort orchidee) die gedroogd zijn. En dit merg is een heerlijke smaakmaker in taarten/cakes e.d. Je hebt ook vanillearoma e.d. maar dat is dus nagemaakt en chemisch.

      Ik eet doordeweeks geen suiker meer. Alleen 's avonds bij de koffie een stukje pure chocola (min. 70% cacao). In het weekend bak ik meestal wel wat lekkers en let ik er minder op. Ik probeer wel zoveel mogelijk met palmsuiker/agavesiroop/honing e.d. te zoeten. Dus dan eet ik wel zoet maar toch een soort van verantwoord. Dat lukt niet met alle baksels, soms is een cupcake met gewone suiker en bloem gewoon wel eens lekker ;-) Maar het is nogal een verschil als je voorheen elke dag wel zoiets nam terwijl het nu nog maar 1 of 2 keer per maand/2 maanden is.

      Succes met je zoektocht, stel je vragen gerust als je er meer over wilt weten!

      Groetjes, Williene

  • Jeanine
    Jeanine donderdag 16 aug 2012 om 21:46
    Ziet er goed uit! Wil deze binnenkort maken, maar kan het ook zonder vanillemerg of heeft dat veel invloed op de smaak? Heb namelijk geen idee waar ik vanillemerg zou kunnen krijgen.

    Alvast bedankt.

    Groetjes Jeanine
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 aug 2012 om 22:42
      Hoi Jeanine,

      Het vanillemerg geeft een lichte vanillesmaak en is wel erg lekker. Maar zonder lijkt me ook geen probleem. Je kunt vanillestokjes gewoon kopen bij de supermarkt.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • MManon
    MManon woensdag 01 aug 2012 om 22:38
    Hier in de buurt ook zo'n pluktuin, maar dan ook met aardbeien, rode bessen, bramen en frambozen. Maar ja wat ga je er dan van maken, even kijken op je blog, en wat blijkt jij had ook net bessen geplukt en er een lekkere cake/taart van gemaakt. Gisteravond gemaakt, en hij is al bijna op! Zo lekker! Bedankt voor het recept
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 03 aug 2012 om 14:37
      Heerlijk he, zelf plukken en dan lekker iets mee maken of gewoon zo opeten! Wat leuk dat de taart is gelukt en dat hij lekker was! Fijn! En graag gedaan natuurlijk ;-)

      Groetjes, Williene
  • ange
    ange maandag 30 jul 2012 om 11:02
    Ha Williene,

    Wal lijkt me dit lekker zeg,had je bij deze bodem de krakelingen gebruikt? welke koekjes zouden nog meer lekker zijn voor deze taart denk je ?

    groetjes Ange
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 30 jul 2012 om 14:53
      Je kunt allerlei koekjes hiervoor gebruiken. Biscuitjes, jodenkoeken, etc.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad zondag 29 jul 2012 om 13:30
    KLinkt weer heel lekker Williene,en wat betreft de krakelingen, ze zijn er e-vij, en het zijn de Krakelingen eigen merk van AH en de bio Krakelingen Bio Roomboter Krakelingen en dan heb je nog bij de Lidl Krakelingen Melange van Estella, maar daar zitten exemplaren bij met Chocolade, dus die kunnen niet voor de bodem.
    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 30 jul 2012 om 14:52
      Ha Gerdien! Klopt er zijn wel e-vrije krakelingen, maar ik bedoel voor dit recept die harde koek krakelingen met grote korrels suiker erop. Zoals deze: http://rani-online-supermarkt.webshopapp.com/ah-ambachtelijke-roomboter-krakelingen.html
      En juist met chocolade kan heel erg lekker zijn voor de bodem :-)

      Groetjes, Williene
  • Esther
    Esther vrijdag 03 apr 2015 om 09:22
    Hoi Williene, Ik heb een vraagje over dit recept. Ik wil het maken voor mensen die niet suikervrij eten. Is de taart dan zoet genoeg? En hoeveel suiker zou ik moeten toevoegen evt? Groetjes Esther
    • Smakelijck vrijdag 03 apr 2015 om 10:41
      Hoi, Deze taart is zoet genoeg hoor! Succes met het maken ervan!
  • Miranda
    Miranda zaterdag 12 sep 2015 om 11:10
    Hoi Williene, Voor hoeveel personen is deze taart? Ziet er erg lekker uit namelijk, het proberen voor mijn verjaardag waard ;) En als ik frambozen gebruik, is de bereidingswijze dan hetzelfde? Ik ben niet zo'n bakwonder, vandaar mijn vragen. Groet, Miranda
    • Smakelijck maandag 14 sep 2015 om 09:15
      Voor 10-12 personen ongeveer. Frambozen is inderdaad hetzelfde. Succes!
  • Marieke
    Marieke woensdag 13 apr 2016 om 10:40
    Kan het ook met diepvries bessen?
    • Smakelijck woensdag 13 apr 2016 om 14:57
      Jazeker!
  • Mary
    Mary zaterdag 03 sep 2016 om 11:45
    Kan deze taart ingevroren worden? Dan met het fruit erop of zonder het fruit?
    • Smakelijck zaterdag 03 sep 2016 om 18:22
      Ik denk het wel, maar dan wel zonder fruit. Succes!
    • Joanne
      Joanne zaterdag 14 aug 2021 om 10:12
      Hoi Williene, Kan ik de eieren ook weglaten of vervangen, vanwege intolerantie? Gr. Joanne
      • Smakelijck zaterdag 21 aug 2021 om 20:47
        In cheesecake zijn eieren een belangrijk ingredient. Denk niet dat ze te vervangen zijn.
    • Karin
      Karin donderdag 07 sep 2023 om 16:45
      Ha Williene, kan ik in deze taart de yoghurt en roomkaas vervangen voor volle kwark ? Ik hoor het graag en bvd ! Mvg Karin
      • Smakelijck vrijdag 08 sep 2023 om 09:39
        Oei, dat durf ik niet te zeggen. Ik denk wel dat je dan een heel ander resultaat krijgt, maar het valt te proberen.
Laat een bericht achter!
255