11-05-2012

Brownies!

 


Ja hoor, ik heb heerlijke brownies gebakken, zonder witmeel en geraffineerde suiker*! En ze zijn heerlijk. Ik ben erg blij, want brownies en ik zijn een hele goede combi ;-)

Chocoladebrownies met noten

Ingredienten:

4 eieren (gesplitst), 100 gr. pure chocolade (min. 72% cacao)*, 30 gr. hazelnoten (grofgehakt), 30 gr. pecannoten (grofgehakt), 60 gram amandelmeel**, 100 gr. roomboter, 80 gr. kokosbloesemsuiker(Gula Java)***

Smelt de chocolade samen met de boter en de suiker au bain marie. Splits intussen de eieren en klop het eiwit tot een schuim met pieken in de mixer. Als het chocolademengsel is gesmolten klop dan 1 voor 1 de eidooiers erdoor heen.

Giet het chocolade-eimengsel door het stevige schuim en roer goed door elkaar. Voeg het amandelmeel en de gehakte noten toe. Meng dit met elkaar en giet in ingevet bakblik of ronde vorm van ong. 26 cm doorsnede. Het beslag staat ong. 1 a 2 cm hoog. Zet in een voorverwarmde oven van 190 graden ong. 25 a 30 minuten. Laat afkoelen en snijd in blokjes.

*Let op in veel chocolade zit suiker, in de chocolade die ik heb gebruikt zat het ook maar deze had ik nog liggen en vind het zonde om deze weg te doen. Wil je dus enkel goede suikers gebruiken zorg dan dat je chocolade hebt waar geen suiker in zit.
**Dit kun je kant en klaar kopen (in natuurvoedingswinkels), je kunt ook amandelen nemen en deze zelf fijnmalen in de keukenmachine.
***Te koop bij natuurvoedingszaken. Helaas is het erg prijzig. Als je gewone suiker wilt gebruiken dan kan dat natuurlijk ook.


Toevoeging 12-05-12:
Ik heb ze weer gebakken en nu met 40 gram kokosbloesemsuiker en 25 gram agavesiroop. De brownies zijn opnieuw lekker, iets minder zoet en ik vond met volledig kokosbloesemsuiker de smaak toch beter. Kokosbloesemsuiker smaakt een beetje koffie/karamelachtig. Erg lekker...

Deel via social media

 
Print recept

33 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous maandag 11 nov 2013 om 20:41
    Ik zou het liefst geen pecannoten gebruiken, omdat ik die ècht te duur vindt om te kopen. Heb je een vervanger?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 nov 2013 om 21:04
      Je kunt het ook met walnoten doen of andere noten naar keuze! Succes!
  • lydia
    lydia woensdag 02 okt 2013 om 15:08
    Leuke site! Op Voedzo.nl staat een recept voor gezonde brownies, gisteren weer gemaakt. Suiker kun je vervangen door dadels.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 02 okt 2013 om 20:25
      Bedankt! Deze bovenstaande brownies zijn ook gezond door het gebruik van kokosbloesemsuiker. Dit is ook een goede suikervervanger.
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke vrijdag 14 jun 2013 om 22:49
    Hè Williene,

    Je kan aanmelden via email aanklikken...
    Dan krijg ik te zien, vervolgreacties worden verzonden naar mijn gmail account (die ik speciaal hiervoor heb aangemeld) super dus!
    Vind je vast fijn om te weten.

    Liefs thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 15 jun 2013 om 00:08
      Ah, wat fijn om te weten zeg! Dankjewel voor het delen!
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke vrijdag 14 jun 2013 om 22:47
    Hoi Williene,

    Nou ik ga het maken hoor volgend weekend, en dan maar hopen dat het lukt:)
    Voor hoeveel stukken is dit ongeveer? (Voor op een verjaardag)
    Je hebt het over een vorm van 26cm, 12 stukken?
    En het blijft zo plat zeker? Of kan je er wat wijnsteenzuurbakpoeder door doen?

    Dankje! Oh en ik hoop morgen op een pakketje;)

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 15 jun 2013 om 00:10
      Succes! Dit is ongeveer voor 12-15 stukjes.

      Het is normaal dat brownies plat zijn. Ik zou daarom ook geen bakpoeder toevoegen.

      Het boek is verzonden, dus je kunt morgen bij je brievenbus gaan zitten ;-)

      Groetjes, Williene
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke vrijdag 14 jun 2013 om 11:30
    Hoi Williene,

    Welke chocoladereep zou je hier nu voor gebruiken?
    Vivani zit rietsuiker in...
    En kan je iets aanvinken dat ik zie wanneer je reageert?
    Onthoudt het niet altijd weer terug te kijken en waar ook alweer:)

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 14 jun 2013 om 13:31
      Ha Thamar,

      Als ik bak dan gebruik ik Tony chocolonely. Zit wel suiker in maar er zitten zoveel voordelen aan pure chocolade dat ik die suiker voor lief neem. Dus je zou ook de Vivani kunnen gebruiken. Of Lovechock als je zonder suiker wilt, maar dat wordt wel duur.

      Je kunt helaas niets aanvinken nee, dat is wel een nadeel.

      Fijn weekend!

      Groetjes, Williene
  • Annemarie
    Annemarie maandag 10 jun 2013 om 18:07
    Echt een heerlijk recept! Brownies zijn echt super lekker :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 jun 2013 om 19:59
      Leuk om te horen ;-)
  • Marjon
    Marjon dinsdag 28 mei 2013 om 11:34
    Heeft er al iemand geprobeert om suiker door bananen te vervangen? en zoja, hoeveel bananen heb je dan nodig?

    Complimenten voor Williene, geweldige blog!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 28 mei 2013 om 21:09
      Dankjewel Marjon!

      Ik zou het dan zelf met 2 bananen proberen, maar ik weet niet of het lukt. Succes!
  • Els
    Els zaterdag 23 mrt 2013 om 20:45
    Deze brownies vandaag gemaakt. Ze zijn erg lekker! Wel duur door alle ingrediënten! Maar als je een taart gaat kopen ben je ook veel geld kwijt. De volgende keer zal ik wel een wat kleinere springvorm nemen of de oventijd iets verkorten. Het had wat natter gemogen.
    Zonder e nummers koken en bakken deed ik al langer. Nieuw voor mij is het gaan vermijden van slechte suikers (door jou geïnspireerd :))
    Ik ben ook heel benieuwd naar je volgende blog over de verzorgingsproducten. Hier ben ik steeds meer mee bezig. Sinds een aantal maanden gebruik in een blokje aluin als deo. Het werkt echt super goed! Beter nog dan normale deodorant en het is 100% natuurlijk en kost bijna niks. Het is wel even wennen dat er geen geur aan zit.
    Ga zo door WIlliene!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 15 mei 2013 om 09:47
      Wat een goede tip! Dankjewel! Volgens mij kun je dat ook online bestellen! Ga snel eens kijken.

    • Anonymous
      Anonymous dinsdag 14 mei 2013 om 15:00
      Bij de Tuinen verkopen ze ook amandelmeel en... deze week is het 50% korting!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 25 mrt 2013 om 11:14
      Ha,

      Ja, het is inderdaad heel wat duurder dan gewoon bloem. Maar wel veel gezonder, dus daar doen we het dan maar voor ;-)

      En bedankt voor je tip! Heb al vaker van aluin gehoord, maar nog nooit gezien of gebruikt!

      Succes met alles!

      Groetjes, Williene
  • Lous
    Lous zondag 18 nov 2012 om 13:13
    Nou, ik heb hem gemaakt met speltmeel ipv amandelmeel en met palmsuiker ipv kokosbloesemsuiker en zonder noten. Hahaha, ik had namelijk niet alle ingrediënten in huis dus heb het maar gemaakt met wat ik wel had. Was heerlijk maar ik denk wel dat het lekkerder is met amandelmeel en noten erdoor. Dat wordt de volgende versie.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 19 nov 2012 om 11:15
      Haha, wat leuk dat je 'm zo hebt gemaakt! Ik vind amandelmeel heel geschikt voor dit soort baksels. Het blijft lekker luchtig en een beetje zacht! Succes voor de volgende keer!
  • Lous
    Lous donderdag 15 nov 2012 om 21:57
    Zou je ook speltmeel kunnen gebruiken ipv amandelmeel? Geweldig blog trouwens!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 16 nov 2012 om 10:45
      Dankjewel! Ik heb het niet uitgeprobeerd, maar het lijkt me wel te kunnen! Ik zou wel de baktijd extra in de gaten houden.

      Succes!
  • Mariska van Eckeveld
    Mariska van Eckeveld maandag 30 jul 2012 om 08:36
    Diana/ Williene,

    Bedankt voor de moeite.
    Ik ga ermee aan de slag. Eerst maar eens op de site heelnatuurlijk.nl verder neuzen en het lijkt me gewoon fijn om op een frisse, niet agressieve manier de billetjes tussendoor te wassen.

    Nogmaals hartelijk dank!

    Groetjes,
    Mariska
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 28 jul 2012 om 22:26
    Wat leuk dat je hier even reageert Diana! Dankjewel! Ik ga hier ook eens mee aan de slag! Ze is dan al wel bijna uit de luiers (hoop ik dan maar ;-)) maar altijd leuk om te weten! Hopelijk kan Mariska de reactie ook terugvinden!

    Groetjes, Williene
  • Diana
    Diana zaterdag 28 jul 2012 om 22:20
    Hier ben ik dan :)

    Ik maak mijn amandelmengseltjes als volgt: ik koop bij de natuurwinkel een flesje koudgeperste amandelolie. Ook heb ik een paar verstuivers gekocht. Ik heb twee manieren om het te maken. Het kan op de snelle manier: de verstuiver voor 2/3 deel vullen met water en met 1/3 deel vullen met amandelolie. Goed schudden en sprayen maar :) Werkt prima. Als ik meer tijd er voor neem dan kook ik 2/3 water met wat geraspte aleppo zeep, voeg als het afgekoeld is 1/3 deel amandelolie toe en wat een heeeeel klein scheutje graanalcohol (natuurlijke alcohol zoals in wodka, niet die troep uit de drogist). Dat werkt ook prima. Mijn kinderen hebben sindsdien nooooit meer rode billetjes gehad :) Bij mijn zoontje smeer ik in zijn plooien wel af en toe wat kokosolie als dat wat rood word (hij is een flinke mannetje en daardoor heeft hij veel diepe plooitjes :))), en dat werkt ook geweldig. :)

    Succes ermee :)
  • Bertha
    Bertha vrijdag 30 jan 2015 om 17:50
    Hoi Willine! Ik heb heel veel plezier van al je recepten! Heb inmiddels alle boeken en zit er helemaal in! Al heel veel recepten geprobeerd! Nu gaan de salades en de gerechten voor het avondeten eigenlijk altijd super. Maar met de baksels (zoetigheid) heb ik altijd ruzie..Net de chocoladetaart uit het eerste boek gemaakt. Was volgens mij behoorlijk aant klunzen met dat beslag door het eiwitmengsel spatelen.Het hele luchtige schuimeffect verdween. Toch kwam er een hele hoge taart ui de oven..Die vervolgens binnen een kwartier teruggezakt is naar het beslagniveau..Nog niet geproefd dus ben benieuwd. Mijn vraag is of dit zo hoort of had het wel degelijke een hoge taart moeten worden? Groetjes Bertha
    • Smakelijck zaterdag 31 jan 2015 om 18:52
      Goed om te lezen dat je veel plezier hebt van de recepten! Heb je de chocoladetaart uit het eerste boek gemaakt/? Deze is met amandelmeel en zakt inderdaad weer wat terug. Dat gebeurd best vaak bij baksels, dat het eerst hoog rijst en bij het afkoelen wat terugzakt. Dit maakt op zich niet uit. Hopelijk is 't ie goed van smaak! Goed weekend!
  • Bertha
    Bertha zaterdag 31 jan 2015 om 19:54
    Hij smaakt heerlijk!..Met plakjes banaan..mmmm Maar dan doe ik dus niet echt wat fout..Goed om te weten!
    • Smakelijck zaterdag 31 jan 2015 om 19:59
      ;-) Goed om te lezen, Bertha! Geniet ervan.
  • marieke
    marieke woensdag 25 mrt 2015 om 10:19
    De brownies zijn heeerlijk! Nu heb ik nog een hele pot kokosmeel, zou dat een goed resultaat geven als ik kokosmeel gebruik ipv amandelmeel?
    • Smakelijck woensdag 25 mrt 2015 om 12:27
      Dankje! Kokosmeel is veel droger dan bijv. amandelmeel wat juist heel vochtig is. Ik zou dan in ieder geval een extra ei toevoegen. Succes!
    • Marieke
      Marieke dinsdag 15 feb 2022 om 22:28
      Hoi, Zou ik deze kunnen invriezen?
      • Smakelijck woensdag 16 feb 2022 om 11:21
        Zeker!
Laat een bericht achter!
255