23-07-2010

Bouillon!

Omdat er in veel recepten bouillon wordt gebruikt, plaats ik ook maar direct mijn bouillonrecepten. Je kunt natuurlijk bouillon maken met behulp van een blokje, maar vers is natuurlijk veel lekkerder. Als je een blokje wilt gebruiken, haal dan bouillonblokjes of een potje bouillonpoeder bij de natuurwinkel. Rapunzel zonder gist is bijvoorbeeld een goed merk, zonder suiker en zonder smaakversterkers. 

In sommige bouillons van de natuurwinkel zit gistextract. Dit is een natuurlijk gistextract, zoals bijvoorbeeld glutamaat ook van nature zit in producten als tomaten, champignons en oude kaas. Dit is géén E-621 zoals het boekje van Corine Gouget doet vermoeden. In biologisch gekeurde producten (ECO-keurmerk) mogen geen chemische smaakversterkers worden toegevoegd. 

Runderbouillon

Zet een grote pan met ongeveer 6 liter water op het vuur en doe daarbij een mergpijpje of schenkel, en evt. wat runderpoulet. Doe hierbij: grofgesneden: 2 prei, 2 uien, 2 wortels, paar stengels bleekselderij, bos peterselie, bos selderij, takjes tijm, paar laurierblaadjes, flink wat peperkorrels. Dit breng je aan de kook en laat je uren (+- 6-8 uur) pruttelen.Breng op smaak met Keltisch zout (1 á 2 eetlepels). Zeef de bouillon en maak er kleine en grote porties van die je invriest.De kleine porties kun je dan gebruiken voor bijv. sausjes en gerechten de grote porties om soep van te maken.

Kippenbouillon

Zet een grote pan met ongeveer 6 liter water op het vuur en voeg toe een hele kip of kippenbouten, paar stengels bleekselderij, 2 prei, 2 wortels, wat laurier, rozemarijn, bos peterselie, tijmtakjes, flink wat peperkorrels, wat tenen knoflook en een paar stukjes foelie toe. Op het laatst op smaak brengen met Keltisch zout.Ook deze bouillon 6-8 uur laten pruttelen en daarna zeven. Voor het verwerken zie het recept voor runderbouillon.

Liefs, Williene

Dit recept is E-nummervrij, suikervrij, glutenvrij en zuivelvrij. 

Deel via social media

 
Print recept

42 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 01 mei 2012 om 14:34
    Hallo,
    Wat doe je met het vlees en de groente na die 6 uur? Of is het zo 'uitgekookt' dat het smakeloos/onbruikbaar geworden is.
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 02 mrt 2013 om 13:12

      Hallo,

      Ik heb in het recept gezet dat je de bouillon moet zeven en een verwijzing naar de runderbouillon voor de verdere verwerking. De groenteprut gooi ik weg, dat antwoord staat ook hierboven bij de vorige reactie. Van de botten haal ik het vlees en dat doe ik weer terug. Maar op zich geeft het niets, je hebt nu alleen geen heldere bouillon denk ik? Je kunt het gewoon prima gebruiken. Als je er nu soep van maakt doe je er verse groenten bij. En je kunt het ook in sauzen of andere gerechten gebruiken waar je bouillon in nodig hebt!

      Succes!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous vrijdag 01 mrt 2013 om 21:42
      Hoi,
      ik heb vandaag de bouillon gemaakt, alleen dacht ik na 6 uur wat nu?
      met een zeef met draaischijf heb ik alles fijn gemaald. ik heb er kipfilet ingedaan omdat ik geen kippenbouten had liggen. dus groente en vlees, echt alles heb ik fijn gemaald, omdat ik niet wist hoe het moest, nu lees ik dat er nog iemand was met dezelfde vraag. maar ik lees niet wat jij met al die groenten gedaan hebt?
      heb ik het nu goed of fout gedaan.
      de smaak is overigens prima.
      is het de bedoeling dat ik er opnieuw (hele, en geen fijngemalen) groenten bijvoegd als ik de bouillon ga gebruiken?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 01 mei 2012 om 15:17
      Weg. Dat is helemaal prut en onbruikbaar. Van het vlees pluk ik nog wel de bruikbare stukjes af voor in de bouillon, die is dan nog prima.

      Succes!
      • Jaap
        Jaap maandag 26 jan 2015 om 11:54
        Wat je volgens mij ook kunt doen is het vlees na een uur uit de bouillon halen, vlees van de botten halen, botten terug doen om verder te trekken en het vlees er op het allerlaatst weer bij doen. Je vlees behoudt dan smaak, je boullion komt lekker op smaak door de botten.
        • Smakelijck maandag 26 jan 2015 om 15:08
          Goede tip, dankjewel!
  • Annita Lameris
    Annita Lameris zaterdag 01 nov 2014 om 13:44
    Een vraag over gistextract: wat is het en als het in niet-biologische producten zit, is het dan anders van samenstelling dan in bioproducten?
    • Smakelijck zaterdag 01 nov 2014 om 17:17
      Gistextract is glutamaat en glutamaat is een smaakversterker. Je kunt dit op 2 manieren verkrijgen, op een natuurlijke of chemische wijze. Natuurlijk glutamaat zit bijv. van nature in oude kazen en tomaten. Chemisch gistextract bevat E621. Biologisch gekeurde voedingsmiddelen mogen geen E621 bevatten, dus staat hier op de verpakking gistextract dan is dit op een natuurlijke manier verkregen en geen E621. Niet biologisch = vermijden, want dat is 9 van de 10 keer chemisch en E621. Succes!
  • Josella
    Josella maandag 03 nov 2014 om 18:50
    Valt me dan wel op dat er bijvoorbeeld in een zakje biologische paprikachips gistextract wordt vermeld zonder vermelding dat dit uit biologische teelt afkomstig is, terwijl dit bij andere producten van die ingredientenlijst wel vermeld is. Klinkt mij wel een beetje verdacht.
    • Smakelijck maandag 03 nov 2014 om 20:17
      Als de chips eko gekeurd is mag het geen E621 bevatten. Maar als je 't zeker wilt weten, kun je ook even de fabrikant mailen. Ik ben nu wel benieuwd ;-)
  • Anne
    Anne vrijdag 14 nov 2014 om 15:04
    Zojuist boullionpoeder van de Ekoplaza gekocht, zie tot mijn verbazing bij thuiskomst dat deze maltodextrine bevat, wat dus E621 kan zijn. Is dat inderdaad zo, en zo ja, omdat het een biologisch product is,een natuurlijke vorm, of...? Ben benieuwd naar je reactie!
    • Smakelijck vrijdag 14 nov 2014 om 17:52
      Maltodextrine is een vorm van zoetstof, geen E-621. Toch zou ik deze zoetstof wel vermijden, het is één van de meest heftige zoetstoffen. Maar wordt ook regelmatig gebruikt in biologische voeding helaas. Volgende keer beter ;-)
  • Inge
    Inge zaterdag 15 nov 2014 om 09:04
    Dus begrijp ik het nu goed dat je gistextract in biologische producten wel veilig kunt eten?
    • Smakelijck zaterdag 15 nov 2014 om 09:22
      Klopt, want E621 mag niet in een biologisch gekeurd product zitten. Gistextract kan namelijk ook een natuurlijk glutamaat zijn en niet altijd E621.
  • Rinske
    Rinske zaterdag 04 apr 2015 om 11:27
    Heb ik bouillonblokjes gekocht van de Natur compagnie Bio, 8 blokjes in een pakje. Lees ik thuis nog eens goed de ingrediënten, blijkt er toch gistextract in te zitten. Ik vind dit vreemd. Bij de Natur compagnie verwacht je dit niet, wil je zonder schadelijk E nrs koken.
    • Smakelijck zaterdag 04 apr 2015 om 13:03
      Gistextract is niet in alle gevallen E-621. In biologische voeding mag dit namelijk niet zitten en gistextract is ook op een natuurlijke manier verkrijgbaar. Deze bouillon kun je dus gerust gebruiken.
  • Jolanda
    Jolanda maandag 08 jun 2015 om 17:11
    Hoi Williene, bedankt voor al je recepten. Er zijn er hier al heel wat klaar gemaakt en in de smaak gevallen! Ik heb een vraagje. Bij de Aldi hebben ze op het moment biologische bouillon poeder te koop. Het eerste ingrediënt was: glucose, met als opmerking dat het van natuurlijke, biologische teelt is. Je snapt mijn vraag misschien al: kan het wel of niet. Vind het nog wel eens lastig met biologische producten. Kan je er nu wel gewoon vanuit gaan dat het goed is of niet. Alvast bedankt voor je reactie! Jolanda.
    • Smakelijck maandag 08 jun 2015 om 17:26
      Hoi Jolanda, Bedankt voor je bericht en je complimenten! Glucose = suiker, of het nu biologisch is of niet, het blijft dezelfde werking hebben voor je lichaam. Bovendien: het eerste ingrediënt betekent dat hiervan het meest in het product zit. Dus ik zou deze niet willen gebruiken. Genoeg andere alternatieven, bijv. de kruidenbouillon van Naturcompagnie. Succes!
      • Jolanda
        Jolanda dinsdag 09 jun 2015 om 12:57
        Bedankt voor je reactie! Ik had al wel een vermoeden... Heb zelf bouillon bij de Tuinen vandaan van Marigold. Staat niet in het Nederlands op wat de ingrediënten zijn, maar in de winkel gaf ze aan dat het e-vrij was, dus daar ga ik dan maar vanuit! Groetjes, Jolanda.
  • angeline
    angeline maandag 11 jan 2016 om 13:31
    Hallo Williene, Kan je de bouillon ook in jampotjes bewaren? Groetjes Angeline
    • Smakelijck maandag 11 jan 2016 om 13:42
      Ik zou het niet durven zeggen. Ik heb dat nooit geprobeerd, maar in principe lijkt me dat het moet kunnen. Wel even vacuüm laten trekken, net als bij jam.
  • Margje
    Margje dinsdag 12 jan 2016 om 10:51
    Williene.. botten en karkassen etc. moet je die 'vers' gebruiken of kan dit ook uit de vriezer? En ik gebruik nogal eens bouillonpoeder als smaakmaker, maar meestal zit daar weer suiker in. Zou ik bijv zelfgemaakte bouillon in ijsblokvorm/zakje in kunnen vriezen en gebruiken? En als je karkassen gebruikt ipv een hele kip moet je dan bijv. 2karkassen gebruiken?
    • Smakelijck dinsdag 12 jan 2016 om 15:32
      Ja hoor, geen probleem uit de vriezer. Er zijn ook bouillonblokjes van Rapunzel zonder suiker. Volgens mij is daar ook een poedervariant van. Maar of die helemaal suikervrij is durf ik niet met zekerheid te zeggen. Je zou het prima in blokjes kunnen invriezen, het is alleen wat minder geconcentreerd vaak. Je laatste vraag is een kwestie van smaak, zelf zou ik er 2 gebruiken, maar met 1 kan het ook prima! Komt alleen de smaak iets minder naar voren. Succes!
      • Smakelijck dinsdag 12 jan 2016 om 15:33
        Yep, hij is er wel, kijk: http://www.ekogoed.nl/rapunzel-bouillonpoeder-zonder-gist.html
        • Margje
          Margje donderdag 14 jan 2016 om 20:30
          Super.. dank je voor de info en ook voor de link! Ik kon vndg toch niet meer bedenken waarop ik had gereageerd.. Ik krijg dus geen reactie wanneer jij de reactie beantwoord. Is me al vaker opgevallen. Gelukkig kreeg ik een helder moment vanav en wist ik weer dat ik hierop had gereageerd,haha!
  • Yvon
    Yvon vrijdag 04 mrt 2016 om 14:06
    Bij La Culina in de Kerkstraat zijn ook veel biologische producten verkrijgbaar, waaronder bouillonblokjes zonder msg en 35% minder zout. Ook een 100 soorten kruiden en specerijen biologisch zonder antiklontermiddelen e-nummers ed. En nog veel meer........
  • John van der Geer
    John van der Geer maandag 09 mei 2016 om 12:13
    Beste Williene, Ik als slager wil je even attenderen dat je de beste bouillon trekt van botten,vet,pezen ed.Eerst even blancheren;dan in koud water opzetten met kruiden/groente. Laat het ca. 12-24 trekken.Dan zeven en hebt een prima basisbouillon met veel kracht en smaak. Weg die nepblokjes(ook de bio dus en bouillonpoeders; heeft niets met bouillon te maken. Succes met alles en de groeten van de Pure slager uit Veenendaal
  • AJM
    AJM zaterdag 18 mrt 2017 om 15:33
    Hoi Williene, vanmorgen heb ik de buillon gemaakt. Aan het einde had ik niet veel bouillon over. Klopt dit? Ik heb het deksel van de pan er niet op gedaan. Ik weet niet of jij dat altijd wel doet. Doe jij voordat je de groente er in doet ook het eerst het schuim er nog vanaf halen? Alvast bedankt voor je antwoord. We koken tegenwoordig met veel plezier...
  • AJM
    AJM zaterdag 18 mrt 2017 om 15:33
    Hoi Williene, vanmorgen heb ik de buillon gemaakt. Aan het einde had ik niet veel bouillon over. Klopt dit? Ik heb het deksel van de pan er niet op gedaan. Ik weet niet of jij dat altijd wel doet. Doe jij voordat je de groente er in doet ook het eerst het schuim er nog vanaf halen? Alvast bedankt voor je antwoord. We koken tegenwoordig met veel plezier...
    • Smakelijck maandag 20 mrt 2017 om 09:07
      Met het koken van bouillon houd ik altijd het deksel op de pan, anders verdampt er inderdaad heel erg veel vocht. Om meer over te houden de volgende keer dus wel met deksel ;-) Als het erg schuimt dan kun je het inderdaad eraf scheppen. Succes!
  • Ineke
    Ineke donderdag 23 mrt 2017 om 17:02
    Hallo Willine, De bouillon hierboven maak ik regelmatig maar nu ben ik eigenlijk benieuwd of je ook wel eens bouillonpoeder hebt gemaakt. Ik zie recepten op internet en vroeg me af of je bepaalde kruiden en/of groente bij elkaar moet doen of dat je veel groenten en kruiden kan mixen en laten drogen. Heb jij hier ervaring mee? Groet Ineke
    • Smakelijck vrijdag 24 mrt 2017 om 09:13
      Jazeker: http://www.smakelijck.nl/recepten/bouillonpasta-of-poeder-/ Succes!
      • Ineke
        Ineke vrijdag 24 mrt 2017 om 19:32
        Dank je wel. Groet Ineke
    • Patricia
      Patricia zondag 01 mrt 2020 om 18:38
      Hallo Als je bouillon heb gemaakt Hoelang kan je het bewaren en waar en hoe Mvg Patricia
      • Smakelijck maandag 02 mrt 2020 om 09:09
        Je kunt de bouillon heel goed in porties invriezen. In de koelkast is het ongeveer 3-4 dagen houdbaar.
    • Gv3
      Gv3 maandag 02 nov 2020 om 23:18
      Hoi, Ik wil graag de bouillon gaan maken, nu vond ik bij de ekoplaza een potje runderbouillon van your nature. Zit ik daar "goed" mee? Ik zit nog in de zoektocht namelijk. Groetjes
      • Smakelijck dinsdag 03 nov 2020 om 19:52
        Rapunzel zonder gist en suiker en Naturcompagnie zonder gist en suiker zijn goede vervangers voor gewone bouillon.
    • Hanneke
      Hanneke zaterdag 02 apr 2022 om 22:05
      Hoi Williene, Kun je aangeven hoeveel peperkorrels er ongeveer in moeten? Flink wat...staat er, maar ik weet niet goed hoeveel je bedoelt Groetjes Hanneke
      • Smakelijck maandag 04 apr 2022 om 10:38
        Stuk of 20
    • Geertje
      Geertje maandag 23 jan 2023 om 23:39
      Hoi Williene, Ken je ook de Tas El Hanout (Euroma Jonnie Boer)? Is deze ook aan te raden voor bouillon in de soep? Het lijkt dat er alleen pure kruiden in zit?
      • Geertje
        Geertje maandag 23 jan 2023 om 23:39
        Ik bedoel Ras el Hanout
        • Smakelijck dinsdag 24 jan 2023 om 08:56
          Die kruiden ken ik en gebruik ik ook wel eens (stoofpotjes e.d.). In de bouillon lijkt me deze niet zo geschikt.
Laat een bericht achter!
257